fitneszanyu

Engedd el a sikert is

Nemrég ebben a cikkben arról írtam Nektek, hogy a legkegyetlenebb törvényt, az “engedd el és megkapod” törvényét sikerült megértenem, mikor bő 15 évnyi fogyózás után, idén szilveszterkor úgy döntöttem, hogy NEM fogadom meg, hogy idén lefogyok. És az elengedés meghozta a gyümölcsét.

Nos, a karrierben hasonlóképp alakult. 2013-ban először hirdettem meg a blogban a Nagy Megújuló Programot (ő volt Megújuló Zsuzsink), majd kicsit átvariálva 2015-ben szintén volt egy sikeres megújulásunk (ő volt a másik Nagymegújuló Zsuzsink, akinek sikerét a NLCaféban is megírták). 2014-ben mindezt online-tanfolyam formájában kapták meg az olvasók.

blanka-center

Ez vagyok én 🙂

 

Az egész Nagy Megújuló Program lényege az a kezdetek óta, hogy valami komplex tudásanyagot és feladat-listát tárjon a fogyni-, szépülni vágyó nők elé.

Amit az is végig tud csinálni, akinek mellette személyi edzőre, kondi bérletre is van pénze – de azt is sikerre viszi, aki otthon tud csak tornázni. Szóval TUDÁST ad és pontos ÚTMUTATÁST.

2015 második felében már letisztult a program, kiegészült az ajándék kuponokkal és 2 szuper étrend kiegészítővel. Így már komplett csomagot kapott a potenciális megújuló – útmutatóval, ingyenes konzultációval. Vagyis igyekeztem olyan programot kreálni, ami a lehető legkevesebb esélyt hagy a kudarcra.

mu-mobil

A program oldala

 

És akkor az első megrendelőknél, rájöttem, hogy ezt értékesíteni kell. Sőt, kellenek partnerek, akik értékesítik! És jusson el minél több és több emberhez!

Ezzel nincs is gond, máig úgy gondolom, hogy minél több bizonytalan, megújulni vágyó nőhöz eljut, annál jobb. Azonban pár hete leálltam az akarással. Elkezdtem bízni benne, hogy akivel dolgom van, aki rám vagy a programomra akarja bízni magát, az úgyis megtalál…  

Talán az utolsó pont, mikor elegem lett, az volt, hogy a legutóbbi “megújulóm”, akinek a fogyását itt a blogban akartuk végigkövetni,  a program 2. hetében eltűnt, és a sok idő és energia-befektetés mind kárba veszett. Ezen a ponton úgy éreztem hagyom a program marketingezését, ajánlását…

És ahogy elengedtem a gyorsan-gyorsan-minél-több-vásárlót-és-minél-több-partnert görcsöt, máris sorban találtak meg a megrendelők és a partnerek.

laura-fogyás

Laura az elsők közt újult meg

 

Egyre több kis személyi edzés stúdióban és testkezelő stúdióban található meg a 60 napos program, és remélem, hogy egyre népszerűbb lesz! Sok sikert hozott már, és még többet fog. Hiszem. Tudom.

Szép napot, jó edzés mindenkinek 🙂

Blanka

FA-hírlevél

60 napos Megújuló Programunk részletei

Gyere edzeni csoportos órákra vagy személyi edzésre! Részletek

Dolgozz velem! Várlak a csapatba – jelentkezz!

A "mom bod" jelenség - avagy neked is anyatested van?!

Pár hónapja együtt nevettünk a facebook oldalon az “apatest” jelenséggel, ami kb. arról szól, hogy az izom nélküli, puha, sörhasú férfitestek kezdenek teret hódítani, és ez mennyire jó. 😛 Azóta, egyfajta ellenpéldaként feltűnt az interneten az “anyatest” is.

Effajta képeket posztolnak az anyukák:

mombod

Jó kis kérdést vet fel, hogy ha az apatestet elfogadjuk akár fiatal fiúk esetében, akkor az (akár több gyerekes!) anyukák miért ne vállalhatnák a striákat, a megnyúlt bőrt, a plusz kilókat?!

Persze én továbbra is azt mondom, hogy legyünk csinosak, mozogjunk, találjuk meg azt a mozgásformát és életstílust, ami nekünk bejön. De mindezt magunkért. A saját jó közérzetünkért, energikus napjainkért. Hogy többet vigyorogjunk, mint morgolódjunk. 🙂

Egyébként való igaz, hogy anyukaként nehezebben megy az alakformálás… Miért?

 

ÁTALAKULT A TESTÜNK

A testünk valóban alakul a terhességgel, a szüléssel – ez nem afféle legenda. A belső szerveinktől kezdve, a hormonokon át, a gerincen át, a bőrünkig minden alakul. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nincs esélyünk a fitt formára. De el kell fogadni, hogy egy megszült nő teste sosem lesz olyan, mint egy nem megszült nőé. Erre legyünk büszkék! Persze a jó forma még bőven kihozható, fontosabb azonban, hogy…

…MEGVÁLTOZTAK A SZOKÁSAINK IS.

A szokások sokkal lényegesebbek, mint a testi adottságok, ha az alakformálásról van szó. Például, hogy mikor, mit eszünk, mennyit alszunk, mennyit mozgunk. Végig lehet venni ezeket a szempontokat, mit hogyan csináltunk lány korunkban, és talán lesznek pontok amikhez visszatérhetünk. (pl. korábban biztos nem gyűrtük le az asztalon maradt összes maradékot 🙂 ) De valószínűleg lesznek olyan szokások is, melyekhez nincs esély visszatérni (pl. naponta 2 órát tölteni az edzőteremben 🙂 ) Mégis van néhány apróság, amin igenis lehet változtatni. Például…

… TÖBB ALVÁST BEIKTATNI!

Ugyanis az alvás a regeneráció alapköve, és a fogyáshoz is van köze! Persze esténként még gyorsan kiteregetünk, na még egy kis edény pakolás a konyhában, és csak húzzuk, húzzuk a lefekvést. Kelni viszont korán kell, nincs mese. Mégis, az alvási szokásaink átrendezése, újragondolása (így elősegítve a regenerációt) segíthet ledobni néhány kilót.

jennifer-nicole-lee-31-ok

Amerika legszexibb anyukája, Jennifer Nicole Lee

 

NEM JÓL / NEM ELEGET EDZÜNK

Mozogni persze kell. Nem, nem órákat töltve az edzőteremben, nem fitneszmodellek edzéstervét követve… Csak heti 3x félórát. Csak a mozgólépcső helyett a lépcsőt választva. Csak autó helyett lesétálni az oviig. Ilyesmi, naponta többször végezve bizony igenis számít kilók tekintetében!

ESTI RELAXÁCIÓ AZ EVÉS

Tipikus hiba (de nem csak anyukáknál!) hogy az esti evés, pláne a TV előtt, számít az esti relaxációnak, ehhez kötjük a “végre leülök + végre kikapcsolok+ finom ízek + nincs stressz” érzéseket, így jóvalta több kalóriát viszünk be, mint kéne…

Te milyen szokásokon változtatnál apránként, hogy ledobj néhány kilót? 🙂

Jó edzést, szép napot! Blanka

Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

fantasy

Izmok és mozgásaik

A fitnesz azért fantasztikus, mert nagyon-nagyon logikus. A lányoknak mindig azt magyarázom, hogyha értjük a mozgások, edzések lényegét, akkor egy idő után már képesek lesznek önállóan edzeni, fejlődni.

Az edzés alapja az, hogy izmokat dolgoztatunk (méghozzá az összeset, nemcsak a popsit és hasat! 🙂 ) De vajon melyik izom milyen mozgásért felelős? Ha ezt átlátjuk, az edzés egy logikus, kerek egésszé áll össze.

Íme, néhány érthető, átlátható példa izmokról és az általuk végzett mozgásokról, hogy megértsük: a gyakorlatok tulajdonképpen izmok mozgásai! Ezt azért jó megérteni, mert így kreatívan más eszközökkel is tudsz edzést végezni bárhol, bármikor – hisz csak a mozdulat kell hogy tudatosuljon!

 

 1. pl. CSUKLYÁS IZOM
  Közelíti a lapockákat, felső része felfelé – alsó része lefelé húzza a lapockákat, vállövet hátra-befelé forgatja:

untitled

 

2. pl. SZÉLES HÁTIZOM
Felemelt kart lefelé húzza, karokat a hát mögé viszi és beforgatja. Pl. húzódzkodás vagy lehúzás:

huz-gép

 

3. pl. NAGY MELLIZOM

Az emelt kart lehúzza és a távolított karokat előrehúzza, egymáshoz közelíti. Pl. fekvőtámasz vagy tárogatás:

fb-fekvo

 

Jó edzést, alakulást mindenkinek! Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

Blanka

fantasy

8 étkezési hiba, amit leggyakrabban elkövetünk

Személyi edzők szedték össze, hogy mik azok a leggyakoribb (és legegyértelműbb) hibák, amik egészségünk és álomalakunk útjába állnak:

 1. TÚLZOTT KALÓRIA BEVITEL

Nem meglepő, ez van az első helyen 🙂 Először is ott az unalom-, ill. bánat-evés, az ízekhez való kötődés, a rossz rögzülések (Gyerekkorból: “mindent meg kell enni!”) és persze az alváshiány, amit a szervezet jelez nekünk: “Nincs elég energiám!” – de pihenésre gondol… mi viszont kalóriát adunk neki.

FB_20140924_08_53_15_Saved_Picture

2. TÚL KEVÉS KALÓRIA

A koplalás hibája egyrészről, hogy raktározó üzemmódra kapcsol a szervezetünk, másrészt viszont azért is veszélyes, mert ha a testünk elkezd fehérjét bontani (=izmot sorvasztani), azzal a későbbi zsírégető funkciók is lelassulnak.

3. RANDOM KÚRÁK

Akármilyen jónak tűnik is egy diéta, az ideig-óráig alkalmazott és sűrűn váltogatott kúrák felborítják a szervezet egyensúlyát,és a működéseket hosszú ideig, sok kísérletezéssel tudjuk csak visszaállítani. A cél az legyen, hogy egy életen át tartható, jól alkalmazható étkezési szokást állítsunk be magunknak!

4. NINCS HELYES ELOSZTÁS

Hiába is eszünk annyi kalóriát, amennyi elő van írva és hiába is eszünk jó minőségű tápanyagokat, ha a napi elosztás helytelen – pl. csak este eszünk, egész nap éhezünk.

FB_20140904_20_55_03_Saved_Picture

5. KEVÉS FOLYADÉK BEVITEL

Nem is kell ragozni, hogy mihez vezet. De ha már elhízásnál tartunk: a folyadék elősegíti az anyagcsere működést! Viszont érdemes nem közvetlenül étkezés után inni, mert így viszont lassul az emésztés.

6. KEVÉS VITÁLANYAG

Vitaminok, ásványi anyagok, rostok és így tovább. Tudjuk, hogy kell a megfelelő működéshez. De arra is gondoljunk, hogy ha nincs elég tápanyag és úgy érezzük, hogy “hiányállapotunk” van, mit teszünk? Enni fogunk. Vagyis helytelenül plusz kalóriát viszünk be – a plusz tápanyag helyett.

7. KEVÉS FEHÉRJE

Bizony, a fehérje pont azért fontos, hogy az izom-százalék növekedjen, míg a testzsír csökken. Ha ugyanis izomból égetünk (koplalás esetén, de sport közben is!) akkor a zsírégető képességünk csökken, a visszahízás garantált.

8. GYORSKAJÁK

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorséttermek kínálata milyen ijesztő mind kalória, mind méreganyagok, mind függőség szempontjából. Amit viszont bátran választhatunk gyorskajaként, afféle joly jokerként rohanós napokra: gyros pitában

 

Jó alakulást mindenkinek! Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

Blanka

fantasy

A szálkásítás mítosza

Olyan, hogy kifejezetten “szálkás izomzatot” csinálsz, olyan nincs. Az izomzatot tudjuk fejleszteni (=keresztmetszetét növelni) és utána le tudjuk róla pucolni a zsírt. Ennyi van. Az hogy milyen lesz a végeredmény, az sok mindentől függ. Ha nagyon szépen fejlődsz izomban, akkor a forma, a sziluett mindenképpen változik, és a testzsír mindenképpen fog csökkenni. Azonban hogy menyire marad “fedett” vagy mennyire lesz “lepucolt” az az izomzat, az már leginkább az étkezéstől függ. Bizony, van benne valami, hogy az étrend 70%, az edzés 30%-ot ad az eredmény szempontjából. Az alapforma teát megvan és mondjuk, hogy szuperül le is pucoltuk a zsírt. Mondjuk, hogy fantasztikus a forma. Azonban még ekkor is számít, hogy milyen a genetikád, vagyis milyen az izmok formája!

Lehet, hogy kinéztél egy lányt, akinek gyönyörűen vannak elhelyezkedve a kockái, de egyáltalán nem biztos, hogy a te hasizmod is pont ugyanolyan kinézetű lesz/lenne zsír nélkül, jól megedzve. (Egyébként a színpadon álló fitness versenyzőknek is az utolsó pillanatban még kicsit gyúrják -szószerint meggyurmázzák, behelyezgetik- az izmait, hogy minél “ideálisabb” legyen. Vagyis az ő izmaik is formában különböznek.)

Olvasd el a teljes cikket itt: Szálkásító edzés NINCS / megujulunk.hu

Mi is az az ERŐ?

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire örvendetes hogy mára inkább a fitt és erős a szexi, nem pedig a csontsovány. Azonban mit is jelent az ERŐ?

Ezt azért is fontos tisztázni, mert még mindig sokaknak kérdése, hogy hogyan, milyen módszerekkel eddzünk! A kettő pedig összefügg.

Az erőnek több fajtája van – mindegyik másra “használatos”, másképp fejlesztjük, és valamilyen szinten testi külsőségekben is megnyilvánul.

 

Maximál erő: A lehető legnagyobb ellenállással végzett ismétlés, melyet csak egyetlenegyszer (és nem többször!) tudunk elvégezni. Találkozhatunk vele pl.: súlyemelés.

Erőállóképesség: Az izom hosszútávú energia-szolgáltatására vonatkozik.

Gyorsasági erő: robbanékonyság, izom-idegrendszeri kapcsolatok függvénye

Rajterő: robbanékonyság+gyorsaság+koordináció)

Relatív erő: a testsúly kg-ra eső erőmennyiség, vagyis a testsúlyához képest mekkora erőkifejtésre képes.

InstagramCapture_876ab8f5-f767-44dc-988c-a2dcc9bc19a2

És most a lényeg: az erő tehát többféle lehet, és mikor erősítünk a fitneszben, akkor is többféle erőkifejtésről beszélünk!

Lássuk:

 • Amikor kis súllyal edzünk, vagy aerobik órán vagyunk (akár 2-3 órán egymás után) akkor az állóképességet és erőállóképességet fejlesztjük! Ez azt jelenti, hogy 2-3 kilós súllyal és saját testsúllyal dolgozunk, akár 20-30 ismétléseket végezve.  Eredménye: SZOLID, NŐIES IZOMZAT, jobb közérzet, jó állóképesség, rugalmasság
 • Amikor viszont a kondiban nagy súllyal edzünk, akkor már az izom keresztmetszetét növelő erősítést végzünk! Ha 10-12 ismétlést végzünk (vagyis akkora súlyt használunk, hogy ennyit tudjunk végezni 3-4 körben) akkor erősödünk, formálódunk.
 • Ha már akkora súllyal dolgozunk, hogy csak 6-8 ismétlést tudunk végezni, na az a “valódi” gyúrás. Ez növeli oly mértékben az izmok keresztmetszetét, hogy valóban tömegnövekedést eredményez (persze megfelelő kajálással együtt)

InstagramCapture_a781ec1e-6892-422a-bd5b-fc81af2f84b0

Szóval amikor elkezdünk azon aggódni, hogy “túl izmosak leszünk” ha 3 kilósnál nagyobb súlyt emelünk meg, akkor gondoljunk erre! : ) A csak aerobik órákra járók sosem fognak igazán “megnőni”, ugyanis a nagy izmokat egyáltalán nem adják könnyen, baromi nagy súlyokat kell (sokszor és rendszeresen) megmozgatni ahhoz, hogy valódi izmosodással számoljunk!

És mi a helyzet a fogyni vágyókkal?

“Fogyasztó erősítő edzés” avagy szálkásító edzés nincsen. Erőt fejleszteni tudunk és zsírt égetni tudunk edzésen, valamint megtehetjük, hogy a kalóriabevitelt csökkentve (vagyis kevesebb kajával) lepucoljuk az izmokon lévő zsírt.

fitness8020

 

Jó edzést, alakulást mindenkinek! Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

Blanka

fantasy

Edzésterhelés növelése

Az edzésterhelésen folyamatosan (de persze fokozatosan) növelni kell, hogy a fejlődés ne álljon meg. Megteheted, hogy az edzés időtartamát (vagy az edzésen belüli szakaszok időtartamát) növeled – pl. hetente 10 percet növelsz a futóedzés idején.

InstagramCapture_64388f4f-01d3-4776-a14e-ac1990ea7903

Vagy megteheted, hogy nagyobb súlyokkal edzel – vagy esetleg a súly marad, viszont több ismétlés számot végzel.

Ezek mind-mind a fejlődésed szolgálják, de NAGYON FONTOS hogy egyszerre csak 1 paraméteren változtatunk! Vagyis nem tehetjük meg, hogy nagyobb súllyal és több ismétlés számmal dolgozunk, netalán a sorozatszámon is emelünk! 🙂 Fő a fokozatosság!

Ezeken tudsz változtatni:

 • edzés időtartama
 • intenzitása
 • sorozatok
 • ismétlés szám
 • ritmus
 • ingersűrűség

Ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesen: Edzésterhelés növelés – megujulunk.hu/blog

Jó edzést mindenkinek!! 🙂

Blanka

fantasy

A halogatásról pár szóban (avagy patópálurakkal nem jó edzeni)

Az a szokás nálam, hogy szeptember 15-ig lehet lejárni a nyáron vásárolt, húzós-halogatós személyi edzés bérleteket. Persze ez sokaknak nem tetszik, és talán tényleg szigorúnak tűnik,de sorry, megvan rá az okom.

unnamed

Először is az, hogy a személyi edzés bérlet eleve is határidős: 5 hét alatt kell lejárni a 10 alkalmat. Szóval, mint minden bérletnek, van egy határideje, de mivel jófej vagyok, nyáron ezt NEM nézem szigorúan, hiszen mindenki (engem is beleértve) nyaral, lóg, mást csinál. Szóval ezek a bérletek szept. 15-ig újra belőhetők. (vagyis ha eddig az időpontig újra járni kezd az illető, akkor a megmaradt alkalmak továbbra is felhasználhatók)

Azonban, kell hogy legyen egy határ, ha halogatásról van szó. És ezt nemcsak a bérletekre értem, hanem a hozzáállásra.

Vagyis, egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, a nyár elején / közepén vásárolt bérleteket szeptember, október magasságában! Mennyire gondolja komolyan az edzésprogramját az, aki májusban elhatározott valamit, és még ősszel sem teljesítette az első lépéseket?! Sajnos, ahogy a vendég kiválasztja a megfelelő edzőt, úgy mi is kiválaszthatjuk a megfelelő vendéget.

Vagyis: akivel teljesen felesleges dolgozni, azzal -már elnézést- nem is szeretnék. Persze az ő pénze is pénz, mondhatnánk, adjunk neki esélyt, hátha vesz még bérletet később… Viszont hálistennek egyre inkább megengedhetem magamnak, hogy inkább gyorsan elbúcsúzzak egy-egy megbízhatatlan klienstől, mint hogy hónapokig várjam: mikor méltóztatik összeszedni a lelki-testi erejét, hogy felhasználja a már féléve lejárt bérletét?! (vagyis kvázi a teljes szakmai sikertelenség tudatában még ingyen is dolgozzak…)

Idén még szigorúbban veszem ezt a határidőt, vagyis a júniustól vásárolt bérleteket már csak az használhatja fel, aki a korábban megbeszélteknek megfelelően legkésőbb a MAI NAPON (2015. szept. 15.) a bérletet “újra-akiválta”. A többiektől szomorúan (és tényleg szomorúan!) de elbúcsúzom, vagy pedig újra gondolva a terveket, újratöltődve, nagy elhatározásokkal, és új bérlettel várom szeretettel.

De egyet kérek: a halogatást iktassuk ki az életünkből. Azok, akik úgy állnak hozzá az edzéshez, diétához (vagy bármihez, ami állítólag számukra fontos) hogy “majd egyszer…” – nos ezek valójában NEM GONDOLJÁK komolyan a céljaikat, és NEM AKARNAK igazán változtatni.

Egyszó mint száz: a patópáluraknak további sok sikert, akik pedig elhatározták, hogy változtatni akarnak az alakjukon/szokásaikon/erőnlétükön/közérzetükön stb azokka pedig találkozom itt személyi edzésen vagy itt aerobik órán. 🙂

Jó edzés mindenkinek és csodás őszt!

Blanka

fantasy

Fiú edző vs. lány edző

A női vendégek nagy része fiú edzőhöz nem szeretne járni, mert fél a beégéstől, a bénázástól és hogy a fiúk egy olyan szadista, “fiús” terhelést adnak, amit biztosan nem lehet kibírni. Mások pont a női edzőktől félnek: hogy azok lenézik őket, belemennek egy “ki a jobb nő?” játszmába, vagy alulterhelnek. Szögezzük le: ezek egyike sem jellemző! A fiú edzőknek eszükbe sem jut megjegyzést tenni ha “béna vagy” (sőt, a fitnesses fiúk meglepően tisztelettudóak és kedvesek!) és a lány edzők sem azért választották ezt a hivatást, hogy más nőkkel versenyezzenek  – hanem pont azért, hogy SEGÍTSENEK. Az meg a szakmaiságuktól függ, hogy olyan terhelést biztosítsanak ami pont optimális és fejlődést biztosít Neked!

Most, hogy a félelmeket eloszlattuk, még mindig kérdés, hogy NEKED a fiú vagy lány edzők valók-e inkább.

FIÚ EDZŐ

 • kevésbé lelkis, nem jegyzi meg az összes múlt heti történésed, és nem is traktál a sajátdolgaival
 • humorral, poénnal kezel – igazi haveri viszony alakulhat ki
 • ha a fiúk közelében hajlamos vagy elővenni a jobbik éned, akkor az edzéseiden szárnyalni fogsz
 • ha a többi nő közelében állandó összehasonlítási kényszered van, akkor a fiú edző tökélletes választás

LÁNY EDZŐ

 • igazi baráti viszony alakulhat ki, hisz ő lehet a te “élő naplód” ha meghallgat és nyomon követi az eseményeket
 • humorral, nevetéssel feltölthet
 • ha a fiúk közelében hajlamos vagy viszahúzódni, megfeszülni, akkor a lány edző tökéletes választás (ő a teremben a lévő többi fiú és lány között a bástyád lesz)
 • ha van olyan női probléma (erős fájdalom menstruáció alatt, szülés után szétnyílt hasizom, akár inkotinencia stb) ami befolyásolhatja edzésed közérzetben/szakmai szempontból, akkor szintén női edző ajánlott

A legfontosabb persze: SZAKMAI FELKÉSZÜLTSÉG. Tudjuk, hogy sok a féléves OKJ-t végzett divatedző, aki egy-két vendéggel elvan, nincs tapasztalata, referenciái, magasabb szintű hivatás-tudata és sokszor tudása sem… Próbáld kiszűrni és hanyagolni őket, fordulj hiteles, tapasztalattal és tudással bíró edzőhöz!

És persze másik legfontosabb a szakmaiságán kívül…

… a személyisége, az embersége és hogy mennyire képes neked átadni az általa képviselt mozgás-szeretetet és egészség tudatosságot. Ha ugyanis őt magát  SZERETED, akkor biztos, hogy fogsz járni edzeni, megszereted a fitnesst, hallgatsz rá és megfogadod a tanácsait. Ha tudsz vele azonosulni, akkor hamar ráérzel arra a “fitness-fílingre”, ami valójában egyet jelent a fitness szeretetével, az önmagam szeretetével, a lazasággal, a fejlődés vággyal…. És ha ez megvan, akkor az alakformálás GARANTÁLT 🙂

Personal-Trainer

Személyi edzőt keresel? Kattints ide! 🙂
Szép napot, jó edzést Nektek!

Blanka

Ősz: raktározz!

Szerintem igazán izgalmas tény, hogy míg az ősi keleti kultúrákban a tavasz volt a tisztulás, böjt (és fogyás) időszaka, és az ősz a töltődés, raktározás időszaka – addig a modern testépítésben is nyártól télig tömeget növelünk, és tavasszal indul a szálkásítás időszaka.

ősz

Az emberi szervezet ugyanis az évezredek alatt alkalmazkodott a természet ciklusosságához, a környezeti tényezőkhöz, és ugye nyáron-ősszel gyűjtögetünk, elteszünk, raktározunk, szó szerint is, mint a kis mókusok a mesében 🙂 és átvitt értelemben is: tápanyagokat, vitaminokat viszünk be a szervezetbe, hogy a megterhelő telet, az időszakot mikor kevesebb az értékes tápanyag kibírjuk.

Ez ugye nagyon izgalmas kérdést vet fel: vajon a zsírpárnáink is növekednek ősszel?! A tapasztalat azt mutatja, hogy az ősszel nehezebb megszabadulni a zsírpárnáktól – de a jó edzésprogramunk+diétánk van, akkor természetesen ugyanúgy képesek vagyunk fogyni is!

(Még mielőtt bárki elkezdené tavaszra tologatni az alakformálást – azt ugye korábban leszögeztük, hogy ha tavaszra jó formát akarunk, akkor most kell elkezdenünk dolgozni érte.)

fit-ősz

Hogyan használjuk ki az ősz sajátosságait a fitnessben?

 • Egészítsük a programunkat jó minőségű táplálék kiegészítőkkel, hogy megkönnyítsük a fogyást – és legyünk türelmesebbek a testünkhöz!
 • Használjuk ki a kellemes hűvösebb időt, és iktassunk be új mozgás formákat pl. futás vagy TRX a szabadban
 • Adjunk sok-sok minőségi tápanyagot a testünknek – így nemcsak az edzések mennek jobban, de előkészülhetünk a taknyos időszakra is – ki akarna hetekre ágynak esni?!
 • Helyezzük az edzésprogramunkban a hangsúlyt az erőfejlesztésre, súlyzós edzésekre – de közben ne hanyagoljuk el a kardiót, hiszen az állóképességünk fejlesztése szükséges a tavaszi nagy futó programokhoz!
 • A családdal is vegyük “őszire” a figurát – egyrészt sok kirándulással, kinti sétával, játszótérrel (míg esetleg anya edz a homokózó mellett) – másrészt az ő vitálanyag-pótlásukról se feledkezzünk meg, hogy kelljen az őszt és telet beteg gyerekeket és/vagy férjet ápolva, otthon tölteni!

Nagyon nagyon szép őszi időszakot, jó edzést kívánok Nektek! 🙂

Blanka

fantasy

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!