fitneszanyu

Jóga a szülés alatt

Rengeteg szó esett már itt a blogon arról, hogyan is alkalmazhatóak a jóga egyes elemei – ászanák, légzőgyakorlatok – a várandósság kilenc hónapja alatt. Az ezalatt az időszak alatt végzett gyakorlatok azonban nem csak arról szólnak, hogy hogyan tudjuk még szebbé és könnyedebbé tenni néha bizony terhes-áldott állapotunkat, hanem felkészülés is arra a napra, amikor ez az állapot véget ér, és teret adunk egy teljesen új helyzetnek és életet adunk gyermekünknek.

Crowning.jpg.scaled500

 

Judy Chicago: Crowning

(“Crowning” – vagyis koronázás az angol megnevezése annak a pillanatnak, amikor a szülés folyamatában a baba fejbúbja előbukkan a szülőcsatornában. Ugye, milyen szép? 🙂 )

Nemrég kaptam levelet egy korábbi kismama vendégemtől, aki már otthon van a kisfiával, hogy megköszönje a foglalkozásokat és elmesélje, milyen sokat segítettek neki az órákon tanultak a szülése alatt, ami így számára egy gördülékeny és szép szülés-születésélmény maradt. Ilyenkor oktatóként megerősítést kapok magam is, hogy amit átadok a kismamáknak, az valóban nem haszontalan 🙂

Mi az, ami a szülés alatt segíthet?

A kismama jóga ászanái – főként a szülésfelkészítő órák gyakorlatai – segít megtanulni a nőknek, hogy élethelyzetük és testük átalakulását természetes folyamatként éljék meg, ne féljenek testük változásaitól, a folyamatosan érkező más és más fizikai érzetektől, ami néha kellemes, néha pedig akár fájdalmas is lehet. Ezeket a mozdulatokat megtanulják alkalmazni a mindennapokban is, így segítségül tudják őket hívni a vajúdás különböző szakaszaiban. A mozdulatok a várandósság alatt végzett rendszeres gyakorlással elraktározódnak a sejtszintű memóriában, így a vajúdás alatt a mamák ösztönszerűen tudják majd alkalmazni az egyes lazító, fájdalomcsillapító és nyitó gyakorlatokat.

 

Ugyanezek érvényesek a légzőgyakorlatokra, azaz a pránajámára is. A jól elsajátított és megfelelő pillanatban alkalmazott légzéstechnikák gördülékenyebbé tehetik a vajúdás és szülés folyamatát, mivel a tudatos légzés az agyunk által az egész testnek küld üzeneteket, így a be- és kilégzések irányításával testünk tudni fogja, mikor kell ellazulnia, felkészülnie egy következő összehúzódásra, mikor kell feltöltődnie energiával, hogy aztán ismét mindent beleadjon, ezzel segítve kisbabánk születését. A hétköznapokban is tudjuk, hogy sokkal könnyebb egy stresszhelyzetben koncentrálni, ha tudatosítjuk a légzésünket, mint ha csak levegő után kapkodva próbáljuk jól végezni a feladatunkat.

 

Lelki ráhangolódás – összetartozás és elengedés

Sajnos sok anyukától lehet hallani, hogy nem maradt teljesen szép emlék a szülése a nyugodt várandósság ellenére, és aztán hetekig, hónapokig “nem tudott mit kezdeni” a babájával, nem érezte a köteléket kettejük között. Nekik többnyire az elengedés okoz nehézséget, mivel úgy élik meg, hogy kilenc hónapig össze voltak kötve a babájával, kvázi csak az övé volt, és aztán hirtelen, néhány óra leforgása alatt elszakították tőle, volt, nincs kötelék. Ezeket a lelki blokkokat később relaxációs technikákkal, vagy akár kineziológus segítségével föl lehet oldani, de sokat segíthet a támogató környezet is ebben.

A kismama jóga ezzel szemben segít, hogy ezeket a kusza lelkiállapotokat elkerülhessék a kismamák. Különböző relaxációs és kommunikációs technikák elsajátításával megalapozható a fizikainál sokkal erősebb lelki kötődés a babával, ami a szülés folyamatában segíti az anyukákat és a babákat is zökkenőmentesen megélni azt, hogy a közvetlen fizikai összeköttetés, az “egy test – két lélek” időszaka véget ér, s az anya-gyermek kapcsolat egy új, talán még izgalmasabb szakaszába lépnek.

Szóval, drága kismamák, ne féljetek a pocakhoz beszélni! 🙂

 

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi van akkor, ha mégis császármetszésre kerül a sor? Van-e “haszna” akkor a jógának?

Bizton állítom, VAN! De erről majd a jövő heti posztban mesélek Nektek…

 

Addig is kellemes gyakorlást!

 

Namasté!

Niki

Tudatosan készülnél a szülésre, igazi fitt kismama akarsz lenni? Vagy már a szülés utáni bombaformádon dolgoznál? Fordulj hozzánk! Kattints IDE MOST! :)

"Egy jó nap az éjszakával kezdődik!"

A pihenés kötelező. Mert a helyes táplálkozás, a mozgás és a pihenés az a hármas fogat, mely a fejlődés felé repít. A fáradtságot soha ne hagyjuk figyelmen kívül, mert ő jelzi, hol tartunk a terhelhetőségünkben, és megvéd a végkimerüléstől.

PASSZÍV PIHENÉS

Ez lehet a „semmittevés” (vagyis mikor ébren vagyunk, de fizikailag nem vagyunk aktívak), vagy az alvás. Az „jó alvásnak” megvannak a feltételei:

 • Kb. 8 óra
 • Egy blokkban
 • A napnak ugyanabban a szakában
 • Éjszaka (mikor kevés a fény- és zajinger)
 • Megfelelő ágy
 • Spontán alvás és ébredés

Fontos az egy blokkban alvás, hogy az ritmusos legyen. Gondoljunk a „REM-megvonásos” kísérletekre (ill. világháborús kínzásokra), mikor óránként megzavarták az alvót, mely mentális és fizikai kimerültséghez vezetett!

Jó tudni, hogy egyetlen átvirrasztott éjszaka 5-6 további napra van (negatív) hatással!

 

AKTÍV PIHENÉS

A fizikális aktivitás általi pihenést nevezzük aktív pihenésnek. Ez több féle lehet:

Más sport: Pihenés lehet egy teljesen más mozgásforma, mint amit naponta végzünk. Fontos, hogy ebben az esetben ne egyezzen sem a helyszín, sem a közeg (pl. víz – szárazföld), ne legyen edzés jellegű: legyen mérsékelt és rövid.

Szauna: Nagyon fontos, hogy a szauna csak akkor pihentető, ha rendszeresen járunk, vagyis heti 1-2 alkalommal. (Amúgy megterhelést jelent a szervezetnek a nagy hőtermelés!) A szaunának több féle formája van, és többféleképen lehet alkalmazni, de a lényeg, hogy NEM AZ A FONTOS, HOGY KI BÍRJA TOVÁBB! 🙂

Masszázs: A rendszeres masszázs szintén üdítő hatású. A masszázs hat az izomzatra: lehet relaxáló, vagy tónusfokozó, -frissítő.  Vérkeringés és nyirokkeringés fokozó, és természetesen élménynek sem utolsó. 🙂

Fitneszanyu-tipp: az ágy a legfontosabb bútor a lakásban! A plazma tévé és mosogató gép helyett erre költs, ha szükség van rá! Mindegyik családtagnak jár a jó pihenés!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Ha már kialudtad magad, csak egy profi edzésterv és egy személyreszabott diéta hiányzik a TÖKÉLETES formádhoz! 🙂 Ezd bízd ránk nyugodtan! Kattints IDE MOST! :)

Méregtelenítés - az új év első teendője

Régóta tartó, látszólag ok nélküli gomba- vagy bőrproblémák, rendszertelen széklet, fejfájás, epebetegség, hüvelygyulladás, kellemetlen szájszag. A belekben lerakódott méreganyagok (tartósítószerek, mesterséges ételadalékok, gyógyszerek), illetve a megemészthetetlen tápanyagok megakadályozzák a tápanyagok felszívódását, melyek a belekben maradnak, és rothadásnak indulva méreganyagokat termelnek. A böjtölés lényege, hogy kitakarítsuk kicsit a szervezetet. Hetente egyszer rendszeresen iktass be egy böjtnapot, pl. hétfőnként (kipihenve a hétvégi nagy evészetet), vagy pénteken (az egész hetet pihenve ki) 🙂

 

imagesU77ETLBE

 

 

GYÜMÖLCS-NAP: Tartható méregtelenítés anyukáknak, kis kiegészítéssel: 1,5 kg friss gyümölcs, lehetőleg egyféle gyümölcsből. Reggelire és ebédre fogyasszunk hozzá kis müzlit a szoptatás alatt.

JOGHURT-NAP: 6 pohár natúr joghurt édesen (gyümölcsdarabokkal, vagy –péppel – akár összeturmixolva, esetleg mézzel), vagy sósan (zöldségdarabokkal, fokhagymával, vagy curryvel!!). A joghurt az emésztőrendszer nagy gyógyítója!

RIZS-NAP: a rizs-napon egész végig rizst eszünk: szintén édesen (méz, fahéj, mazsola vagy gyümölcsdarabok) vagy sósan (zöldség, petrezselyem, snidling) – lehetőleg barnarizst válasszunk!

MUTÁRMAG: A méregtelenítés napján reggel és este nyelj le rágás nélkül egy-egy kávéskanálnyi mustármagot, mely szépen „végigkaparja” a belek falát.

 

A zöldségek és gyümölcsök, a sok folyadék és minőségi, méregtelenítő étrendkiegészítők elengedhetetlenek a hosszútávú tisztulási folyamathoz. A terhesség alatt tilos mindenféle böjt, de a szoptatás alatt különösen fontos, hogy néha kitisztítsuk a szervezetet. Azonban nagyon szigorú és hosszúböjtöket nem csinálhatunk, mert a babának változatos étrenddel szolgáltathatunk minden tápanyagból. Ebben az időszakban maradjunk az 1 napos méregtelenítő kúráknál.

Fitneszanyu-tipp: a méregtelenítés jelentőségével már a régiek is tisztában voltak! Gondoljunk csak a keresztényeknél a mai napig tartott Nagyböjtre, vagy a pénteki húsmentes napra!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST ! :)

 

"És mi van, ha császár lesz?"

Tapasztalatom szerint a császármetszés a kismamák és a jógaoktatók körében is nehéz téma. A “milyen volt a szülés?” klasszikus kérdésre gyakran hallom magam is azt a rövid választ, hogy “Hát, végül császár lett…”. Eltekintve azoktól az anyukáktól, akik személyes döntésből maguk választják a műtéti utat, bizony, a császáros anyák nagy részének arca ilyenkor valamiféle szégyenérzetet, bűntudatod, zavart tükröz, hogy vajon a környezet mit szól ehhez a hírhez.

Ezekből is látszik sajnos, hogy még mindig elevenen él az emberekben az a feudális elképzelés, hogy a császáros anya “nem tudta megszülni a gyerekét”. És az anya sokszor el is hiszi magáról, hogy ő erre képtelen volt, neki csak “kivették” a gyerekét.

Nem szeretem ezt a felfogást, mert a szülésélmény mindenkinek a sajátja, az anya és a baba a valódi szereplői, így vagy úgy, de ők ketten dolgoznak meg egymásért! Miért ne lehetne ez egy szép emlék, a várandósság boldog kilenc hónapjának még boldogabb befejezése?

sectio

Mit tanácsol a jógaoktató?

Mindig elmondom pocakos mamáimnak, amikor már szülésfelkészítésre kerül a sor, hogy igenis készüljenek fel minden eshetőségre, és ne úgy induljanak neki a szülésnek, hogy “márpedig akkor én most hüvelyi úton világra hozom a gyermekem”. A szülés nem csak arról szól, hogy a nő szül, hanem a baba is születik! Nem csak az anya munkája, döntései vannak benne, hanem a kisbabáé is! Gondoljunk bele csak abba, hogy a szülés akkor indul meg – és itt most tekintsünk el mindenféle orvosi beavatkozás lehetőségétől -, amikor a baba felkészült rá, és jelt ad az anyai testnek, hogy itt az idő!

A gyermek képes rá, és meg is választja születése idejét és módját is, és bizony van úgy, hogy a baba a gyorsabb utat választja.

Mindemellett ott van az anyai szervezet is, amely a várandósság alatt nap nap után alkalmazkodik az új helyzethez, az állandó változáshoz, pörög, dolgozik, hogy baba és mama is jól érezze magát. Nem meglepő, és nem ritka tehát az sem, ha a szervezet bonyolult rendszere a véghajrában elfárad.

De ne feledkezzünk meg azokról a kismamákról sem, akiknek valamilyen egészségügyi probléma (pl. szív- és érrendszeri gondok, szemproblémák, gerinc- vagy csípőproblémák, a baba mérete) miatt az orvosuk azt tanácsolja, hogy műtéti úton folyjon a szülés. Ők a császármetszés gondolatával még korábban kell, hogy megbarátkozzanak, és elfogadni azt, hogy nincsen lehetőségük a természet által adott úton világra hozni kisbabájukat.

Egyik eset sem szégyellnivaló, sőt! Én úgy gondolom, hogy ezek az anyák és babák még jobban megdolgoznak a szülés során azért, hogy a kellemes közös élmény, a kötődés korai érzése megteremtődjön köztük! És bizony, nekik is segíthet a jóga!

Hogyan? Lássunk néhány példát:

– A különböző relaxációs technikák segítik őket a babával való kommunikációban, hogy megbeszélhessék, elfogadhassák a műtét adta élethelyzetet. Ismerek anyákat, akik gondolatban végig a babájukhoz beszéltek a császármetszés alatt, s a pici végül teljes nyugalomban, sírás nélkül, békésen szuszogva született meg a hirtelen környezetváltozás ellenére is 🙂

– Légzőgyakorlatok alkalmazásával leküzdhetőek a műtét alatt esetlegesen fellépő kellemetlen érzetek, illetve a császármetszés után fájdalomcsillapító hatásúak is.

– A várandósság alatt rendszeresen végzett gyakorlatok (ászanák) segítenek a gyors felépülésben, hiszen megerősítik az anyai testet. A szülést követő első napokban, hetekben érdemes “fejben jógázni”, tehát gondolatban végezni néhány gyakorlatot, mivel ez is hozzájárul a gyors regenerációhoz.

– A császáros anyáknál gyakori, hogy nem 2-3, hanem 4-5 napot is várniuk kell a szülést követően, mire beindul a tejtermelésük. Azonban a tejserkentő és mellizomerősítő gyakorlatok fokozzák a tejmirigyek működését, segítenek a tejelválasztás mihamarabbi beindulásában.

– És végül, de nem utolsó sorban, a gátizomtorna a császármetszés esetén is épp olyan fontos, hiszen bár a medencealapi izmok ilyenkor nincsenek kitéve erős fizikai hatásoknak, a váradósság kilenc hónapja alatt minden kismama esetében terhelésnek van kitéve a gáti terület. Úgyhogy a medencealapi izmok erősítéséért, regenerálódásáért érdemes gátizomtornát végezni a várandósság alatt és a szülést követően akár néhány nappal!

 

A szülés és születés mindenképpen csodálatos élmény!

Boldog babavárást!

 

Namasté!

Niki

Nyújtás pocakkal - Niki rovata

A várandósság előrehaladtával egyre gyakrabban érezhetitek, hogy a karok, vállak, lábak elzsibbadnak, elnehezülnek, és sok esetben szinte mindennapossá válik a nehézlégzés, a légszomj.

Az, hogy ezek az érzetek a babavárás mely szakaszában jelentkeznek, ugyanúgy változó, mint bármely más kísérő „tünet”. Én személy szerint az első hetektől fogva tapasztalom, de van, akinél csak az utolsó hetekben jelentkezik.

A most bemutatott gyakorlatok a várandósság teljes ideje alatt végezhetőek és nagyszerű megoldás az említett panaszokra : )

1. Nyújtás négykézláb – Ellentétes kar-láb gyakorlat

–         Helyezkedj el az előző posztban már ismertetett négykézlábas kiinduló helyzetbe!

–         BELÉGZÉSRE emeld maximum vízszintesig az egyik karod és az ellentétes oldali lábad! (pl. jobb kar – bal láb)

–         KILÉGZÉSRE engedd vissza a nyújtózó karod, lábad a talajra!

–         Következő BELÉGZÉSRE emeld most már a másik oldali karod és lábad! (pl. bal kar – jobb láb)

–         Végezd el néhányszor saját természetes légzésritmusodban, váltott oldallal a mozdulatot! (jobb kar – bal láb; bal kar – jobb láb)

 

Kilégzés

 

Belégzés

+ TIPP: A gyakorlat során a felemelt karod teljes hosszával nyújtózz, egészen a kézujjak végéig, mintha megpróbálnál elérni vele egy távolabbi tárgyat!

++TIPP: A nyújtózó lábad lábfejét feszítsd vissza pipába, mintha a hátad mögött a talpaddal megpróbálnád eltolni a falat!

Hogyan segít?

–         Az aktív végtagokban serkenti a vérkeringést, „felébreszti” az izmokat, így szünteti meg a zsibbadást, fáradtságérzést a karokban, lábakban.

–         A nyújtózó mozdulat a törzs oldalsó izomzatát is átmozgatja, nyújtja, nyitja a bordakosarat, így nagyobb helyet adva a gömbölyödő pocak mellett egyre kisebb teret kapó tüdőnek, így növelve a légzéskapacitást.

 

2. Nyújtás ülő helyzetben – Oldalirányú nyújtó gyakorlat

–         Helyezkedj el kényelmes keresztezett lábú ülésbe! A feneked alatt most legfeljebb egy pléd legyen!

–         BELÉGZÉSRE támaszkodj meg a csípőd mellett

a)      nyújtott kartámaszba – ekkor a kézfejed a testedre merőlegesen tedd a szőnyegre!

vagy

b)      alkartámaszba – ekkor az alkarod teljes hosszában előrefelé nézzen!

szabad karod emeld a füled mellé és nyújtózz

–         KILÉGZÉSRE engedd magad vissza középre, kiinduló ülő helyzetbe

–         következő BELÉGZÉSRE a fent leírt módon nyújtózz, most a másik oldalra!

–         Végezd a gyakorlatot váltott oldallal, saját spontán légzésritmusodban!

Nyújtás nyújtott karral

Nyújtás alkartámasszal

 

+TIPP: A kétféle kartámasz közül azt a variációt válaszd a gyakorláshoz, amellyel még mindkét ülőgumó a talajon marad, ezzel biztosíthatod, hogy a lábad és a csípőd laza maradjon a mozdulat során!

Hogyan segít?

–         A karokban serkenti a vérkeringést, megszünteti a zsibbadást és a nehéz érzetet

–         A felsőtest nyújtása során nyílik a bordakosár, nő a tüdő tere, így a légzéskapacitás is!

Kellemes gyakorlást!

Namasté!

Niki

Tippek kismamáknak - a lábak nyugalmáért

Niki, a blog jóga oktatója és “kismama-felelőse” újabb tippekkel érkezett. Olvassátok szeretettel!

Ma egy rövid bejegyzéssel, de annál kellemesebb gyakorlatokkal készültem Nektek! : ) Pár napja engem is utolért a lábdagadás és a hirtelen lábikragörcs, amit a várandósság alatt majd’ minden kismama megtapasztal legalább egyszer. Van, akinél már egészen a korai szakaszban jelentkezik – ennek más egészségügyi oka is lehet, szóval érdemes orvossal konzultálni! – de a többségünk a második harmad végén és az utolsó trimeszterben találkozik ezekkel a kellemesnek egyáltalán nem mondható érzetekkel.

Gondoltam, a kalcium- és folyadékpótlás mellett bevetem a jógaórákon rendszeresen alkalmazott mozdulatokat, mivel ezek korábban is jólestek a lábaimnak. : )  Íme:

 1. Helyezkedj el a szőnyegen kényelmes nyújtott lábú ülésbe! Támaszkodj meg a derekad mögött a karokkal, a lábaid pedig nyisd kényelmes terpeszbe! Most legfeljebb egy vékonyra hajtogatott pléd legyen a feneked alatt!
 2. Először a lábujjak átmozgatásával érdemes kezdeni: belégzésre szorítsd össze a lábujjaid, kilégzésre nyisd szét őket legyezőszerűen! Ismételd 8-10-szer!
 3. Ezután bekapcsolódik az egész lábfej: belégzésre spicc tartásba nyújtsd a lábfejed, majd kilégzésre feszítsd vissza pipába, mintha lent állnál a talajon! Ismételd ezt is 8-10-szer!
 4. Következhet a bokakörzés: lassú, széles bokamozdulatokkal körözz néhányszor egyik, majd másik irányba!
 5. Utolsó mozdulatként belégzésre fordítsd a lábfejeket egymással szembe, majd kilégzésre kifelé! Ezt is ismételd néhányszor!

 

Hogyan segítenek ezek a mozdulatok a görcsök és vizesedés ellen?

–         a lábfejben található rengeteg idegvégződést stimulálja, ezzel serkenti az agy- és izomműködést

–         serkenti a vér- és nyirokkeringést a láb teljes hosszában, így növelve a lábak tápanyag-, illetve oxigénellátottságát, így csökkentve a sejtekben és sejtek között elraktározódott víz mennyiségét

–         egyszerre erősíti és pihenteti a megfáradt végtagjainkat

Ha úgy érzed, ülőhelyzetben Neked kevésbé hatásosak ezek a gyakorlatok, a 30. terhességi hét alatt (illetve ameddig kényelmes!), megpróbálhatod háton fekvésben is elvégezni ezeket a mozdulatokat. Ehhez keress egy üres falfelületet, majd helyezkedj el háton fekvésbe a falra merőlegesen úgy, hogy a feneked kb. egy lábfejnyi távolságra van a faltól és a derekad alatt van egy jógapárna, vagy összehajtogatott pléd. Erre a hirtelen vérnyomáscsökkenés elkerülése miatt van szükség, mivel alátámasztás nélkül a pocak súlya elnyomhatja a nagyobb ereket.  A lábad nyújtsd föl a falra ugyanolyan kényelmes terpeszben, mint az ülő variációnál!

TIPP: Ez a „fordított” testhelyzet segíthet azoknak is, akik a várandósság alatt alacsony vérnyomással küszködnek, hiszen kihasználja a gravitáció hatásait, így több vér jut az agyba!

Kellemes gyakorlást!

Namasté! Niki

Ez a bejegyzés a “Niki rovata: babavárás a jógaszőnyegen” c. rovat része. Olvasd el a többi kismamáknak szóló bejegyzést is itt! A cikk írója Barabás Niki, jóga oktató, olvass róla bővebben itt!

Egyik kedvenc fitt anyukám: P!NK

Mióta világ a világ, imádom Pinket, a zenéjét, a stílusát, a frizuráit – de azt is, hogy ő az egyik legfittebb sztár! Sőt,  2011 júniusa óta (ekkor született meg a kislánya, Willow) az egyik legfittebb anyuka is! Azt ugye tudjuk, hogy Pink korábban is az izmos-erős, vagány nőt képviselte a sztárvilágban, a vékonyka cicababákkal ellentétben: sokszor hallhattunk róla, hogy keményen edz, és ereje a színpadon is megnyilvánult artista mutatványaiban.

Pink a terhessége alatt 25 kilót hízott, ám azt állította: emiatt egyáltalán nem zavartatta magát, jól érezte magát várandósan : ) A felszedett kilók csak a szülés után kezdték el zavarni, saját bevallása szerint ekkor tudatosult benne, hogy nem érzi jól magát a bőrében. (Alul a képen az első lesifotó a szülés után, természetesen itt a pocak nemcsak a háj, hanem szülés utáni természetes állapot.)

 

A 25 kilót kényelmes, egészséges tempóban, 1 év alatt adta le (természetesen személyi edzők segítségével) és 2012 nyarán már az amerikai SHAPE magazin címlapján ragyogott az énekesnő:

Hogyan vált Pink fitneszanyuvá?

1. az étrendjén változtatott: csökkentette a kalóriákat, kiiktatott minden húst, és ő maga főzött mindennap.

2. a szülés után könnyedebb gyalogló edzéseket végzett, majd fokozatosan növelve az intenzitást eljutott az egyórás futóedzésekig. Ezeket egészítette ki kondival és jógával.

Pink 2013-as képeit elnézegetve azt hiszem megállapíthatjuk: remek formában van! Nézd csak:

FIGYELEM!! Te is fitt anyukának / kismamának érzed magad, esetleg ismersz ilyet? Várom a sztorikat, képekkel a fitneszanyu@gmail.com címre!

Miért szeretjük a fitneszedzőket?! :-)

Ahhoz, hogy fogyj, nem feltétlen kell személyi edzőhöz járnod, de tény, hogy egy jó edző rengeteget adhat – szakmailag és emberileg. Vele gyorsabban érsz el eredményeket, mert szakértelmének köszönhetően eleve jó módszereket használsz, nem tévedsz vakvágányra. De a fitneszedzőket mégsem csak ezért szeretjük! 🙂 Hanem…

…mert élő példa. A mozgása, az alakja, az életmódja egyértelműen körvonalazzák a célt, a közelében tartózkodva nem nehéz a leendő eredményre fókuszálni! Ő maga a Motiváció.

…mert nem kap sokkot, ha megáll a fogyásod. Egyedül megtapasztalva, hogy áll a mérleg: elbizonytalanodsz, elkeseredsz. Az edző ellenben tudja, hogy vannak holtpontok, és segít továbblendülni.

…mert a jó edző folyamatosan tanít. Jól rögzülnek a gyakorlatok, és megértesz összefüggéseket a szervezeteddel kapcsolatban, amiket a biosz órán senki nem tanított… 🙂 Ezzel megszeretheted, és hatékonyan formálhatod a tested!

…mert jó hozzá visszatérni. Ha jól választottál edzőt, vagyis passzoltok emberileg is, akkor az edzés nemcsak izzadás, de egy jó élmény is! Az edzés utáni beszélgetések, nevetések egészen biztosan újra és újra bevonzanak a terembe!

…mert házigazda az edzőteremben. Az edző megmutatja neked mi mire való és ki kicsoda az edzőteremben. Az eleinte ismeretlen terepet olyan otthonossá változtathatja a számodra, hogy ezentúl a világ bármely pontján bátran lépsz be az edzőtermek ajtaján!

…mert elenged, ha készen állsz. A tévhitekkel ellentétben a jó edző célja nem az, hogy minél tovább maga mellett tartson, hanem hogy fejlődj és tanulj annyit, hogy végül elengedhesse a kezed. Az persze nem vitás, hogy új kérdés, új edzésterv esetén továbbra is 0-24 hívható! 🙂

Fitneszanyu-tipp: amennyiben a szülés után most kezdesz el edzeni, fokozottan fontos a szakértői vélemény! A tested ugyanis most egészen más kapacitással bír, mint korábban! Keresd ki a szimpatikus edzőt a katalógusból, és hívd bátran! www.cornerfitness.hu Vagy kérj időpontot tőlem a fitneszanyu@gmail.com címen!

Üdv, Blanka

(A Fitneszanyu Blog olvasóit különféle kuponok illetik meg: edzésterv, dietetikus tanácsadás, masszázs, manikűr, kozmetika…. Neked is jár! Várunk szeretettel! www.facebook.com/Fitneszanyu )

 

Vékony vs. Izmos

Nem mindegy, hogy csak fogytál vagy formálódtál. Sokan azt gondolják, hogy ők már a “kisebbel” is megelégednének, nem kell feltétlen a “hú de formás”. Pedig az utóbbit jóval könnyebb ám elérni, mint az előbbit! Ugyanis szórakoztatóbb egy jól  kiválasztott, élvezhető sporttal, és a kajában némi odafigyeléssel látványosan változni – mint koplalni, rosszul lenni, sóvárogni. A mérleg lehet, hogy az utóbbi módszerrel mutat hamarabb változást, de a tükör egészen biztosan a formás, feszes alakot szereti jobban – csak úgy, mint a legtöbb pasi, természetesen 🙂 (A fenti kép egyébként arra is jó bizonyíték, hogy az izmos egyáltalán nem nőietlenebb, sőt!) Egyszóval edzésre fel, és azon belül is a komoly lábedzésre! Kapcsolódó bejegyzés: Mindent a lábedzésről >> http://fitneszanyu.cafeblog.hu/2013/03/13/mindent-a-lab-edzeserol/

Szép napot, üdv, Blanka 🙂

FITNESZANYU a FACEBOOKON: www.facebook.com/Fitneszanyu

A Nagy Megújuló Program - a kiadvány

Vannak azok a nők, akik szinte egész életükben “épp fogyóznak” és “épp elkezdtek edzeni” – mégsem produkálnak soha látványos változást, és akár egy életet képesek leélni túlsúlyosan, önmagukkal elégedetlenkedve. És vannak azok a nők, akik egyszer csak felemelik az állukat, elhatározzák magukat  a változás mellett – és megcsinálják.

Mi a különbség a két csoport között?!

Miért sikerül az egyiknek, míg a másiknak éveken át egyszer sem?!

Miért lesz valakiből anyukaként is baromi jó nő, míg mások belesüppednek a “már mindegy” fázisba?!

A válasz nagyon egyszerű: a különbség a tudatosságban rejlik. Ahhoz, hogy biztosan az utad végére érj, egyrészt szükséged van arra, hogy tudd, mi a cél, merre tart az út. Másrészt szükséged van magára az útra, ami ki van kövezve, látható, konkrét, különben folyamatosan letévedsz róla.

A Nagy Megújuló Program című kiadvány egy konkrét 6 hetes életmódváltó program, amit a blog Facebook-oldalán meghirdetett nyereményjátékokkal lehet megszerezni! A kiadvány 42 napon keresztül, lépésről-lépésre vezeti végig az olvasót a változáson:

1. nap: cél kitűzése, adatok szakszerű felvezetése
2. nap: az első méregtelenítés (4 példa méregtelenítő.napra)
3. nap: az I. kardió edzés-terv
4. nap: első lélek-nap: “Határozd el magad!”
5. nap: a II. kardió edzés-terv

Kíváncsi vagy a többi 37 nap feladataira is? Kövess a Facebookon, és figyeld a játékokat, hogy Te is megszerezd a kiadványt! A füzet egy tanácsadó és napló egyben, melyben a fitnesz- és szépségipar szakemberei (személyi edző, dietetikus, kozmetikus, manikűrös, fodrász…) vezet be a Nagy Megújulás titkába! Tanuld meg profiktól a edzés-módszerek, a helyes étkezés, a szépségápolás  alapjait – és hajtsd végre lépésről lépésre a Programot, hogy elkápráztasd Önmagad, a párod, és az ismerősöket!

Fontos!! A programot nemcsak a saját bőrömön “teszteltem”, de már más anyukák is kipróbálták! R. Zsuzsi az olvasók szeme láttára újult meg a blogban! Nézd meg a káprázatos változást!

 

 

KEDVEZMÉNYEK!!!
A kiadvány hátuljában található egy kupon-oldal, ahol a Fitneszanyu Blog támogatói adnak 20-50% -os kedvezményeket a kiadvány tulajdonosának! Így az eredeti árak töredékéért juthatsz el
– fitneszterembe és személyi edzőhöz
– dietetikushoz
– fodrászhoz
– kozmetikushoz
– manikűröshöz
– fotózásra
– masszőrhöz
– gyógytornászhoz

Ismerd meg a Csapatunkat ITT! 🙂


Üdv, A Fitneszanyu Blog csapata

 

A Program kiemelt támogatói: PICURFOTO és  CORNER FITNESS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!