A lencsét (és általában a hüvelyeseket) nem nevezhetjük kifejezetten fitnesz-kajának a magas energia-tartalmuk miatt, a dietetikus mégis azt ajánlják: időről időre iktassuk be őket az étrendünkbe, rengeteg jótékony hatásuk miatt! Ma a lencséről ejtünk néhány szót, remélem tudok újat mondani 🙂
A lencse (különböző fajtái vannak) az indiai konyha fontos alapanyaga, rengeteg féle ételt készítenek belőle. Nálunk elsősorban a lencsefőzelék a bevett, de ismerjük a lencse-levest, sőt salátát is. A lencse is okoz flautenciát (gázképződést), de ezen a közismert hatásán kívül még számos jótékony hatása ismeretes:
— folsav
— B1, B2, B6 vitamin, C-vitamin
— kálium, kálcium, foszfor, magnézium, vas, nikkel, réz, króm
— gazdag antioxidáns vegyületekben
— fehérje tartalma laktózérzékenyek fehérje igényét kielégítheti
— immunerősítő hatás
— vérszaporító és vértisztító hatás
— a népgyógyászat szerint a meddőség ellen illetve nemi vágy fokozására is használhatjuk!
— cukorbetegség elleni hatás
Fitneszanyu-tipp: az antioxidáns hatás fiatalító hatást is jelent, ezt pedig külsőleg is kihasználhatjuk: főzzük meg és törjük össze a lencse szemeket, használjuk pakolásként!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: