fitneszanyu

A bennünk élő Aphrodité

Csodálatos könyvet írt Jean Shinoda Bolen pszichiáternő a nőkről. A női alapvonásokat a görög mitológia 7 istennőjével hozza párhuzamba: a női önállóságot Artemisz, az intellektuális nőt Athéné, a legbelsőbb harmóniát Hesztia, az anyaságot Démétér jelképezi, míg Héra az örök asszony, Perszephoné pedig a bennünk élő kíváncsi kislány. Én azonban a legszorosabb értelemben vett hetedikkel szeretnék most foglalkozni: az elbűvölő, csodás Aphroditével – a bennünk élő Nővel.

 aphrodite1

Egy barátnőmtől hallottam az „anti-nő” kifejezést, és mikor megkérdeztem mire gondol, csak nagyjából tudta körbeírni: „olyan, aki görbén áll… és hülyén öltözködik… látszik, hogy nem örül, hogy nő… vagy nem is tudom…” Én azonban rögtön tudtam, hogy mire gondol. Nem a külsőségeken van a hangsúly, azonban sokat mondóak. Egy beesett vállú, slampos nő, még ha van is rajta smink, vagy drágák a ruhái – aki nem tudja 100%-ig élvezni, hogy nő.

Edzői munkám során számtalan „anti-nővel” találkoztam, de jó hír, hogy nem egy közülük csodálatosan kivirágzott a mozgás hatására. Számtalan mozgásforma létezik, csak meg kell találni, mi az, ami önbizalmat és jó érzéseket kell bennünk? Lehet, hogy a futás felszabadít, lehet, hogy untat. Lehet, hogy a hastánccal istennővé válsz, lehet, hogy ügyetlennek érzed magad. Ha valamelyik sportról bebizonyosodik, hogy nem jön be, ki kell próbálni mást.

A rendszeres mozgás csodálatos módszer, hogy összebarátkozz a testeddel. Minél többet érzed a tested, annál jobban ismered, minél jobban ismered, annál magabiztosabbal „viseled”, és annál több siker élményben lesz részed.

És mi tehet szebbé egy nőt, mint a szép tartás, az összerendezett mozgás, és a kisugárzás, melyből messze tőle érezni, hogy rendben van önmagával, elégedett és büszke?! Hiszem, hogy anyukaként is folytatni kell (esetleg elkezdeni) felfedezni magunkban Aphroditét. Vagyis folytatni (esetleg elkezdeni) mozogni, és megteremteni a jó közérzetünket, nőies, elbűvölő kisugárzásunkat.

Fitneszanyu-tipp: a bevezetőben említett könyv egy csodálatos mű, melyet szeretettel ajánlok mindenkinek, aki szeretné felfedezni, fejleszteni női mivoltának rejtett kincseit! (Jean Shinoda Bolen: A BENNÜNK ÉLŐ ISTENNŐK)

Kedvet kaptál a megújuláshoz? Hamarosan jövünk a Nagy Megújuló Programunkkal, kövesd a blogot! 🙂

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST! :)

Méregtelenítés - az új év első teendője

Régóta tartó, látszólag ok nélküli gomba- vagy bőrproblémák, rendszertelen széklet, fejfájás, epebetegség, hüvelygyulladás, kellemetlen szájszag. A belekben lerakódott méreganyagok (tartósítószerek, mesterséges ételadalékok, gyógyszerek), illetve a megemészthetetlen tápanyagok megakadályozzák a tápanyagok felszívódását, melyek a belekben maradnak, és rothadásnak indulva méreganyagokat termelnek. A böjtölés lényege, hogy kitakarítsuk kicsit a szervezetet. Hetente egyszer rendszeresen iktass be egy böjtnapot, pl. hétfőnként (kipihenve a hétvégi nagy evészetet), vagy pénteken (az egész hetet pihenve ki) 🙂

 

imagesU77ETLBE

 

 

GYÜMÖLCS-NAP: Tartható méregtelenítés anyukáknak, kis kiegészítéssel: 1,5 kg friss gyümölcs, lehetőleg egyféle gyümölcsből. Reggelire és ebédre fogyasszunk hozzá kis müzlit a szoptatás alatt.

JOGHURT-NAP: 6 pohár natúr joghurt édesen (gyümölcsdarabokkal, vagy –péppel – akár összeturmixolva, esetleg mézzel), vagy sósan (zöldségdarabokkal, fokhagymával, vagy curryvel!!). A joghurt az emésztőrendszer nagy gyógyítója!

RIZS-NAP: a rizs-napon egész végig rizst eszünk: szintén édesen (méz, fahéj, mazsola vagy gyümölcsdarabok) vagy sósan (zöldség, petrezselyem, snidling) – lehetőleg barnarizst válasszunk!

MUTÁRMAG: A méregtelenítés napján reggel és este nyelj le rágás nélkül egy-egy kávéskanálnyi mustármagot, mely szépen „végigkaparja” a belek falát.

 

A zöldségek és gyümölcsök, a sok folyadék és minőségi, méregtelenítő étrendkiegészítők elengedhetetlenek a hosszútávú tisztulási folyamathoz. A terhesség alatt tilos mindenféle böjt, de a szoptatás alatt különösen fontos, hogy néha kitisztítsuk a szervezetet. Azonban nagyon szigorú és hosszúböjtöket nem csinálhatunk, mert a babának változatos étrenddel szolgáltathatunk minden tápanyagból. Ebben az időszakban maradjunk az 1 napos méregtelenítő kúráknál.

Fitneszanyu-tipp: a méregtelenítés jelentőségével már a régiek is tisztában voltak! Gondoljunk csak a keresztényeknél a mai napig tartott Nagyböjtre, vagy a pénteki húsmentes napra!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST ! :)

 

Edzés-e a Zumba - és ha igen, miért nem?!

Mióta a Zumba tarol az edzőtermekben, a fogyni vágyó anyukák már nem azt kérdezik, jó-e kezdetnek, ha heti kétszer kimennek futni, vagy súlyzóznak kicsit, hanem hogy jó-e, ha heti kétszer elmennek Zumbázni. Erre pedig a válasz: ez 2 dologtól függ

 

1. Attól függ, hogy mi a célod?
Ha a szülés után, vagy hosszabb kihagyás után most szándékozol elkezdeni mozogni, akkor a Zumba, vagy egyéb könnyedebb óra jó megoldás lehet a kezdetekre. Hogy újra elkezdd használni a tested, megbarátkozni a mozgással, de ne is terheld túl magad. Ha a célod nem a fogyás, vagy a nagy változás, hanem, hogy heti párszor jól érezd magad, szintén jó megoldás a Zumba! Az ügyes oktatóknál ugyanis remek a hangulat, és el tudod engedni a hétköznapi gondokat! Azoknak is ajánlom, akik szeretnék javítani a mozgás koordinációjukat, vagy szeretik a táncos mozgást, azonban szeretnék valami könnyen lekövethető, egyszerűbb stílussal kezdeni, mert a dance- vagy step-aerobikot nehéznek találják, nem beszélve a valódi táncokról!

DE
Azt mindenképp szögezzük le, hogy aki valódi változást akar, annak valódi edzéshez kell nyúlnia. Tudatos, bizonyos koncepció szerint megtervezett edzéstervvel kell dolgoznia, intenzív, rendszeres edzéseken kell részt vennie. Ha fogyni-formálódni szeretnél folyamatos kardióra, és egy kemény kondi edzésre lesz szükséged. Ezeket nem lehet megúszni, sajnos! Természetesen elképzelhető, hogy a kezdetekkor már heti 3-4 zumbázás is hoz változást, hiszen a semminél több – de ezzel az erővel heti 3-4 nagy séta, vagy bicajozás is elég a kezdetekkor. Arra is figyelj oda, hogy ha a Zumbát választod, teljes intenzitással mozogj, hogy megemelkedjen a pulzusod, hiszen terhelés nélkül nincs fejlődés! Azok, akik (pl. mert nem tudják lekövetni a koreográfiát, vagy mert nincs elég hely), csak lötyögnek a Zumba-órán, sajnos nem pipálhatják ki az edzésnaptárban az aznapi edzést..

2. Attól függ, ki az oktató
A legtöbb fitneszedző nem tartja a Zumbát a fitnesz-szakma részének, pedig ez nem minden esetben igaz. Én azt tartom, hogy ez az óratípus csak egy meghatározott koncepcióra épülő táncos, csoportos óra, mely önmagában se nem rossz, se nem jó – az oktató személye teszi ilyenné vagy olyanná! Ha pl. egy tapasztalt, képzett fitneszedző elvégezte a Zumba oktató képzést, akkor az ő órája valószínűleg nem lesz színvonaltalan – hiszen tudatosan vagy automatikusan kerüli azokat az elemeket, amelyek nem preventívek, sérülésveszélyesek a vendégre nézve. Valószínűleg olyanná formálja az órát, úgy tartja meg vagy egészíti ki, hogy az profi legyen, mind intenzitásban, mind mozgáselemekben, mind felépítésben. Én is ismerek ilyen oktatót, és e-mailben szívesen ajánlom mindenkinek! 🙂

DE
Sajnos a Zumba Oktató képzésnek nincs alapfeltétele (pl. egy egyszerű aerobik képzettség), vagyis bárki elvégezheti. Ez elég veszélyes, hiszen a nagy tömegek megmozgatása felelősséggel jár! A fitneszedzők éveken át tanulnak, képzik magukat, hogy a vendégeiket a leghatékonyabban, de egyben a legbiztonságosabban edzhessék – ehhez képest egy pár napos képzés igen alacsony színvonalat jelent. Aki csakis Zumbát oktat annál valószínűleg az edzéselmélet és az anatómia legalapvetőbb ismerete is hiányzik! Főként, ha csak hobbyból oktat, mellette még laikus szinten sem edz, vagyis még laikusként sincs képben a fitnesszel kapcsolatban. (Hihetetlen, hogy ilyen oktató is van, de van.) Ezzel pedig – főleg hosszú távon – súlyos sérüléseket kreálhat, tönkretehet ízületeket, és (akár puszta jó szándékból) alaptalan szakmai tanácsokat osztogathat. A vendégek pedig, akik szerint a Zumba az aerobik egyik válfaja, ugyanúgy bíznak benne, mint egy valódi edzőben.

ÖSSZEGEZVE TEHÁT: a Zumba, önmagában módszerként nem rossz dolog, viszont ha elszánod magad, hogy ezt a típusú mozgásformát választod, keress olyan helyet, ahol valódi edző tart Zumbát – mindenképp nézz utána a klub honlapján a végzettségének, referenciáinak! Egy idő után pedig, ha már kevésnek érzed ezt a típusú terhelést, légy bátor és nyitott, hogy új edzésmódszereket is kipróbálj, és elinduljon a valódi fejlődés, a Nagy Változás! 🙂

Ha megígéred, hogy ezt a 2 szabályt betartod, akkor őszintén és szeretettel jó Zumbázást kívánok Neked! 🙂 Jövő héten újabb érdekesnél érdekesebb bejegyzésekkel várlak a blogban! Üdv, Blanka

https://www.facebook.com/Fitneszanyu

Fitneszanyu-tipp: mielőtt rákérdeznétek, a most legújabban hódító Bokwáról nem tudok egyelőre pontos véleményt írni, mert ezen a típusú órán még nem voltam. Ígérem, pótolom, és kifejtem az álláspontom hamarosan! 🙂

Pénteki fitt-nass tipp: fitnesz-süti zabpehellyel

Már régen osztottam meg veletek pénteki fitt-nass tippet, azonban így január közepén már  biztosan elfogyott a maradék bejgli és szaloncukor is – vagyis újrakezdhetünk fitneszesen nassolni. 🙂 Íme egy fitnesz-süti, mely receptjét innen loptam: https://www.facebook.com/shopbuilder

 

Hozzávalók:
100 g zabpehely
5 tojás
1 yoghurt (natúr)
100 g sovány túró
kókuszreszelék
1 csapott kanál sütőpor
édesítőszer
darabolt mandula, dió, vagy szárított áfonya
+ esetleg valamilyen fehérje por

A tojásfehérjéket habbá verjük, majd az összekevert többi hozzávalóval óvatosan egybeforgatjuk . Formába öntjük és tűpróbáig sütjük. (Kb. 40 perc volt nekem, a honlapon nem írnak sütési időt.) Finom, tényleg!!

Fitneszanyu-tipp: természetesen szoptatós kismamáknak tilos a fehérje por hozzáadása.

Ha  bejött ez a recept, kövesd a blogot, mert hamarosan újabb receptek, tippek, edzéstervek jönnek! 🙂 Üdv, Blanka

Pénteki fitt-nass tipp: gyömbéres-mézes tea

A hideg télben jól esik a teázás, és édessége miatt besoroltam a nasik közé. 🙂 Ez pedig kifejezetten egy télre felkészítő tea, immunrendszer erősítő, C-vitamin-bomba, és lázcsillapító hatású…

 

A gyömbért megtisztítjuk, meghámozzuk, és felszeleteljük egy éles késsel. (A gyömbér irtja az influenza vírust, erősíti az immunrendszert, és lázcsillapító hatása van, enyhíti a mellkasi fájdalmakat.) Egy citromot szintén felszeletelek, és a gyömbér mellé teszem egy bögrébe. (C-vitamin!!) Az egészet leöntöm forró vízzel, és ha már nem forró a tea, mézet teszek bele. (A méz szintén immunrendszer erősítő hatású, és jó a légúti betegségek ellen.)

 

Fitneszanyu-tipp: a teák nemcsak jó kis karácsonyi hangulatot adnak: változatossá teszik a víz-pótlást, de az üdítőkkel és szörpökkel ellentétben kalória nélkül. Vigyázat! A legtöbb gyümölcstea fekete teából készül, mely koffeint tartalmaz!!

 

Még több fitt-nass tipp a következő pénteken! 🙂

Üdv, Blanka

A nagy KÉRDÉS: hogyan mozogjunk a szoptatás alatt?!

Szabad-e mozogni a szoptatás alatt? Van-e lehetőség úgy mozogni, hogy a baba továbbra is elégedett legyen aaz anyatejjel? Van-e valami általános szabály?  – És a válasz: Bizony van! A pulzuskontroll!

 

A pulzuskontroll lényege, hogy az edzések során figyelemmel kísérjük a pulzusunkat, vagyis hogy mennyit ver a szívünk egy perc alatt. Nyugalmi állapotban ez az edzettebbeknél 50-60 bpm / perc, az edzetlenebbeknél akár 80 is lehet. Az edzések alatt a pulzusszám a magasba szökken, de nem mindegy, hogy mennyire! A különböző intenzitású edzések alatt más és más folyamatok zajlanak a szervezetben, és erről ad nekünk információt a pulzusszám. Tehát:

milyen intenzív edzéseket vállalhatnak tehát a szoptatós anyukák?

 

Mindenképp olyan edzés-zónában kell dolgozniuk, ami nem túl magas pulzussal jár, hiszen a túl intenzív edzés hatására a szervezetben savasodás jön létre, amit a baba megérezhet a tejben, és elutasíthatja azt. Ugyanakkor nyilván nem lehet túl alacsony se a pulzusszám, hiszen akkor nem beszélhetünk edzésterhelésről, nem következik be változás.

 

A közepes edzészónát ajánlom tehát, amely a maximális pulzus 65-75 %. A maximális pulzus nőknél = 220 – életkor.

Ennek kell kiszámolni a 65 ill. 75 % át.

Tehát ha egy 20 éves anyukáról van szó, akkor a max-pulzus 200.

200 x 0,65=130 és 200 x 0,75=150

Vagyis egy gyors gyaloglás, lassú kocogás vagy súlyzós edzés közben az illető pulzusszáma 130-150 között kell, hogy legyen.

Mérjük tehát a pulzusszámot az edzés alatt rendszeresen (pl. futás közben 5 percenként, vagy súlyzós edzésnél minden sorozat után.) A nyaki ütőéren mutató és középső ujjal mérd az ütéseket 10 mp-ig, majd szorozd be hattal. (Ma már kb. 5000 Ft-tól lehet pulzusmérő órákat is kapni, mely kényelmesebbé teszi az edzést.)

Fitneszanyu-tipp: Több edző figyelmen kívül hagyja a pulzuskontrollt, mondván, hogy az edzés akkor edzés, ha minél intenzívebb, nem kell a „tudományos méregetés”! Ez a nézet a szoptatós anyukákra nem vonatkozik!!! Ha mégis ilyet hallasz, engedd el a füled mellett!

3 nap múlva egy szuper kis gyakorlatsort osztok meg veletek, mellyel én 4 hónap alatt 10 kilót adtam le!!! 🙂 Üdv, Blanka

 

Pénteki fitt-nass tipp: szárított gyümölcsök

Ma az aszalt gyümölcsöket ajánlom nektek, mint nassolási lehetőséget. Az aszalt gyümölcsök a tudatunk perifériáján mozognak, holott rengeteg jótékony hatásuk van! Hadd osszam meg veletek most a 2 kedvencemet!

 

Aszalt fekete áfonya

Ha valaki szereti a fekete áfonya ízét, akkor nagyon jól járt. Ugyanis nem egy pozitív tulajdonsággal rendelkezik: nemcsak fogyasztó hatása van, de vérzsírok és koleszterinszint csökkentő hatása is. Erősíti az immunrendszert és vizelethajtó hatása is van, mely méregtelenítésben jól jöhet.

Aszalt alma

Az aszalt alma karika B-vitaminban gazdag, mely serkenti a bélműködést. Gazdag A-vitaminban, kalciumban, káliumban, vasban, magnéziumban és foszforban.

 

Fitneszanyu-tipp: ne félj vendégségben aszalt gyümölcsöt az asztalra tenni, akár vegyesen is! Gyerekeknek is érdemes megmutatni, hogy a sós, zsíros chipsek helyett almachipset is lehet rágcsálni.

 

Példa kezdő edzéstervre

Már alig várod, hogy a gyakorlatban is nekikezdhess a megújulásnak? Akkor most tedd meg az első lépést! Íme, a kezdő edzésterv, melyet ajánlok minden friss anyukának, aki készen áll a megújulásra, illetve ezzel kezdjenek azok is, akik korábban nem mozogtak rendszeresen!

Ez egy hatékony alakformáló-erősítő edzés, mely minden izomcsoportot megdolgoztat. Csupán napi 30 perc az edzés, mely kezdetnek tökéletes, és ez igazán kivitelezhető! 🙂 Otthon is, teremben is, szabadban is végezhető, eleinte súly nélkül, majd egyre nagyobb súlyokkal végezd! Íme, a gyakorlatok:

  1. Hajlított kar nyitása-zárása – 2 x 12-15
  2. Vállbólnyomás kis súllyal – 2 x 12-15
  3. Guggolás széles terpeszben – 2 x 15
  4. Vádli-gyakorlat – 2×15 – 2×15
  5. Medenceemelés hanyatt fekvésben – 2×15
  6. Hasprés – 2×12

BEMELEGÍTÉS: 2-3 perc helyben futás, szökkenések, térd- és sarokhúzások; 2 percben gimnasztikus körzések és hajlítások; 2 perc nyújtás minden izomcsoportra

VÉGREHAJTÁS: Mindig figyelj az egyenes hátra, és az enyhén megfeszített hasra!

FOLYADÉK BEVITEL: edzés előtt, közben, után fogyassz (lehetőleg szénsavmentes) ásványvizet! Az egésznap folyamán figyelj oda erre – főleg ha szoptatsz!

KARDIÓ EDZÉS: ha a gyakorlatsor után 15 percben kardió mozgást végzel (szobabicikli, gyaloglás, lépcsőzés, stb.) vagy heti 2-3 alkalommal 40 percig kardiózol, elősegíted a súlyvesztést!

ADAGOK: eleinte a fenti adagot végezd heti 3x, majd 4x. Ha már kevésnek bizonyul, a 2 körök helyett csinálj meg 3-at!

NYÚJTÁS: edzés után minden izomcsoportot lenyújtunk legalább 10 percben!

 

Fitneszanyu-tipp: próbáld ki a tervet, figyeld meg, hogyan reagált a szervezeted: melyik gyakorlatnál fáradtál el, másnap hol volt izomlázad… Írd meg az észrevételeid, és szabjuk személyre a tervet!! 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!