fitneszanyu

Zsuzsi lapos, szexi hasa - 7 hónappal a műtét után!

Több, mint fél év telt el azóta, hogy Zsuzsink átesett a hasműtéten… Számtalan levél érkezik a blogba a témával kapcsolatban, ami azt jelzi számunkra, hogy jó, hogy foglalkozunk a témával, hiszen rengeteg anyukát érint a kérdés: “Mi lesz a hasammal a szülés után?!” Zsuzsi most újra beszámol nekünk és egy ragyogó képpel illusztrálja: megérte!! 🙂 Olvassátok szeretettel:

Kedves Olvasók!

7 hónap telt el a műtétem óta és a blogot ezzel kapcsolatban rengetegen olvastátok. Sokan elborzadtatok a képektől, amit nem csodálok, de nem elrettentésnek szántam, hanem ténynek, amivel szembe kell(ett) néznem… Milyen volt és milyen lett?

Nos, először is lássuk a korábbi képeket:

 

BAL: a műtét után közvetlenül – JOBB: 2,5 hónap elteltével

BAL: a műtét után közvetlenül – JOBB: 2,5 hónap elteltével

BAL: a műtött has szép lapos, a hasizmok épek – JOBB: a korábbi előredudorodó has, szétnyílt egyenes hasizom és köldöksérv…

BAL: 2,5 hónappal a műtét után– JOBB: ILYEN VOLT! a korábbi előredudorodó has, szétnyílt egyenes hasizom és köldöksérv…

 

És íme a várva várt kép, a jelenlegei állapot:

Jelenleg: 7 hónappal a műtét után

Jelenleg: 7 hónappal a műtét után

 

Nagyon sok levelet kapok azóta is (amit külön köszönök!) és igérgetem egy ideje, hogy helyzetjelentek.. továbbá szeretném a főbb kérdéseiteket összeszedni, leginkább azoknak, akik még nem tettétek fel, hátha ez is segít a témában kicsit jobban eligazodni.

Köszönöm, jól vagyok… heti 6 órát edzek most már intenzíven, mert van hozzá kedvem, erőm, a legnagyobb gondot már csak a szabadidő okozza… spin racing, TRX, alakformálás, futás. A hasizmom még gyengébb, mint volt, de már nem azért nem tudok megcsinálni egy gyakorlatot, mert annyira fáááj, hanem mert annyira gyenge még : ) ez pedig úgyis fejben dől el : )

A műtét után 4 héttel már edzettem, de általában 8 hét után javasolt elkezdeni a mozgást (ám ha valaki bírja, akkor nem kell annyit várni). A hasizom gyakorlatokat csak később tudtam elkezdeni, az még fájt.. nem esett jól…

Milyen maradandó problémák adódtak a műtétből? Egy heg… ketté vagyok vágva… hazudnék, ha azt mondanám hogy szép látvány… örökre ott marad, örökre látszani fog, meg kell barátkozni ezzel is.. pont úgy, mint azzal, ha valaki túl magas, túl alacsony, túl kicsi a melle.. Ráadásul a stria egy jó részét nem lehetett eltűntetni, nem volt annyi „ép” bőröm, ami így átrendezve elég bénán néz ki… 🙂 Miért jobb mégis? Mert ruhában végre nem gratulál senki a nem létező következő terhességemhez… mert visszakaptam az alakomat.. mert újra lapos a hasam… mert nem kell azon aggódnom hogy a sérv valami galibát okoz.. mert újra tudok edzeni és biztosan nem káros a hasamnak a hasizom gyakorlat.. (szétnyílt hasizomnál a dinamikus hasizom gyakorlatok végzése egyáltalán nem ajánlott, mert ebben az esetben az izom bár vastagodik, de ezzel csak még jobban előre domborodik (és nem összezáródik… pilatesjellegű hasizom gyakorlatokkal, statikus tartásokkal, plank-al lehet próbálkozni, hátha még helyrehozható műtét nélkül.).

 

Mivel rengeteg levél, kérdés érkezik a témával kapcsolatban, úgy döntöttem ezeket a blogon keresztül is megválaszolom, hogy még több anyukához jussanak el a tapasztalataim! Ezt a GYIK listát találod Ezek közül a legfontosabb, legizgalmasabb kérdés: “Ha még egyszer döntened kéne, vállalnád-e a műtétet?” A válasz: Igen! Határozottan igen! 🙂 További kérdéseiteket a témában a zsuzsanna.rezneki@gmail.com címre küldhetitek.

 

A Fitneszanyu Blog nevében köszönjük Zsuzsinak a részletes beszámolókat, és hogy Olvasóinkat tanácsokkal, hiteles válaszokkal látja el a témában! Ajándékként felajánlunk neki 3 alkalom elektrokozmetikai testkezelést kis belvárosi alakformáló szalonunkban, hogy a megnyúlt bőr feszesítésével és striák halványításával még tökéletesebb legyen az eredmény! : )

1385417_412552185537128_1308758654_n

 

 

Kérdésed van az edzésekkel / diétával kapcsolatban? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE!

GYIK - hasműtét a szülés után (Zsuzsi írása)

Sokan követtétek figyelemmel Zsuzsi hasműtétjének sztoriját. A számtalan levél, ami érkezett a témával kapcsolatban, számtalan kérdést tartalmazott, és Zsuzsi összegyűjtötte Nektek a leggyakoribbakat...

Kihez forduljak, ha szerintem nekem is ez a problémám, mint Neked?

Első körben egy gyógytornászt javaslok, aki felméri a helyzetet, esetleg gyakorlatokat javasol, amivel még menteni lehet a helyzetet. Ezt követően (ha nagyon eltávolodott) egy has-sebészt, aki meg tudja állapítani van-e hasfal / köldöksérv, vagy „csak” az eltávolodás, megereszkedett has. Utóbbin pedig már csak a plasztikai sebész tud segíteni.

Mennyi idő elteltével érdemes a műtét mellett dönteni?

A szülést követő első évben a gyermek ellátása tölti ki szinte minden időnket, a szoptatással is sokat változik még az alakunk, a méh teljes visszarendeződése is heteket-hónapokat vesz igénybe, tehát kb. a gyermek 1 éves kora körül vesszük észre, hogy valami nem stimmel.. kint maradt a hasunk… ezt követő 1 évben mindent meg kell próbálni, hátha mégis, műtét nélkül helyreállítható (és közben a gyermek is egyre önállóbb…) legkorábban a gyermek 2 éves kora körül ajánlott, amikor már megoldható minden szempontból a kórházi tartózkodás és a műtéti regeneráció.

A műtét napján hogy érezted magad? Bejöhetnek a gyerekek? Fel tudtál kelni?

A műtét napján még nem fogsz tudni felkelni, katéterezve leszel és egy kis zsákocska is lesz amibe a műtéti váladék gyűlik.. ezeket el lehet takarni a takaróval, nem gond, de felkelni nem fogsz tudni, megkockáztatom, mosolyogni sem nagyon, bár a gyerekek gyógyitó hatásúak, de én nem ajánlom. Jobb, ha ezt a pár napot kibírjátok egymás nélkül és marad a telefon…

Hol helyezkedik el a heg? Mennyire érzékeny?

A heg először köldök és bikinivonal között volt nagyjából, de 2-3 hónap után lehúzódott bikinivonalra.

Mekkora a vágás? Milyen vastag?

A vágás szerintem vékony, bár nem nagyon van összehasonlitási alapom. Császármetszés hegét láttam másnál, annál vastagabb (és persze jóval hosszabb) hiszen itt ki van szabva egy rész, vagyis nem a vágást kell újra összeilleszteni… Szép, plasztikai cérnával csinálják, nem a zsákvarró tűvel és vastag madzaggal. Még nincs végleges állapota, kb. 1 év mire kifehéredik…végig van vágva a hasam csípőtől-csípőig, hazudnék ha azt mondaná, hogy szép, de az, hogy bármilyen ruhát felvehetek ismét és nem áll ki a hasam, az nekem többet ér, mint ez a hatalmas heg…

Bekeményedett-e a hasad és ha igen, elmúlik-e?

Igen, a hasam púposodott-keményedett és voltak szakaszok, ahol nem gondoltam volna hogy valaha felpuhul. Mára már csak a vágás helye érzékenyebb, kicsit keményebb (még mindig várható némi javulás etéren).

Kellett-e haskötőt viselni, vagy elég a hasszorító bugyi (ha igen, milyet és meddig?)

A hasszoritó bugyi ebben az esetben nem állja meg a helyét, kötözés “helyett” is a szorítot kell használni, alatta csak fertőtlenités-gézlapok (nem lesz ragasztás) és arra rá kerül a haskötő, az fogja tartani a lapokat. Jó szorosra meghúzva. Nem csúszott el, nem volt esélye 🙂 Nem baj, ha kettő van, mert ahova a cső volt bevezetve, ott majd “ereszteni” fog egy kis folyadékot, jó a váltó. 3 hétig éjjel-nappal kell viselni, utána pedig még nappal 3 hétig. (illetve én sportoláshoz használtam még pár héttel utána is a biztonság kedvéért)

Kórházban és a műtét után milyen fehérneműt lehet viselni?

Lehet hordani a “normal” fehérneműt, a vágás hónapokkal később megy le bikinivonalra, tehát nem fogja zavarni a vágást a bugyi.

Meddig tilos emelni? (főleg a gyermeket)

Emelni tilos… egy üres fazekat nem tudtam szinte felemelni 2-3 hétig. Azt mondanám érzés szinten, de 6 hétig kb semmi esetre se emeljük nehezet (bevásárló szatyrok, gyerek…) Gyermekedet segítsd, mindenhova épits “pályát” hogy bemásszon etetőszékbe, fellépő, székek, a kezét fogd, de ne emeld.

Valóban felhúzott lábbal kell aludni? Ezt milyen eszközzel lehet megoldani? Meddig?

Igen, én a szoptatós párnámat használtam. kb. 2-3 hétig kell felhúzott lábakkal aludni, varratszedésig mindenképp, de nekem még utána sem esett jól rögtön a kinyújtás. a kórházban úgy oldottam meg, hogy ott lehet emelni az ágyat, felemeltem félig ülésben és úgy próbáltam pihenni + felhúzott láb az igy jobban kijön. Tehát a kórházba nem kell ehhez segédeszközt vinni.  

Mennyi idő után lehet mozogni – autót vezetni?

Papiron 3 hétre vagyunk minden tevékenységtől eltiltva. Aki meg tud valósítani kb. 2 hét fekvést, az nagyon jó! Utána már könnyebb séták és autóvezetés is menni fog! (autóvezetés legnehezebb része a kiálló aknafedél / gödör / rázkódás). Kb. 3 hétig nem lehet teljesen kiegyenesedni sétálás közben sem.

Lépcsőzés is nehezen megy 2-3 hétig, de nem lehetetlen.

Házaséletet meddig tiltott?

Hivatalosan ha jól emlékszem 3 hétre van tiltva, de őszintén szólva, mivel elég kevés a mozgástere az embernek hasizom használata nélkül, ki hogy tudja megoldani…

A mozgás azonban csak egy hátráltató.. Eleinte meg kell küzdeni ennek a lelki oldalával is..amikor megláttam a sebemet remegtem és sokkot kaptam..pedig bírom a vért, a vágást, de ez az egész annál durvább a saját testen.. olyan volt, mint akit rúgtak-vertek, felpúposodott felkeményedett has, sárga-kék-zöld. Jól sikerült egyébként, de akkor nem értettem miért nézek ki ilyen brutálisan…. erre fel kell készülni és ajánlott gyermek nélkül megnézni és kezelni eleinte… ahogy javul, úgy jön meg az ember kedve mindenhez szép lassan  

Mikor lehet elkezdeni futni?

Nekem a futás nem esett jól sokáig, több hónapig (hmmm kb. 4-5?) a has-rázkódása miatt és hogy ott is kell a hasizom. Meg kell próbálni de érezni fogod hogy ez még nem oké.. Alapvetően 6-8. hétig nem lehet sportolni a kiirás szerint, de az orvosom hozzátette, hogy ahogy érzem… én 4 hétig bírtam.. 

Ha még egyszer döntened kéne, vállalnád-e a műtétet?

Igen! Határozottan igen!

 

 

Kérdésed van diétával / edzésekkel kapcsolatban? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE!

Ilyen lett a hasam a műtét után - összefoglaló

Az elmúlt hónapokban Zsuzsi próbált Nektek néhány hasznos, hassal , hasizommal kapcsolatos cikket írni, amivel közelebb hozott Benneteket ehhez az igen fontos témához, hisz ki az akit még sose foglalkoztatott a túl nagy,  (túl lapos?:), túl hurkás vagy éppen túl kockás hasa. Saját történetén keresztül próbált bennünket rávilágítani ennek fontosságára és fényképekkel illusztrálni az eseményeket. Most egy utolsó cikkel jön ebben a témában, mert többen érdeklődtetek nála is, nálam is. A folytatásban már nem szakmailag közelíti meg a kérdést, egyszerűen Zsuzsi leírta hogyan is élte meg és hol tart most a regenerálódási folyamatban, hogy tudjátok mi várható a műtét után.

ZSUZSI BESZÁMOLÓJA: 

Aki nem olvasta előző cikkeimet nekik pár sorban az előzményekről:  Történet a hasammal akkor kezdődött, amikor megszültem második (ismét) gyermekemet. Mindketten nagy súllyal jöttek a világra, én pedig meglehetősen kicsi voltam hozzájuk képest.  A második gyermekem után már látszott, hogy nem fogom tudni tornával helyreállítani és normalizálni az állapotot, ezért  sebészhez kell fordulnom. A terhesség során a hasizmom nem bírta a rá rótt változást, nagymértékű nyúlást.  A műtét kb. 2,5 hónapja volt, oka az egyenes hasizom nagy mértékű eltávolodása és köldöksérv.

Mi történt azóta? A műtéttől számítva  4.héttől aktív résztvevője vagyok a saját Spin Racing óráimnak, a műtét utáni 8.héten pedig a “Kihívás napja” keretében megrendezett 5 órás Spin Racinget tekertem végig, mindenféle hasi fájdalom nélkül (persze más volt, láb-talp, fenék : )). Egyelőre egyetlen egy problémám van ezzel az egésszel, mégpedig hogy a hasamra még nem tudok edzeni, a hasizom gyakorlatokra még várnom kell, azokat nem bírom…  azt hiszem, még hónapoknak kell eltelnie, mire megerősödik annyira, hogy elkezdhetek a kockákon dolgozni, addig pedig nem vagyok annyira lelkes az edzésekben… A “kötelezőt” megcsinálom, de még mindig nem az igazi az intenzitásom : ) Nagyon-nagyon várom, hogy végre a hasizom gyakorlatokat is beépítsem az edzéseimbe!

Most már nem kell erős idegzetűnek lennie annak, aki megnézi hol is tart a hasam jelenleg, szerintem legalábbis… : ) De lehet hogy csak én szoktam meg? : )

BAL: a műtét után közvetlenül - JOBB: jelenleg (2,5 hónap elteltével)

BAL: a műtét után közvetlenül – JOBB: jelenleg (2,5 hónap elteltével)

Ezt még nem tudom tapasztalatból írni, de nagyjából fél–1 év amíg a has keménysége és érzéketlensége megmarad, ha valaki hasba akar verni kicsit olyan érzés, mintha “zsibbadna”. A heg körül is kemény-merev a hasam, ezek mind fel fognak puhulni (állítólag és remélhetőleg :). De semmiben nem zavarnak ezek a “mellékhatások” : )

BAL: a műtött has szép lapos - JOBB: korábban a  has előredudorodott, a szétnyílt egyenes hasizom miatt

BAL: a műtött has szép lapos, a hasizmok épek – JOBB: a korábbi előredudorodó has, szétnyílt egyenes hasizom és köldöksérv…

Nagy kérdés, hogy szerintem megérte-e és újra bevállalnám-e, ha szükséges lenne. Igen… 1-2 hétig volt kőkemény a helyzet, az önellátás és gyerekek ellátása. Igazán durvának csak az első pár nap számított, de ezt leszámítva az eredmény tudatában mindenképpen megéri, ha nincs másképp lehetőség a has helyreállítására illetve ha egyéb, súlyosabb következmények is vannak (köldök vagy hasfal sérv, stb..)

A legtöbb esetben az egyenes hasizom a szülés után eltávolodva marad -  a kérdés csak az, hogy mennyire...

A legtöbb esetben az egyenes hasizom a szülés után eltávolodva marad – a kérdés csak az, hogy mennyire…

Természetesen első körben mindenképp meg kell próbálni természetes úton, tornával – étkezéssel, minden módszerrel egy elfogadható hasat beállítani, de ha már nincs mit tenni, akkor én javasolni tudom a műtétet, mert utána nem elég, hogy a saját ruháinkba visszafogyhatunk, még a látvány is önmagáért beszél, lapos has a gyerekek szülése után, szerintem minden nő álma, és kevés olyan szerencsés nő van, akin valóban nem hagy nyomot a terhesség.

Remélem történetemmel tudtam segíteni azoknak, akik előtte állnak, további kérdés esetén pedig még mindig szívesen állok a rendelkezésetekre akár a blogon keresztül, akár facebookon, akár e-mailben: zsuzsanna.rezneki@gmail.com

Zsuzsi korábbi beszámolója – csak erős idegzetűeknek a képek miatt itt!!!

Mi van a hasizommal a szülés után?! (Fókuszban a has 3.)

A “Fókuszban a has” cikksorozat mostani részében arról ír Zsuzsi, hogy mi a teendő a szülés után a hasizommal. Zsuzsiról tudni kell, hogy a szülés előtt, és az 1. baba születése után gyönyörű kockahasa volt! A 2. babája viszont óriási volt a mama alkatához képest, és bizony Zsuzsi egyenes hasizma a szülés után szétnyílva maradt. Ennek köszönhetően és edzői tudását felhasználva írja most nekünk le, hogy mit tehetünk a hasunkkal a szülés után!

Mi is zajlik szülés után? Mire kell tekintettel lennünk? anyahas
Minden esetben szükséges megvárni a 6 hetes kontrollt (függetlenül a szülés módjától), amikor a nőgyógyásszal konzultálva eldönthető, hogy kezdődhet-e a sportos élet, és az milyen intenzitással. Ez előtt csak a statikus, konyhanyelven mondva “hasbehúzás és megtartás” javasolt, vagyis ülő és álló helyzetben húzd be a hasad, számolj el tízig és ezt ismételd naponta, ahányszor csak tudod / eszedbe jut. Természetesen a legfontosabb elv ezúttal is a fokozatosság elve. Fontos, hogy csak addig terheljük magunkat, amíg jól esik, illetve lehetőség szerint edző felügyeletével kezdjünk új életet a megváltozott testünkkel. Amennyiben 3 hónappal a szülés után is nagyobb a hasad a “kelleténél” és a zsírpárnáid még mindig nem akarnak apadni, tudnod kell, hogy a zsírpárna hasizom gyakorlatoktól nem fog eltűnni. Az izom erősödhet, vastagodhat, de ettől még zsírégetés is szükséges. Ugyanez igaz fordítva. Ha csak zsírégetést végzel, biztosan nem lesz tőle izmos hasad.

(Kicsit kilépve a has bűvköréből had jegyezzem meg, hogy a szoptatás miatt az intenzív sportolást is óvatosan, fokozatosan vezessük be, valamint a szoptatás hónapjai alatt a terheléseket próbáljuk szoptatás utánra (és még jóval a következő szoptatás elé) időzíteni, jó esetben ekkor úgyis alszik a baba :))

Honnan tudhatod, hogy milyen állapotban maradt a hasad?

Hasizom vizsgálatát egyedül is elvégezheted. Feküdj hanyatt, terhesizmoktérdfelhúzással talpad legyen a talajon. Mindkét kezed ujjaiddal lefele a köldök alá és fölé helyezd 3-3 ujjnyival és enyhén nyomd lefelé. A fejedet lassan emeld el a talajtól és próbálj az ujjaiddal “benyomni” a hasadba, felmérve a hasizom közötti rést. Szülés után két héttel már kétujjnyinál kisebbnek kellene lennie. Ha ennél nagyobb, akkor szétnyílva maradt a hasizom.

6 hetes kontrollon kérd meg nőgyógyászodat, hogy ellenőrizze le a hasadat is. Nem ritka, hogy szétnyílva marad, különösen ikerszüléseknél, vagy ha alkatunkhoz képest aránytalanul nagy babát hozunk a világra. Ez az elváltozás nem csak esztétikai probléma (hiszen a has jelentősen előre domborodik) de növeli a hasi / köldök sérv kialakulásának veszélyét, továbbá hátfájást okozhat! Ebben az esetben maradj a statikus hasizom gyakorlatoknál és azt is csak mértékkel. Amennyiben a szülés után 1 évvel még mindig nincs változás, mindenképp szakember segítségére van szükséged, aki megállapítja, hogy mik a további teendők (2 ujjnyi távolságot még gyógytornával esélyes helyreállítani).

Has ellenőrzésére az alábbi videós segítséget találtam, mellyel Te is könnyedén megtudhatod, fennáll-e a hasizom eltávolodása és ha igen, milyen mértékben.

Amennyiben hasad rendben van, nem nyílt szét (vagy csak minimális imagesmértékben) a hasizom gyakorlatokat ezesetben is óvatosan kezd. Ne végezzünk hirtelen, nagy intenzitású hasizom gyakorlatokat! Hangsúly a fokozatosságon van. Figyelj oda a gyakorlatok arányára is, a hasizom minden izmát és a medencefenék izmokat is erősíten kell. Fontos a helyes légzés is. Miközben feszül a hasizom, ne tartsuk vissza a lélegzetünket, ekkor “fújunk”. A fekvésben végezhető gyakorlatok két fő csoportja az alulról (pl. törzs rögzítésével páros láb emelése / felhúzása), illetve a felülről indított gyakorlatok (pl. hagyományos felülés). A ferde / haránt hasizmok erősítését kerüljük, amíg a belső, mély hasizmok nem erősödtek meg annyira, hogy nehezebb gyakorlatokat is véghez tudunk vinni.

Bevallom, első gyermekem szülése utáni napon az első sokk akkor ért, amikor a kórházban megkérdezték tőlem mikorra vagyok kiírva, mikor jön a baba… Válaszom a döbbenettől csak annyi volt: már a csecsemőosztályon van… Senkitől soha nem hallottam azelőtt, hogy ennyire megmarad a has szülés után, én magam pedig nem is gondoltam bele! De ekkor még sikerült visszanyernem az eredeti alakomat. Második gyermekem születése után viszont hiába telt el az egy év, a hasam nagy és előredomborodó maradt!! Nagy babát szültem (az én termetemhez képest pedig óriást), így nálam nem volt mit tenni, orvoshoz fordultam. Több szakvéleményt is kaptam, de a végén esetemben a műtét győzött, mert sikerült egy köldöksérvvel is gazdagodnom terhességem során, az eltávolodás mértéke pedig 4 cm-es volt. A hasizom ilyen nagyfokú eltávolodásánál már nincs remény, nem lehet tornával megoldani a helyreállítást. Megpróbáltam, de nem sikerült… további 1 évet várva végül Dr. Bognár Gábor kezei közé kerültem és így, túl a műtéten (de még kötésben) hamarosan megtudom a végeredményt. Az oda vezető útról pedig részletesen beszámolok a következő cikkben. 🙂

Zsuzsi

 

————————————————————–

 

————————————————————–—————-

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munka időben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

Fókuszban a has - a terhesség alatt

Zsuzsi újabb cikke a Fókuszban a has c. négy részes rovatban!! Az előző részben általánosságban beszéltünk a has edzéséről, most pedig kifejezetten a várandósság alatti hasazásról lesz szó! Olvassátok szeretettel!

Tiltott és ajánlott mozgásformák

Nagyon fontos, hogy a várandós nő megfelelő edzésformát válasszon, és ez a hasazásra kifejezetten igaz. Első lépésként konzultáljunk az orvosunkkal, és csak az ő rábólintásával eddzünk hasra a terhesség alatt! Mindenképpen kerüljük a rázkódásokat, túlterhelést és a veszélyes, vetélés kockázatát növelő sportokat: az ugrálással, rázkódással, eséssel járó mozgásokat (pl: labdajátékok, tenisz, futás, síelés).

Amit szinte minden kismama űzhet: az az úszás. Ha odafigyelünk a higiéniára, és örömmel tölt el ez a mozgásforma, akkor bátran válasszuk, ugyanis a gerincre nagy terhelés jut ezekben a hónapokban, amely a vizes közegben csökken.

Van aki nem sportolt a terhesség előtt, és ilyenkor próbálja bepótolni, nehogy túl sokat hízzon. Ne feledjük az alapszabályt, hogy a terhesség alatt csak folytassuk és ne elkezdjük a sportolást! Ezeknek a kismamáknak csak nagyon óvatos sportolás ajánlott, pl. kismama órán, ahol az oktató felügyelete alatt mozoghatunk – hiszen az a szervezet, amely nem volt sportolásnak kitéve korábban, önmagában a terhesség is éppen elegendő új “teher”.

Azok a nők, akik várandósságuk előtt is sportos életet éltek, a legjobban érthető módon a hasukat féltik a 9 hónap során. Ez a testrész az, ami biztosan megváltozik, akkor is, ha minimális a hízás a többi testrészre.

Mit lehet kezdeni a hassal, egyáltalán várandósság alatt kell-e vele foglalkozni? A terhesség alatt fontos, hogy ne végezzünk teljes felülést sem alulról (páros lábbal felgördülés, lábfej a fej fölé), sem felülről indítva (hagyományos, teljes felülés), de véletlenül sem… A római széket is el lehet felejteni ebben az időszakban : ) De a derék megtámasztásával felülről indított hasprés a második trimeszterig végezhető, ha az orvos mást nem tanácsol. Amit javaslok, az oldalfekvésben megtámasztva haránt és egyenes hasizmok edzése. Használjunk párnát, babzsákot a gyakorlathoz, figyeljünk oda a lassú és kiegyensúlyozott kivitelezésre! Ezt a gyakorlatot oldalfekvésben – soft ballal megtámasztva én a 7.hónapig tudtam végezni, kifejezetten jól esett, de itt jegyezném meg, ha valami már nem esik jól, akkor ne erőltessük!!

terhesoldal

Tévhit, hogy a hasizom és a méh izomzatának összehúzódása között összefüggés van. Abban az esetben, ha bizonytalan vagy, mindenképp válassz az edzéseid mellé szakembert, ne hagyatkozz egyetlen internetes ötletre, videóra vagy olyan DVD-re, melyeken nem állapotosan végzett gyakorlatok vannak! Tudom, (személyes tapasztalat) hogy a kismama jóga már nem az a mozgás, amire egy korábban aktívan sportoló nő vágyik, de higgyétek el, ebben az időszakban nem is az a fontos,  hanem pont a babára történő ráhangolódás, arra pedig ez az óratípus tökéletes! Próbáljátok ki! Ne feledd, hogy ezeken az órákon szakember felügyeletével végzed a mozgást! Testünk formálása pedig megvár, és soha nem késő elkezdeni! 🙂

Következő cikkben a szülés utáni regenerációs időről, az aktív sportolás elkezdéséről és ennek nehézségeiről próbálok pár sort írni külön kiemelve a hasizom eltávolodásának jelentőségét és kezelhetőségét. Ez a probléma ugyanis rengeteg kismamát érint!! (lásd a képet lent)

terhesizmok

Zsuzsi

Kapcsolódó cikk: Torna pocakkal (képekkel!)

Fókuszban a has (Zsuzsi írása)

Rezneki Zsuzsi nevét a Fitneszanyu Blog első Nagy Megújuló Programjából már ismerhetitek. A program előtt 2 gyermeket szült, de a szülés előtt ő is az edzőtermek világában mozgott, és amennyire ideje engedi heti kétszer napjainkban is órát tart. Őt is – ahogy engem is – sokan a hasizom fejlesztéséről kérdezik a vendégek, így egy néhány cikkből álló sorozatot indítunk a has izmairól, különös tekintettel a kismamák, anyukák hasizmairól, mely Zsuzsát is érzékenyen érinti, – a második terhessége alatti szétnyílt hasizom és sérv probléma miatt –   hamarosan a műtőasztalra fekszik. Az ő 4 részes cikksorozatának első részét olvashatjátok most, melyben fókuszban a has! : )

 

Fókuszban a has/ 1. 

Megkockáztatnék egy kijelentést: a nők (de talán még a férfiak) számára a has az egyik legfontosabb és legkritikusabb terület, amit egy esetben tudnak elfogadni önmagukon, ha lapos, jobb esetben kockás. Valóban, többnyire ez az első testtáj, mely jelzi a zsírosodást, de a zsírréteget elveszíteni innen a legnehezebb. Mi lehet ennek az oka? Edzőként sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, mit tehetnének, hogy lemenjen az úszógumi, milyen gyakorlatokat tudok javasolni. Egy biztos, CSAK a hasról nehéz eltüntetni a felesleget, hisz a plussz zsír sem csak ott rakódik le… A hasizom gyakorlatokkal Dunát tudnánk rekeszteni.. vannak gyakorlataim a hasizom minden területére, derék tájra, de sajnos még akkor sem elegendő ezek végzése, ha kitartóan próbálkozunk…

Összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, amit ezzel kapcsolatban nem árt, ha tudunk.

A hasizom számos izomból épül fel, melyből a legismertebb és legtöbbet edzett izma a rectus abdominis (egyenes hasizom), mely nagy, lapos izomfal, szinte a has egész elülső részét befedi. Csípőnk két oldalán egy összetett izomcsoport helyezkedik le, melynek neve external obliques, ez húzódik össze a törzs elfordításakor illetve oldalra döntésekor.

És mitől lesz kockás a hasunk?!

Az egyenes hasizom 3 közbeiktatott vízszintes inas és egy függőleges inas résszel van elválasztva, ez adja a „kockákat”. Tehát alapvetően, „legbelül” mindenkinek kockás a hasa, a különbség annyi, hogy mennyi zsírréteg fedi és mekkora az izom. Tehát 2 feladatunk van a kockás has eléréséhez: az izom fejlesztése és az azt fedő zsírréteg bontása.

A hasizom fejlesztést 3 fő szakaszra bonthatjuk:

  • a has felső részére ható gyakorlatok
  • a has alsó részére ható gyakorlatok
  • a ferde hasizomra ható gyakorlatok

A felső részre ható gyakorlatok többnyire a hasprések, félfelülések, felülések. A teljes felüléseket lehetőség szerint kerüljük, nagy terhelést rónak a gerincre, ám ha mégis ezt szeretnénk végezni, támasszuk alá a derekunkat például fit-ballal.

 

Az alsó rész a legproblémásabb terület. Egyrészt, mert ide rakódik le a legtöbb zsírréteg, másrészt ez fejlődik a legnehezebben. A has alsó részére ható gyakorlatok általában a lábemelések, illetve minden olyan összehúzódás a hasban, ami az alsó végtagok felől indul. Nagyon fontos, hogy meddig tart az összehúzódás. Példaként: hanyatt fekvésben a nyújtott lábunkat elkezdjük emelni. Egészen függőleges helyzetig csak a csípőhajlító izmok dolgoznak, de amint megemeljük a fenekünket is a talajtól a has erős munkába kezd.  Még intenzívebb a gyakorlat, ha a térdünket húzzuk a mellkasunkhoz minél jobban elemelve a csípőnket. Hiszen minél jobban összehúzódik a hasizom, annál nagyobb az erőkifejtés.

 

A ferde hasizomra ható gyakorlatok mindazok, melyek közben oldalirányú mozgást, csavarást is végzünk. Itt is ügyeljünk arra, hogy tényleg elemelkedjünk, tényleg csavarjuk a törzset, ne csaljuk le a gyakorlat felét. (az egyik legkomplexebb ferde hasizom gyakorlat a “biciklizés” ahol vállunk közelít az ellenkező térdünkhöz felváltva. A gyakorlat helyes végrehajtása érdekében ne felejtsük a derekunkat a talajra szorítani.)

 

Mi a helyzet az ollózással, vagy a plank-kal (kitartás alkartámaszban)? Nyugodtan be lehet iktatni a hasizom gyakorlatok közé, mivel nagyon jól erősítik a törzset merevítő mélyebben elhelyezkedő izmokat, és a legújabb kutatások szerint éppolyan jól formálják a hasat, mint a dinamikus (préseléses) gyakorlatok.

További gyakorlati tippek esetén érdemes személyi edzőhöz fordulni, aki személyre szabottan és alkathoz illően tud segíteni abban, mely gyakorlatokkal lehet a leggyorsabban eredményt elérni. (Hámori Blanka: fitneszanyu@gmail.com)

Ám sajnos ennyivel nincs még vége a kockás hasért folyó küzdelemnek. Mint említettem, diéta nélkül ugyan erősíthetjük a hasizmunkat, de a zsírréteg az izom fölött van, így ha abból nem faragunk, akármekkora kockánk van, senki nem fogja látni.

Diétázással kapcsolatos és étrendi tanácsokat Fitneszanyu blogján is találhattok, egyszerűek, követhetőek és nagyszerűek. Annyit azonban itt is elárulok, hogy ha már magunkhoz képest csökkentjük az egyszerű szénhidrátok (főleg cukor, fehér liszt) bevitelét, esetleg a nasikról is lemondunk, már remek eredményt lehet elérni. Mindenki, ha csak saját magához mérten határt szab ezeknek egy kicsit, az eredmény nem fog elmaradni.

Zsuzsi

 

Következő (2.) hasizomról szóló cikkben a Kismamák szülés utáni hasizmát emeljük ki! A későbbi részekben pedig azzal a speciális esettel foglalkozunk, ami sok anyukát érint: mi a helyzet a szétnyílt a hasizmokkal?!

Zsuzsi Nagy Megújulása 2013

A Nagy Megújuló Program 2013-at azért álmodtam meg, hogy az anyukáknak kézzelfogható bizonyítékkal szolgáljak arról: mi is meg tudjuk csinálni! Tudunk izmosodni, formálódni, odafigyelni magunkra! Miután nekem sikerült leadnom a szülés utáni 18 kilómat, arra gondoltam: egy módszer nem akkor működik, ha már sikerült, hanem ha másolható. Így jött az ötlet, hogy egy elszánt, változtatni-változni vágyó anyuka számára is lehetővé tegyem a Nagy Megújulást.

 

1. A nyertes

A Programra május 5-ig jelentkezhettek az anyukák motivációs levéllel. A kiválasztásnál a legfontosabb szempont az volt, hogy mennyire érezhető a levélből az elszántság és a határozottság – hiszen nem akartunk időt pazarolni olyas valakire, aki a Program közepén elkezd kifogásokkal elmaradozni az edzésről. Zsuzsi kiválasztása tökéletes döntés volt, hiszen olyan következetesen és keményen csinálta végig a Programot, hogy mi is meglepődtünk az akaraterején! Részlet Zsuzsi 2 oldalas motivációs leveléből: “Mivel nem vagyok elégedett önmagammal (…) szeretném újra megtalálni önmagamat, újra elkapni a fonalat és újra megtapasztalni az edzés testi-lelki örömét. Kellene egy lökés, ami elindít a már jól ismert úton, amitől visszanyerhetném a régi formámat, lendületemet, kedvemet, így amint elolvastam ezt a felhívást, úgy döntöttem itt az ideje összeszedni magam, mert ennél jobb lehetőség nincs, mint egy szakértő csapat segítségével megújulni és ismét formába lendülni.”

2. Az edzések Blankával

A Program vázát az edzések adták: kardió és teljes testes erősítő edzések, melyeket HÁMORI BLANKA személyi edző állított össze Zsuzsinak. Ő így foglalta össze a munkát: „Zsuzsival tökéletes összhangban voltunk, következetesen haladt a célja felé! Egyetlen kifogást sem hallottam tőle a 6 hét alatt. Mi heti 1x találkoztunk, a többi 3-4 edzést kora reggel vagy este, ill. a 2 gyerek alvásidejében végezte. Zsuzsi elszántsága és humora rám is inspirálóan hatott – és remélem a következő Nagymegújuló programban immár a Csapat részeként találkozom vele!!! :)”
Zsuzsi: “Az edzések Blankával… Ezt sajnálom a legjobban, hogy vége…Minden alkalommal valami újjal jött, új gyakorlatokat és új eszközöket mutatott, sokat tanultam tőle. Szakmailag már sokat dicsértem, nem véletlenül. Valóban összeszedett, a gyakorlatokat bemutatja, tudja, hogy mi miért van. Ahogy láttam őt, mennyire otthonosan és magabiztosan mozog a teremben, rám is rám ragadt ebből egy kicsi. Mindenkinek volt hozzá egy kedves szava, mindenki örült, hogy újra látja a gyermeke születése után is, látszik, hogy valamit már letett az asztalra ! Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt vele dolgozni, tőle tanulni, nekem bejött  Nem tudom eléggé megköszönni!”

3. CORNER Fitness Klub

Zsuzsi edzéseihez a zuglói Corner Fitness klubot választottuk, mely felszereltségével és hangulatával tökéletesen passzolt a Programhoz. Zsuzsi jól járt, ugyanis viszonylag közel is lakik a teremhez – és remekül is érezte magát az edzéseken!
A fitneszterem vezetője, Szathmári Szandra így nyilatkozott: „Büszke vagyok rá, hogy ehhez az inspiráló, sikeres történethez mi biztosíthattunk hátteret! Magam is anyukaként, tudom, hogy mekkora munka áll Zsuzsi eredménye mögött, ezért szívből gratulálok neki! :)” Zsuzsi pedig ezt mondta: “A teremben nagyon jól éreztem magam náluk, mert minden feltétel adott egy jó edzéshez. Akárhányszor mentem, mindig mosolygás fogadott a recepción, Szöszinek mindig volt pár kedves szava. A gépek nagyon jól karbantartottak, a terem pedig mindennel felszerelt, követi az új irányzatokat is, kettle-bell, TRX, tényleg minden lehetőség megvan egy jó edzésre, akár személyi edzővel, akár egy aerobic óra keretében, akár egyedül.”

4. Étrend-reform Nórival

A Csapat dietetikusa, BIHARI NÓRI hatalmas lépést ért el Zsuzsinál, mikor megérttette vele, hogy a jó diéta az, ami hosszútávon tartható, nem drasztikus és összeegyeztethető a családdal. Zsuzsi a második héten járt nála, és később ezt mondta: „Örülök, hogy időt és energiát szakítottál rám, Nóri, köszönöm az ötleteidet, igyekszem szépen lassan minél többet átvenni belőle. Egy beszélgetés alatt meggyőzött a tudásáról, szakértelméről, hiteles, így ha szükségét érzem egy kontrollnak, csak őt fogom keresni. ”

 

5. Vivinél, a körmök szépítőjénél
KISS VIVIEN manikűrös és műkörömépítő Zsuzsinak egy új technikát, a gél-lakkot ajánlotta. „A gél-lakk természetes hatást biztosít, így tökéletes megoldás azoknak, akik nem szeretnének műkörmöt, de tartósan szép körmökre vágynak! Az anyukák körében (akiknek ritkán van idejük 3-4 naponta körmöt lakkozni) különösen népszerű, mert állja a házimunka általi kihívásokat! Zsuzsinak egy szép, természetes francia manikűrt választottunk, ami illik a sportos és az elegáns megjelenéshez is.”
Zsuzsi szerint: “Vivi nagyon tudta, hogy mit csinál, szépen és tisztán dolgozik. Én csak lestem, ahogy pillanatok alatt kente fel a lakkokat a körmömre, nagy magabiztossággal fogta az ecseteket. A nála töltött időt kellemesen elbeszélgettük, nem éreztem magam egy percre sem feszengve és még a kulissza titkokat is kedvesen megosztotta velem, mert érdekelt a gél-lakkozás tudománya. Ha valaki szeretné rendbe tetetni a körmeit, merem ajánlani 🙂

6. Új frizura Hajnitól

“Köszönöm a stílusváltást Gerle Hajninak, aki vállalta, hogy megcsinálja a frizurámat. Azt hiszem nagyon sok múlt rajta.. Hajni a III. kerületben, a Bécsi úton dolgozik a Kókai szalonban (elérhetősége: 06-30/265-2250). A haj változtatása talán a legnagyobb átváltozásom, hiszen ezt nem csak napokra-hetekre választottuk, hanem egy jó darabig velem lesz Hajni halad a korral, az új technikákkal, vidám, energikus és pontosan olyan frizurát csinált, amilyet az általam kiválasztott képről kinéztem magamnak. Ha nincs ötletetek, keressetek a neten egy színésznőt, vagy akárkit, akinek tetszik a haja és ő tudni fogja hogyan varázsolja a fejetekre. ”

7. Edina és a smink

Mivel Zsuzsi alapból ritkán sminkel, és akkor is mértékkel, EGYED EDINÁNAK, csapatunk kozmetikusának nehéz dolga volt. „Mivel a smink fotózásra készült, viszont tudtam, hogy Zsuzsi furcsán érezné magát egy erős sminkben, az arany középutat kellett eltalálnom. Zsuzsinak nagyon szép bőre van, így oda egy kis alapozót tettem, a szeménél szürkét használtam, a szájára pedig egy leheletnyi szájfényt tettünk! ”
Zsuzsi végül nagyon elégedett volt: „A sminkemért Egyed Edina volt a felelős. Nem volt könnyű dolga, a hőségben olyan arcot kellett varázsolnia a fejemre, ami tartós marad, de sikerült  Ha szükséged van egy jó sminkre, kozmetikusra, ő házhoz megy, ami nekünk, anyukáknak nagyon kényelmes megoldás lehet!”

8. A fotózás Ildivel, a PICURFOTÓ STÚDIÓ felajánlásával

A Csapat fotósa HÁMORI ILDIKÓ örömmel vett részt a Programban: „Zsuzsi sztorija nagyon tanulságos és motiváló mindenki számára, de főleg nekünk: anyukáknak! Ő az élő példa arra, hogy ha a kifogások helyett a munkára koncentrálunk, elérjük a célt! Én pedig a legnagyobb örömmel dokumentáltam ezt a káprázatos átalakulást!!  ”
Zsuzsi rendkívül élvezte a fotózást, kitartani a pozíciókat és nem koncentrálni a bámészkodókra!  „Hámori Ildikó, a fotós… nem, nem jól írtam. A FOTÓS! Ha egy szóval kéne jellemeznem, azt írnám, a profi. Nem szeretem a rólam készült fényképeket, nem szeretek pózolni, de valahogy ezeket el tudta velem feledtetni. A Városligetben, bámuló emberek között nem zavarban voltam, hanem nőnek éreztem magam és élveztem a fotózást. a képek önmagukért beszélnek Ha minőségi fotót akarsz a családodról vagy magadról:www.picurfoto.hu –n találod az elérhetőségét. Olykor érdemes megörökíteni az élet nagy pillanatait, főleg gyerekekkel…”

9. A kiadvány…

Zsuzsi a Nagy Megújuló Program c. kiadványról: “A program elején kaptam egy füzetet: A Nagy Megújuló Program c. kiadványt, amiben minden instrukció le volt írva. Gondoltam majd bele-belenézek, mit és hogyan, jó támpont lesz. Ez nem egy támpont volt, ez konkrétan az elmúlt 6 hetem naplója. Eszerint éltem, ezzel keltem, ezzel feküdtem. (kivéve azon a bizonyos gyümölcsnapon, mikor elfelejtettem belelesni 😛 ) A füzet annyira összeszedett volt, hogy ha nem lett volna mögöttem egy csapat, akkor is követhető instrukciókat adott a teljes programra,edzések menetére, napi feladatokra. Persze nekem könnyebb volt, egy csapat és a lelkes olvasóközönség állt mögöttem, így nem lazsálhattam el 🙂 de ha valaki nagyon elszánt, akkor ezt a programot lépésről-lépésre betartva hasonló eredményeket érhet el!” Blanka: “A Kiadvány egy konkrét edzéstervet, táplálkozási tanácsokat és szépség-tippeket tartalmaz, mely segítségével az Olvasó pontosan végigjárhatja a zsuzsi által már sikeresen megtett utat! A Kiadvány kupon-oldalán a fenti szakember-gárda, a CornerFitness és a PicurFotó Stúdió nagyvonalú (20-50%) kedvezményeket ad! A Program különlegessége miatt a kiadvány nem vásárolható meg – csak a Fitneszanyu Blog olvasóinak kiírt játékokon, versenyeken nyerhetik el azok, akik biztosan élnek vele!”

“Az eredmény önmagáért beszél. Ami leolvadt: derékbőség 4 cm-vel csökkent, csípőbőség: 5 cm-vel, jobb comb 2,5 cm-vel, bal comb pedig 1,5 cm-vel lett vékonyabb, súlyban pedig 3 kg-t hagytam el és mindezt 6 hét alatt. Elrepült… Hiányozni fog… A csapaton kívül pedig természetesen a legnagyobb köszönet a támogató Családomnak jár, akik akármikor kértem segítettek, hogy a programot teljesíteni tudjam. Támogattak, mellettem álltak. Köszönöm a Férjemnek, akit már magával is ragadott az energikus felesége és ő is ismét az edzőtermek rabja lett Hajrá! Köszönöm továbbá Édesanyámnak, aki minden mást félretéve mindig a rendelkezésemre állt, ha megkértem, soha nem mondta, hogy most más dolga van, pihenne, nem ér rá… és Édesapámnak is, aki lehet hogy nem is tudja, de néhány héttel a program elkezdése után nagyot dobott rajtam az, hogy észrevette a fogyásomat… Köszönök minden kommentet, köszönöm a barátaim folyamatos támogatását és külön köszönöm Móninak, aki ismeretlenül is támogatott.”

KÖSZÖNET jár mindazoknak, akik segítettek és drukkoltak a Program 6 hete alatt! Külön köszönet illeti TÖRÖK SZILVIÁT, a Fitneszanyu Blog kommunikációs szakemberét, aki megálmodta és megvalósította a Blog, a Program és a Kiadvány arculatát, és folyamatosan korrigálta a technikai bakikat  ezzel téve igazán profivá és igényessé a munkánkat!! Köszönjük!

Hámori Blanka
személyi edző, a Program megálmodója

BLANKA, személyi edző: hamori.blanka@gmail.com
CORNER FITNESS KLUB: www.cornerfitness.hu
NÓRI, dietetikus: biharinori@yahoo.com
VIVI, manikűrös: viviengalaxy@gmail.com
HAJNI, fodrász: Kókai szalon, Bécsi út
EDINA, kozmetikus: egyededina@freemail.hu
ILDI, fotós: www.picurfoto.hu

 

Zsuzsi naplója - 3. hét

Zsuzsi a Nagy Megújuló Program harmadik hetéről számol be ma. Olvassátok szorgalmasan, mert a bejegyzésből kiderül, hogy hősnőnk a héten majdnem feladta az egész programot! És az is, hogy habár szeretjük Halász Juditot, néha jól esik tombolni a spinning óra dübörgő zenéjére… 😛

3. HETI PROGRAM:
2 erősítő (1 otthoni kézisúllyal, 1 edzőtermi gépekkel)
3 kardió edzés
3 lélek-nap: a Meditáció napja, az Önszeretet napja, a Semmittevés napja

 

ZSUZSI NAPLÓJA

HétfőA mai napon ismét egy kardió edzés várt rám, amit ezúttal is a gyerekek alvóidejére terveztem be. A programban Blanka becsempészett még egy blokkot, ami ráadásnak nehezített volt.  Mindehhez kipróbáltam egy közeli konditermet (sajnos a Corner Fitnesz nincs túl közel, ezért kell időnként „megcsalnom”, pedig igazán színvonalas, remek gépekkel felszerelt terem). Bicajjal kezdtem, ellipszis trénerrel folytattam, majd utolsónak a futópad következett, ahol megpróbáltam az új blokkot is teljesíteni. Kb. a felénél nagyon forgolódtam, hogy merre lehet egy oxigénsátor, de sajnos nem volt, hiába a jó felszereltség itt is… Helyette a teremben lévő gyúrósok motiváltak, mások előtt nem szeret az ember beégni… Összeszedtem magam és még az edzés végére berakott sprintet is lenyomtam. Gyors hasazás után irány haza. Este megint nem kellett altatni.
A nap fénypontja az volt, hogy édesapám megkérdezte mennyit fogytam már? Szerintem 1-1,5 kg-t, de szerinte sokkal többet… hmmm Igen, alakulgatok, még ha nem is kilóba. 2 hét és már most látható a különbség. Feldobódtam 🙂 Megéri!

Kedd: Lányom taknyosan ébredt. Hurrá.. még oviba se jár, de folyton összeszedünk valamit, ami természetesen 1 nap késéssel az öccsén is látható nyomokat hagy.. Beteg gyereket szerintem az anyák még nehezebben hagynak magukra 1-2 órácskára, én legalábbis sose… de ezt most nem hagyhatom abba. Most, hogy kezdenek jönni az eredmények és még annyira nem is kellett érte megfeszülnöm.. na jóóó, nem egy sétagalopp, be kell valahova paszírozni az edzéseket, csinálni kell, de megoldható és ami megoldható, az nem is olyan bonyolult, ugye? 🙂 A mai napom meditációs nap volt, mely kimerült abban, hogy 2 orrszívó-porszívózás között elmélkedtem egy kicsit.. Miért? Miért? Miért? Ilyenkor persze jól esne egy kis csoki.. vagy süti. .hátha feldob… Elcsábultam… 1 kocka étcsoki lecsúszott… szánom-bánom, de jól esett 🙂 Izgalommal várom a másnapot, hogy változik az állapotunk…

Szerda: Mélypont.. rá kell jönnöm, hogy ez talán mégsem anyukáknak való.. a gyerekeknél folyton van valami… most csak egy kis orrfolyás, nyűgösség, máskor meg más… De aztán amíg ezen kattogtam megvilágosodtam… A Fitneszanyunak pont ez a célja. Segíteni azoknak az anyukáknak, akik nem tudnak elindulni  ezen az úton, egészséges életmód, mozgás… Nekem viszont, mint nyertesnek, kutya kötelességem élni ezzel a lehetőséggel, vagyis hülye lennék kihagyni egy ilyen alkalmat.

Láztalanul ébredtünk. Mivel a férjem is remekül ért az orrszíváshoz, meggyőztem magam. Edzenem kell… Nem tudok többet tenni azzal sem, ha itthon maradok.. elindultam is a Corner Fitneszbe. Hámori Blanka már várt rám tündéri kisfiával, akit már babaként vonz az edzőterem világa. Ez nem véletlen 🙂

A mai erősítésem nem volt egy laza menet.. Bevetettük a gépeket a formálásomba és így nagyobb súlyokkal is tudtunk dolgozni legnagyobb örömömre… Blanka nagyon jól felkészült személyi edző, otthonosan mozog a teremben, minden gyakorlatra kitér, hogy helyes, mely izmokat mozgatjuk, milyen más alternatíva van adott izomcsoport edzésére, így egész órán éreztem, hogy jó kezekben vagyok, a kisfia pedig egy kis tündér, zenére táncolva drukkolta végig az órát és mindketten bebizonyították, hogy gyerekkel sem lehetetlen eljutni egy terembe.

Alighogy végeztünk Bihari Nóri már várt rám. Utólag talán nem ciki elárulnom.. nem számítottam arra, hogy ez a beszélgetés ennyire hasznos lesz és ilyen rövid idő alatt ennyi mindenre kitérünk. Mérésekkel és az étkezési szokásaimmal kezdtük. Kiderült, hogy van reményem, sőőőt, az izomtömegem jobb az átlagnál 🙂 remek 🙂 de hol??? Sajnos ezt a gép nem mutatta 🙂

Nóri dietetikus… Kérdezhetitek, hogy miért van szükség egy dietetikusra, hiszen úgyis tudjuk, hogy mit nem szabad enni. Pizza, kakaóscsiga, csoki, keksz, sütemény, de ha egyszer olyan finomak! Aztán  megpróbáljuk kerülni ezeket a durva szénhidrátokat, de olykor úgyis elcsábulunk, ha tehetjük… Igen, egy részről kell egy jó nagy akaraterő és elhatározás. Másrészről ez csak egy igen kicsi része annak, hogy mit nem szabad, a változásnak pedig nem kell feltétlen drasztikusnak lenni. Sokan azt gondoljuk, hogy csak drasztikus változással van eredmény… nem.. igaz, hogy így lehet gyorsan és sokat leadni, de amint újra elcsábulunk úgy lehet visszaszedni, akár dupla annyit, hiszen a szervezet elkezd raktározni… nehogy újabb sanyargatásnak legyen kitéve, de akkor mit tegyünk? Cukor helyett bár drágább, de vannak alternatívák. Stívia, Nyírfacukor (Xillit), stb… Fehér liszt helyett pedig létezik teljes kiörlésű is, ugye? Pl. ha saját sütésű pizzát sütünk, 60 % rozsliszttel, 40 % fehérrel, lightos feltéttel (csirkemell sonka, zsírszegény sajt, zöldség) bátran fogyasztható. Süti? Isteni zabsütik vannak, „egészséges” muffinok, ha már esszük.. Sok-sok apró változást be lehet vezetni, ráadásul anyaként már nem csak saját magunkért felelünk. Ki ne akarná gyermekének a legjobbat? Rengeteg jó tanácsot kaptam, elméleti háttérrel, 1,5 óra beszélgetés után lezsibbadt fejjel érkeztem haza, de már most tudok néhány apró változást, amit megpróbálok becsempészni az étkezésünkbe, ami még az időmbe is belefér. (cukor lecserélése, joghurt házi készítése, stb…)

Nóri tudása lenyűgözött. Precíz, összeszedett, még recept ötletekkel is ellátott. Mindenkinek csak ajánlani tudok egy ilyen beszélgetést, mert ha csak egy kis részét átültetjük a mindennapokban, már volt értelme. Ráadásul nem tilt semmit, azt az elvet vallja, hogy mindent lehet megfelelő odafigyeléssel, megfelelő időpontban, esetleg kis változtatással elkészítve (lsd.fenti ötlet). Nagyon örülök, hogy nekem lehetőségem volt átbeszélni vele a dolgokat. Bevallom, magamtól én sem mentem volna. Nem a pénz miatt, mert ahhoz képest, hogy mennyi infót és tanácsot kaptam igazán nem egy összeg, hanem mert nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hasznos, az életmódváltozáshoz pedig elengedhetetlen. Ha valaki szeretné megreformálni, egészségesebbé tenni a családja étkezését, ajánlom! (biharinori@yahoo.com)

A csütörtöki nap nagy nap… Ma kardioznom kellett.. Aki ismer tudja, aki nem most megtudja, hogy korábban én magam is intenzíven sportoltam, kézilabda, aerobic, spin racing.. Aztán elkezdtem órát tartani hobbiból.. és ma vettem a bátorságot.. újrakezdtem. Azt hittem minimum 1 év fog kelleni az edzettségem visszaszerzéséhez 3 év kihagyás után, de ez a két és fél hét olyan intenzív volt, hogy úgy döntöttem belevágok, maximum leesek a bicikliről, de most volt rá lehetőség…. Aki még nem próbálta a spin racing órát, annak feltétlenül ajánlom. Kőkemény bicajozás, zsírégetés, állóképesség fejlesztés folyik 1 óra alatt. Kicsit keményebb lett így a mai kardióm, de megérte… Kicseréltek. Emberek között, jókedvűen, zenére mozogtunk 🙂 Köszönöm Nektek ezúton is! Élmény volt, jövő héten folyt.köv! 🙂 Meg kell még jegyeznem, hogy a jelenlevők között velem együtt 4 olyan anyuka volt, akinek 5 évnél kisebb mindkét gyermeke. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen! Jó szervezéssel és támogató családi háttérrel igenis lehet időt szakítani az edzésekre, ha valaki nagyon akarja.

És a zene.. korábban gyártottam CD-ket az aktuális slágerekből az óráimra. 3 éve csak a „csipkefa bimbója” és az „Én elmentem a vásárba” típusú örökzöldeket nyomjuk reggeltől estig melyet egy kis Gryllus és Halász Jutka színesít, így már ez külön öröm volt, hogy meggúgliztam a 2012 / 2013 év slágereit és ZENÉT hallgattam!!! Ha hasonlóan elavultok vagytok etéren, próbáljátok ki!

Pénteken végre volt egy pihenőnapom, gondoltam reggel.. de aztán napközben elkezdett hiányozni a mozgás. Volt ezer más dolgom, bevásárlás, meló ,stb, de valahogy hiányérzete volt a testemnek. Ennyire belejöttem volna 2,5 hét alatt? Nem tudom… de talán igaz a mondás, minden kezdet nehéz, aztán visz a lendület 🙂 Ma egy lélekápolós napom volt, az önszeretet napja. Néhányan érdeklődtetek, hogy milyenek is ezek a napok, így gondoltam ezt megosztom.  Az igazat megvallva ezzel az önbizalom kérdéskörrel eléggé hadilábon állok, így megpróbáltam elvégezni a gyakorlatot. Nem mondom, hogy sokkal jobban vagyok, de legalább elgondolkoztam a dolgon és már ez is jót tett. Ha Nektek is fogytán az önbizalmatok, magatokra nem figyeltek, érdemes szánni rá pár percet: össze kellett gyűjtenem mik azok a külső tulajdonságok, amiket szeretek önmagamban. Itt már el is akadtam, de aztán nagy nehezen találtam 2-t. Ugyanez volt a belsőre is, vajon ki mit szerethet bennem, és én magamban. Mit értem el eddig? Kudarc, amiből felálltam? Stb… A feladat jellegét értitek, el kell gondolkozni azon, hogy miért is vagy úgy jó ahogy vagy 🙂 Győzd meg magad! 🙂 Írásban megoldva a végén biztos jobban fogjátok magatokat érezni. Minden számít. Jó vagy a konyhába? Több nyelven beszélsz? Munka mellett tanulsz? Barátaid felnéznek Rád? Szedj össze mindent!

Hétvégén két edzés is várt rám, az erősítőt letudtam szombaton. Emelt mennyiség, nem esett jól, csak mikor vége lett. Bár lányom kedves volt, odajött, hogy kivegye a kezemből a súlyzót, bizonyára már látta rajtam a szenvedés jeleit, majd próbált érdeklődni fekvőtámasz közben, hogy én mégis mit csinálok, de aztán apa megoldott a helyzetet, rögtön bábozni kezdett, amivel képes mindkét gyereket odavarázsolni maga mellé. Délután meg apa sportolt, így a gyerekekkel lementem a Duna-partra játszóterezni és végre napozni. Nagynéni is csatlakozott egy laza 6 km-es futás után, hogy bedobjunk egy limonádét. Hiába a sport az fontos 🙂 Holnap egy „kis” kardiózást kell valahova besűrítenem, mert úgy belejöttem. ..

Vasárnap… a semmittevés napja volt eredetileg előírva, már nagyon vártam, de kellett nekem hamar visszarázódni, Fitneszanyu rögtön módosított a programon, mert figyel arra, hogy az edzéstervet alakítsuk hozzám és ne én igazodjak az edzéstervhez 🙂 Így a kardiót ebéd utáni alvásidőben teljesítettem. Utólag, mint minden mozgás, ez is nagyon jól esett! Ezzel el is érkeztem a program feléhez. Szalad az idő. Eltelt 3 hét és terveim szerint jövő héttől megint szigorítani fogok az étrendemen. Hogy hogyan? Úgy gondoltam, hogy kisebb tányért választok ebédre… Megmarad az illúzió, hogy tele lesz a tányér… Jövő hét végén kiderül, hogy bevált-e és a 4. hét végén részeredményekről is beszámolok, cm-ben és kilóban történt-e vajon változás…

 

Ha érdekel, hogyan alakul át Zsuzsi hétről-hétre, akkor jövő vasárnap nézz vissza a blogba! És persze hét közben is, hiszen újabb és újabb bejegyzésekkel jövök hét addig is! 🙂 Ne feledd, hogy a facebookon is folyamatosan kérdezhetsz, elmondhatod a véleményed! Várunk! Üdv, Blanka

Zsuzsi Programjához a zuglói Corner Fitness Klubot választottuk! Bihari Nóri dietetikussal is itt konzultált. Köszönjük a lehetőséget! www.cornerfitness.hu

Zsuzsi naplója - 1. hét

Zsuzsi blogunk Nagy Megújuló Programjának az alanya. Kész öröm vele dolgozni, hiszen lelkes és nyitott mindenre – és annak ellenére hogy eleven, pici gyerek körül sündörög egész nap, nagyon elszánt az életmód váltást illetően! Mostantól minden héten elolvashatjátok, hogyan élte meg ő a program állomásait! Az első héten már túl van, tehát íme az első beszámoló. 

1. HETI PROGRAM:
állapotfelmérés és a Jutalom meghatározása
3 db (személyreszabott, intervall-típusú, zsírégető-alapozó) kardió edzés
1 böjt-nap
2 önismereti nap (“Lélek-nap”): a Bizonyosság napja, a Megbocsátás napja

 

ZSUZSI NAPLÓJA

2 gyermekes (2,5 éves lány és 1 éves fiú) anyukaként többnyire arra figyelek, hogy a gyerekeknek meglegyen mindenük, összehangoljam a napjukat, igényeiket, játék, levegőzés, alvások, stb.., így a saját igényeimet és edzéseimet hátrahagytam. Éppen elkezdtem azon gondolkozni, hogy hova, hogyan és milyen módon tudnék kicsit magammal is foglalkozni, valami mozgásfélét bezsúfolni az életemben. Ekkor olvastam el a pályázati felhívást, melyről azonnal úgy éreztem, hogy nekem van kiírva. Nem volt kétségem afelöl, hogy meg kell próbálnom. Aztán jött a telefonhívás. A Fitneszanyu Nagy Megújuló Programjának nyerteseként nagy izgalommal vártam a rám váró feladatokat, de ugyanakkor sok kérdés volt bennem, vajon hogyan fogok mindenre időt szakítani, hogyan tudom teljesíteni a programot és közben helyt állni a napi teendőkben.

A héten végre belekezdtem… újra megmozgattam magam… és ami a legjobb, még élveztem is! Régóta terveztem már, de nem volt elég erőm vagy mindig találtam valami sokkal fontosabbat… Fontosabbat annál, hogy újra a régi lehessek? Hogy vidáman nézzek a tükörbe két gyermekes anyaként is? Hogy a Családom is vidámabbnak lásson? Nem beszélve arról, hogy a ruhatáram lehetőségei is szerényebbek lettek.. Így visszatekintve kezd nevetséges lenni a lustaságom és a halogatásom… Ennek bele kell férnie az időmbe és kis odafigyeléssel, szervezéssel nem lehetetlen!
Hétfőn találkoztam Fitneszanyuval és a kezembe nyomta a Nagy Megújuló Program kiadványát, melyben minden tökéletes részletességgel volt leírva, de azért át is beszéltük a teendőket és ami még fontosabb, már be is mentünk a Corner Fitnesz modern kardiogépeivel felszerelt termébe, ahol 1,5 órát töltöttünk és magam is meglepődtem, hogy nem estem le egyik gépről sem. Úgy néz ki némi állóképesség még megmaradt.. Alig vártam, hogy hazaérjek és áttanulmányozzam a teljes programot.
A program keretében kitűztem a céljaimat és sajnos a tényeket is rögzítettük, szigorúan, centiméterben… természetesen az „előtte” fénykép sem maradhatott el, ha esetleg elbizonytalanodnék, ez garantáltan erőt ad majd… Ha valaki hasonló változásra készül, mindenképp ajánlom ezt a fényképet, bár bevallom én is vonakodtam ettől… de később talán jól fog jönni és még büszkébb lehetek, ha elérem a kívánt eredményt.
A következő 6 hétre – minden egyes napra – megvannak a teendőim, minden követhető, már „csak” be kell tartani. Minden nap vár valami új, valami érdekes, kardió edzés, erősítő edzés, de ha épp nem a testemet, akkor a lelkemet edzem egy-egy jó ötlettel, gyakorlattal.
A héten a közös edzésen kívül két további kardio edzés várt rám és bevallom önszorgalomból próbálgattam az erősítés gyakorlatait is. Persze igaz, hogy Fitneszanyu felügyelete mellett lelkesebb voltam, de ha már ilyen lehetőséget kaptam és belevágtam, dolgozik bennem a „csakazértis” és bízom benne hogy ez végig kíséri majd az átalakulásomat.
Ami az étkezést illeti az első héten csak étkezési naplót vezettem – az igazat megvallva egyáltalán nem figyeltem oda, azt ettem, amit eddig, pedig tökéletesen tisztába vagyok azzal, mit rontok el… de egy finom péksüteménynek, pizzának, süteménynek belátom, elég nehéz ellenállni… A Program dietetikusával – Bihari Nórával – megbeszéltük, hogy a második hét elején rendezzük ezt a kérdést, így a héten még megengedtem magamnak a kilengéseket Ez a második héttől kezdve nehezítés lesz… Erről bővebben a jövő héten tudok nyilatkozni
Visszatekintve az első hétre úgy érzem sikerült helyt állnom és nem is került olyan nagy áldozatba. Természetesen nem árt némi segítség, gyerekfelvigyázás, de ha valakinek nincs segítsége, remekül ki lehet használni a gyermekek alvásidejét is, főleg ha akad otthon is egy kardiógép…
Tudom, a neheze még hátra van, de egyelőre visz a lendület és Fitneszanyu támogatása, akivel folyamatosan beszélünk, levelezünk és ha menet közben elakadnék, tudom, hogy számíthatok a támogatására.”

 

Zsuzsi naplójának második részét jövő vasárnap olvashatjátok, mikor a második hét küzdelmeiről, sikereiről, tanulságairól számol be! Addig is kérdezzétek őt, vagy engem a Facebookon: www.facebook.com/Fitneszanyu

Üdv, Blanka

Zsuzsi Programjához a zuglói Corner Fitness Klubot választottuk! Köszönjük a lehetőséget! www.cornerfitness.hu

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!