fitneszanyu

Időnyerő - avagy hogyan fér be az edzés a 24 órába??

A baba megszületésével elkezdődik a végeláthatatlan harc az idővel. Legalábbis az anyuka így érzi. Ha korábban is kevésnek érezte a nap 24 óráját, ha korábban is csak épphogy (vagy egyáltalán nem) szorított időt az edzésre, akkor most talán végképp lemond róla… Egy fitneszanyu azonban tudja, hogy a babának és neki is az egészség fontos! És apró trükkökkel időt szabadít fel rá. Hisz ez az első lépés a Megújuláshoz!

 

Tévénézés és Facebook
Mennyi időt töltünk tévénézéssel? Ha csupán csak a háttérben megy a tévé, már az is elég, hogy lassabban és kevésbé hatékonyan végezzünk egy-egy feladatot! Ugyanez igaz a Facebookra: ha (jobb esetben) nem is ragadunk le előtte órákra, a bekapcsolt monitor mindig odavonzza a tekintetünk! Szabjunk időkorlátokat!

Készíts időbeosztást
Ha már picit átláthatóbb az életetek (a 3.-4. hónap körül), reggel írd össze, mettől meddig tervezed a sétát, az ebédfőzést, a fürdetést. Természetesen egy babával rugalmasabbnak kell lenni, mint baba nélkül, de anyukaként is érdemes átlátni a napot – és a picinek is jobb, ha nem folyik szét a nap.

A véletlenek
Azt mondják, hogy véletlenek nincsenek, és van benne valami. Írogasd fel, mi az, amire soha nem jut idő, ami véletlenül mindig elmarad! Ha rendszeresség van a dologban (pl. csak a torna marad ki mindig, de a napi facebookozás nem :-)) az utalhat valamire!

Összetett feladatok
Egy nő több mindenre tud figyelni! Nálam a nyelvtanulás pl. így megy: a reggeli kávézás közben írom ki az új szavakat a szótárba, majd elhelyezem az újságok közt a WC-ben, és napközben pedig mindenegyes pisilésnél egyszer átfutom. 🙂 Te is megtalálhatsz két olyan cselekvéssort, melyek megférnek egymás mellett, és így időt takarítanak meg!

Fogadj el segítséget!
Ha a párod épp a tévé előtt ül, ő is tudja böfiztetni a picit, míg te letornázol félórában! A kávézni érkező barátnő pelenkázhat egyet, míg te villámgyorsan kiteregetsz!

Fitneszanyu-tipp: válassz ki csak egyet a fenti tippek közül és próbáld ki! Majd írd meg, bevált-e!

Kövesd a blogot, mert újabb tippeket osztok meg Veled hamarosan! Jó olvasgatást!  Üdv, Blanka

"Egy jó nap az éjszakával kezdődik!"

A pihenés kötelező. Mert a helyes táplálkozás, a mozgás és a pihenés az a hármas fogat, mely a fejlődés felé repít. A fáradtságot soha ne hagyjuk figyelmen kívül, mert ő jelzi, hol tartunk a terhelhetőségünkben, és megvéd a végkimerüléstől.

PASSZÍV PIHENÉS

Ez lehet a „semmittevés” (vagyis mikor ébren vagyunk, de fizikailag nem vagyunk aktívak), vagy az alvás. Az „jó alvásnak” megvannak a feltételei:

  • Kb. 8 óra
  • Egy blokkban
  • A napnak ugyanabban a szakában
  • Éjszaka (mikor kevés a fény- és zajinger)
  • Megfelelő ágy
  • Spontán alvás és ébredés

Fontos az egy blokkban alvás, hogy az ritmusos legyen. Gondoljunk a „REM-megvonásos” kísérletekre (ill. világháborús kínzásokra), mikor óránként megzavarták az alvót, mely mentális és fizikai kimerültséghez vezetett!

Jó tudni, hogy egyetlen átvirrasztott éjszaka 5-6 további napra van (negatív) hatással!

 

AKTÍV PIHENÉS

A fizikális aktivitás általi pihenést nevezzük aktív pihenésnek. Ez több féle lehet:

Más sport: Pihenés lehet egy teljesen más mozgásforma, mint amit naponta végzünk. Fontos, hogy ebben az esetben ne egyezzen sem a helyszín, sem a közeg (pl. víz – szárazföld), ne legyen edzés jellegű: legyen mérsékelt és rövid.

Szauna: Nagyon fontos, hogy a szauna csak akkor pihentető, ha rendszeresen járunk, vagyis heti 1-2 alkalommal. (Amúgy megterhelést jelent a szervezetnek a nagy hőtermelés!) A szaunának több féle formája van, és többféleképen lehet alkalmazni, de a lényeg, hogy NEM AZ A FONTOS, HOGY KI BÍRJA TOVÁBB! 🙂

Masszázs: A rendszeres masszázs szintén üdítő hatású. A masszázs hat az izomzatra: lehet relaxáló, vagy tónusfokozó, -frissítő.  Vérkeringés és nyirokkeringés fokozó, és természetesen élménynek sem utolsó. 🙂

Fitneszanyu-tipp: az ágy a legfontosabb bútor a lakásban! A plazma tévé és mosogató gép helyett erre költs, ha szükség van rá! Mindegyik családtagnak jár a jó pihenés!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Ha már kialudtad magad, csak egy profi edzésterv és egy személyreszabott diéta hiányzik a TÖKÉLETES formádhoz! 🙂 Ezd bízd ránk nyugodtan! Kattints IDE MOST! :)

Egy kis hasazás képekben... :)

Az anyukák szinte mindig elégedetlenek a hasukkal. De a hasazás amúgy is  minden nőnek a “kedvence” (idézőjellel vagy anélkül : )) Íme, néhány hasprés-variáció, hogy ne und el a hasedzést! Persze vannak  állásból vagy oldalfekvésből indított gyakorlatok is. Meg ugye a hasprésgép. Meg bármi, aminek csak a kreativitásunk szabhat határt: hasazás függeszkedésben, fejjel lefelé lógva, csigás géppel, gumikötéllel, statikus hasizom gyakorlatok ezernyi variácója… : ) Neked mi a kedvenced??? : )

 

KÖNNYÍTETT

HALADÓ

Kapcsolódó (korábbi) bejegyzés: Mindent a has edzéséről!

A képek innen vannak (jó kis oldal, ajánlom!!) >
http://www.bodybuilding-motivation.org/

Szép szombatot kívánok Nektek! : ) Üdv, Blanka

Fekvőzni nőként?! MÉG SZÉP!

Amikor 16 évesen közel 90 kiló voltam, és elkezdtem edzeni, a tesitanár, aki összeállította az edzéstervemet, azt mondta, hogy a fekvőtámasz egy igazán tökéletes gyakorlat, és soha de soha nem hagyjam ki az edzésemből!

Ez így is van. Miért? Mert szinte az egész testet megmozgatja egyetlen mozdulatsorral: a mellizmokat egyértelműen, a tricepszet szintén, a has és hátizmok folyamatosan feszesek, statikusan dolgoznak, és ha nincs lent a térded: ugyanígy a láb és farizmok is tartanak. A fekvőtámaszt tehát érdemes bevenni az edzésbe – gondolj bele, hogy néhány (akár női!) fekvőtől milyen izomláz lesz a mellizomban, míg akár naphosszat is tárogathatsz az 1-2 kilós súllyal minden nagyobb hatás nélkül…  Tehát a fekvőt mindig vond be az edzésedbe, még akkor is, ha csak otthon tornázol! Az anyukáknak, akik a szülés után vannak nem sokkal, érdemes néhány könnyedebb gyakorlattal felkészülni a keményebb edzésre (erre példát osztottam már meg a blogban Kezdő edzésterv címmel), majd fokozatosan bekapcsolni a fekvőtámaszt a gyakorlatsorba! Ezt nyugodtan tedd meg a szoptatás alatt is: a mellizmok megdolgoztatása ugyanis nem árt a tejtermelésnek, épp ellenkezőleg!! Néhány hét női (térdelő) fekvőtámasz végzés után próbáld meg a teljes fekvőtámasz végzését: lehet, hogy eleinte csak 1 db fog menni – ezután folytathatod a nőivel az edzést, és következő alkalommal már próbálkozhatsz eggyel több rendes fekvővel… Figyelj oda a helyes testtartásra (a nyak folytatása a gerincnek: “deszkapóz”, feszes a has, nem toljuk ki a medencét, és nem is ejtjük be), és a helyes légzésre (kar nyújtásánál fújjuk a levegőt, leengedésnél beszívjuk.) Eleinte a széles tenyértámaszt válaszd: a vállszélességnél szélesebben helyezkedik el a tenyér a talajon, az újak előre néznek, a könyök kifelé halad. Ha jól megy, variálhatod a kéztartásokat, ugyanis ettől függően más és más izomcsoportokat kapcsolhatsz be a gyakorlatba! Lásd a képen:

 

 

Fitneszanyu-tipp: eddig azt gondoltad, hogy a mell edzése nem fontos a nőknek, esetleg még árthat is? Rosszul gondoltad! Olvasd el a kapcsolódó bejegyzést a mellizmok edzéséről: http://fitneszanyu.cafeblog.hu/2013/04/30/a-mell-edzese/

Jó edzést, üdv, Blanka : )

www.facebook.com/Fitneszanyu

Miért szeretjük a fitneszedzőket?! :-)

Ahhoz, hogy fogyj, nem feltétlen kell személyi edzőhöz járnod, de tény, hogy egy jó edző rengeteget adhat – szakmailag és emberileg. Vele gyorsabban érsz el eredményeket, mert szakértelmének köszönhetően eleve jó módszereket használsz, nem tévedsz vakvágányra. De a fitneszedzőket mégsem csak ezért szeretjük! 🙂 Hanem…

…mert élő példa. A mozgása, az alakja, az életmódja egyértelműen körvonalazzák a célt, a közelében tartózkodva nem nehéz a leendő eredményre fókuszálni! Ő maga a Motiváció.

…mert nem kap sokkot, ha megáll a fogyásod. Egyedül megtapasztalva, hogy áll a mérleg: elbizonytalanodsz, elkeseredsz. Az edző ellenben tudja, hogy vannak holtpontok, és segít továbblendülni.

…mert a jó edző folyamatosan tanít. Jól rögzülnek a gyakorlatok, és megértesz összefüggéseket a szervezeteddel kapcsolatban, amiket a biosz órán senki nem tanított… 🙂 Ezzel megszeretheted, és hatékonyan formálhatod a tested!

…mert jó hozzá visszatérni. Ha jól választottál edzőt, vagyis passzoltok emberileg is, akkor az edzés nemcsak izzadás, de egy jó élmény is! Az edzés utáni beszélgetések, nevetések egészen biztosan újra és újra bevonzanak a terembe!

…mert házigazda az edzőteremben. Az edző megmutatja neked mi mire való és ki kicsoda az edzőteremben. Az eleinte ismeretlen terepet olyan otthonossá változtathatja a számodra, hogy ezentúl a világ bármely pontján bátran lépsz be az edzőtermek ajtaján!

…mert elenged, ha készen állsz. A tévhitekkel ellentétben a jó edző célja nem az, hogy minél tovább maga mellett tartson, hanem hogy fejlődj és tanulj annyit, hogy végül elengedhesse a kezed. Az persze nem vitás, hogy új kérdés, új edzésterv esetén továbbra is 0-24 hívható! 🙂

Fitneszanyu-tipp: amennyiben a szülés után most kezdesz el edzeni, fokozottan fontos a szakértői vélemény! A tested ugyanis most egészen más kapacitással bír, mint korábban! Keresd ki a szimpatikus edzőt a katalógusból, és hívd bátran! www.cornerfitness.hu Vagy kérj időpontot tőlem a fitneszanyu@gmail.com címen!

Üdv, Blanka

(A Fitneszanyu Blog olvasóit különféle kuponok illetik meg: edzésterv, dietetikus tanácsadás, masszázs, manikűr, kozmetika…. Neked is jár! Várunk szeretettel! www.facebook.com/Fitneszanyu )

 

Klasszikus aerobik - egyszerű és nagyszerű!

A “klasszikus” aerobikban pont azt szeretjük, hogy rendkívül könnyen lekövethető lépéssorozatból áll, mégis megizzaszt, átmozgat és feldob. Sajnos a mai aerobik órarendek kínálatából már teljesen kiveszett az ún. “alap aerobikóra”, átvette helyét a számtalan továbbfejlesztett (step, dance, zumba…) aerobik-típus. Ezek is remek kardió edzések, de emlékezz: néha a kevesebb több! Az alábbi videón látható workout pont Neked való, ha már nem tudsz eligazodni a rengeteg aerob-típusú edzés között! Egyszerű, de nagyszerű!! 🙂 (Várandósoknak és szoptatós kismamáknak TILOS ! Az alap aerobikban minden egyes lépésnek van egy intenzívebb és egy kevésbé intenzív változata. Ezért tökéletesen megoldható, hogy csökkentsük az intenzitást, az állapotunknak, edzettségi szintünknek megfelelően: pl. a szökkenés helyett lépünk, a kar munkát elhagyjuk, a távokat csökkentjük. )

Étrend kiegészítők

Ma, Magyarországon még mindig rengeteg előítélet és téveszme van jelen a fitnesszel kapcsolatban. A jó minőségű étrend kiegészítők és a sportolás sokak gondolkodásában mindig egyenlő a “luxussal”. Biztosan te is hallottál már ironikus megjegyzéseket arról, hogy “de jó neki, hogy megengedheti magának a fitnesz bérletet!” vagy “a táplálék kiegészítők csak a pénzről szólnak…” Érdekes módon pont ezek az emberek azok, akik nem tartják luxusnak, hogy mikor beüt a krach, vagyis lebetegednek, ezreket költsenek gyógyszerekre, vagy akár heteket kimaradjanak a munkából – ez elég paradox, nem?

Én azt gondolom, hogy ez a fajta hozzáállás 2 dolognak köszönhető. Az egyik maga a tudatlanság. Vannak, akiknek a “táplálék kiegészítő” már eleve olyan gyanúsan cseng, a proteint pedig valamiféle illegális doppingszernek hiszi.  Nemrég pl. felhívott egy ismerős:
– A férjemnek sürgősen le kell fogynia (minimum 10 kilót, 2 hét múlvára!!), mit tegyen?!
– Akkor el kéne kezdeni edzeni, futni és erősíteni – mondtam én.
– De nem hagyhatnánk ki az erősítést? Nem akarő testépítő lenni, kokszolni meg minden….

: D Amilyen nevetséges, olyan szomorú is a sztori, nem igaz?

A másik, ami a negatív hozzáállást eredményezi az az, amit megtanultunk. Vagyis amit a szüleinktől láttunk. Hogy a sport csak hobby, ami pénzbe kerül, a fitnesztermekbe csak a külsejükkel törődő mű-emberek járnak. Hogy a vitaminokat megvenni pazarlás. A mi dolgunk az, hogy a gyerekeinknek mást mutassunk és tanítsunk. És hogy megértsük azt, hogy az edzés, és táplálék kiegészítés nemcsak a külsőségekről szól, hanem az egészségről, a szervezet ellenálló képességéről, a közérzetről, a munkabírásról. Valahogyan ezt kell megérteni és továbbadni, hogy vége legyen annak a korszaknak, mikor a dohányzás és alkohol-fogyasztás teljesen természetes, ártalmatlan hobby, de ha valaki megiszik egy fehérjeturmixot, furcsán néznek az emberek…

Te mit gondolsz?

Üdv, Blanka

Hány hónap van még a strand-szezonig?! TERVEZZ!

Csak május környékén kezdünk az alakunk, plusz kilók miatt, hiszen akkor kezdünk “levetkőzni” – most  télen azonban egy kis megnyugvással tapasztaljuk, hogy még megbújhatunk a  nagy kabátunk mögött. Ilyenkor kevésbé nagy a motiváció az alakformálásra, fogyásra, pedig pontosan az őszi időszak az, amikor el kell kezdeni edzeni – hiszen már csak pár hónap, és újra strandszezon!! : )

A szervezeted nem valami hálás, mikor a júniusban őrült diétába és edzésekbe kezdesz, ugyanis 2-3 hét alatt esélytelen elérned azt az eredményt, amiért mások hosszú hónapokig dolgoznak! Ez így is van rendjén. A szervezetednek időre van szüksége a változáshoz, és neked tisztelned kell őt annyira, hogy megadod neki ezt az időt. És az időn kívül a lehető legjobb körülményeket természetesen: minőségi edzést, ésszerű étrenddel.

Vagyis: tégy magadnak egy szívességet, és gondolkozz hosszútávon!

Tervezz! Készíts egy 5-10 hónapos tervet, amiben figyelembe veszed a reális fejlődésed, valamint azt is, hogy milyen ünnepek, események jönnek! Pl.
1. hónap: heti 2 kocogás (20-30 perc), 1 erősítés.
2. hónap: 2 kocogás (30-40 perc), 2 erősítés.
3 hónap: 2 kocogás (50 perc), 2 erősítés.
Az erősítésben is egyre nagyobb ismétlés számokkal tervezz, iktass be új edzésformákat, pl. aerobikot, edzőtermi kondit, funkcionális edzést. A lényeg: mindig csak egy-két dolgon változtass, fokozatosan emelj az adagokon – így tartható lesz számodra a terv! Az étrenden akár ne is változtass azonnal, csak a 2. hónaptól!

Ennek az ún. “mérföldkő-tervnek” 2 nagyon nagy előnye van:

1. A szervezet hálás, amiért időt adsz neki az alkalmazkodáshoz. A fokozatosságnak, és a hosszútávú tervnek köszönhetően folyamatosan jönnek a változások, javul a kondíció, javul a testforma. És a legfontosabb: az eredmény is hosszantartó lesz!

2. A psziché nem retten meg a változástól. A rövidtávú terveknél a azért görcsölünk, mert “már nincs sok idő” és ha nincs változás, kudarcot érzünk. A túl távoli cél esetében meg azért stresszelünk, hogy kibírjuk-e ilyen hosszú ideig?? A reális mérföldkő terv viszont csak egy hónapra tervez, lépésenként, így tartható a terv!

 

Mai fitneszanyu-tipp: az edzéstervezés hatékony módja az edzésnapló vezetése! Olvasd el a kapcsolódó cikket a dokumentációról !

Remélem tetszett a bejegyzés! : ) Várlak Benneteket Facebook-on is! Hamarosan még több tipp, infó, edzésterv! Szép napot! Üdv, Blanka 🙂

Merd használni a kardiógépeket!!

A kardiógépek nagyon jól jönnek, amikor pl. az eső elmossa a szabadban futás lehetőségét, vagy egyszerűen csak szereted a konditeremben való edzést. A kardiónak az állóképesség fejlesztésben és a fogyásban van jelentősége, és az utóbbi főleg a szülés utáni forma-visszanyerő programok miatt az anyukáknak mindenképpen ajánlott. Ha eddig nem vetted igénybe a kardiógépeket, akkor itt az ideje, hogy változatossá tedd velük az edzésed. Lehet, hogy elsőre ijesztő a gépek vezérlőfelülete, de ezen most segítünk! Lássuk, hogy mi mit jelent, mivel mit lehet beállítani!

 

 

Start és quick start

Ezekkel a gombokkal indítjuk el a gépet. A quick start lényege, hogy a legutóbb beállított edzés paraméterekkel (pl. dőlésszög) folytathatjuk az edzést. TIPP: az utóbbit használhatod, ha pl. köredzésben több gépet használsz, és nem akarod újra és újra beállítgatni a paramétereket, mikor visszatérsz egyhez.

Stop

Ezzel a gombbal állítjuk le a gépet. TIPP: mindig lassítsd le leállítás előtt a tempót, nemcsak a baleset elkerülése, de a gép kímélése végett is.

Speed

A sebességet jelenti, a + jellel gyorsítunk, a – jellel lassítunk. A kijelzőn a speed felirat a beállított sebességet jelenti, általában km/h, néhol m/s.

Gradient

A dőlésszöget jelenti, a + jellel növeljük, a – jellel csökkentjük (vízszintesig) a meredekséget. A kijelzőn a gradient (vagyis dőlésszög) fokban vagy százalékban van megadva. TIPP: a hegymenetben gyaloglás gyönyörűen formálja a popsit, és ez ajánlott azoknak is, akik valami miatt (pl. nagy súly felesleg, vagy sérülés) miatt nem tudnak futni – szuperül megemeli a pulzust!

Distance

A megtett távot jelzi a kijelzőn, általában km-ben. TIPP: figyeld, hogy adott idő alatt, a program előre haladtával mekkora távval nő a teljesítményed!

Time

Az indítástól számított időt méri percben és másodpercben. TIPP: Ha előre beállított programmal dolgozol, akkor visszafele halad az időben pl. 30.00-00.00-ig.

Heart rate (bpm)

A bpm (beats/minute) az aktuális pulzusszámot mutatja, amennyiben pulzusmérő övet viselsz. TIPP: A legtöbb gépen ma már vannak érzékelők (fém érzékelők a karokon), amelyek ráfogásnál mérik a pulzust, de ezekkel vigyázni kell, ugyanis ritkán mérnek igazán pontosan.

Kcal

Az elégetett kalóriák számát mutatja

RPM

A fordulatszámot és csapásszámot mutatja a kijelzőn (pl. az evezőgépen)

Manual training

Manual = kézi szabályozás beállítását teszi lehetővé. Vagyis ha nem a gépen előre beállított programmal dolgozol, az aktuális paramétereket mindig neked kell beállítani. TIPP. Érdemes ezzel kezdeni, míg megismered a gépet, és hogy te mennyit bírsz az adott mozgástípusból.

Programs

A legtöbb gép ma már kész, előre beprogramozott edzésterveket kínál fel neked, általában intervall (könnyű – nehéz szakaszok), tartós (egyenletes terhelés), és fartlek (random) módszerrel. Te magad is beállíthatod és elmentheted a saját tervedet!

Tests

Többféle tesztet kínálnak fel egyes gépek, melyeket érdemes kipróbálni és havonta megismételni!

 

Fitneszanyu-tipp: minél magabiztosan használod a gépeket, annál izgalmasabb, és profibb edzésmunkát végezhetsz! Ha bizonytalan vagy, kérd ki a teremedző segítségét – neki pontosan az a dolga, hogy megmutassa neked a gépek funkcióit!

 

Ha tetszett a bejegyzés, de nem tudod, mire is való pontosan a kardió edzés, ajánlom figyelmedbe a Kondi vs kardió c. bejegyzést! Ha szeretnél egy konkrét intervall edzéstervvel megismerkedni, olvasd el az Intervall edzés mindenkinek c. bejegyzést! Legközelebbi témánk: hogyan edzhetsz a szabadban – mindenféle eszköz nélkül?!

 

Keress addig is a Facebookon: www.facebook.com/Fitneszanyu

Üdv, Blanka

Luxus-e az edzés - anyukáknak?!

Kezdjük a mai bejegyzést egy szituációs játékkal! Képzeld azt, hogy a Facebookon felfedezed: egy barátnőd, aki mondjuk 2 gyerekes anyuka, káprázatosan lefogyott, remekül fest! A kép aláírásból kiderül, hogy 15 kilót adott le úgy, hogy edzőterembe járt heti 3x egy-egy órára. Mit reagálnál először?

 

Inspirálva éreznéd magad, hogy te is hozzáláss az edzésekhez, vagy odakommentelnéd, hogy „gratula”, de legbelül irigységet éreznél? Talán dühös lennél, mert „ő megteheti”, mert van rá ideje, pénze? Elkezdenél-e azon morfondírozni, hogy igazságtalan az élet, mert ő neki van rá lehetősége, neked pedig nincsen? Vagy akár az is megfordulna a fejedben, hogy biztosan a gyerekei, otthona látják kárát a „kimaradásoknak”?

Amennyiben az első lehetőséget választottad, már most gratulálok neked a leendő sikerért, hiszen a fitneszanyuság első lépése az inspiráció, a lelkesedés a Változás iránt! Azonban ha az utána következő válaszokat érezted magadénak, valószínűleg el kell gondolkodnod a mozgással való viszonyodról. Úgy képzelem, hogy ez rengeteg anyukát érintő kérdés: miért érezzük luxusnak ma, 2013-ban Magyarországon, mi anyukák, hogy a mozgás luxus?! Persze, az első válasz az, hogy a pénzhiány az ok, hiszen a mozgás egy bizonyos életszínvonal felett engedhető csak meg: azoknak akik nem dolgozzák magukat halálra, semmipénzért.

Én azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok: anyukaként (az 5. hónaptól kezdve) majdnem minden második nap tudtam edzeni. Pedig nem voltam/vagyok húdegazdag. Azonban 2 fontos kincsem biztosan van.

 

1. A legnagyobb kincs a megfelelő támogató kör. Hogy a családom se tartsa luxusnak az edzésemet! Sok anyuka írja a blogon keresztül, hogy hogyan „tornázgathatnának” otthon, mikor egyszerűen érzik, hogy ez nem helyes. Érzik a párjuk nézésén, a környezetük hozzáállásán. Nagyon jó lenne, ha mindenkinek annyi támogatója lenne, mint nekem van: azt hiszem, anyukám titkon feminista, a szülés után ő maga biztatott, hogy mozduljak ki néha, csak a hecc kedvéért dolgozzak kicsit, mozogjak, bízzam rá a picit – a párom pedig szintén tökéletesen támogat mindent, amitől jobban vagyok. Sajnos ez nem mindenkinél van így, tudom. Sok önző ember van, aki csak a saját kényelmét félti, és mindent megtesz azért, hogy ez ne sérüljön. Ha az apuka azt szereti, hogy a lakás tiszta, és a sör az asztalon van este, természetesen nem nézi jó szemmel az anyuka új hobbyját. Azonban a háttérben lehet az irigység is, ami szintén rengeteg családban fellépő probléma, ha az egyik tag drasztikus (életmódbeli) változtatásra szánja el magát. A környezet sok módszerrel akadályozhatja meg az anyukát, hogy néha önmagával is törődjön, változzon: lelkiismeret-furdalás keltéssel („a gyerek látja kárát a kimaradásnak”), sértéssel („nézd meg, hogy néz ki a lakás!”), észérvekkel („így is túl sok dolgod van”), elkedvetlenítéssel („már megint fogyózol?! Eddig se tudtad végigcsinálni…”) Akármi is legyen az ok, vagy a módszer: szúrjuk ki, ha akadályoznak!! Semmi értelme elhinni, hogy nem fog menni, hogy nem érdemeljük meg, vagy hogy a háztartásban pont az a heti 3-4 óra lesz számottevő! Tegyük félre a félelmeket, hogy nevetség tárgya leszünk, vagy utasítsuk el a vádakat, sértéseket! Én azt hiszem, az anyuka a család lelke, és ezért „ha az anyuka jól van, mindenki jól van”. Ha néha kikapcsolódva, mosolyogva tér haza (vagy teszi le otthon a kézisúlyt), és utána képes odafigyelni a beszélgetésre, nevetni, és elégedetten néz tükörbe – sokkal jobban jár a család, mint ha minden este csillog az összes eltörölt pohár, és üres a mosogató.

2. A másik kincs: a megfelelő hozzáállás – önmagamtól. Ha sikerült félretenni a lelkiismeret furdalást, és a környezet károgó hangját kikapcsolni, akkor már csak a belső démonjainkkal kell megküzdeni. A leghangosabb az, amelyik az időhiányról beszél. Pedig az időhiány, amiről annyian beszélnek, sokszor nem olyan észveszejtő, mint amilyennek látszik. Egy jó időbeosztás segít, hogy tartsuk a menetrendet, és azt a megnyugtató érzést adja, hogy holnap is van nap, nem vagyok elhavazva, bizonyos dolgokat úgyis csak holnapra osztottam be. Akinek van időbeosztása, az azt is átlátja, hol csúszik ki a kezéből a gyeplő. Nekik leesik, hogy mennyi időt pazaroltak egy nap a Facebookon lógásra, vagy egy színvonaltalan műsor bambulására. Ezeken ugyanis rengeteget lehet spórolni! Az időbeosztás témájához tartozik a „nemet mondás” képessége is. Hogy bizonyos emberekre, munkákra, programokra, póttevékenységekre nemet mondunk, mert az edzés fontosabb. Ha nem fontosabb, akkor persze nem kötelező – de akkor legyünk tudatában annak, hogy hoztunk egy döntést, aminek pl. az a következménye, hogy nem fogyunk le. Szükséges az „ajándékórák” felismerésének a képessége is, mert az ajándékóra (pl. egy órával hamarabb aludt el a pici) remek alkalom az edzésre. Persze ehhez szükség van némi spontaneitásra: hogy azonnal át tudd rendezni az eltervezett időszakot úgy, hogy az edzés beleférjen. Ha rugalmasak vagyunk, és az „akkor edzem, amikor csak le tudok csapni egy ajándékórára”-elvet követjük, heti 3-4x is leedzhetünk! Nem is gondoltad volna, mi?!

A másik nagy érv a pénzhiány. Nos, erre a problémára már számtalan megoldást kínáltam az otthoni edzésektől kezdve a futásig – de hamarosan egy újabb bejegyzéssel jövök, aminek kifejezetten a CSAK saját testsúlyos edzéstervezés lesz a témája! A legjobb mozgásformák tehát ingyen elérhetőek. Vagy akár kihasználhatsz olyan lehetőségeket is, mint a Nagy Megújuló Program, mellyel nemcsak ingyen fitneszbérletet és személyi edzést nyerhetsz, de dietetikai tanácsadást és egy teljes szépségnapot, fodrásszal, kozmetikussal, manikűrössel! Részletek a nyereményjátékról itt: http://fitneszanyu.cafeblog.hu/2013/04/14/a-nagy-megujulo-program-nyeremenyjatek/

 

Ha tehát eddig úgy gondoltad, hogy a mozgás luxusnak számít, most már tudod, hogy egyáltalán nem az. Eddig talán elképzelhetetlennek tartottad, hogy elkezdj edzeni a fogyásért, vagy a jó közérzetedért, mert „jó lenne, jó lenne, deeee…” Most talán, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, néhány „de” megszűnt létezni, néhány pedig már kezd halványulni, mert már tudod, hogy vagy létezik egy konkrét megoldás a problémára, vagy pedig ideje másképp megközelíteni a problémát!

Neked eloszlatta valamelyik kétséged a bejegyzés, vagy épp egyáltalán nem értesz vele egyet? Mondd ez a Facebookon! www.facebook.com/Fitneszanyu

Üdv, Blanka

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!