A fogyással kapcsolatos legnagyobb tévhit, hogy kalória-számolással töltjük az időt – a szénhidrát-számolás helyett. Ugyanis a kalória-számolás nagyon pontatlan lehet, és (ami a nagyobbik baj), hogy a kalória-bevitelünk származhat jó és rossz forrásokból. Ezért fordulhat elő, hogy 500 kalóriát bevihetünk
- egy tábla csokiból
- egy fél adag barna rizsből (65 g), csirkemellből és salátából
Előbbi jól megdobja a vércukor szintet, majd 1 óra múlva újra éhesek leszünk. Ráadásul elraktározzuk a cukrokat (zsír formájában természetesen), a méreganyagok jó kis narancsbőr formájában jelentkeznek és az arcunk is kipattogzik, ha hajlamosak vagyunk rá.
Az utóbbi viszont órák hosszan ellát energiával, tápanyagokkal, segít az izom-megtartásban és energikussá tesz. Ha ezt még megdobjuk egy kis plusz vitaminnal, akkor teljes értékű volt az ebédünk és határozott lépést tettünk a karcsúbb és feszesebb alak felé. 🙂
Egyszóval: ne a kalóriákat számold, hanem a szénhidrát-mennyiséget és -minőséget figyeld! Így nem csúszhat el a diétád és nem merülhet fel később a kérdés, hogy vajon miért nem haladsz a fogyással, pedig annyira precízen számolgattál… Eleinte beválik, ha írogatjuk a bevitt tápértéket, később pedig már mehet “érzésből” a mennyiség és minőség is!
Kommentek