Az 1. részben a kalorigén tápanyagokról (szénhidrát, zsír, fehérje) volt egy alap ismertető, most pedig íme, egy rövid áttekintés a non kalorigén tápanyagokról! Ezek a víz, a vitaminok, ásványi anyagok, és rostok! Most külön részt szentelnék a vitaminoknak.
A vitamin-bevitel a diéta során sokszor problémás kérdés. Pedig nem szabadna, hogy az legyen, különös tekintettel a várandós és szoptatós anyukákra. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat!
B-vitamin: az anyagcsere és a vérképzésben van nagy szerepe
C-vitamin: immunerősítő, gyomorrontás ellen
D-vitamin: csontosodásban játszik szerepet
A-vitamin: bőr-, nyálkahártya képződés, látás erősítő
E-vitamin: izomépítésen játszik szerepet
K-vitamin: hiánya vérzékenységet okozhat
A szülés után különös figyelmet kell fordítani a A-, B-, C- és D-vitaminok bevitelére. A-vitaminban gazdag a halolaj, a tej, tojás, vörös gyümölcsök és zöldségek.
B-vitamint mindennap kell magunkhoz venni: a gabonapelyhek, a sovány húsok, hal, tojás tartalmazza.
C-vitamin a citrusfélékben, a kiviben, paradicsomban, és paprikában található
Az ásványi anyagok közül ki kell emelni a vasat, mely a vörös húsokban, a halban, a teljes kiőrlésű gabonában, a spenótban és hüvelyesekben található leginkább.
Illetve a kalciumot, melyet bevihetünk tejjel, zöld leveles zöldségekkel. A laktóz érzékenyek is figyeljenek a megfelelő mennyiségre, ha kell, kiegészítőkkel. Ha ugyanis nem juttatunk a szervezetbe kellő mennyiséget belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel. (Gondoljunk arra, hogy a sok gyerekes nőket inkább érinti a csontritkulás, és a fogproblémák.)
Fitneszanyu-tipp: Hálistennek, ma már többféle vitamin készítmény közül válogathatunk, melyeket akkor is érdemes használni, ha amúgy sok a gyümölcs-zöldség fogyasztásunk.
Kövesd a blogot, mert jönnek az új étkezés- és mozgás tippek hamarosan! Jó olvasgatást, és megújulást kívánok! 🙂
Üdv, Blanka
Olvasd el a cikk sorozat többi részét is ITT!