A mogyoróról általában azt mondjuk a fitneszben (és ekkor elsősorban a földimogyoróra gondolunk): kerüljük, hiszen magas a kalóriaértéke (560 kalória / 100 g, ez magas olajtartalmának köszönhető) tehát hizlal, főképp a pörkölt, sózott formában. Azonban alkalomadtán, és mértékletesen eszegethetünk egy kis mogyorót, íme néhány érv, miért is!
1. Az említett olajtartalomról tudni kell, hogy telítetlen zsírsavakból áll (nem növeli a koleszterinszintet, nem károsítja az érfalakat)
2. Sok B1, B2, H és E-vitamint tartalmaz
3. Magas réztartalom
4. Magas rosttartalom (ezek a gyomor és bélrendszerben megduzzadnak, ezzel a telítettség érzését kelti)
5. Jótékony hatás meghűlés és hasmenés esetén
6. A mogyoróbokor leveléből készült teája: izzasztó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető hatású, toroköblögetésre és bőrkiütések ellen, valamint aranyér gyógyítására (utóbbira külsőleg: ülőfürdőként is alkalmazhatjuk a teát)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: