fitneszanyu

Élhető fitness - anyukáknak és dolgozó nőknek is

A múltkor egy csodálatos (tényleg az, külsőleg és belsőleg is, ismerem) edzőlány egy vendéggel konzultált a teremben, ahol dolgozom. Róla tudni kell, hogy 2 fitness versenyt nyert és eleve gyönyörű, és úgy egyáltalán: le a kalappal mindazért, amit elért.

A beszélgetés azonban kezdett köztük megrekedni, mikor a vendég közölte, hogy hány órában dolgozik és hány gyereket nevel. Szívesen betartja az edzéstervet (az otthonában), és betartja a táplálkozási szokásokat, amennyire tudja, de néha bizony este 6-kor ér haza és akkor kezdi el még a “2. műszakot” a gyerekekkel és háztartással, és kíváncsi lenne, hogy ha egy héten 5 ilyen nap van, akkor mikor és hogyan eddzen.

A válasz bizonytalan volt: kora reggel… vagy este… és küzdj az álmaidért.

Nos, örültem, hogy tanúja lehettem a beszélgetésnek, mert bizony ilyenkor tudatosul bennem, hogy mekkora különbség van néha életmód és életmód között.

Vannak ugye az alap fitnesz-szabályok: az étkezéssel, edzések számával, terhelésével kapcsolatban, és persze hogy mennyit aludj, meg sok más apróság. Aki mindent betart ezek közül, részletekbe menően és (ami még fontosabb) nagyon következetesen, az fitness modell is lehet. Aki abszolút nem tart be semmit a helyes életmóddal kapcsolatban, az megbetegszik és elhízik (bár valójában a túlsúly is egy betegség).

És van az a réteg, akik szeretnének egy jó közérzetet, egy egészséges testet, egy élhető napirendet, sok időt a szeretteikkel. Nos, vannak edzők, akik az ő számukra NEM tudnak alternatívát kitalálni, mert ők a saját (néha nagyon-nagyon profi) szabályaikban hisznek, a szerint élnek.

running_machine_01

Emlékszem, mikor munkába álltam a 1, éves kisfiam mellett, akkor esett le: egy “normál élet” (értsd: fitness termen kívül) bizony ilyen! Ugyanis a terhesség előtt csak aerobik és személyi edzésből éltem, könnyen leedzhettem 2 óra között, és egyszerűen nem értettem, hogyan élhet még olyan ember a földön, aki nem mozog. És akkor hirtelen, 8 óra munkával és egy apró gyerekkel, meg egy háztartással ráébredtem, hogy némely szabályt egyszerűen képtelenség betartani!

A mai napig heti 3-4 alkalommal mozgok, nem mindig alszom ki magam, és a felét sem költöm táplálék kiegészítőkre annak, amit előtte költöttem. Vállalom, hogy nem fitneszmodell vagyok, viszont fitneszanyu igen:

 • van egy csomó praktikám és tippem elfoglalt nőknek és anyukáknak (mert tudom milyen 10 óra munka után hazaesni és még háztartással bíbelődni, persze csak altatás után – és ebben NEM fér bele napi 1 óra edzés)
 • hosszútávon vállalható programokat adok a hozzám érkezők kezébe (ami nem színpadra állít, viszont hosszú éveken át fitten, csinosan és energikusan létezhetünk minden minőségünkben)
 • nem etetem őket trendi fitness-vitaminokkal, hanem valóban élő, rezgő komplex vitaminokat adok a kezükbe (anyukáknak nincs idejük és pénzük 4-5 féle vitaminkészítmény után rohangálni, bekapdosni)

Egyszóval maximálisan igyekszem KOMPLEX és TARTHATÓ programokban gondolkodni (erről a komplexitásról szólnak a Megújuló Programjaim is!) Valódi életmódváltásban – vagyis olyan szokások kialakításában, ami jó eséllyel egy életen át tartható – és nem valamiféle féléves felkészüléshez hasonlít.

Érdekes, hogy ahogy múlnak az évek, a sors is úgy hozza, hogy többet foglalkozom a komplex életmód tanácsadással, mint edzésterv gyártással (van olyan, aki jár másik edzőhöz és szereti is az edzéseit, azonban a gyereknevelési problémáktól kezdve a lelki életén át, mindig nálam lyukad ki valahogy egy konzultáción 🙂

live_comm_6666

Hiszem, vallom, hogy a fitnesz, a helyes életmód nem abból a napi 1 edzésből, és étkezési szabályokból áll – hanem életvitelből, döntésekből, hozzáállásból, gondolkodásmódból, jövőképről. A nőket (hálaistennek) mindez foglalkoztatja és nemcsak az alakjuk!! 🙂

Ezzel a legkevésbé sem azt üzenem, hogy anyukaként vagy elfoglalt nőként ne akarjunk még és még jobban figyelni, keményebben edzeni, és igazán látványos változást elérni. Csak tudatosítsuk, hogy nekünk néha kreatívan, néha kerülő úton, akár a “nagy egészet” újragondolva kell tennünk a testünkért – mert tennünk kell, ez nem is kérdés.

Jó edzést és szép napot mindenkinek <3

Blanka

FA-hírlevél

Turbózd fel a fogyásod / gyógyulásod komplex programokkal!

Gyere el csoportos vagy személyi edzéseimre!

Dolgozz fel, válj életmód nagykövetté!

A legjobb barátom: Hétfő

Szeretnék veletek megosztani egy amerikai fitnesz-mami által gyártott szólás-mondást: Monday is a girl’s best friend – vagyis:

A LÁNYOK LEGJOBB BARÁTJA: A HÉTFŐ.

girl-lying-on-fitness-ball_998

(Ez ugye a “lányok legjobb barátja: a gyémánt” ismert sorra rímel.) Szóval: a legjobb barátunk a hétfő. Mindenkivel ellentétben ugyebár, aki ásítozó macskák, meg szomorú kiskacsák képeit rakja ki a Facebookjára már vasárnap, hogy aztán órákig kínlódhasson (és másokak is eszébe juttassa) hogy jajj-jajj, holnap hétfő, de szar 🙁

Hát, én csak azért sem vagyok hajlandó belemenni ebbe a játszmába, még akkor is ha egyesekkel ez lenne az egyetlen közös témám, az időjáráson kívül. 🙂

Mert a hétfő jó!! 🙂

Hétfőn mindig elkezdődik valami új: egy új nap, egy új hét, egy új edzés-ciklus, egy új bérlet, egy új doboz fehérje, egy új cikk, egy új könyv olvasása, egy új…

…új lehetőség.

A hétfő mindig valamit tartogat.

Ha kilépsz a nagy világba hétfő reggel, és ez nem vidámsággal és várakozással tölt el, hanem félelemmel/kedvetlenséggel/szomorúsággal/stresszel/stb. akkor nem a hétfővel van baj, hanem veled.

Valami nem stimmel odabent. Én életem két szakaszában nem szerettem a hétfőt: általános iskolás koromban (rengeteget cikiztek az osztályban és tele voltam komplexussal), és a GYES utáni munkába visszatérés első évében (nehéz volt a meleg otthonból, egy kis illatos baba-gombóc mellől visszatérni a hideg kinti világba)…

sikeres

Persze, tudom hogy a hétfő-utálásban (és ez igaz a péntek-várásra is) benne van a vágy: többet lenni a családommal, a szeretteimmel… De az viszont szomorú, ha annyira kikészít/kiborít/lefáraszt/lehúz a munkád (ahelyett, hogy feltöltene, fejlesztene, örömet adna) hogy gyűlölöd miatta a hét egy napját -.-

Én általában szeretem a hétfőt, lelkesen és vidáman nézek elébe – és innen tudom, hogy az életem kábé jó úton halad, és én magam is a helyemen vagyok. 🙂

Te hogyan állsz a hétfővel? 🙂

Blanka

 

Még több tipp, gondolat, motiváció, edzésterv, infó… a hírlevelünkben! 🙂 Iratkozz fel!

fantasy

Súlyzókkal a futópadon? IGEN!

A kardió sokszor nagyon unalmas, és időhiányában sokszor dilemmázunk, hogy a kardióra szánjunk-e időt, vagy az erősítésre. Aztán ismereteink vagy hiedelmeink szerint döntünk valamelyik mellett, miközben hiányérzetünk marad…

Ha a fogyás-alakformálás a cél, akkor néhány gyakorlatot felvihetünk a kardiógépre is, így

 • megfelelően magas a pulzus számunk
 • közben némi erősítést is végeztünk
 • időt is nyertünk
 • és csak azokat a gyakorlatokat kell a kardió végén (pl 15 percben) elvégezni, amit képtelenség a futópadra felvinni

A módszer hátránya, hogy igazán nagy súlyokkal nem tudsz a futópadon dolgozni, hiszen ahhoz nagyobb koncentráció szükséges, viszont 2-3 kilóval végrehajthatsz pl:

vállbólnyomást
mellkas előtt zárást
bicepszezést
tricepsz nyújtás fejfölé
állighúzás
guggolás
kitörés

running_machine_01

Hogyan is nézhet ki egy ilyen edzés? Íme egy mintaterv:

 1. Bemelegítés (4 perc laza futás majd 2-3 perc gimnasztikus melegítés, dinamikus nyújtás)
 2. gyaloglás felfelé futópadon (3 emelkedő, 5,5 km/h) – 4 perc
 3. guggolás a pad két szélén – 20 ism.
 4. vállbólnyomás 3 kg-val – 15 ismétlés (gyaloglás közben: 1 emelkedő, 4 km/h)
 5. bicepszezés kalapácsfogással, 3 kg – 25 ism.
 6. (KÉSŐBB TALAJON KIEGÉSZÍTŐ GYAKORLATOK)
 7. Levezetés + nyújtás

A 2-3-4-5 szakaszokból legyen 4 kör! Mikor leállsz guggolni, akkor nyugodtan vedd le a sebességet 2-re, a dőlés szöget 0-ra. A gyakorlatok közben olyan sebességet válassz, ahol még szabályosan, biztonságosan hajthatod végre a gyakorlatokat. Ha először vagy  futópadon, inkább halaszd későbbre ezt a fajta edzést, míg magabiztosan kezeled a padot.

Mire figyelj még?

– pulzus számodra
– kiegészítő gyakorlatokra
– egész heti edzésterveddel harmonizáljon ez a terv

Jó edzést! 🙂 Blanka

FB_20140924_08_53_15_Saved_Picture

 

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

Ha végre itt a nyár... még többet edzünk :)

Itt a nyár. Ha a még tanulsz, több időd lesz edzeni. Ha anyuka vagy, akkor kevesebb. Kivéve ha GYES-en lévő anyuka vagy egyetlen babával, mert akkor irány a baba-kocsis gyaloglás.

Szóval: nem tudom, jó-e NEKED, hogy itt a nyár, nem tudom, milyen változásokat hoz az időbeosztást és életvitelt tekintve, de…

… de az biztos, hogy nyáron hosszabb a nappal, vagyis több az idő, és több a lehetőség edzeni : ) Máris mutatom, miért:

1. Kora reggeli jóga a madarakkal

Jóga a teraszon,míg a többiek alszanak. Vagy futás, biciklizés, súlyzók… Mindegy. A lényeg, hogy télen 6-kor alig akartad kinyitni a szemed – most viszont a napfény és jóidő kiugraszt az ágyból : )

Rise-and-Shine

2. Friss levegő, szellő, szabad tér

Remélhetőleg a város olyan szegletében élsz, hogy valami zöldterület van a közeledben. Legalább hétvégére. Ugye, hogy sokkal izgibb a szabadban tekerni vagy túrázni, mint a gépeken a teremben, a másik fenekét nézve? ; )

3. Ha mégis terem akkor változatosság

Ha mégis terembe vetődnél, azt tapasztalhatod, hogy az unalmas oktató-gárda itt-ott helyettesítéssel van feldobva, hisz tudod, az aerobik edzők is emberek és néhanapján ők is nyaralnak… : P Így új arcokat / gyakorlatokat / óratípusokat / nézeteket / poénokat ismerhetsz meg ezen a a nyáron…

MEDITATION

4. Esti futás, flow

A nyári esti futások, egyedül, tücsök-hegedűvel, a Balaton  parton, míg apáék valahol fagyit nyalnak, vagy csillagokat néznek… Ugye, anyaként milyen ritkán van időd magadra és a gondolataidra? Minden mindig Róluk szól… Igaz, most hogy végre van időd magadon gondolkodni… most is rájuk gondolsz. : )

Jó edzést nyáron is, mint mindig 🙂 Blanka

———————————————————–

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

 

Pozitív energiákkal az alakformálásért!

Vanda személyi edzésre járt hozzám egy ideig. Korábban is ismertem, és azóta is tartjuk a kapcsolatot, így tudtam: mióta világ a világ Vanda fogyózik. Magas is volt és nagydarab, nem kövér, de volt rajta felesleg. Éveken át hallgattam, hogy most így fogyózik, most azt a módszert próbálja ki, most ez a termék, most az az edző… Mondanom se kell, semmit nem fogyott.

Múltkor szembe jött velem az utcán, és nem hittem a szememnek: hibátlan alak, mosolygó arc, ragyogó nő. Elképesztően nézett ki! Természetesen azonnal beszélgetni kezdtünk, és találd ki, mi történt vele…

FB_20141130_18_11_00_Saved_Picture

 

 • Sikerült a nyelvvizsgája (amivel ezer éve szenvedett, húzta-halasztotta…)
 • Talált egy jó munkahelyet, ahol jól érzi magát
 • Talált egy olyan Férfit, akivel tökéletes összhangban, szeretetben élnek

Milyen gyakori!

Ahogy feloldósnak a görcsök (lehetőleg több, jelentősebb görcs), azonnal beindul a fogyás (vagy szépül az arcbőr, erősödik a köröm, nincs alvás probléma stb. – szóval a fizikai valóban megnyilvánul az Erő, az Egész-ség…)

Ennek különböző okai vannak (az én nézetem és tapasztalataim szerint) :

 1. Konkrét érzelmi evés csökken
  Maga a tett (unatkozom és eszem, bánatos vagyok és eszem) oka fogyottá válik, vagy egyszerűen többé nincs idő rá! Mínusz kalóriák.
 2. Megszűnnek a gócpontok – szabad áramlás
  A lelkiismeret-furdalás, a szégyen vagy más súlyosan negatív érzelmek olyan blokkokat hoznak létre bennünk, melyek akadályozzák az energiák szabadon áramlását. Ha ez helyre áll, beköszönt az EGÉSZ-SÉG. : )
 3. Gondolataink hatással vannak az ételre!
  Ugye hallottál azokról a kísérletekről, melyben a szobanövény elhervad a folyamatos negatív ingerekre, a pozitívakra viszont kivirágzik? Az ételeink többsége növényi eredetű, ne feledd. A gondolataid és érzelmeink pedig óriási erővel: a közelen élő rendszerek könnyedén ráhangolódnak! Ha eleve „uristen-hány-kalória-ez” hozzáállással állsz neki egy étkezésnek, akkor a hízás elkerülhetetlen.

imagesU77ETLBE

Próbálj pozitívan, nyugodtan és ésszerű adagokkal étkezni. Mondj előtte el egy „köszönömöt” vagy áldást, hogy az étel pozitívan hasson a szervezetedre! Felejtsd el a rettegést és lelkiismeret furdalást! Ez a hozzáállás sokkal többet ad a Testednek, mint bármely diéta vagy étrend kiegészítő!

Jó szépülést kívánok, Blanka : )

————————————————————

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

Ugye, nem leszek túl izmos?

Ha egy picit is otthon vagy az edzés világában, akkor te is jókat derülsz azon a kijelentésen, hogy “nem erősítek, mert túl izmos leszek.” Ugye ezt főként nők szájából lehet hallani, és azon van a szomorú hangsúly, hogy még mindig lehet hallani!

Nemrég egy több mint 100 kilós természetgyógyásztól hallottam, pedig róla azt gondoltam volna, hogy legalább picit tisztában van a szervezetünk működésével, például, hogy a férfiak a tesztoszteron miatt izmosodnak könnyebben. Meg hogy a fogyás nem feltétlen csak erősítés révén érhető el, ugye van olyan hogy kardió, diéta meg ilyenek…

Mindegy, rezignáltam megállapítottam, hogy a tucatszámra képzett természetgyógyászok a gimis biosz anyaggal sincsenek tisztában ez van. Hallgatva a buszon öltözőben, kismama klubokban elhangzott beszélgetéseket viszont már néha kezdem elveszteni a józan eszem: P

Ezért most gyorsan egy cikk, hogy az én olvasóim szakszerűbben kezeljék ezt a kérdést!

girl-deadlift

1. A fiúkban a tesztoszteron eleve nagyobb erőt és gyorsabb izmosodást eredményez. Lányok, akik izmosodni kívántok: évek és véres verítékes edzés kell (meg egy-két apró kiegészítés…) ahhoz, hogy igazán NAGY izomzatra tegyetek szert!

2. A 3 kilós kézisúly nem nagy súly. Egy testépítő (akinek a látványa miatt félsz a súlyzóktól), valószínűleg még a bemelegítéshez sem használ ekkorka súlyt : )

3. A “kis súly” és “nagy súly” használatára máshogy reagálunk, a kis súllyal többet vagyunk képesek végrehajtani (15-20 ismétléseket) míg a nagy súllyal egyszerre 6-10 ismétlés megy. Az előbbit tónusosság növeléséhez, és általános fittség eléréséhez használjuk, az utóbbit a hangsúlyozottabb, egyértelműbb izomzat eléréséhez.

no-atvaltozas-edzoterem-663x189

4. A fehérje nem doppingszer, nem illegális testépítőcucc. Hanem az alapvető tápanyag szükségletünk része! (fehérje-szénhidrát-zsírok) Ha megeszel egy kis husit, fehérjét vittél be. Ha a proteinturmixra gondoltál, nos, nem, az sem illegális – egy táplálék kiegészítő, mellyel biztosítod a szervezetednek a megfelelő fehérjeforrást.

Hajrá lányok, jó edzést, jó szépülést! 🙂

Blanka

————————————————————

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

"Csak a férfiak sajátja a testi erő?"

Imádom Fekete Ferenc Női testépítés c. könyvét, és most ebből a könyvből egy érdekes részletet szeretnék kiemelni, minden kedves Hölgy Olvasóm számára motivációnak 🙂

“Egy tanulmány, mely a létező világrekordokkal foglalkozik, azt feketeferencmutatja hogy azokban a sportágakban, ahol a férfi és a női világrekordokat egyaránt nyilvántartják, a női versenyzők teljesítménye általában 10%-kal marad el a férfiakétól. De ez az összehasonlítás is félrevezető lehet! Például 1970-ben a legjobb 400 m-es gyorsúszó jobb időt úszott, mint a legjobb férfiúszó az 1950-es évek közepén! Ezek szerint a fejlődés igencsak biztató.

Most vegyük szemügyre, hogy milyen különbség mérhető le az egyes testrészek fejlettsége között! Amikor a felsőtest erejét nézzük, akkor a nők 43-63%-ban bizonyulnak gyengébbnek, mint a férfiak. Ezzel szemben az alsótest vizsgálatakor kiderül, hogy a nők itt csak 27%-kal gyengébbek. Ennek az a magyarázata, hogy ők is rendszeresen gyalogolnak, kerékpároznak, hegyetmésznak, és ezáltal sokkal nagyobb mértékben fejlesztik alsótestük erejét!

Ha az izomerőt a testsúly nagyságához viszonyítjuk, akkor a különbség a nők és férfiak között csupán 7%-ra zsgorodik! Ugyanakkor ha a testi erőt az izomtömeghez arányítjuk, akkor a nők 5,8%-kal erősebbnek bizonyulnak!”

(Fekete Ferenc, 15-16. o. 1988.)

Jó edzést, kedves anyukák, lányok, asszonyok 🙂 Blanka

————————————————————

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

Kondi + kardió - vagy fordítva?!

Nőknél gyakran látni, hogy 1 óra futás vagy más kardió után még felvonulnak a konditerem sarkába kicsit hasazni vagy lábat emelgetni. Vagyis a kardió + kis erősít(get)és képletet alkalmazva akarnak fogyni.

Az igazán jó képlet azonban a következő:

KONDI (45-60 perc) + KARDIÓ (20-30 perc)

Fitness-PROTEİN-VALUE

Az  erősítést hozzuk előre. Miért? Biztos te is hallottad már, hogy a szervezet fél óra elteltével kezd zsírból égetni. Addig ugyanis szénhidrát raktárakból nyerünk energiát! A cukor a magas intenzitású súlyzós edzésnél tökéletes energia forrás – és ezután jöhet a 20-30 perc közepes intenzitású kardió rész. VIGYÁZAT! A kardió rész, ha fogyás a cél, legyen aerob mozgás! Vagyis olyan tempó és intenzitás, melyet hosszútávon tudsz tartani, és ugyan fáradtságot okoz, de nem fullaszt ki. Például lehet gyaloglás emelkedőn vagy taposás közepes ellenálláson 20-30 percig, ahelyett hogy 10 percig futsz, mint az állat, majd összeesel. Ekkor már egyébként a szervezet zsírraktárakból éget.

————————————————————

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!