fitneszanyu

A bennünk élő Aphrodité

Csodálatos könyvet írt Jean Shinoda Bolen pszichiáternő a nőkről. A női alapvonásokat a görög mitológia 7 istennőjével hozza párhuzamba: a női önállóságot Artemisz, az intellektuális nőt Athéné, a legbelsőbb harmóniát Hesztia, az anyaságot Démétér jelképezi, míg Héra az örök asszony, Perszephoné pedig a bennünk élő kíváncsi kislány. Én azonban a legszorosabb értelemben vett hetedikkel szeretnék most foglalkozni: az elbűvölő, csodás Aphroditével – a bennünk élő Nővel.

 aphrodite1

Egy barátnőmtől hallottam az „anti-nő” kifejezést, és mikor megkérdeztem mire gondol, csak nagyjából tudta körbeírni: „olyan, aki görbén áll… és hülyén öltözködik… látszik, hogy nem örül, hogy nő… vagy nem is tudom…” Én azonban rögtön tudtam, hogy mire gondol. Nem a külsőségeken van a hangsúly, azonban sokat mondóak. Egy beesett vállú, slampos nő, még ha van is rajta smink, vagy drágák a ruhái – aki nem tudja 100%-ig élvezni, hogy nő.

Edzői munkám során számtalan „anti-nővel” találkoztam, de jó hír, hogy nem egy közülük csodálatosan kivirágzott a mozgás hatására. Számtalan mozgásforma létezik, csak meg kell találni, mi az, ami önbizalmat és jó érzéseket kell bennünk? Lehet, hogy a futás felszabadít, lehet, hogy untat. Lehet, hogy a hastánccal istennővé válsz, lehet, hogy ügyetlennek érzed magad. Ha valamelyik sportról bebizonyosodik, hogy nem jön be, ki kell próbálni mást.

A rendszeres mozgás csodálatos módszer, hogy összebarátkozz a testeddel. Minél többet érzed a tested, annál jobban ismered, minél jobban ismered, annál magabiztosabbal „viseled”, és annál több siker élményben lesz részed.

És mi tehet szebbé egy nőt, mint a szép tartás, az összerendezett mozgás, és a kisugárzás, melyből messze tőle érezni, hogy rendben van önmagával, elégedett és büszke?! Hiszem, hogy anyukaként is folytatni kell (esetleg elkezdeni) felfedezni magunkban Aphroditét. Vagyis folytatni (esetleg elkezdeni) mozogni, és megteremteni a jó közérzetünket, nőies, elbűvölő kisugárzásunkat.

Fitneszanyu-tipp: a bevezetőben említett könyv egy csodálatos mű, melyet szeretettel ajánlok mindenkinek, aki szeretné felfedezni, fejleszteni női mivoltának rejtett kincseit! (Jean Shinoda Bolen: A BENNÜNK ÉLŐ ISTENNŐK)

Kedvet kaptál a megújuláshoz? Hamarosan jövünk a Nagy Megújuló Programunkkal, kövesd a blogot! 🙂

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST! :)

Vonulj el - a sikerért!

Az otthon lévő, kisgyerekes anyukák sokszor panaszkodnak hogy a világtól kissé elzárva élünk. Egy tejfölért leszaladni a közértbe is félnapos programnak tűnik, egész nap nincs kihez szólni, megosztani a gondolatokat, új információkat hallani… Ez tényleg sok nehézséget jelent, és ha keveset van otthon a párod, vagy nem járnak át hozzád barátnők és ismerősök, akár egész őrjítő tud lenni…

Azonban most egy geész más megközelítéssel nézzük meg, hogyan fordíthatjuk a helyzetet a javunkra fogyás terén!!

Lehet, hogy életed során többször próbáltál formálódni, életmódot váltani, és mindeddig nem sikerült. Vajon miért?! Nem lehet hogy a megfelelő fókuszálás hiányzott?!

Ugye azt szoktuk mondani, hogy a változás agyban dől el: a lényeg, hogy kitartóan szemezzünk a célunkkal, fókuszáljunk az eredményre. Mikor is tudnánk jobban összpontosítani, mint egy elvonult élethelyzetben?! Persze, a kicsi gyerek sok gondolatot-időt lefoglal, de egészen biztosan nem tesz például olyan megjegyzéseket, mint a kolléganőd, miután elkotyogtad, hogy újra diétázni kezdtél. („Már megint belekezdtél egybe?!”) Vagy az ismerősöd, mikor elmondtad, hogy már leadtál 5 kilót. („Hát igen… Mondjuk, igazából nem leadni, hanem megtartani nehéz a súlyt, ugyebár!”) Az efféle megjegyzések, amikkel a „kinti világban” nap, mint nap találkoztál, nem feltétlen direkt gonoszak, vagy célzásértékűek! Viszont, ha többedszer indulsz neki az életmódváltásnak, könnyen lelombozhatnak, és elvihetik a fókuszt a célról az „úgy-sem-sikerül”-érzésre… Na, az otthon töltött évek alatt pont ezek a találkozások, külső ingerek csökkennek, és végre megerősítheted magadban a hitet:

Ezúttal sikerülni fog!! 🙂

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

Miért szeretjük a fitneszedzőket?! :-)

Ahhoz, hogy fogyj, nem feltétlen kell személyi edzőhöz járnod, de tény, hogy egy jó edző rengeteget adhat – szakmailag és emberileg. Vele gyorsabban érsz el eredményeket, mert szakértelmének köszönhetően eleve jó módszereket használsz, nem tévedsz vakvágányra. De a fitneszedzőket mégsem csak ezért szeretjük! 🙂 Hanem…

…mert élő példa. A mozgása, az alakja, az életmódja egyértelműen körvonalazzák a célt, a közelében tartózkodva nem nehéz a leendő eredményre fókuszálni! Ő maga a Motiváció.

…mert nem kap sokkot, ha megáll a fogyásod. Egyedül megtapasztalva, hogy áll a mérleg: elbizonytalanodsz, elkeseredsz. Az edző ellenben tudja, hogy vannak holtpontok, és segít továbblendülni.

…mert a jó edző folyamatosan tanít. Jól rögzülnek a gyakorlatok, és megértesz összefüggéseket a szervezeteddel kapcsolatban, amiket a biosz órán senki nem tanított… 🙂 Ezzel megszeretheted, és hatékonyan formálhatod a tested!

…mert jó hozzá visszatérni. Ha jól választottál edzőt, vagyis passzoltok emberileg is, akkor az edzés nemcsak izzadás, de egy jó élmény is! Az edzés utáni beszélgetések, nevetések egészen biztosan újra és újra bevonzanak a terembe!

…mert házigazda az edzőteremben. Az edző megmutatja neked mi mire való és ki kicsoda az edzőteremben. Az eleinte ismeretlen terepet olyan otthonossá változtathatja a számodra, hogy ezentúl a világ bármely pontján bátran lépsz be az edzőtermek ajtaján!

…mert elenged, ha készen állsz. A tévhitekkel ellentétben a jó edző célja nem az, hogy minél tovább maga mellett tartson, hanem hogy fejlődj és tanulj annyit, hogy végül elengedhesse a kezed. Az persze nem vitás, hogy új kérdés, új edzésterv esetén továbbra is 0-24 hívható! 🙂

Fitneszanyu-tipp: amennyiben a szülés után most kezdesz el edzeni, fokozottan fontos a szakértői vélemény! A tested ugyanis most egészen más kapacitással bír, mint korábban! Keresd ki a szimpatikus edzőt a katalógusból, és hívd bátran! www.cornerfitness.hu Vagy kérj időpontot tőlem a fitneszanyu@gmail.com címen!

Üdv, Blanka

(A Fitneszanyu Blog olvasóit különféle kuponok illetik meg: edzésterv, dietetikus tanácsadás, masszázs, manikűr, kozmetika…. Neked is jár! Várunk szeretettel! www.facebook.com/Fitneszanyu )

 

Vékony vs. Izmos

Nem mindegy, hogy csak fogytál vagy formálódtál. Sokan azt gondolják, hogy ők már a “kisebbel” is megelégednének, nem kell feltétlen a “hú de formás”. Pedig az utóbbit jóval könnyebb ám elérni, mint az előbbit! Ugyanis szórakoztatóbb egy jól  kiválasztott, élvezhető sporttal, és a kajában némi odafigyeléssel látványosan változni – mint koplalni, rosszul lenni, sóvárogni. A mérleg lehet, hogy az utóbbi módszerrel mutat hamarabb változást, de a tükör egészen biztosan a formás, feszes alakot szereti jobban – csak úgy, mint a legtöbb pasi, természetesen 🙂 (A fenti kép egyébként arra is jó bizonyíték, hogy az izmos egyáltalán nem nőietlenebb, sőt!) Egyszóval edzésre fel, és azon belül is a komoly lábedzésre! Kapcsolódó bejegyzés: Mindent a lábedzésről >> http://fitneszanyu.cafeblog.hu/2013/03/13/mindent-a-lab-edzeserol/

Szép napot, üdv, Blanka 🙂

FITNESZANYU a FACEBOOKON: www.facebook.com/Fitneszanyu

Klasszikus aerobik - egyszerű és nagyszerű!

A “klasszikus” aerobikban pont azt szeretjük, hogy rendkívül könnyen lekövethető lépéssorozatból áll, mégis megizzaszt, átmozgat és feldob. Sajnos a mai aerobik órarendek kínálatából már teljesen kiveszett az ún. “alap aerobikóra”, átvette helyét a számtalan továbbfejlesztett (step, dance, zumba…) aerobik-típus. Ezek is remek kardió edzések, de emlékezz: néha a kevesebb több! Az alábbi videón látható workout pont Neked való, ha már nem tudsz eligazodni a rengeteg aerob-típusú edzés között! Egyszerű, de nagyszerű!! 🙂 (Várandósoknak és szoptatós kismamáknak TILOS ! Az alap aerobikban minden egyes lépésnek van egy intenzívebb és egy kevésbé intenzív változata. Ezért tökéletesen megoldható, hogy csökkentsük az intenzitást, az állapotunknak, edzettségi szintünknek megfelelően: pl. a szökkenés helyett lépünk, a kar munkát elhagyjuk, a távokat csökkentjük. )

Hány hónap van még a strand-szezonig?! TERVEZZ!

Csak május környékén kezdünk az alakunk, plusz kilók miatt, hiszen akkor kezdünk “levetkőzni” – most  télen azonban egy kis megnyugvással tapasztaljuk, hogy még megbújhatunk a  nagy kabátunk mögött. Ilyenkor kevésbé nagy a motiváció az alakformálásra, fogyásra, pedig pontosan az őszi időszak az, amikor el kell kezdeni edzeni – hiszen már csak pár hónap, és újra strandszezon!! : )

A szervezeted nem valami hálás, mikor a júniusban őrült diétába és edzésekbe kezdesz, ugyanis 2-3 hét alatt esélytelen elérned azt az eredményt, amiért mások hosszú hónapokig dolgoznak! Ez így is van rendjén. A szervezetednek időre van szüksége a változáshoz, és neked tisztelned kell őt annyira, hogy megadod neki ezt az időt. És az időn kívül a lehető legjobb körülményeket természetesen: minőségi edzést, ésszerű étrenddel.

Vagyis: tégy magadnak egy szívességet, és gondolkozz hosszútávon!

Tervezz! Készíts egy 5-10 hónapos tervet, amiben figyelembe veszed a reális fejlődésed, valamint azt is, hogy milyen ünnepek, események jönnek! Pl.
1. hónap: heti 2 kocogás (20-30 perc), 1 erősítés.
2. hónap: 2 kocogás (30-40 perc), 2 erősítés.
3 hónap: 2 kocogás (50 perc), 2 erősítés.
Az erősítésben is egyre nagyobb ismétlés számokkal tervezz, iktass be új edzésformákat, pl. aerobikot, edzőtermi kondit, funkcionális edzést. A lényeg: mindig csak egy-két dolgon változtass, fokozatosan emelj az adagokon – így tartható lesz számodra a terv! Az étrenden akár ne is változtass azonnal, csak a 2. hónaptól!

Ennek az ún. “mérföldkő-tervnek” 2 nagyon nagy előnye van:

1. A szervezet hálás, amiért időt adsz neki az alkalmazkodáshoz. A fokozatosságnak, és a hosszútávú tervnek köszönhetően folyamatosan jönnek a változások, javul a kondíció, javul a testforma. És a legfontosabb: az eredmény is hosszantartó lesz!

2. A psziché nem retten meg a változástól. A rövidtávú terveknél a azért görcsölünk, mert “már nincs sok idő” és ha nincs változás, kudarcot érzünk. A túl távoli cél esetében meg azért stresszelünk, hogy kibírjuk-e ilyen hosszú ideig?? A reális mérföldkő terv viszont csak egy hónapra tervez, lépésenként, így tartható a terv!

 

Mai fitneszanyu-tipp: az edzéstervezés hatékony módja az edzésnapló vezetése! Olvasd el a kapcsolódó cikket a dokumentációról !

Remélem tetszett a bejegyzés! : ) Várlak Benneteket Facebook-on is! Hamarosan még több tipp, infó, edzésterv! Szép napot! Üdv, Blanka 🙂

A leggyakoribb hibák - a törzs edzése alatt

A leggyakoribb hibák… sorozatban most a törzs izmaira koncentrálunk. A hasizom gyakorlatokat valószínűleg senki sem felejti ki az edzéséből, így különösen fontos, hogy ezeket jól hajtsuk végre! A hátizmok gyakorlatait pedig pont azért érdemes átnézni, mert azokat annyira a periférián kezeljük, hogy valószínűleg még több hibát vétünk az edzésük során. Lássuk hát, mire kell figyelni!!

 

HASIZOM

#1 hiba: „Számtalan hasprés”

Azok, akik azzal büszkélkednek, hogy akár számtalan (de minimum 100) hasprést meg tudnak csinálni, azok szinte biztos, hogy szabálytalanul végzik a gyakorlatot. Alapszabály, hogy ha egy (bármelyik) gyakorlatból úgy érzed, végeláthatatlan időn keresztül vagy képes ismétléseket végezni, akkor 1. vizsgáld meg valóban helyesen végzed-e a gyakorlatot 2. válassz nehezített, más gyakorlatot. A cél a fejlődés, tehát ne érjük be a „hasazás = hasprés”-elmélettel, válasszunk más gyakorlatokat is! A hasprés az egyenes hasizom felső 2 harmadát dolgoztatja meg, így hozzá mindenképpen kell csatolni valamilyen, alsóhasra koncentráló gyakorlatot, pl. lábhúzásokat, emeléseket. Ne feledkezzünk meg a ferde hasizmokról sem – őket nem szüksége minden egyes edzésen dolgoztatni, mert gyorsan fejlődő, könnyen vastagodó izmok.

#2 hiba: „Hasazom, tehát fogyok!”

Az egyenes hasizomnak maga a szerkezete „kockás”, így valójában mindenki hasa kockás! A kérdés csak az, hogy mekkora zsírréteg fedi. Akármennyit is erősíted (vagyis valójában vastagítod!) a has izomzatát, ha nem figyelsz oda az étkezésre és a kardióra, nem lesz karcsúbb és definiáltabb a derekad!

#3 hiba: Rossz testtartás a hasprés alatt

A hasprés alatt alapvetően a derekat a földhöz szorítjuk, és az állunkat kiemeljük úgy, hogy a nyakunk a gerinc folytatása legyen. A lapockákat elemeljük a talajtól, tehát hát középig illik elemelkedni! A legfontosabb, hogy ne a fejet rángassuk, hanem koncentráljunk a has izommunkájára!

#4 hiba: Sebesség

A hasizomgyakorlatok alatt kivétel nélkül figyeljünk oda a pontos, nem túl gyors kivitelezésre! A felemelkedésnél (vagy lábhúzásnál, előrehajolásnál stb. feladattól függően) koncentráljunk az összehúzódó izomra és fújjuk ki a levegőt. Ne lendületből dolgozzunk! Visszaengedésnél is fontos, hogy ne hátra dobjuk magunkat, hanem lassan, koncentráltan, csigolyáról-csigolyára egyenesedjünk ki – a hasizom visszaengedésnél is dolgozik!

#5 hiba: az „alsó has” gyakorlatoknál

Talán a leggyakoribb hiba, ami főleg a hasizom alsó szakaszának dolgoztatásakor jelenik meg (pl. hanyatt fekvésben lábemelés), hogy a medence nem billen, a törzs egyenes marad, csak a láb helyzete változik. Ebben az esetben az egyenes hasizom nem húzódik össze, hiszen a 2 vége (a szeméremcsonton tapad és a szegycsonton ered) nem közeledik egymáshoz! Az izom ebben az esetben is valamilyen szinten dolgozik, hiszen statikusan tart, és ez is egyfajta izommunka – tehát érezheted a hasizmot és hatása is lehet, AZONBAN az ilyen végrehajtásnál a csípő izmok dolgoznak, ami azért probléma, mert ezek az izmok rövidülésre hajlamosan, így TILOS dolgozni rájuk!!

 

HÁTIZMOK
#1 hiba: Kihagyjuk

A férfiaknál fontos a széles hát, így náluk alapgyakorlat a széleshátizom edzése, a nők azonban kihagyják. Pedig nagyon fontos izomról van szó! A hát felső szakaszára és a gerincmerevítőkre már inkább dolgoznak, de elenyésző mennyiségben. A hátizmokra edzeni kell! Ha azt vesszük, hogy a nap 24 órájából 16-ot nagyjából dolgoznak, megérthetjük, hogy magunknak teszünk jót, ha foglalkozunk velük!

#2 hiba: A gerincmerevítő izmok edzésénél

A gerincmerevítőkre hason, vagy hyperextensio-gépen edzünk. Sok elmélet van arról, hogy mennyire tesz jót a gerincnek a rendszeres homorítás, én azt a szabályt követem, hogy az lehet a maximális dőlésszög hátrahomorításos feladatokban, amit állva, kényelmesen fájdalom nélkül magadtól is végre tudsz hajtani. Ennél jobban nem kell! A hyperextensio (homorításos) gyakorlatoknál a másik legfontosabb, hogy a nyak a gerinc folytatása, vagyis nem emeljük meg a fejet, nem mozdul el a hát irányába! Mindig lassan, koncentráltan hajtjuk végre a gyakorlatokat!

#3 hiba: Az evező gyakorlatoknál

Evezésnek hívjuk, mikor előre dőlve a súlyzót a törzshöz húzzuk (vagy ugyanezt a mozdulatot gépnél, vagy gumikötéllel hajtjuk végre.) Ilyenkor el kell döntenünk, hogy hashoz húzzuk-e a súlyt (ekkor a kar közvetlenül a törzs mellett halad, széleshátizom dolgozik), vagy a mell vonaláig, lapockazárással (a könyök kifele halad, lapockaközelítők dolgoznak). A leggyakoribb hiba ezeknél a gyakorlatoknál, hogy pont középre, határozatlanul húzzák a súlyt, ebben az esetben feltételezhető, hogy nem is tudják, melyik izomra koncentráljanak igazán. A másik gyakori hiba a lapockazárás lespórolása – pedig ez a gyakorlat lelke!

 

Fitneszanyu-tipp: ha részletes leírást szeretnél a has edzéséről, vagy a hát edzéséről, olvasd el a Has edzése és a Hát edzése c. bejegyzéseket a blogban!

 

Szombaton jön a Leggyakoribb hibák… utolsó, harmadik része, melyben a felsőtest edzését vizsgáljuk! Vasárnap pedig a Nagy Megújulónk: Zsuzsi jelentkezik be a Zsuzsi naplója c. bejegyzéssel! Addig is kérdezz, kommentelj, vitatkozz a Facebookon: www.facebook.com/Fitneszanyu Üdv, Blanka

Cél-orientált vs. Feladat-orientált

Azok, akik sikeresen lefogytak és/vagy megizmosodtak, és látványos átalakuláson mentek át, szívesen adnak tanácsokat azoknak, akiknek ez még nem sikerült. Abban mindegyikük egyetért, hogy a kulcsszó a következetesség. Azonban abban már eltérőek a vélemények, hogy magát a következetességet, a kitartást hogyan sajátítsuk el. Van, aki azt mondja, hogy csak a cél lebegjen a szemed előtt, és akkor kibírod az odáig vezető utat. Mások arra esküsznek, hogy maga az út legyen a cél: a feladat közben érezd jól magad, akkor előbb-utóbb óhatatlanul megérkezik az eredmény.

 

A kérdés nem az, hogy melyik elmélet a helyes, hanem hogy NÁLAD melyik működik. Ugyanis van, aki cél-orientált, és van, aki feladat-orientált. Neked mindenekelőtt azt kell eldöntened, hogy te melyik típusba tartozol, hiszen elképzelhető, hogy eddig azért nem érkezett el a siker, mert nem jó módszerrel motiváltad magad! Ha számba veszed az eddigi sikereidet, könnyedén rájöhetsz, hogy cél-orientált vagy pedig feladat-orientált vagy-e.

 

A CÉL

Ha a korábbi sikeres fogyásodra, munkahelyi sikeredre, vagy más eredményedre gondolsz, és úgy emlékszel vissza, hogy kemény volt a munka-szakasz, de sikeresen motiváltad magad azzal, hogy a cél vagy jutalom képe lebegett a szemed előtt – valószínűleg cél-orientált típus vagy. A diétában vagy edzésmunkában javadra válhat, ha egy régi képedet, a régi alakodról (vagy egy újságból kivágott képet az álomalakodról) teszel a telefonod kijelzőjére. Kijelölhetsz egy zeneszámot magadnak, és elhatározhatod, hogy amikor ezt a számot hallgatod (min. napi 1x) az új alakodról álmodozol, az új ruhákról, az új Facebook profil-képedről. Neked fontos a konkrétcél kitűzés, pl. hogy hány kilótól szeretnél megszabadulni, és egy pontos, reális terv arról, hogy ezt hogyan hajthatod végre.

 

A FELADAT

A legtöbben hiába próbálkoznak a fent leírtakkal, mert a jutalom, vagy eredmény túl megfoghatatlan, túl távoli a számukra. Érdekes, hogy a legtöbb magazin és életmód tanácsadó a cél folyamatos vizualizálását hangsúlyozza, arról viszont szót sem ejt, hogy mennyire fontos, hogy maga a feladat örömmel töltsön el! Pedig ha megkérdeznénk a sikeres fogyókrázókat, fény derülne rá, hogy többségük titka pontosan az, hogy nem szenvednek, hanem mókának / kihívásnak / hobbynak fogják fel az életmódváltást. A legtöbb látványos átalakulás annak köszönhető, hogy valaki beletrafált, és olyan sportot választott, ami örömmel töltötte el, amivel aztán szinte akaratlanul fogyott. Ha a korábbi sikereidről az jut eszedbe, hogy milyen jó mókának élted meg z odavezető utat, akkor neked érdemes arra koncentrálnod, hogy tartható és örömteli diétát és mozgást válassz! Próbálj ki akár többféle edzésformát, találd meg önmagad!

 

Fitneszanyu-tipp: ne feledd, hogy a dolog nem fekete vagy fehér! A cél-orientáltakat ugyan jobban motiválja a hosszú távú cél, és sokat bírnak ennek érdekében – mégis érdemes nekik is a leginkább élvezhető módszereket megtalálni, hogy maga az út is élvezetes legyen! És ugyanez fordítva: habár a feladat maga is lehet cél, rövidtávon, hatékonyabb a program, ha pontos és konkrét tervekkel dolgozunk, melyeket alkalomadtán előveszünk, hogy tudatosítsuk magunkban: merre is tartunk!

 

 

És ráadásnak itt egy hatékony motivációs technika, amit már nagyon régóta meg akarok Veletek osztani! : )

Szép napot, jó olvasgatást! : ) Üdv, Blanka

Fitneszanyu - fitneszkölyök

A fitneszanyuság természetesen azt is jelenti, hogy elhangzik a hátunk mögött a bűvös mondat: „aztaaa de jól néz ki szülés után!!” Meg azt is, hogy mosolygósan, felszabadultan megyünk haza az aerobik óráról vagy a futásból. De ennél sokkal többről is szól. A példamutatásról.

Nagyon sok gyereknek már ott megszűnik a jó kapcsolata a mozgással, a sporttal, hogy először beáll a tornasorba első osztályban. Néhány hónappal előtte az óvodában, és néhány nappal előtte a játszótéren boldogon futkározott, labdázott, kúszott-mászott – majd eljön az első testnevelés óra, és (rossz esetben) napról napra gyűlöli meg a mozgást a kicsi. (Jobb esetben a tesióra csupa sikerélmény, aminek következménye a sportban gazdag életmód – de sajnos a magyar lakosságról készült, mozgással kapcsolatos felmérések szerint nem ez az általános.) Elméletileg ugyanúgy kúszni-mászni, labdázni és futkározni kell, a gyakorlatban azonban pontosan begyakorolt, végrehajtott mozgásokról van szó, majd ezeknek a felméréséről. Ma már tudjuk, hogy ebben az életkorban rendkívül káros a hagyományos értelemben vett tanulás (ugyanilyen az óvodai nyelvtanulás is pl.), hiszen ilyenkor még bőven a kreativitásnak kéne fejlődnie, amit a korlátok közé szorítás rombol. Ezenkívül az osztályzás, a többi gyerekkel való összehasonlítás az önbizalmat is rombolja – hiszen egyáltalán nem biztos (sőt, lehetetlen), hogy valakinek minden típusú feladat ugyanolyan jól menjen, mindegyik kondicionális képessége (erő, állóképesség, hajlékonyság) ugyanolyan fejlett legyen. Nem csoda, hogy már kiskamasz korban jellemző a mozgásszegény életmód, az elhízás. Azt mondják, a mai gyerekek lusták, én azonban megfordítom a kérdést: ki vette el a kedvüket a mozgástól? Hiszen egyik gyerek sem születik lustának. Ha találna olyan mozgásformát, amibe szerelmes, vajon ugyanúgy hosszú órákat töltene a kanapén?!

A mi feladatunk anyukaként megmutatni a gyereknek, hogy a mozgás jóval több, és izgalmasabb, mint amit a tornaórán lát! Nézzük meg, mit csinálhatunk másképp, mint a tesitanárok!

 

1. A mozgás öröme

Az első és legfontosabb szabály, hogy kompenzáljunk: ne hagyjuk, hogy a „mozgás” szóhoz rossz élményeket, esetleges cikizéseket, megaláztatásokat kössön, és egy életre megutálja a mozgást – és ezzel a saját testét. Találjunk neki olyan mozgásformát, amit szeret, amiben sikere van, ami alkatának megfelel! Bizony az alkat is rengeteg számít (magasság, csontosaz, hízékonyság) – és egyetlen olyan alkattípus sincs, amelyik valamelyik mozgásformában ne lenne előnyös! Ha mosolyogva jön ki az öltözőből a karate edzés után, vagy lelkesedik, ha biciklizni hívjuk – figyeljünk fel a jelekre, és biztassuk!

2. Önmagához képest fejlődjön

A mi testnevelőnk gimiben a Cooper-futást (mindenki rémálmát), nem pontosan a klasszikus skála (perc/osztályzat) szerint osztályozta, hanem figyelembe vette az előző félévi teljesítményt is: ha javítottunk ahhoz képest, eggyel jobb jegyet kaphattunk. Ő megértette azt, hogy mennyire fontos figyelembe venni az egyéni fejlődést! Értessük meg a kicsivel, hogy ha a külön edzéseken az edző azt mondja, hogy félév alatt sokat fejlődött, akkor az az igazi eredmény, és nem kell kétségbeesni, ha egy hét alatt nem tanulta meg messzebbre dobni a kislabdát.

3. Az életszerű mozgásanyag

A tornaórákon sok bevett gyakorlat van, melynek valójában kevés funkcionális hatása van. Például gondoljunk arra a gyakorlatra, amikor a medicinlabdát a fejünk felett, hátra felé kellett minél messzebbre eldobni. Ha van olyan mozdulat, amit a hétköznapi életben még nem csináltam, akkor az ez. Ha a gyerek szeret túrázni és úszni, azzal fejlődik az állóképessége, ha mászókázni szeret, fejlődik az ereje. Ha ezekben a mozgásformákban támogatjuk, vagy vele űzzük őket, remélhetőleg nem az előbbi gyakorlatot kapcsolja majd a „sport” szóhoz.

4. A háttértudás

Sajnos Magyarországon az a divat, hogy élesen különválasztják a tantárgyakat – a gyerek megírja a témazárót a biológia órán az emberi szervezet valamely részéből (amire összesen csak 1 évet fordítanak gimnáziumban!), majd a jön a tesióra, és fogalma sincs arról, hogy egy nagyobb futás után miért szúr az oldala, miért megy föl a pulzusa, miért lehet másnap izomláza. Nem látja át egészében a szervezetét, annak működését. Picit nagyobbacska gyerekeknél már meg lehet tenni, hogy egyszerű szavakkal elmagyarázzuk az élettani jelenségeket, ezzel is növelve az információk közötti kapcsolati hálót az agyban.

 

Fitneszanyu-tipp: a fenti tanácsokat akkor tudod leginkább betartani, ha Te magad is sportolsz, azonban a legjobb tanítás a példamutatás! Ha Te magad mosolyogva jössz haza a futásból, vagy lát egy táncbemutatón – a gyerek biztosan utánozni akarja majd a te viselkedésed: vagyis keresni fogja azt a tevékenységet, amivel ő is hasonló élményt élhet át!

 

Tetszett a bejegyzés, vagy nem értesz egyet? Mondd el a Facebookon! www.facebook.com/fitneszanyu Várlak a blogban 3 nap múlva, amikor átrágjuk a témát: mire jó a kondi és mire a kardió edzés! 🙂 Üdv, Blanka

Edzés-e a Zumba - és ha igen, miért nem?!

Mióta a Zumba tarol az edzőtermekben, a fogyni vágyó anyukák már nem azt kérdezik, jó-e kezdetnek, ha heti kétszer kimennek futni, vagy súlyzóznak kicsit, hanem hogy jó-e, ha heti kétszer elmennek Zumbázni. Erre pedig a válasz: ez 2 dologtól függ

 

1. Attól függ, hogy mi a célod?
Ha a szülés után, vagy hosszabb kihagyás után most szándékozol elkezdeni mozogni, akkor a Zumba, vagy egyéb könnyedebb óra jó megoldás lehet a kezdetekre. Hogy újra elkezdd használni a tested, megbarátkozni a mozgással, de ne is terheld túl magad. Ha a célod nem a fogyás, vagy a nagy változás, hanem, hogy heti párszor jól érezd magad, szintén jó megoldás a Zumba! Az ügyes oktatóknál ugyanis remek a hangulat, és el tudod engedni a hétköznapi gondokat! Azoknak is ajánlom, akik szeretnék javítani a mozgás koordinációjukat, vagy szeretik a táncos mozgást, azonban szeretnék valami könnyen lekövethető, egyszerűbb stílussal kezdeni, mert a dance- vagy step-aerobikot nehéznek találják, nem beszélve a valódi táncokról!

DE
Azt mindenképp szögezzük le, hogy aki valódi változást akar, annak valódi edzéshez kell nyúlnia. Tudatos, bizonyos koncepció szerint megtervezett edzéstervvel kell dolgoznia, intenzív, rendszeres edzéseken kell részt vennie. Ha fogyni-formálódni szeretnél folyamatos kardióra, és egy kemény kondi edzésre lesz szükséged. Ezeket nem lehet megúszni, sajnos! Természetesen elképzelhető, hogy a kezdetekkor már heti 3-4 zumbázás is hoz változást, hiszen a semminél több – de ezzel az erővel heti 3-4 nagy séta, vagy bicajozás is elég a kezdetekkor. Arra is figyelj oda, hogy ha a Zumbát választod, teljes intenzitással mozogj, hogy megemelkedjen a pulzusod, hiszen terhelés nélkül nincs fejlődés! Azok, akik (pl. mert nem tudják lekövetni a koreográfiát, vagy mert nincs elég hely), csak lötyögnek a Zumba-órán, sajnos nem pipálhatják ki az edzésnaptárban az aznapi edzést..

2. Attól függ, ki az oktató
A legtöbb fitneszedző nem tartja a Zumbát a fitnesz-szakma részének, pedig ez nem minden esetben igaz. Én azt tartom, hogy ez az óratípus csak egy meghatározott koncepcióra épülő táncos, csoportos óra, mely önmagában se nem rossz, se nem jó – az oktató személye teszi ilyenné vagy olyanná! Ha pl. egy tapasztalt, képzett fitneszedző elvégezte a Zumba oktató képzést, akkor az ő órája valószínűleg nem lesz színvonaltalan – hiszen tudatosan vagy automatikusan kerüli azokat az elemeket, amelyek nem preventívek, sérülésveszélyesek a vendégre nézve. Valószínűleg olyanná formálja az órát, úgy tartja meg vagy egészíti ki, hogy az profi legyen, mind intenzitásban, mind mozgáselemekben, mind felépítésben. Én is ismerek ilyen oktatót, és e-mailben szívesen ajánlom mindenkinek! 🙂

DE
Sajnos a Zumba Oktató képzésnek nincs alapfeltétele (pl. egy egyszerű aerobik képzettség), vagyis bárki elvégezheti. Ez elég veszélyes, hiszen a nagy tömegek megmozgatása felelősséggel jár! A fitneszedzők éveken át tanulnak, képzik magukat, hogy a vendégeiket a leghatékonyabban, de egyben a legbiztonságosabban edzhessék – ehhez képest egy pár napos képzés igen alacsony színvonalat jelent. Aki csakis Zumbát oktat annál valószínűleg az edzéselmélet és az anatómia legalapvetőbb ismerete is hiányzik! Főként, ha csak hobbyból oktat, mellette még laikus szinten sem edz, vagyis még laikusként sincs képben a fitnesszel kapcsolatban. (Hihetetlen, hogy ilyen oktató is van, de van.) Ezzel pedig – főleg hosszú távon – súlyos sérüléseket kreálhat, tönkretehet ízületeket, és (akár puszta jó szándékból) alaptalan szakmai tanácsokat osztogathat. A vendégek pedig, akik szerint a Zumba az aerobik egyik válfaja, ugyanúgy bíznak benne, mint egy valódi edzőben.

ÖSSZEGEZVE TEHÁT: a Zumba, önmagában módszerként nem rossz dolog, viszont ha elszánod magad, hogy ezt a típusú mozgásformát választod, keress olyan helyet, ahol valódi edző tart Zumbát – mindenképp nézz utána a klub honlapján a végzettségének, referenciáinak! Egy idő után pedig, ha már kevésnek érzed ezt a típusú terhelést, légy bátor és nyitott, hogy új edzésmódszereket is kipróbálj, és elinduljon a valódi fejlődés, a Nagy Változás! 🙂

Ha megígéred, hogy ezt a 2 szabályt betartod, akkor őszintén és szeretettel jó Zumbázást kívánok Neked! 🙂 Jövő héten újabb érdekesnél érdekesebb bejegyzésekkel várlak a blogban! Üdv, Blanka

https://www.facebook.com/Fitneszanyu

Fitneszanyu-tipp: mielőtt rákérdeznétek, a most legújabban hódító Bokwáról nem tudok egyelőre pontos véleményt írni, mert ezen a típusú órán még nem voltam. Ígérem, pótolom, és kifejtem az álláspontom hamarosan! 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!