fitneszanyu

Sosem szeretem már meg az új testem?! - Gondolatok a szülés után

Nem, mielőtt bárki megkérdezné: a szülés után NEM az alakom volt a legnagyobb problémám, természetesen a középpontban a baba és az új feladatok voltak. Azonban most úgy döntöttem, igenis leírom: nagyon nehezen barátkoztam meg az új testemmel édesanyaként. Előtte szerettem és büszke voltam rá, tudtam, hogy uralom, kézben tartom a szervezetem folyamatait, ha akarok keményen edzek, ha akarok futok egy órát – a hányingereket és álomkórt viszont nehezen tudtam kontrollálni… Szóval ez a teljes-összhang-a-testemmel dolog már a várandóság alatt  megszűnt – és  már ezt is nehezen dolgoztam fel.

A szülés után pedig azzal szembesültem, hogy hiába telnek-múlnak a hetek és hónapok, a testem nem ugyanaz sem látványra, sem tapintásra, sem érzetre. Egyre inkább kétségbeestem: “Sosem szeretem mát meg az új testem?!”

Illik beszélni a szülés utáni új szerepkörökről, illik beszélni a párkapcsolati gondokról, illik beszélni a testünk egészségügyi változásairól (a méh visszahúzódásáról, a szoptatás technikájáról), de arról ritkán beszélünk még egymás közt is, hogy titkon úgy érezzük: a testünk már nem ugyanaz, nem vagyunk elégedettek a tükörbe nézve, és eleve: nem szívesen viseljük. És ezzel nehéz megbarátkozni.

Íme tehát 5 kérdés, amit talán már te is feltettél magadnak anyaként a testeddel kapcsolatban! 🙂 Én leírtam a saját megoldásaimat, de mindenkinél más arányban merülnek fel a problémák, és más megoldások léteznek. Egyet viszont biztosan kijelenthetünk: a szüléssel a testünk nem veszített az értékéből, sőt! Lehet, hogy a plakátokon szereplő lányok alakjától távolodott, de közben teremtőanyaistenként új életeket hozott létre, küzdött, alkalmazkodott, erősödött, tehát itt és most a Fitneszanyu Blogban jelentsük ki, hogy anyaként TILOS utálnunk a testünk! 🙂

 

1. Már mindig fájni fog a derekam, és félájult leszek?

Én már az első napokban egyedül voltam az újszülöttel, mert az apukája visszament külföldre dolgozni. Zombi-üzemmódba kapcsoltam, félájultan ténferegtem a pici körül – ha épp nem ténylegesen aludtam. A hűtőig kimenni kihívásnak tűnt, a kicsit (aki amúgy 5 kilósan született, hát nem is volt olyan kicsi 😛 ) emelgettem, és majd megőrültem a derékfájdalomtól, mely előtte ismeretlen volt a számomra. Ez az időszak fehér foltok tömkelege.

Szerencsére anyukám és a tesóm a közelben voltak, és egy idő után nem éreztem szégyennek, hogy segítséget kérjek. A sok-sok alvás és az 1-2 héten belül elkezdett (nagyon-nagyon kezdő és óvatos) edzésterhelés végül visszaadta az életkedvemet, és a derékfájásom is megszűnt!

2. Sosem fogom már szépnek érezni magam?

Utáltam az új, 90 kilós önmagamat, bár a kórházi 100 kilóhoz képest pillangónak éreztem magam. Természetesen nem átmeneti állapotnak, hanem a szépség és fiatalság végének láttam ezt az időszakot. Nagyon hálás vagyok, hogy a párom soha nem mondott egyetlen rossz szót sem az alakommal kapcsolatban, sőt! És ha tornázni akartam otthon, nem volt belőle probléma.

ÉN: Úristen, ez borzalmas, akkora vagyok, mint egy tank.
Ő: Csak nagyobb felületen vagy szép!

Ettől persze nem éreztem magam szexibbnek, de biztos segített, hogy nem továbi görcsöket alkaottam magamnak, hanem természetes volt számomra, hogy mozogni kezdek, és egy idő abbahagytam önmagam marcangolását és siettetését is. A kisfiam 3. szülinapján értem el újra a versenysúlyomat a 70-72 kilót:

3. A ráncos alhas és a striák lesznek a védjegyem?!

Mivel nagy babát hordtam ki, és jócskán híztam a terhesség alatt, a bőröm megnyúlt, és természetesen ráncos maradt. A striák csak ráadás, afféle kis hab a tortán. Nos,  ma már egyáltalán nem bánom, hogy én is megküzdöttem a hasammal, hiszen így a fogyás-izmosodás kérdéskörön túl a BŐR rejtelmeit is megismerhettem. Kozmetikusoktól tanultam, testkezelő is lettem, és a zsír-izom témán túli megoldásokat is megismertem (ezekről a VIP csoportomban írok részletesebben). Bevallom, hogy ez alatt az idő alatt csak méginkább megszerettem a hasam, és erre biztatok minden más anyukát is, pl. ebben a cikkben.

4. A falásrohamaim állandósultak?

A folyamatos éhségérzet annyira behálózta a mindennapjaimat az anyaság kezdetével, hogy kénytelen voltam a dolgok mögé nézni. Rájöttem, hogy relatíve nagyon kevesen foglalkoznak a túlevések témakörével, én viszont beleástam magam, és a többi édesanya tapasztalatit is meghallgattam. Rá kellett jönnöm, hogy az evések hátterében a legtöbb anya életében ugyanaz a 3 ok áll:

  • a mérhetetlen fáradtság: az energia készleteink kimerülésével a szervezet szénhidrát után kiált
  • a tápanyag hiány: keveset és rosszul eszünk, és a szervezetben hiányállapot jön létre, vagyis a szervezet vitaminok és ásványi anyagok után kiált, amit mi éhségnek élünk meg (itt egy cikk erről)
  • az érzelmi okok: az ingerhiány (játszótér-bolt-otthon, hát nem izgalmas pedig?!), az elismerés hiánya, az intimitás hiánya, és sorolhatnánk. (erről is írtam már cikket)

5. Megutáltam a szexet?

Az egyik legnagyobb problémám volt az első 2 évben, ami egyúttal engem is meglepett, mert sosem gondoltam volna korábban, hogy a fejfájós-típusú-asszonyka leszek. Nos, ilyen időszak is volt, és ma már tudom, hogy a nőiesség megélése milyen összetett is tud lenni! Korábban ajánlottam a blogban a Bennünk élő istennők c. könyvet, mely a 7 női archetípust tárgyalja: mindannyiunkban ott él a higgadt és okos Athéné, a gondoskodó Démétér-anya, a családot  koordináló és férjét imádó Héra, a kíváncsi és nyitott Perszephoné,  a harcias és tettrekész Artemisz, az elmélyült Hesztia és a szexuálisan vibráló, nőies Aphrodité. A szülés előtt mindig úgy gondoltam, hogy a 7 istennő közül Aphrodité (a szexualitás, gyönyör, nőiesség, lágyság, szerelem) az, ami adott egy nő életében. A többi néha eltűnik vagy erőre kap, de Aphrodité van. Nos, anyaként rá kell jönnünk, hogy nem így van! Újra elő kell hívnunk, megbecsülnünk, ápolnunk! Természetesen az önmagunk elfogadásának & fejlesztésének a helyes keverékével, a harmónia kialakításával, a mozgás adta flow-val és persze egy boldog párkapcsolattal Aphrodité is visszaköltözik előbb-utóbb az édesanyákba! 😉

Tipikusan anyákat foglalkoztató kérdések még, az én listámból kimaradt, de a blogban foglalkoztam ezekkel is: 

Mi lesz a mellekkel a szoptatás után?

Mi van a szétnyílt hasizommal?

Hámori Blanka vagyok, anyuka, edző, blogger. Ha fittebb formára vágysz anyukaként, kövesd a blogot vagy nézz rá a honlapomra, ahol egy csomó letölthető ingyen anyagot, programot, ajándékot és ingyenes konzultációs lehetőséget is találsz!

www.holisztikusfitnesz.hu

Blanka

Timi naplója: Életmódváltás babával (5. rész)

Ennek a hétnek a szlogenje: “minden jó,ha a vége jó!” 🙂

Ez a hét csöppet kaotikusra sikeredett… Volt felesleges védőnői látogatás; kaptunk egy hírt, ami megalapozta az egész hét hangulatát nem túl pozitív irányba, sikerült kizárni magunkat a kocsiból úgy, hogy minden irat, kulcs, pelus, babaétel stb. bent maradt; volt szoknyában kapun átmászás; időpont ellenére hosszú hosszú várakozás az orvosnál, megfűszerezve azzal, hogy az én kedves, nyugodt kisfiamnak kezd kinyílni az akarata, és mintha egyik napról a másikra kicserélték volna, és az “új” Bendi igencsak próbára teszi a türelmem…. de ez a dolga 🙂

Így az edzések ezen a héten nem csak alakom formálására adtak lehetőséget, hanem a felesleges feszkó levezetésére is, és most jobban éreztem, mint valaha a mozgás adta pozitív energiákat! 🙂

1. edzés: A hetet ismét egy jó kis zónával kezdtem, Péntek Enikő hozta a tőle megszokott színvonalat, és hiába érzem edzés közben, hogy elég volt, már csak azért se leszek az, aki pihenőt tart 🙂 jó, hogy nem nekem kell gondolkodni a feladatokon, csak követni az utasításokat, és 100%-ban magamra figyelni, persze azért kattog az agyam, hogy egy-egy feladatot hogy tudok áttenni a fitball óráimra 🙂

2. edzés: Anikóval ismét pörgős intervall edzéseket tudhatunk magunk mögött, kicsit feszegettem a határainkat,és a héten a has, derék, kar kapott nagyobb hangsúlyt.

A pénteket alig vártam! Na nem azért, mint régen, hogy másnap nincs munka, és sokáig lehet aludni, az a korszak ugyebár már lezárult 🙂

Anikónak hasonló korú kis fia van, mint Bendi, és megbeszéltük, hogy átjönnek játszani. Az eleje kicsit nehézkes volt, de kellemes pár órát töltöttünk együtt, és mindenki részéről egyértelmű volt, hogy lesz folytatás 🙂 Délután a Szomszédnénit köszöntöttük, aki mindig nagy örömmel fogadja, ha “unokázhat” kicsit. Utána megérkezett a barátnőm, aki szintén szereti, ha fit-ballozunk, így a hetet egy bohóckodós, gyerekkacajos, de annál intenzívebb edzéssel zártunk 😉 (3. edzés)

Minden jó,ha a vége jó 🙂

Jövő héttől beiktatok némi gyógytea fogyasztást, hogy serkentsem a méreganyagok távozását, illetve a blogomra felkerül egy teljes fit-ball feladatsor is 😉
Szép hetet Mindenkinek 😉

Íme az adataim, zárójelben: az egy héttel ezelőtthöz képest, illetve a kezdetek óta összes változás:

Comb: 68 cm (-2 cm, eddig összesen: -5 cm)
Csípő: 114 cm (-1 cm, eddig összesen: -6 cm)
Derék: 84 cm (változatlan, eddig összesen: -2 cm)
Kar: 32 cm (eddig: -1 cm)
Vádli: 43 cm (eddig: -1 cm)
Súly: 82 kg (-2 kg eddig)

Ha szeretnél több információt Timi edzéstervéről, étrendjéről, írj a fitneszanyu@gmail.com címre, tárgy: “Érdeklődés – Timi” (Így Timi válaszol majd a feltett kérdéseidre!) vagy kattints át (alakuló) blogjára ITT!

Élhető fitness - anyukáknak és dolgozó nőknek is

A múltkor egy csodálatos (tényleg az, külsőleg és belsőleg is, ismerem) edzőlány egy vendéggel konzultált a teremben, ahol dolgozom. Róla tudni kell, hogy 2 fitness versenyt nyert és eleve gyönyörű, és úgy egyáltalán: le a kalappal mindazért, amit elért.

A beszélgetés azonban kezdett köztük megrekedni, mikor a vendég közölte, hogy hány órában dolgozik és hány gyereket nevel. Szívesen betartja az edzéstervet (az otthonában), és betartja a táplálkozási szokásokat, amennyire tudja, de néha bizony este 6-kor ér haza és akkor kezdi el még a “2. műszakot” a gyerekekkel és háztartással, és kíváncsi lenne, hogy ha egy héten 5 ilyen nap van, akkor mikor és hogyan eddzen.

A válasz bizonytalan volt: kora reggel… vagy este… és küzdj az álmaidért.

Nos, örültem, hogy tanúja lehettem a beszélgetésnek, mert bizony ilyenkor tudatosul bennem, hogy mekkora különbség van néha életmód és életmód között.

Vannak ugye az alap fitnesz-szabályok: az étkezéssel, edzések számával, terhelésével kapcsolatban, és persze hogy mennyit aludj, meg sok más apróság. Aki mindent betart ezek közül, részletekbe menően és (ami még fontosabb) nagyon következetesen, az fitness modell is lehet. Aki abszolút nem tart be semmit a helyes életmóddal kapcsolatban, az megbetegszik és elhízik (bár valójában a túlsúly is egy betegség).

És van az a réteg, akik szeretnének egy jó közérzetet, egy egészséges testet, egy élhető napirendet, sok időt a szeretteikkel. Nos, vannak edzők, akik az ő számukra NEM tudnak alternatívát kitalálni, mert ők a saját (néha nagyon-nagyon profi) szabályaikban hisznek, a szerint élnek.

running_machine_01

Emlékszem, mikor munkába álltam a 1, éves kisfiam mellett, akkor esett le: egy “normál élet” (értsd: fitness termen kívül) bizony ilyen! Ugyanis a terhesség előtt csak aerobik és személyi edzésből éltem, könnyen leedzhettem 2 óra között, és egyszerűen nem értettem, hogyan élhet még olyan ember a földön, aki nem mozog. És akkor hirtelen, 8 óra munkával és egy apró gyerekkel, meg egy háztartással ráébredtem, hogy némely szabályt egyszerűen képtelenség betartani!

A mai napig heti 3-4 alkalommal mozgok, nem mindig alszom ki magam, és a felét sem költöm táplálék kiegészítőkre annak, amit előtte költöttem. Vállalom, hogy nem fitneszmodell vagyok, viszont fitneszanyu igen:

  • van egy csomó praktikám és tippem elfoglalt nőknek és anyukáknak (mert tudom milyen 10 óra munka után hazaesni és még háztartással bíbelődni, persze csak altatás után – és ebben NEM fér bele napi 1 óra edzés)
  • hosszútávon vállalható programokat adok a hozzám érkezők kezébe (ami nem színpadra állít, viszont hosszú éveken át fitten, csinosan és energikusan létezhetünk minden minőségünkben)
  • nem etetem őket trendi fitness-vitaminokkal, hanem valóban élő, rezgő komplex vitaminokat adok a kezükbe (anyukáknak nincs idejük és pénzük 4-5 féle vitaminkészítmény után rohangálni, bekapdosni)

Egyszóval maximálisan igyekszem KOMPLEX és TARTHATÓ programokban gondolkodni (erről a komplexitásról szólnak a Megújuló Programjaim is!) Valódi életmódváltásban – vagyis olyan szokások kialakításában, ami jó eséllyel egy életen át tartható – és nem valamiféle féléves felkészüléshez hasonlít.

Érdekes, hogy ahogy múlnak az évek, a sors is úgy hozza, hogy többet foglalkozom a komplex életmód tanácsadással, mint edzésterv gyártással (van olyan, aki jár másik edzőhöz és szereti is az edzéseit, azonban a gyereknevelési problémáktól kezdve a lelki életén át, mindig nálam lyukad ki valahogy egy konzultáción 🙂

live_comm_6666

Hiszem, vallom, hogy a fitnesz, a helyes életmód nem abból a napi 1 edzésből, és étkezési szabályokból áll – hanem életvitelből, döntésekből, hozzáállásból, gondolkodásmódból, jövőképről. A nőket (hálaistennek) mindez foglalkoztatja és nemcsak az alakjuk!! 🙂

Ezzel a legkevésbé sem azt üzenem, hogy anyukaként vagy elfoglalt nőként ne akarjunk még és még jobban figyelni, keményebben edzeni, és igazán látványos változást elérni. Csak tudatosítsuk, hogy nekünk néha kreatívan, néha kerülő úton, akár a “nagy egészet” újragondolva kell tennünk a testünkért – mert tennünk kell, ez nem is kérdés.

Jó edzést és szép napot mindenkinek <3

Blanka

FA-hírlevél

Turbózd fel a fogyásod / gyógyulásod komplex programokkal!

Gyere el csoportos vagy személyi edzéseimre!

Dolgozz fel, válj életmód nagykövetté!

A "mom bod" jelenség - avagy neked is anyatested van?!

Pár hónapja együtt nevettünk a facebook oldalon az “apatest” jelenséggel, ami kb. arról szól, hogy az izom nélküli, puha, sörhasú férfitestek kezdenek teret hódítani, és ez mennyire jó. 😛 Azóta, egyfajta ellenpéldaként feltűnt az interneten az “anyatest” is.

Effajta képeket posztolnak az anyukák:

mombod

Jó kis kérdést vet fel, hogy ha az apatestet elfogadjuk akár fiatal fiúk esetében, akkor az (akár több gyerekes!) anyukák miért ne vállalhatnák a striákat, a megnyúlt bőrt, a plusz kilókat?!

Persze én továbbra is azt mondom, hogy legyünk csinosak, mozogjunk, találjuk meg azt a mozgásformát és életstílust, ami nekünk bejön. De mindezt magunkért. A saját jó közérzetünkért, energikus napjainkért. Hogy többet vigyorogjunk, mint morgolódjunk. 🙂

Egyébként való igaz, hogy anyukaként nehezebben megy az alakformálás… Miért?

 

ÁTALAKULT A TESTÜNK

A testünk valóban alakul a terhességgel, a szüléssel – ez nem afféle legenda. A belső szerveinktől kezdve, a hormonokon át, a gerincen át, a bőrünkig minden alakul. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nincs esélyünk a fitt formára. De el kell fogadni, hogy egy megszült nő teste sosem lesz olyan, mint egy nem megszült nőé. Erre legyünk büszkék! Persze a jó forma még bőven kihozható, fontosabb azonban, hogy…

…MEGVÁLTOZTAK A SZOKÁSAINK IS.

A szokások sokkal lényegesebbek, mint a testi adottságok, ha az alakformálásról van szó. Például, hogy mikor, mit eszünk, mennyit alszunk, mennyit mozgunk. Végig lehet venni ezeket a szempontokat, mit hogyan csináltunk lány korunkban, és talán lesznek pontok amikhez visszatérhetünk. (pl. korábban biztos nem gyűrtük le az asztalon maradt összes maradékot 🙂 ) De valószínűleg lesznek olyan szokások is, melyekhez nincs esély visszatérni (pl. naponta 2 órát tölteni az edzőteremben 🙂 ) Mégis van néhány apróság, amin igenis lehet változtatni. Például…

… TÖBB ALVÁST BEIKTATNI!

Ugyanis az alvás a regeneráció alapköve, és a fogyáshoz is van köze! Persze esténként még gyorsan kiteregetünk, na még egy kis edény pakolás a konyhában, és csak húzzuk, húzzuk a lefekvést. Kelni viszont korán kell, nincs mese. Mégis, az alvási szokásaink átrendezése, újragondolása (így elősegítve a regenerációt) segíthet ledobni néhány kilót.

jennifer-nicole-lee-31-ok

Amerika legszexibb anyukája, Jennifer Nicole Lee

 

NEM JÓL / NEM ELEGET EDZÜNK

Mozogni persze kell. Nem, nem órákat töltve az edzőteremben, nem fitneszmodellek edzéstervét követve… Csak heti 3x félórát. Csak a mozgólépcső helyett a lépcsőt választva. Csak autó helyett lesétálni az oviig. Ilyesmi, naponta többször végezve bizony igenis számít kilók tekintetében!

ESTI RELAXÁCIÓ AZ EVÉS

Tipikus hiba (de nem csak anyukáknál!) hogy az esti evés, pláne a TV előtt, számít az esti relaxációnak, ehhez kötjük a “végre leülök + végre kikapcsolok+ finom ízek + nincs stressz” érzéseket, így jóvalta több kalóriát viszünk be, mint kéne…

Te milyen szokásokon változtatnál apránként, hogy ledobj néhány kilót? 🙂

Jó edzést, szép napot! Blanka

Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

fantasy

Méregtelenítés - az új év első teendője

Régóta tartó, látszólag ok nélküli gomba- vagy bőrproblémák, rendszertelen széklet, fejfájás, epebetegség, hüvelygyulladás, kellemetlen szájszag. A belekben lerakódott méreganyagok (tartósítószerek, mesterséges ételadalékok, gyógyszerek), illetve a megemészthetetlen tápanyagok megakadályozzák a tápanyagok felszívódását, melyek a belekben maradnak, és rothadásnak indulva méreganyagokat termelnek. A böjtölés lényege, hogy kitakarítsuk kicsit a szervezetet. Hetente egyszer rendszeresen iktass be egy böjtnapot, pl. hétfőnként (kipihenve a hétvégi nagy evészetet), vagy pénteken (az egész hetet pihenve ki) 🙂

 

imagesU77ETLBE

 

 

GYÜMÖLCS-NAP: Tartható méregtelenítés anyukáknak, kis kiegészítéssel: 1,5 kg friss gyümölcs, lehetőleg egyféle gyümölcsből. Reggelire és ebédre fogyasszunk hozzá kis müzlit a szoptatás alatt.

JOGHURT-NAP: 6 pohár natúr joghurt édesen (gyümölcsdarabokkal, vagy –péppel – akár összeturmixolva, esetleg mézzel), vagy sósan (zöldségdarabokkal, fokhagymával, vagy curryvel!!). A joghurt az emésztőrendszer nagy gyógyítója!

RIZS-NAP: a rizs-napon egész végig rizst eszünk: szintén édesen (méz, fahéj, mazsola vagy gyümölcsdarabok) vagy sósan (zöldség, petrezselyem, snidling) – lehetőleg barnarizst válasszunk!

MUTÁRMAG: A méregtelenítés napján reggel és este nyelj le rágás nélkül egy-egy kávéskanálnyi mustármagot, mely szépen „végigkaparja” a belek falát.

 

A zöldségek és gyümölcsök, a sok folyadék és minőségi, méregtelenítő étrendkiegészítők elengedhetetlenek a hosszútávú tisztulási folyamathoz. A terhesség alatt tilos mindenféle böjt, de a szoptatás alatt különösen fontos, hogy néha kitisztítsuk a szervezetet. Azonban nagyon szigorú és hosszúböjtöket nem csinálhatunk, mert a babának változatos étrenddel szolgáltathatunk minden tápanyagból. Ebben az időszakban maradjunk az 1 napos méregtelenítő kúráknál.

Fitneszanyu-tipp: a méregtelenítés jelentőségével már a régiek is tisztában voltak! Gondoljunk csak a keresztényeknél a mai napig tartott Nagyböjtre, vagy a pénteki húsmentes napra!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST ! :)

 

Vonulj el - a sikerért!

Az otthon lévő, kisgyerekes anyukák sokszor panaszkodnak hogy a világtól kissé elzárva élünk. Egy tejfölért leszaladni a közértbe is félnapos programnak tűnik, egész nap nincs kihez szólni, megosztani a gondolatokat, új információkat hallani… Ez tényleg sok nehézséget jelent, és ha keveset van otthon a párod, vagy nem járnak át hozzád barátnők és ismerősök, akár egész őrjítő tud lenni…

Azonban most egy geész más megközelítéssel nézzük meg, hogyan fordíthatjuk a helyzetet a javunkra fogyás terén!!

Lehet, hogy életed során többször próbáltál formálódni, életmódot váltani, és mindeddig nem sikerült. Vajon miért?! Nem lehet hogy a megfelelő fókuszálás hiányzott?!

Ugye azt szoktuk mondani, hogy a változás agyban dől el: a lényeg, hogy kitartóan szemezzünk a célunkkal, fókuszáljunk az eredményre. Mikor is tudnánk jobban összpontosítani, mint egy elvonult élethelyzetben?! Persze, a kicsi gyerek sok gondolatot-időt lefoglal, de egészen biztosan nem tesz például olyan megjegyzéseket, mint a kolléganőd, miután elkotyogtad, hogy újra diétázni kezdtél. („Már megint belekezdtél egybe?!”) Vagy az ismerősöd, mikor elmondtad, hogy már leadtál 5 kilót. („Hát igen… Mondjuk, igazából nem leadni, hanem megtartani nehéz a súlyt, ugyebár!”) Az efféle megjegyzések, amikkel a „kinti világban” nap, mint nap találkoztál, nem feltétlen direkt gonoszak, vagy célzásértékűek! Viszont, ha többedszer indulsz neki az életmódváltásnak, könnyen lelombozhatnak, és elvihetik a fókuszt a célról az „úgy-sem-sikerül”-érzésre… Na, az otthon töltött évek alatt pont ezek a találkozások, külső ingerek csökkennek, és végre megerősítheted magadban a hitet:

Ezúttal sikerülni fog!! 🙂

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

Az első 3 lépés kezdőknek

Minden kezdő, újrakezdő, szülés után lévő anyuka átéli az “el kéne kezdeni mozogni”-érzést. 1.) A legelső lépés, hogy rászánjuk magunkat a Fitness-Women-Workout-Exercises-Lungesmozgásra. Vagyis elismerjük, hogy szükségünk van rá ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat / fogyjunk / alakuljunk / vitálisabbak legyünk. Ha elismertük, hogy a mozgás szükséges,  akkor még csak ott tartunk, hogy muszáj elkezdeni – de hogyan garantálhatjuk, hogy ki is tartunk majd?! 2.) Válasszunk olyan mogásformát, ami örömmel tölt el! Ez kulcsfontosságú! Hiába tűnik egyszerű és olcsó megoldásnak pl. a futás, ha se nem szórakoztat, se nem tölt fel… Biztos volt már olyan edzéstípus, ami tetszett (akár csak nagy vonalakban, pl. csapatjátékok, zenés mozgásforma stb.) – emlékezz vissza és igyekezz ezek közül választani! Ha pedig nem volt, akkor itt az ideje megtalálni Őt, a Te sportos. Én hiszem, hogy mindenkit alahol vár az Igazi : )  3.) Ha tehát rászántuk magunkat, hogy (újra) elkezdünk edzeni, akkor megtervezzük a folyamatot, hogy biztosan jó úton haladjunk. Legyenek reális elképzeléseid, a napirutinodat, az energiáidat és a céljaidat illetően! Pl. egy újszülött mellett a heti 3×30 perc bőven elég lesz az első 4 hétben. Ha viszont életmódot váltasz és fogyni szeretnél, akkor a heti 4×60-90 perc lesz ai ideális! Tervezd meg, mel napokon végzed az edzéseid!

Ezek a legelső lépések a kezdetekkor. Tehát elkezdtél edzeni. Mire figyelj a gyakorlatban?

Ruházat
Legyen kényelmes, a vékonytalpú tornacipőket felejtsük el! Ha szabadban edzünk hideg időben, még sapkát-sálat is húzzunk! A ruha legyen pamut, hogy az izzadságot beszívja! Hölgyek (főleg szoptatós anyukák) számára elengedhetetlen a jó melltartó!

Kipihentség
A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a rendszeres, ritmusos, zavartalan alvás –  napi 7-8 órában! Lehetőleg ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk, habár tudom, hogy kisbabás anyukáknál ez szinte kizárt…. Ők próbáljanak délután ledőlni kicsit!

10303747_529378963854449_4125559540211144551_n

Bemelegítés és nyújtás
Az edzés előtt kötelező a felkészülés, bemelegítés, mely tartalmaz keringésfokozást (pl. helyben futás), hajlításokat és forgatásokat, illetve nyújtást. Az edzés végén pedig kötelező a nyújtás-lazítás legalább 10 percben!

Fokozatosság
Kezdjük kis adagokkal, heti 2-3 alkalommal az edzést, mely szülés után ne legyen több félóránál! Hetente lehet eggyel több edzés, melyek 5-5 perccel legyenek hetente hosszabbak!      

Helyes végrehajtás
Kérjünk meg  szakembert, hogy mutassa meg a gyakorlatok helyes végrehajtását, a futás helyes technikáját! Ezt az edzőtermekben az ún. teremedzők ingyen megmutatják Neked!

Pulzusmérés
A pulzusmérés a szoptatós anyukáknál elengedhetetlen, hogy elkerüljük az anyatej savasodását! Erről a témáról hamarosan bővebben!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

ferdehas

Zsuzsi lapos, szexi hasa - 7 hónappal a műtét után!

Több, mint fél év telt el azóta, hogy Zsuzsink átesett a hasműtéten… Számtalan levél érkezik a blogba a témával kapcsolatban, ami azt jelzi számunkra, hogy jó, hogy foglalkozunk a témával, hiszen rengeteg anyukát érint a kérdés: “Mi lesz a hasammal a szülés után?!” Zsuzsi most újra beszámol nekünk és egy ragyogó képpel illusztrálja: megérte!! 🙂 Olvassátok szeretettel:

Kedves Olvasók!

7 hónap telt el a műtétem óta és a blogot ezzel kapcsolatban rengetegen olvastátok. Sokan elborzadtatok a képektől, amit nem csodálok, de nem elrettentésnek szántam, hanem ténynek, amivel szembe kell(ett) néznem… Milyen volt és milyen lett?

Nos, először is lássuk a korábbi képeket:

 

BAL: a műtét után közvetlenül – JOBB: 2,5 hónap elteltével

BAL: a műtét után közvetlenül – JOBB: 2,5 hónap elteltével

BAL: a műtött has szép lapos, a hasizmok épek – JOBB: a korábbi előredudorodó has, szétnyílt egyenes hasizom és köldöksérv…

BAL: 2,5 hónappal a műtét után– JOBB: ILYEN VOLT! a korábbi előredudorodó has, szétnyílt egyenes hasizom és köldöksérv…

 

És íme a várva várt kép, a jelenlegei állapot:

Jelenleg: 7 hónappal a műtét után

Jelenleg: 7 hónappal a műtét után

 

Nagyon sok levelet kapok azóta is (amit külön köszönök!) és igérgetem egy ideje, hogy helyzetjelentek.. továbbá szeretném a főbb kérdéseiteket összeszedni, leginkább azoknak, akik még nem tettétek fel, hátha ez is segít a témában kicsit jobban eligazodni.

Köszönöm, jól vagyok… heti 6 órát edzek most már intenzíven, mert van hozzá kedvem, erőm, a legnagyobb gondot már csak a szabadidő okozza… spin racing, TRX, alakformálás, futás. A hasizmom még gyengébb, mint volt, de már nem azért nem tudok megcsinálni egy gyakorlatot, mert annyira fáááj, hanem mert annyira gyenge még : ) ez pedig úgyis fejben dől el : )

A műtét után 4 héttel már edzettem, de általában 8 hét után javasolt elkezdeni a mozgást (ám ha valaki bírja, akkor nem kell annyit várni). A hasizom gyakorlatokat csak később tudtam elkezdeni, az még fájt.. nem esett jól…

Milyen maradandó problémák adódtak a műtétből? Egy heg… ketté vagyok vágva… hazudnék, ha azt mondanám hogy szép látvány… örökre ott marad, örökre látszani fog, meg kell barátkozni ezzel is.. pont úgy, mint azzal, ha valaki túl magas, túl alacsony, túl kicsi a melle.. Ráadásul a stria egy jó részét nem lehetett eltűntetni, nem volt annyi „ép” bőröm, ami így átrendezve elég bénán néz ki… 🙂 Miért jobb mégis? Mert ruhában végre nem gratulál senki a nem létező következő terhességemhez… mert visszakaptam az alakomat.. mert újra lapos a hasam… mert nem kell azon aggódnom hogy a sérv valami galibát okoz.. mert újra tudok edzeni és biztosan nem káros a hasamnak a hasizom gyakorlat.. (szétnyílt hasizomnál a dinamikus hasizom gyakorlatok végzése egyáltalán nem ajánlott, mert ebben az esetben az izom bár vastagodik, de ezzel csak még jobban előre domborodik (és nem összezáródik… pilatesjellegű hasizom gyakorlatokkal, statikus tartásokkal, plank-al lehet próbálkozni, hátha még helyrehozható műtét nélkül.).

 

Mivel rengeteg levél, kérdés érkezik a témával kapcsolatban, úgy döntöttem ezeket a blogon keresztül is megválaszolom, hogy még több anyukához jussanak el a tapasztalataim! Ezt a GYIK listát találod Ezek közül a legfontosabb, legizgalmasabb kérdés: “Ha még egyszer döntened kéne, vállalnád-e a műtétet?” A válasz: Igen! Határozottan igen! 🙂 További kérdéseiteket a témában a zsuzsanna.rezneki@gmail.com címre küldhetitek.

 

A Fitneszanyu Blog nevében köszönjük Zsuzsinak a részletes beszámolókat, és hogy Olvasóinkat tanácsokkal, hiteles válaszokkal látja el a témában! Ajándékként felajánlunk neki 3 alkalom elektrokozmetikai testkezelést kis belvárosi alakformáló szalonunkban, hogy a megnyúlt bőr feszesítésével és striák halványításával még tökéletesebb legyen az eredmény! : )

1385417_412552185537128_1308758654_n

 

 

Kérdésed van az edzésekkel / diétával kapcsolatban? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE!

GYIK - hasműtét a szülés után (Zsuzsi írása)

Sokan követtétek figyelemmel Zsuzsi hasműtétjének sztoriját. A számtalan levél, ami érkezett a témával kapcsolatban, számtalan kérdést tartalmazott, és Zsuzsi összegyűjtötte Nektek a leggyakoribbakat...

Kihez forduljak, ha szerintem nekem is ez a problémám, mint Neked?

Első körben egy gyógytornászt javaslok, aki felméri a helyzetet, esetleg gyakorlatokat javasol, amivel még menteni lehet a helyzetet. Ezt követően (ha nagyon eltávolodott) egy has-sebészt, aki meg tudja állapítani van-e hasfal / köldöksérv, vagy „csak” az eltávolodás, megereszkedett has. Utóbbin pedig már csak a plasztikai sebész tud segíteni.

Mennyi idő elteltével érdemes a műtét mellett dönteni?

A szülést követő első évben a gyermek ellátása tölti ki szinte minden időnket, a szoptatással is sokat változik még az alakunk, a méh teljes visszarendeződése is heteket-hónapokat vesz igénybe, tehát kb. a gyermek 1 éves kora körül vesszük észre, hogy valami nem stimmel.. kint maradt a hasunk… ezt követő 1 évben mindent meg kell próbálni, hátha mégis, műtét nélkül helyreállítható (és közben a gyermek is egyre önállóbb…) legkorábban a gyermek 2 éves kora körül ajánlott, amikor már megoldható minden szempontból a kórházi tartózkodás és a műtéti regeneráció.

A műtét napján hogy érezted magad? Bejöhetnek a gyerekek? Fel tudtál kelni?

A műtét napján még nem fogsz tudni felkelni, katéterezve leszel és egy kis zsákocska is lesz amibe a műtéti váladék gyűlik.. ezeket el lehet takarni a takaróval, nem gond, de felkelni nem fogsz tudni, megkockáztatom, mosolyogni sem nagyon, bár a gyerekek gyógyitó hatásúak, de én nem ajánlom. Jobb, ha ezt a pár napot kibírjátok egymás nélkül és marad a telefon…

Hol helyezkedik el a heg? Mennyire érzékeny?

A heg először köldök és bikinivonal között volt nagyjából, de 2-3 hónap után lehúzódott bikinivonalra.

Mekkora a vágás? Milyen vastag?

A vágás szerintem vékony, bár nem nagyon van összehasonlitási alapom. Császármetszés hegét láttam másnál, annál vastagabb (és persze jóval hosszabb) hiszen itt ki van szabva egy rész, vagyis nem a vágást kell újra összeilleszteni… Szép, plasztikai cérnával csinálják, nem a zsákvarró tűvel és vastag madzaggal. Még nincs végleges állapota, kb. 1 év mire kifehéredik…végig van vágva a hasam csípőtől-csípőig, hazudnék ha azt mondaná, hogy szép, de az, hogy bármilyen ruhát felvehetek ismét és nem áll ki a hasam, az nekem többet ér, mint ez a hatalmas heg…

Bekeményedett-e a hasad és ha igen, elmúlik-e?

Igen, a hasam púposodott-keményedett és voltak szakaszok, ahol nem gondoltam volna hogy valaha felpuhul. Mára már csak a vágás helye érzékenyebb, kicsit keményebb (még mindig várható némi javulás etéren).

Kellett-e haskötőt viselni, vagy elég a hasszorító bugyi (ha igen, milyet és meddig?)

A hasszoritó bugyi ebben az esetben nem állja meg a helyét, kötözés “helyett” is a szorítot kell használni, alatta csak fertőtlenités-gézlapok (nem lesz ragasztás) és arra rá kerül a haskötő, az fogja tartani a lapokat. Jó szorosra meghúzva. Nem csúszott el, nem volt esélye 🙂 Nem baj, ha kettő van, mert ahova a cső volt bevezetve, ott majd “ereszteni” fog egy kis folyadékot, jó a váltó. 3 hétig éjjel-nappal kell viselni, utána pedig még nappal 3 hétig. (illetve én sportoláshoz használtam még pár héttel utána is a biztonság kedvéért)

Kórházban és a műtét után milyen fehérneműt lehet viselni?

Lehet hordani a “normal” fehérneműt, a vágás hónapokkal később megy le bikinivonalra, tehát nem fogja zavarni a vágást a bugyi.

Meddig tilos emelni? (főleg a gyermeket)

Emelni tilos… egy üres fazekat nem tudtam szinte felemelni 2-3 hétig. Azt mondanám érzés szinten, de 6 hétig kb semmi esetre se emeljük nehezet (bevásárló szatyrok, gyerek…) Gyermekedet segítsd, mindenhova épits “pályát” hogy bemásszon etetőszékbe, fellépő, székek, a kezét fogd, de ne emeld.

Valóban felhúzott lábbal kell aludni? Ezt milyen eszközzel lehet megoldani? Meddig?

Igen, én a szoptatós párnámat használtam. kb. 2-3 hétig kell felhúzott lábakkal aludni, varratszedésig mindenképp, de nekem még utána sem esett jól rögtön a kinyújtás. a kórházban úgy oldottam meg, hogy ott lehet emelni az ágyat, felemeltem félig ülésben és úgy próbáltam pihenni + felhúzott láb az igy jobban kijön. Tehát a kórházba nem kell ehhez segédeszközt vinni.  

Mennyi idő után lehet mozogni – autót vezetni?

Papiron 3 hétre vagyunk minden tevékenységtől eltiltva. Aki meg tud valósítani kb. 2 hét fekvést, az nagyon jó! Utána már könnyebb séták és autóvezetés is menni fog! (autóvezetés legnehezebb része a kiálló aknafedél / gödör / rázkódás). Kb. 3 hétig nem lehet teljesen kiegyenesedni sétálás közben sem.

Lépcsőzés is nehezen megy 2-3 hétig, de nem lehetetlen.

Házaséletet meddig tiltott?

Hivatalosan ha jól emlékszem 3 hétre van tiltva, de őszintén szólva, mivel elég kevés a mozgástere az embernek hasizom használata nélkül, ki hogy tudja megoldani…

A mozgás azonban csak egy hátráltató.. Eleinte meg kell küzdeni ennek a lelki oldalával is..amikor megláttam a sebemet remegtem és sokkot kaptam..pedig bírom a vért, a vágást, de ez az egész annál durvább a saját testen.. olyan volt, mint akit rúgtak-vertek, felpúposodott felkeményedett has, sárga-kék-zöld. Jól sikerült egyébként, de akkor nem értettem miért nézek ki ilyen brutálisan…. erre fel kell készülni és ajánlott gyermek nélkül megnézni és kezelni eleinte… ahogy javul, úgy jön meg az ember kedve mindenhez szép lassan  

Mikor lehet elkezdeni futni?

Nekem a futás nem esett jól sokáig, több hónapig (hmmm kb. 4-5?) a has-rázkódása miatt és hogy ott is kell a hasizom. Meg kell próbálni de érezni fogod hogy ez még nem oké.. Alapvetően 6-8. hétig nem lehet sportolni a kiirás szerint, de az orvosom hozzátette, hogy ahogy érzem… én 4 hétig bírtam.. 

Ha még egyszer döntened kéne, vállalnád-e a műtétet?

Igen! Határozottan igen!

 

 

Kérdésed van diétával / edzésekkel kapcsolatban? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE!

Kitágult hüvely a szülés után?

Biztos ti is hallottátok már a fergeteges, megunhatatlan poént amit az ismerősök, vagy rosszabb esetben apukák sütnek el a szülés előtt álló nőknek : „ha nagyon kitágulna, max kérsz még egy öltést az orvostól!

bb

 

Hehh. Persze emögött a poén mögött ott a félelem (a nőé, az apukáé, a fiatal szülés előtt álló lányoké….), hogy a kitágult hüvely, és a megromlott szexuális élet kötelező járuléka a szülésnek! Érdekes, hogy míg a mell megereszkedésével, vagy a sriás bőrrel vagy tudsz kezdeni valamit vagy nem… addig a hüvely-kérdés viszonylag több lehetőséget ad.

Először is szögezzük le, hogy a hüvely az egyik legrugalmasabb szervünk, és hogy a természet pont arra találta ki őt, hogy tudjon nagymértékben tágulni, majd nagyon jól visszaállni az eredeti állapotára is. Másrészt emlékezzünk, hogy egy izomról van szó, és az izom szóról mit jut eszünkbe? ERŐSÍTÉS!!  Már vannak ismert, bevált, elérhető „edzésprogramok”  – pl. a Kriston-féle intimtorna alap mű az anyukák körében, akik érintettek ebben a témában és nagyon jó eredményekről számolnak be! Arra azért figyeljünk, hogy ezeket a gyakorlatokat érdemes már a terhesség kezdetétől vagy még korábban alkalmazni, és azt se feledjük, hogy a szülés után 1 év szükséges míg minden a helyére kerül a testünkben… Vagyis ne kérdezgessük a szülés utáni 2. héten a férjünket, hogy ugyanolyan szűkek vagyunk-e már mint lány korunkban. (Ahogy azon se lepődjünk meg, ha akár pár hónap után is fáj a behatolás…) Fő a türelem, és a nyugalom!

Ahogy az egyéb változásoknál(megereszkedett mell, hízás a szülés után stb.), úgy itt is zsákba macska, hogy pont a Te esetedben mi lesz a baba világra jötte után… Nem mindegy pl. hogy mekkora volt a baba, hányadik szülésen vagyunk túl, és az sem, hogy genetikailag mennyire rugalmasak a szövetek, milyen volt a hüvely szülés előtti állapota, stb. (Érdekesség, hogy van olyan is, mikor egy nő, akinek túl szűk volt a hüvelye, és pont ez okozott neki problémát korábban, a szülés után elégedettebb, mint valaha.)

A lényeg tehát, hogy higgadtan, türelemmel, és persze tornára elszántan kezeljük ezt a kérdést is – csak úgy, mint az élet egyéb nagy problémáit. 🙂 A cél az, hogy igyekezz természetes önszeretettel kezelni a bekövetkezett változásokat, nem elmozdulni sem a “anya vagyok, nekem már mindegy”-véglet felé, sem pedig a “szülés után 2 nappal bombaformában kell lennem”-véglet felé!

 

A szülés után számos más változással is számolnod kell (mell megereszkedése, striás bőr, túlsúly, stb) mely mind természetes folyamat, de persze mi nők ismerjük az ellenszereket… : ) Olvass erről bővebben egy másik cikkemben, itt: ITT!!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!