fitneszanyu

Ti küldtétek - Nagy Erika

Rég olvastam olyan összeszedett és inspiráló fitneszanyu-történetet, mint Erikáé! A 2 gyerekes anyuka nem pusztán csinos és fitt, de versenyez is, és a tudását továbbadja másoknak. Olvassátok szeretettel a sztoriját! Íme Erika:

“Sziasztok!

Nagy örömmel olvasom mindig az anyukákról szóló történeteket és ha ezek még  sporttal is kapcsolatosak, akkor az alvásidőt is beáldozom az elolvasásukra 🙂

Nyirő-Nagy Erika vagyok, 33 éves, 2 gyermekes édesanya. 2009 óta működöm aerobik és pilates oktatókent, valamint személyi edzőkent. Mondom ezt akkor is, ha 2013-ban es 2016-ban is szültem egy-egy kisfiút, így azért maradtak ki időszakok. De én várandósan és szoptatás közben is edzésvideókat és bikini fitness versenyeket néztem, kicsit örült vagyok. 🙂

34 hetes várandósan

Várandósságom alatt is heti 4x edzettem otthon kis súlyokkal és szalagokkal, csak a saját szórakoztatásomra és mert úgy tudom, hogy a terhesség alatti mozgás jótékony hatással van a gyermek intelligenciájára.

10 héttel szülés után

Szülés után 10 héttel pedig lementem az edzőterembe, mert úgy terveztem, hogy pár hónappal később én bizony elindulok életem első bikini fitness modell versenyen. Na, nem akármilyenen, legyen egyből a Magyar Bajnoksag az IFBB keretein belü! Egy hazai csapatnál készültem, kaptam étrendet és edzéstervet, s heti 1 kontroll edzésre jártam az edzőmhöz, a többi 4 edzést egyedül végeztem. 2 otthon levő gyermekkel nem volt könnyű a szervezés, nem is jutottam el mindig a terembe. Azt mondanám, hogy heti 1-2x voltam teremben, a többi alkalommal otthon edzettem alvásidőben, vagy éjszaka. Mi adott erőt? Sokszor érezzük édesanyaként robotolva egész nap, hogy semmi se szól rólunk, nincs saját akaratunk és megmondom őszintén, hogy rám ez már nagyon rossz lelki hatással van. Ilyenkor csak vigasztalnám magam finomabbnál finomabb falatokkal, de ez egy ördögi kör, amiből kilépni nagyon nehéz, ezért meg szerettem volna előzni, hogy belelépjek. Mivel egy egész csapat számított rám és magamat se akartam cserben hagyni, nyomtam az edzéseket 3-4 órás alvásokkal és készítettem össze a kajáimat, vitaminjaimat. Az első hetekben mindez nagyon nehéz, aztán latod a változást és az már kellő löketet ad! Amikor nem mások kepeit nézve motiválodsz, hanem a saját történeteddel, na az az igazi! 4 versenyen indultam 6 hónappal szülés után!

5 hónappal a szülés után

Helyezéseim:

Tisza kupa: 2.hely
Magyar Bajnoksag minosito verseny: arany minosites
Magyar Bajnoksag: 4.hely
Scitec Superbody: 4.hely

Engem is sokkolt, hogy mit lehet elérni kitartással és a csakazértissel! Ráadásul évek tervei igazolódtak vissza, igy folytatom ezt az utat, immáron sokkal erősebb támogaással! A főleg otthoni edzéseket felváltotta az edzőterem, ahol hatékonyabban (megszakítások nélkül, nagyobb súlyokkal, motivál környezetben) tudok készulni. Mindezt a csodalatos férjemnek és a Szüleimnek köszönhetem, akik szívesen vigyáznak abban a 60 percben a gyerekekre, amíg edzem. Utána feltöltődve és egész nap mosolyogva telik a napunk otthon.

6 hónappal a szülés után, SuperBody

Te is fitt anyuka szeretnél lenni?

Akkor heti 168 órából szakíts magadra 3-4-5 órát, meg fogsz lepődni, milyen hatással van Rád! Ha van lehetőséged, kérj segítséget! Ha nincs, áldozd be a gyerek alvásidejét egy kis mozgásra otthon! Ha rosszul alszik a gyerkőc, probálj vele mozogni! Az utolsó 2 hétben naponta kellett kardióznom, de nem jutottam el otthonról. Fogtam a kezemben a 8 kgos fiamat és tancoltunk, guggolásokat végeztünk, ringattam aerobik lépésekkel, jól szórakoztunk és működött! Legyél kreatív! Szeresd magad annyira, hogy a házimunka mellett/helyett néha Magaddal is törődj. Csodalatos Nő is vagy, nemcsak Édesanya! 🙂

Személyre szabottan pedig itt tudok Neked segíteni:

Facebook: Nyirő-Nagy Erika IFBB Bikini Fitness
Insta: @nyiroera

Erika”

Te is fitt és csinos anyuka vagy, vagy ismersz ilyet?? Várjuk a sztorikat a blogba, hogy másokat is motiválj vele! Írd meg, hogyan oldod meg a mozgást a gyerekek mellett, heti hányszor és mit sportolsz, milyen elvek alapján étkezel! Várjuk a leveled (képekkel, nagy változás esetén előtte-utána fotókkal) a fitneszanyu@gmail.com címre!

Edzésterhelés növelése

Az edzésterhelésen folyamatosan (de persze fokozatosan) növelni kell, hogy a fejlődés ne álljon meg. Megteheted, hogy az edzés időtartamát (vagy az edzésen belüli szakaszok időtartamát) növeled – pl. hetente 10 percet növelsz a futóedzés idején.

InstagramCapture_64388f4f-01d3-4776-a14e-ac1990ea7903

Vagy megteheted, hogy nagyobb súlyokkal edzel – vagy esetleg a súly marad, viszont több ismétlés számot végzel.

Ezek mind-mind a fejlődésed szolgálják, de NAGYON FONTOS hogy egyszerre csak 1 paraméteren változtatunk! Vagyis nem tehetjük meg, hogy nagyobb súllyal és több ismétlés számmal dolgozunk, netalán a sorozatszámon is emelünk! 🙂 Fő a fokozatosság!

Ezeken tudsz változtatni:

 • edzés időtartama
 • intenzitása
 • sorozatok
 • ismétlés szám
 • ritmus
 • ingersűrűség

Ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesen: Edzésterhelés növelés – megujulunk.hu/blog

Jó edzést mindenkinek!! 🙂

Blanka

fantasy

Laura megújulása - 3. hét

Sziasztok! A mérést ma (hétfőn) csináltuk csak meg a szokásos vasárnap helyett, mert tegnap nem tudtunk találkozni. Mikor megláttam az eredményeket eleinte csalódott volta, de aztán Blanka szólt, hogy a kis eredmény – sőt, még akkor se lenne dráma, ha stagnálnék! Íme hát az eredmények:

3. heti eredmények

3. heti eredmények

 

Szóval a héten:

 • már 3,2 kg-val vagyok könnyebb vagyok a kezdetekhez képest,
 • 2,2%-ot csökkent a testzsír és
 • az izom nőtt 1,3%-ot.
 • A combom összesen 3 centit csökkent,
 • a csípőm 4-t,
 • a derekam viszont már 8 centit!! Nézzétek csak:

Phototastic-2015_08_10__f4b733b2-e55d-4579-bfa1-f4a73684d217

 

Ennek nagyon örülök, mert nekem a hasam és derekam a “gumicicám” – én inkább idehízok, lábban pl. nem is szeretnék fogyni inkább formálódni… Szóval úgy látszik, hogy a szervezetem most meghallgatta a kívánságaimat és onnan éget, ahonnan kell 😉 AMúgy ez elég ritka állítólag: Blanka szerint általában onnan indul meg legkésőbb, amit legjobban “pucolnánk”…

A héten a kaja és edzés koncepció maradt. Iszom a BYAS fehérjét és eszem az XLR-kapszulát, ez továbbra is a program alapja. De továbbra is az Imune a szerelem! Jahh, és még egy megállapítás: az edzés nagyon kemény ebben a melegben. Pedig teremben edzünk! 😀

A lényeg: a lelkesedésem maradt, még 2 hetem van, úgyhogy belehúzok!! <3

Edzi a Living Room Fitnessben...

Edzi a Living Room Fitnessben…

Reggeli :P

Reggeli 😛

 

Csatlakoznál a Nagy Megújuló Programhoz? Jelentkezz e-mailben a részletekért: fitneszanyu@gmail.com

Hírlevél feliratkozás:

fantasy

Holisztikus fitnesz

A mai bejegyzésem nagyon fontos, és nyugodtan vegyétek vallomásnak is. Vallomásnak a hivatástudatomról, és önmagamról. .

Azt vallom, hogy a fitnesz sokkal többről szól, mint a kockahas, a kiszámolt kalóriák, vagy a barna testek a színpadon. Számomra a fitnesz egy kerek egész valami, egy nézőpont, egy hozzáállás, egy folyamatos fejlődés. A fitness & wellness valójában annyit tesz: fittség & jól-lét. Az én meglátásom, hogy e kettő dolog alapvető jogunk (még akkor is, ha így első hallásra a luxus szolgáltatásokat juttatja eszünkbe.)

zenyoga

Vannak edzők, akik a fitnessben versenysportot látnak (ők versenyeznek és versenyre készítenek fel), vannak edzők, akik a gyógyítás felé mozdultak el (ők pl. gyógytornát és masszázst tekintik kiegészítésnek), mások a lélek bugyrait kutatják (ők a gyönyörű tartású jógások, BodyArtosok…)

Én a fitneszben azt élvezem, hogy a személyiségünk fejlesztésének egy csodálatos eszköze. Még jobb talán úgy fogalmazni: a szemléletfejlesztés csodás eszköze. Mert a személyiségünk ilyen vagy olyan, vannak fantasztikus vonásaink és fejlesztésre váró vonásaink. De a fitnesz nem erről szól: a fitnesz egy új nézőpontot ad. Új távlatokat nyit.

A rendszeressé tett mozgás megtanítja, hogy a szokásainkat bizony formálni tudjuk

Az edzésterhelés növelése megmutatja, hogy a hatásaim kitolhatók és a korlát csak egy illúzió.

Az étrendem szabályozása a fegyelmezettségre hívja fel a figyelmet.

Egy magányos futás megmutatja, hogy milyen különleges és felszabadító érzés Önmagammal időt tölteni.

A kontrollált légzéssel kontroll alatt tartom a testem, később a gondolataim, és tudatosul: én vagyok a főnök, ha az életemről van szó.

Az egyes edzésciklusok a Kezdés örömét tartogatják.

Egy új sport kipróbálása a próbálkozás alázatosságát.

A csoportos edzés arra kényszerít: nyissak, bízzak. 

A koncentrált gyakorlatokkal fókuszálni tanulok.

A kisebb sikerek pedig a nagyobb sikerek felé vezetnek.

A fitnesszel kreatívabb leszek, alkalmazkodom, újra és újra kifulladok és felállok, rájövök, hogy mennyi eszköz áll a rendelkezésemre, ha nyitott szemmel járok, és egy idő után ismerős közeget jelent: ez pedig biztonságérzettel jár.

stretching

Én holisztikusan nézem a fitneszt (is). Próbálom rendszerként kezelni. Láttam anyukákat, akik vadító nők lettek 3 gyerekkel, csak mert elkezdték újra becsülni magukat. Láttam túlsúlyos kamaszt, aki már magabiztos, extrovertált felnőttként kezdett felnőtt-életet. Láttam magányos nőt, aki párt talált, és boldogtalan párkapcsolatban élőt, aki elég erőt gyűjtött hogy kilépjen a hínaras mocsárból.

A fitnesz egy új irányt ad: azt tudatosítja, hogy FEJLŐDŐKÉPESEK vagyunk. Hogy változhatunk. Ez sokaknak ijesztő. Van aki nemet mond rá. (Az az Újra mond nemet.)

“A XXI. századi nő titkos csoda fegyvere az Önmagával való elégedettség.” Mi lehetne jobb eszköz ezt elérni, mint egy kis fitnesz?! 😉

Jó edzést mindenkinek 🙂

Blanka

fantasy

Miért kell minimum 42 napig kitartanunk, ha diétázunk?

42

Két éve volt egy kutatás, ahol kiderült, hogy a nők 5 hét után adják fel a fogyókúrát. (forrás) Szándékosan írtam fogyókúrát, mert a fogyókúra és a diéta között óriási különbség van: az előbbi egy ideiglenes megvonásos állapot, míg az utóbbi célja, hogy új életmódbeli szokásokat vegyünk fel.

fitness8020

Én a hozzám érkezőknek 42 napot szoktam elsőre mondani, ami a program (diéta vagy edzésprogram, de leginkább mindkettő) ún. “első ciklusa”. 42 nap (vagyis 6 hét) kell ahhoz, hogy

 • az új tevékenységeket megszokjuk (azt szokták mondani, hogy 21 nap alatt vehetünk fel egy új szokást, ha rendszeresen űzzük – nos, 42 nap ennek a duplája, biztosra megyünk :))
 • a testünk már apró sikereket produkálhasson (ha csak heti fél kilót is fogyunk átlagban, akkor ott már 3 kiló fogyással dicsekedhetünk)
 • kiteszteljük az új szokások mikéntjét (lehet, hogy elsőre nem jól lőjük be az edzésterhelést vagy hogy milyen időpontokban legyenek az étkezések, de ez 6 hét alatt kikristályosodik)
 • a környezetünknek feltűnjön a változás (nemcsak az alak formálódására gondolok, hanem hogy a család is megszokja és elfogadja: másképp étkezünk, heti 3x tornázunk stb.)

Az általam kreált Nagy Megújuló Program is pont ezért 42 napos, de itt is az a kulcsszó, hogy minimum!

Jó edzést és megújulást mindenkinek! 🙂

Blanka

 

Még több infó, tipp, edzésterv hírlevélben, iratkozz fel!

fantasy

Súlyzókkal a futópadon? IGEN!

A kardió sokszor nagyon unalmas, és időhiányában sokszor dilemmázunk, hogy a kardióra szánjunk-e időt, vagy az erősítésre. Aztán ismereteink vagy hiedelmeink szerint döntünk valamelyik mellett, miközben hiányérzetünk marad…

Ha a fogyás-alakformálás a cél, akkor néhány gyakorlatot felvihetünk a kardiógépre is, így

 • megfelelően magas a pulzus számunk
 • közben némi erősítést is végeztünk
 • időt is nyertünk
 • és csak azokat a gyakorlatokat kell a kardió végén (pl 15 percben) elvégezni, amit képtelenség a futópadra felvinni

A módszer hátránya, hogy igazán nagy súlyokkal nem tudsz a futópadon dolgozni, hiszen ahhoz nagyobb koncentráció szükséges, viszont 2-3 kilóval végrehajthatsz pl:

vállbólnyomást
mellkas előtt zárást
bicepszezést
tricepsz nyújtás fejfölé
állighúzás
guggolás
kitörés

running_machine_01

Hogyan is nézhet ki egy ilyen edzés? Íme egy mintaterv:

 1. Bemelegítés (4 perc laza futás majd 2-3 perc gimnasztikus melegítés, dinamikus nyújtás)
 2. gyaloglás felfelé futópadon (3 emelkedő, 5,5 km/h) – 4 perc
 3. guggolás a pad két szélén – 20 ism.
 4. vállbólnyomás 3 kg-val – 15 ismétlés (gyaloglás közben: 1 emelkedő, 4 km/h)
 5. bicepszezés kalapácsfogással, 3 kg – 25 ism.
 6. (KÉSŐBB TALAJON KIEGÉSZÍTŐ GYAKORLATOK)
 7. Levezetés + nyújtás

A 2-3-4-5 szakaszokból legyen 4 kör! Mikor leállsz guggolni, akkor nyugodtan vedd le a sebességet 2-re, a dőlés szöget 0-ra. A gyakorlatok közben olyan sebességet válassz, ahol még szabályosan, biztonságosan hajthatod végre a gyakorlatokat. Ha először vagy  futópadon, inkább halaszd későbbre ezt a fajta edzést, míg magabiztosan kezeled a padot.

Mire figyelj még?

– pulzus számodra
– kiegészítő gyakorlatokra
– egész heti edzésterveddel harmonizáljon ez a terv

Jó edzést! 🙂 Blanka

FB_20140924_08_53_15_Saved_Picture

 

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

Időnyerő - avagy hogyan fér be az edzés a 24 órába??

A baba megszületésével elkezdődik a végeláthatatlan harc az idővel. Legalábbis az anyuka így érzi. Ha korábban is kevésnek érezte a nap 24 óráját, ha korábban is csak épphogy (vagy egyáltalán nem) szorított időt az edzésre, akkor most talán végképp lemond róla… Egy fitneszanyu azonban tudja, hogy a babának és neki is az egészség fontos! És apró trükkökkel időt szabadít fel rá. Hisz ez az első lépés a Megújuláshoz!

 

Tévénézés és Facebook
Mennyi időt töltünk tévénézéssel? Ha csupán csak a háttérben megy a tévé, már az is elég, hogy lassabban és kevésbé hatékonyan végezzünk egy-egy feladatot! Ugyanez igaz a Facebookra: ha (jobb esetben) nem is ragadunk le előtte órákra, a bekapcsolt monitor mindig odavonzza a tekintetünk! Szabjunk időkorlátokat!

Készíts időbeosztást
Ha már picit átláthatóbb az életetek (a 3.-4. hónap körül), reggel írd össze, mettől meddig tervezed a sétát, az ebédfőzést, a fürdetést. Természetesen egy babával rugalmasabbnak kell lenni, mint baba nélkül, de anyukaként is érdemes átlátni a napot – és a picinek is jobb, ha nem folyik szét a nap.

A véletlenek
Azt mondják, hogy véletlenek nincsenek, és van benne valami. Írogasd fel, mi az, amire soha nem jut idő, ami véletlenül mindig elmarad! Ha rendszeresség van a dologban (pl. csak a torna marad ki mindig, de a napi facebookozás nem :-)) az utalhat valamire!

Összetett feladatok
Egy nő több mindenre tud figyelni! Nálam a nyelvtanulás pl. így megy: a reggeli kávézás közben írom ki az új szavakat a szótárba, majd elhelyezem az újságok közt a WC-ben, és napközben pedig mindenegyes pisilésnél egyszer átfutom. 🙂 Te is megtalálhatsz két olyan cselekvéssort, melyek megférnek egymás mellett, és így időt takarítanak meg!

Fogadj el segítséget!
Ha a párod épp a tévé előtt ül, ő is tudja böfiztetni a picit, míg te letornázol félórában! A kávézni érkező barátnő pelenkázhat egyet, míg te villámgyorsan kiteregetsz!

Fitneszanyu-tipp: válassz ki csak egyet a fenti tippek közül és próbáld ki! Majd írd meg, bevált-e!

Kövesd a blogot, mert újabb tippeket osztok meg Veled hamarosan! Jó olvasgatást!  Üdv, Blanka

Vibrotréning - kamu vagy hatásos?

Magyarországon a vibrotréninget már akkor elkezdték lejáratni, mikor megjelent. Alapvetően egy jó edzésről van szó, de erről sajnos fogalmuk sem volt a szoli-tulajdonosoknak és egyéb vállalkozóknak, akik szerették volna kiírni az üzletük ajtajára, hogy “GYORS FOGYÁS IZZADÁS NÉLKÜL!” némi bevétel reményében. Ők ugye vettek egy gépet, ami állt a sarokban, és néha ráállt egy túlsúlyos nő párszáz forintért – nem kell edzőt fizetni, nem vesz el munka időt. Sok szalonba bekerültek így ezek a gépek. Sajnos ezek azok, akik miatt azt hitted, hogy utcai ruhában, napi 10 perc állással sikerül 10-20 kiló felesleget – és mikor rájöttél, hogy ez átverés, akkor rásütötted a vibrotréningre, mint módszerrel, hogy kamu…

intensifit

Persze, hogy egy vibráló felületen állva, utcai ruhában, izzadás és energia-befektetés nélkül nem működik a fogyás! Elárulom: ha egy 10 kilós súly felett állsz utcai ruhában, akkor sem fogsz lefogyni. És ha egy kettlebell felett állsz utcai ruhában 10 percet, akkor sem! : )

A vibrotréner gép csak egy eszköz. Ha megfelelően dolgozunk rajta, meglesz a hatása. A lényege az, hogy egy vibráló-billegő felületen állva végezzük a gyakorlatokat. Ez az instabil alátámasztás aktívvá teszi azokat az izmokat, melyek az egyensúlyozásért felelősek: ezek a mélyizmok vagy más néven core-izmok, stabilizáló izmok. Has-, hát-, farizmokról van szó, melyek sima állóhelyzetben is tartanak, viszont ha a talaj instabillá válik, akkor fokozott működésbe lépnek.

Erre épít tehát minden billegő, rezgő vibro-gép, és más instabil-eszköz is: a trambulin, a bosu, a fit-ball… de azt fontos kiemelni, hogy maga ez a “fokozott állás” még nem edzés! Igenis kellenek a gyakorlatok! Általában kis súllyal, gumikötéllel, saját testsúllyal lehet ezeken a gépeken edzeni. Gondolj bele: egy bicepsz gyakorlatnál is érzed a derekad, farizmokat, hasizmokat, láb izmait… Konkrét hatások:

 • Több izommunka – több kalóriát égetsz
 • Több izom dolgozik egyszerre – időt spórolhatsz
 • A rezgés magas fokozaton fizikailag is “aprítja a zsírsejteket” – gyorsabban beindul a zsírégetés
 • Erősebb core-izmok – szebb tartás, jobb állapotú gerinc
 • A csontritkulás folyamata lassul (valójában erre lett kifejlesztveaz űrhajósoknak, a súlytalanság hatásainak leküzdésére!)
 • Serkenti a keringést

 

Valójában egy nagyon jó kis edzésformáról van szó. A 40 feletti nőknek, a csontritkulás megállítása miatt, kifejezetten ajánlják, ami persze megfelelő tápanyaggal bevitellel érhető csak el. Az elfoglalt nőknek, pl. anyukáknak, dolgozó nőknek, és dolgozó-anyukáknak pedig az időhatékonyság miatt lehet ideális! (Amúgysem divat már a 90-120 perces edzés konditeremben sem, ha jó az edzésterved más eszközökkel is lehet 30 perc egy jó intenzív edzés!)

Lehet, hogy egy idő után nem elég a terhelés, amit ad, de hát senki nem mondta, hogy kötelező csak a vibrogépet használni és semmi mást! A gumikötelet is szeretjük és használjuk, pedig tudjuk, hogy csak kiegészítő eszköz! Használd bátran tehát a vibrogépet, becsületesen leedzve, izzadva, edzőcuccban, valódi gyakorlatokkal : )

 

Példa vibro-edzésre (30 perc, közepes fokozaton):
Bemelegítés
1. Guggolás 15 + 12 fekvő (talajon a láb) x3
2. Kitörés hátra le keresztbe 12 pár + 20 vállbólnyomás (3 kg kézisúly) x3
3. Vádlipáros lábon 30 + planking 30 mp x3
4. Tricepsz tolódzkodás 15 + lebegő ülés 20 x3
Lenyújtás a talajon

 

!!! Nem ajánlott: terhesség alatt, fém implantátum – protézis, vesekő, epekő, hólyagkő, friss törés után, heveny trombózis, daganatos megbetegedés!!!

gép2

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Minket pedig személyesen ITT találsz meg!

Low budget edzésmódszerek

A kisfiam megszületése óta egyetlen fillért sem költöttem edzésre vagy diétára – mégis félév alatt leadtam 20 kilót. Egyszóval: Az egyik legbénább kifogás a “nincs pénzem mozogni.” Persze tudom, hogy a családi kasszából is kevesebb jut magunkra szülés után… Nézzünk tehát VALÓDI megoldásokat a problémákra!

 Piggy-Bank-Working-Out

1. Edzés a szabadban – gépek helyett
A szabadban edzés legtöbbünknek elsőre a futást jelenti. Pedig a lehetőségek tárháza végtelen! A hideg idő sem lehet kifogás, hiszen meleg ruhába öltözve éppúgy el lehet indulni, mint tavasztól-őszig. (Nyáron, kánikulában ne induljunk ki, válasszuk a reggeli és esti órákat.) A szabadban űzhetünk aerob típusú edzéseket, pl. futás, gyaloglás, biciklizés, görkorcsolyázás. Ezek az edzésformák elengedhetetlenek a fogyáshoz és az állóképesség növeléséhez. De a kreativitásunkat használva erősíthetünk is! Eszközként rendelkezésünkre állnak a padok, mászókák, faágak és lépcsők, illetve a saját testsúlyunk. Saját testsúlyos gyakorlat pl. a fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás, kitörés, hasprés.

 

2. Otthoni aerobik – terem helyett
Az internet tele van aerobik koreográfiákkal, így ha nincs pénzünk terembe járni órára vagy DVD-re, akkor is élvezhetjük az aerobik órákat! Természetesen több féle óratípusból válogathatunk, írjuk a keresőbe a step, dance, strengthing, zumba, body toning, aerobic, work out, class, choreography szavakat! Az is jó megoldás, hogy az edzőterem “jutalom” – csak heti 1x mész terembe, ha sikerült a kinti/otthoni 2-3 edzés…

 

3. Edzés otthon – filléres eszközökkel
Egy méter gumikötél vagy szalag a gyógyászati segédeszköz boltban pár száz forint. Egy fitt-ball (nagy labda) 3-4 ezer forintért már kapható, ahogy egy pár kézi súlyzó is. A lányok induljanak 3 kilós súlyoktól, de fiúknak-lányoknak is érdemes cserélhető tárcsásat venni, a későbbi fejlődésre gondolva. (Szokták írni itt-ott, hogy a lányok az elején dolgozzanak félliteres üveggel, melyben víz van, vagy egy kilós liszttel, de ez olyan kicsi terhelést jelent, hogy nagy eredményt ne várjunk tőle.) Gyakorlatilag a szabadsúlyokkal minden izomcsoportra több féle gyakorlatot végezhetünk, minél több eszközünk van, annál több oldalú lehet az edzéstervünk. (Párezer forintból otthoni eszközök? kattints! )

 

 

untitled

 

4. Pinceterem – az elit termek helyett
Gyakorlatilag rengeteg kicsi pinceterem létezik, és a jó edzettséghez nincs is szükség arra, hogy a szaunával, vadiúj gépekkel rendelkező termekbe járjunk! A pincetermek látogatói nagyrészt diákok, hiszen itt pár ezer forintért kapnak havi bérletet. Ezen kívül rengeteg jutányos akció van (majdnem minden teremben van délelőtti bérlet pl., de vannak időszakos akciók is), ezekre érdemes rákeresni az interneten! (Ne feledd, hogy mielőtt megveszed a bérletet, körbenézhetsz a teremben, érdeklődhetsz az órák felől, stb.) A pincetermek – és idesorolnám az egyetemek konditermeit is! – tökéletes helyszínt adnak egy tökéletes edzéshez, feltéve, hogy van kézi súly többféle méretben, rúd, tárcsákkal, fekvenyomó pad, és esetleg néhány alapgép. Így válaszd ki az ideális edzőtermet: kattints 

 

+1 Étkezés

A fogyni vágyóknak még egy lehetőségük van a spórolásra. A rengeteg fogyókúrás kaja, fogyasztó csodabogyó reklámja közt elveszve sokan elfelejtik az aranyszabályt: fogyás alapja, hogy kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elhasználunk. Egyszóval a fogyózáshoz nem kell más, mint kevesebbet enni – nem szedni kétszer, kisebb adaggal beérni, elhagyni a nasikat, a késő esti nagy vacsorákat. Persze a minőség is fontos, nemcsak a mennyiség. De a látványos fogyás nem annak lesz köszönhető, hogy ugyanannyit eszünk, mint korábban, csak a norbiupdate-ből. Hanem, hogy a csoki helyett banánt választunk, vagy más gyümölcsöt, a meki helyett pedig zabpelyhet tízóraizunk. És végül muszáj megemlíteni: az alkohol nemcsak pénzt visz el, de rengeteg kalóriát is tartalmaz. Diétás időszakban felejtsd el! 🙂

 

Fitneszanyu-tipp: az interneten, pl. ezen a blogon i számtalan INGYENES edzéstervet találsz, mely tökéletes hogy megtedd az első lépéseket!

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Nem számít a pénz, sőt, mindent megadnál a SZEMÉLYRESZABOTT segítségért? Kattints IDE MOST! :)

A MINDENT ELDÖNTŐ KÉRDÉS (...és válasz)

A mai világban, ahol minden az egyénről, egyéni szabadságról és jogokról szól, sűrűn használjuk a “Nekem ez jár”-mondatot. Ez egyrészről jó, hiszen 100 évvel ezelőtt kevés anyuka mondhatta volna, hogy jár neki a kikapcsolódás, a mozgás, időben és pénzben. Ma már igyekszünk mindent a kényelemnek és kellemességnek alárendelni.

Másrészről azonban tudjuk, hogy a sikerhez (legyen az munkahelyi siker vagy siker az alakformálásban) hihetetlen erőfeszítés és önkontroll szükséges. Az élsportolók, az üzletemberek, a feltalálók mindig arról beszélnek, ha valaki megkérdezi, hogyan jutottak idáig: kitartottak, akkor is ha nem volt kényelmes vagy kellemes a munka!

A nagy dilemma tehát, mindenkinek aki az alakját formálni szeretné, hogy mikor legyünk engedékenyek és mikor szigorúak önmagunkhoz?! Jó módszer, ha az egyes szituációkban felteszed magadnak a kérdést:

 

MEGENGEDHETEM EZT MAGAMNAK?!

Pl. eldöntötted, hogy leadsz 10 kilót. A mai 1 aerobik órára azonban nem akaródzik elindulni… Tedd fel a kérdést: MEGENGEDHETED MAGADNAK, hogy kihagyj egy edzést, te aki 10 kilótól akarsz megszabadulni?!

Vagy pl. hatalmas súlyfelesleggel küzdesz,de már elfogadtad, hogy te vagy a “kövér lány”, és “így szereted magad, ahogy vagy”. Vajon MEGENGEDHETED MAGADNAK ezt a gondolkodásmódot te, aki egy magzat kihordásáért, táplálásért, majd a gyerek egészségéért, életmódjáért vagy (leszel) felelős?!

Vagy pl. azt mondod “Ma még eszem egy nagyot utoljára”… Tehát szerinted MEGENGEDHETED MAGADNAK ezt a hozzáállást te, aki oly régóta halogatod a diéta kezdetét és fogadkozol, hogy lefogysz?!

Persze a fenti kérdésekre nincs jó vagy rossz válasz, pont ez a nehéz benne – mondhatod pl. hogy megengedhetem magamnak a pihenőnapot, a lakomát és hogy kövéren is szeressem a testem. Azonban ebben az esetben légy tudatában, hogy hoztál egy DÖNTÉST – és jusson eszedbe ez akkor is, amikor a sokadik nyáron érzed magad rosszul bikiniben, és irigykedve nézed azokat, akiknek összejött a strandforma…

FB_20140828_10_46_44_Saved_Picture

 

 

Fitneszanyu-tipp: sokat segít, ha feketén-fehéren leírod a célod, ami így, mint egy lámpás, egyértelműen vezet majd! Ha pl. leírtad, hogy “Legfőbb vágyam, hogy szeptember közepére leadjak 6 kilót!!!” – akkor ez egyértelműsíti a választ, mikor a közértben a nasis polc előtt válogatsz

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

 

huz-gép

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!