fitneszanyu

Élhető fitness - anyukáknak és dolgozó nőknek is

A múltkor egy csodálatos (tényleg az, külsőleg és belsőleg is, ismerem) edzőlány egy vendéggel konzultált a teremben, ahol dolgozom. Róla tudni kell, hogy 2 fitness versenyt nyert és eleve gyönyörű, és úgy egyáltalán: le a kalappal mindazért, amit elért.

A beszélgetés azonban kezdett köztük megrekedni, mikor a vendég közölte, hogy hány órában dolgozik és hány gyereket nevel. Szívesen betartja az edzéstervet (az otthonában), és betartja a táplálkozási szokásokat, amennyire tudja, de néha bizony este 6-kor ér haza és akkor kezdi el még a “2. műszakot” a gyerekekkel és háztartással, és kíváncsi lenne, hogy ha egy héten 5 ilyen nap van, akkor mikor és hogyan eddzen.

A válasz bizonytalan volt: kora reggel… vagy este… és küzdj az álmaidért.

Nos, örültem, hogy tanúja lehettem a beszélgetésnek, mert bizony ilyenkor tudatosul bennem, hogy mekkora különbség van néha életmód és életmód között.

Vannak ugye az alap fitnesz-szabályok: az étkezéssel, edzések számával, terhelésével kapcsolatban, és persze hogy mennyit aludj, meg sok más apróság. Aki mindent betart ezek közül, részletekbe menően és (ami még fontosabb) nagyon következetesen, az fitness modell is lehet. Aki abszolút nem tart be semmit a helyes életmóddal kapcsolatban, az megbetegszik és elhízik (bár valójában a túlsúly is egy betegség).

És van az a réteg, akik szeretnének egy jó közérzetet, egy egészséges testet, egy élhető napirendet, sok időt a szeretteikkel. Nos, vannak edzők, akik az ő számukra NEM tudnak alternatívát kitalálni, mert ők a saját (néha nagyon-nagyon profi) szabályaikban hisznek, a szerint élnek.

running_machine_01

Emlékszem, mikor munkába álltam a 1, éves kisfiam mellett, akkor esett le: egy “normál élet” (értsd: fitness termen kívül) bizony ilyen! Ugyanis a terhesség előtt csak aerobik és személyi edzésből éltem, könnyen leedzhettem 2 óra között, és egyszerűen nem értettem, hogyan élhet még olyan ember a földön, aki nem mozog. És akkor hirtelen, 8 óra munkával és egy apró gyerekkel, meg egy háztartással ráébredtem, hogy némely szabályt egyszerűen képtelenség betartani!

A mai napig heti 3-4 alkalommal mozgok, nem mindig alszom ki magam, és a felét sem költöm táplálék kiegészítőkre annak, amit előtte költöttem. Vállalom, hogy nem fitneszmodell vagyok, viszont fitneszanyu igen:

  • van egy csomó praktikám és tippem elfoglalt nőknek és anyukáknak (mert tudom milyen 10 óra munka után hazaesni és még háztartással bíbelődni, persze csak altatás után – és ebben NEM fér bele napi 1 óra edzés)
  • hosszútávon vállalható programokat adok a hozzám érkezők kezébe (ami nem színpadra állít, viszont hosszú éveken át fitten, csinosan és energikusan létezhetünk minden minőségünkben)
  • nem etetem őket trendi fitness-vitaminokkal, hanem valóban élő, rezgő komplex vitaminokat adok a kezükbe (anyukáknak nincs idejük és pénzük 4-5 féle vitaminkészítmény után rohangálni, bekapdosni)

Egyszóval maximálisan igyekszem KOMPLEX és TARTHATÓ programokban gondolkodni (erről a komplexitásról szólnak a Megújuló Programjaim is!) Valódi életmódváltásban – vagyis olyan szokások kialakításában, ami jó eséllyel egy életen át tartható – és nem valamiféle féléves felkészüléshez hasonlít.

Érdekes, hogy ahogy múlnak az évek, a sors is úgy hozza, hogy többet foglalkozom a komplex életmód tanácsadással, mint edzésterv gyártással (van olyan, aki jár másik edzőhöz és szereti is az edzéseit, azonban a gyereknevelési problémáktól kezdve a lelki életén át, mindig nálam lyukad ki valahogy egy konzultáción 🙂

live_comm_6666

Hiszem, vallom, hogy a fitnesz, a helyes életmód nem abból a napi 1 edzésből, és étkezési szabályokból áll – hanem életvitelből, döntésekből, hozzáállásból, gondolkodásmódból, jövőképről. A nőket (hálaistennek) mindez foglalkoztatja és nemcsak az alakjuk!! 🙂

Ezzel a legkevésbé sem azt üzenem, hogy anyukaként vagy elfoglalt nőként ne akarjunk még és még jobban figyelni, keményebben edzeni, és igazán látványos változást elérni. Csak tudatosítsuk, hogy nekünk néha kreatívan, néha kerülő úton, akár a “nagy egészet” újragondolva kell tennünk a testünkért – mert tennünk kell, ez nem is kérdés.

Jó edzést és szép napot mindenkinek <3

Blanka

FA-hírlevél

Turbózd fel a fogyásod / gyógyulásod komplex programokkal!

Gyere el csoportos vagy személyi edzéseimre!

Dolgozz fel, válj életmód nagykövetté!

A "mom bod" jelenség - avagy neked is anyatested van?!

Pár hónapja együtt nevettünk a facebook oldalon az “apatest” jelenséggel, ami kb. arról szól, hogy az izom nélküli, puha, sörhasú férfitestek kezdenek teret hódítani, és ez mennyire jó. 😛 Azóta, egyfajta ellenpéldaként feltűnt az interneten az “anyatest” is.

Effajta képeket posztolnak az anyukák:

mombod

Jó kis kérdést vet fel, hogy ha az apatestet elfogadjuk akár fiatal fiúk esetében, akkor az (akár több gyerekes!) anyukák miért ne vállalhatnák a striákat, a megnyúlt bőrt, a plusz kilókat?!

Persze én továbbra is azt mondom, hogy legyünk csinosak, mozogjunk, találjuk meg azt a mozgásformát és életstílust, ami nekünk bejön. De mindezt magunkért. A saját jó közérzetünkért, energikus napjainkért. Hogy többet vigyorogjunk, mint morgolódjunk. 🙂

Egyébként való igaz, hogy anyukaként nehezebben megy az alakformálás… Miért?

 

ÁTALAKULT A TESTÜNK

A testünk valóban alakul a terhességgel, a szüléssel – ez nem afféle legenda. A belső szerveinktől kezdve, a hormonokon át, a gerincen át, a bőrünkig minden alakul. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nincs esélyünk a fitt formára. De el kell fogadni, hogy egy megszült nő teste sosem lesz olyan, mint egy nem megszült nőé. Erre legyünk büszkék! Persze a jó forma még bőven kihozható, fontosabb azonban, hogy…

…MEGVÁLTOZTAK A SZOKÁSAINK IS.

A szokások sokkal lényegesebbek, mint a testi adottságok, ha az alakformálásról van szó. Például, hogy mikor, mit eszünk, mennyit alszunk, mennyit mozgunk. Végig lehet venni ezeket a szempontokat, mit hogyan csináltunk lány korunkban, és talán lesznek pontok amikhez visszatérhetünk. (pl. korábban biztos nem gyűrtük le az asztalon maradt összes maradékot 🙂 ) De valószínűleg lesznek olyan szokások is, melyekhez nincs esély visszatérni (pl. naponta 2 órát tölteni az edzőteremben 🙂 ) Mégis van néhány apróság, amin igenis lehet változtatni. Például…

… TÖBB ALVÁST BEIKTATNI!

Ugyanis az alvás a regeneráció alapköve, és a fogyáshoz is van köze! Persze esténként még gyorsan kiteregetünk, na még egy kis edény pakolás a konyhában, és csak húzzuk, húzzuk a lefekvést. Kelni viszont korán kell, nincs mese. Mégis, az alvási szokásaink átrendezése, újragondolása (így elősegítve a regenerációt) segíthet ledobni néhány kilót.

jennifer-nicole-lee-31-ok

Amerika legszexibb anyukája, Jennifer Nicole Lee

 

NEM JÓL / NEM ELEGET EDZÜNK

Mozogni persze kell. Nem, nem órákat töltve az edzőteremben, nem fitneszmodellek edzéstervét követve… Csak heti 3x félórát. Csak a mozgólépcső helyett a lépcsőt választva. Csak autó helyett lesétálni az oviig. Ilyesmi, naponta többször végezve bizony igenis számít kilók tekintetében!

ESTI RELAXÁCIÓ AZ EVÉS

Tipikus hiba (de nem csak anyukáknál!) hogy az esti evés, pláne a TV előtt, számít az esti relaxációnak, ehhez kötjük a “végre leülök + végre kikapcsolok+ finom ízek + nincs stressz” érzéseket, így jóvalta több kalóriát viszünk be, mint kéne…

Te milyen szokásokon változtatnál apránként, hogy ledobj néhány kilót? 🙂

Jó edzést, szép napot! Blanka

Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

fantasy

Mindenkinek kockás hasat?!

Én a magam részéről borzalmasan csodálom azokat a fitness versenyzőket, akik rendszeresen színpadon állnak. És azokat az edzőket is, akik ezekre a versenyekre felkészítenek ill. ők maguk is versenyeznek.

De én edzőként általában természetes személyeket készítek fel a természetes életre. Vagyis egy olyan életformát próbálunk kialakítani, ami hosszútávon (vagyis egy életen át) tartható és élvezhető. Ami természetes és könnyed. De persze egészséges, és energiát ad, sok-sok plusz évet, örömet, fittséget.

Természetes személyeket természetes évekre. Vagyis olyan szabályokat és apró változtatásokat érdemes beiktatni, ami még vállalható, és fegyelmezetten kivitelezhető. Hiába töltjük le fitness modell versenyzők diétáját az internetről, nem fogjuk tudni végigcsinálni, mert fegyelmezettségben, testben, agyban stb. még nem tartunk ott, ahol ők.

Jessie Hilgenberg - female personal trainer - women fitness model

De talán nem is kell. Egy 3 gyerekes anyuka dobjon le néhány kilót, ne legyen elhízott (=beteg) hanem friss, üde, energikus. Az ő esetében ennyi a fitnesz. A 68 éves néni sétáljon nagyokat, nála megint mást jelent a fitnesz. Mert a fitnesz fittséget jelent. Vagyis testi-lelki energiát és jóllétet.

Nem kockás hasakat a színpadon!

Illetve nem csak. Persze, gondoljuk, az a fitnesz csúcsa. Az etalon. De ugye mikor elmész futni reggel, nem stresszelsz azon, hogy “úristen, az olimpián sokkal gyorsabban futnak, mint én, basszus!” és amikor kifested a szemed reggel, akkor sem gondolsz arra, hogy “jézusom, a velencei fesztiválon megválasztott sminkeshez képest semmi vagyok!!” 😀 Te ugye csak futsz egy jót és jobban érzed magad. És szebb sminkkel jobban érzed magad.

A fitnesz őrület ugyanez. Persze csinálhatsz kockás hasat magadnak, de mi van ha nem sikerül?! Ha csak egy elégedett és energikus anyuka vagy, aki jobban érzi magát, kevésbé stresszes és többet mosolyog? A mozgásnak köszönhetően, a kiegyensúlyozott kajálásnak köszönhetően… Nyilván a fitnesz modellek motiválóak, használjuk ezt ki! És akár tűzzük ki célul, hiszen “célozd meg a hholdat, és legrosszabb esetben is egy csillagon landolsz”…. De ez esetben ne feledjük, hogy a színpadon sportolók állnak, versenyzők, akik mögött brutális felkészülés áll. Vállalod azt is?! Beilleszthető egyáltalán az életedbe?

paige-hathaway

Szerintem találjuk meg a saját fitnesz-céljainkat. Természetesen senkit nem tántorítok el a fitnesz karriertől vagy a maximalizmustól. Csupán a fitnesszel kapcsolatos stresszek néha többet ártanak, mint maga az antifitnesz magatartás…

Szép napot jó edzést nektek 🙂 Blanka

Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

fantasy

Időnyerő - avagy hogyan fér be az edzés a 24 órába??

A baba megszületésével elkezdődik a végeláthatatlan harc az idővel. Legalábbis az anyuka így érzi. Ha korábban is kevésnek érezte a nap 24 óráját, ha korábban is csak épphogy (vagy egyáltalán nem) szorított időt az edzésre, akkor most talán végképp lemond róla… Egy fitneszanyu azonban tudja, hogy a babának és neki is az egészség fontos! És apró trükkökkel időt szabadít fel rá. Hisz ez az első lépés a Megújuláshoz!

 

Tévénézés és Facebook
Mennyi időt töltünk tévénézéssel? Ha csupán csak a háttérben megy a tévé, már az is elég, hogy lassabban és kevésbé hatékonyan végezzünk egy-egy feladatot! Ugyanez igaz a Facebookra: ha (jobb esetben) nem is ragadunk le előtte órákra, a bekapcsolt monitor mindig odavonzza a tekintetünk! Szabjunk időkorlátokat!

Készíts időbeosztást
Ha már picit átláthatóbb az életetek (a 3.-4. hónap körül), reggel írd össze, mettől meddig tervezed a sétát, az ebédfőzést, a fürdetést. Természetesen egy babával rugalmasabbnak kell lenni, mint baba nélkül, de anyukaként is érdemes átlátni a napot – és a picinek is jobb, ha nem folyik szét a nap.

A véletlenek
Azt mondják, hogy véletlenek nincsenek, és van benne valami. Írogasd fel, mi az, amire soha nem jut idő, ami véletlenül mindig elmarad! Ha rendszeresség van a dologban (pl. csak a torna marad ki mindig, de a napi facebookozás nem :-)) az utalhat valamire!

Összetett feladatok
Egy nő több mindenre tud figyelni! Nálam a nyelvtanulás pl. így megy: a reggeli kávézás közben írom ki az új szavakat a szótárba, majd elhelyezem az újságok közt a WC-ben, és napközben pedig mindenegyes pisilésnél egyszer átfutom. 🙂 Te is megtalálhatsz két olyan cselekvéssort, melyek megférnek egymás mellett, és így időt takarítanak meg!

Fogadj el segítséget!
Ha a párod épp a tévé előtt ül, ő is tudja böfiztetni a picit, míg te letornázol félórában! A kávézni érkező barátnő pelenkázhat egyet, míg te villámgyorsan kiteregetsz!

Fitneszanyu-tipp: válassz ki csak egyet a fenti tippek közül és próbáld ki! Majd írd meg, bevált-e!

Kövesd a blogot, mert újabb tippeket osztok meg Veled hamarosan! Jó olvasgatást!  Üdv, Blanka

Méregtelenítés - az új év első teendője

Régóta tartó, látszólag ok nélküli gomba- vagy bőrproblémák, rendszertelen széklet, fejfájás, epebetegség, hüvelygyulladás, kellemetlen szájszag. A belekben lerakódott méreganyagok (tartósítószerek, mesterséges ételadalékok, gyógyszerek), illetve a megemészthetetlen tápanyagok megakadályozzák a tápanyagok felszívódását, melyek a belekben maradnak, és rothadásnak indulva méreganyagokat termelnek. A böjtölés lényege, hogy kitakarítsuk kicsit a szervezetet. Hetente egyszer rendszeresen iktass be egy böjtnapot, pl. hétfőnként (kipihenve a hétvégi nagy evészetet), vagy pénteken (az egész hetet pihenve ki) 🙂

 

imagesU77ETLBE

 

 

GYÜMÖLCS-NAP: Tartható méregtelenítés anyukáknak, kis kiegészítéssel: 1,5 kg friss gyümölcs, lehetőleg egyféle gyümölcsből. Reggelire és ebédre fogyasszunk hozzá kis müzlit a szoptatás alatt.

JOGHURT-NAP: 6 pohár natúr joghurt édesen (gyümölcsdarabokkal, vagy –péppel – akár összeturmixolva, esetleg mézzel), vagy sósan (zöldségdarabokkal, fokhagymával, vagy curryvel!!). A joghurt az emésztőrendszer nagy gyógyítója!

RIZS-NAP: a rizs-napon egész végig rizst eszünk: szintén édesen (méz, fahéj, mazsola vagy gyümölcsdarabok) vagy sósan (zöldség, petrezselyem, snidling) – lehetőleg barnarizst válasszunk!

MUTÁRMAG: A méregtelenítés napján reggel és este nyelj le rágás nélkül egy-egy kávéskanálnyi mustármagot, mely szépen „végigkaparja” a belek falát.

 

A zöldségek és gyümölcsök, a sok folyadék és minőségi, méregtelenítő étrendkiegészítők elengedhetetlenek a hosszútávú tisztulási folyamathoz. A terhesség alatt tilos mindenféle böjt, de a szoptatás alatt különösen fontos, hogy néha kitisztítsuk a szervezetet. Azonban nagyon szigorú és hosszúböjtöket nem csinálhatunk, mert a babának változatos étrenddel szolgáltathatunk minden tápanyagból. Ebben az időszakban maradjunk az 1 napos méregtelenítő kúráknál.

Fitneszanyu-tipp: a méregtelenítés jelentőségével már a régiek is tisztában voltak! Gondoljunk csak a keresztényeknél a mai napig tartott Nagyböjtre, vagy a pénteki húsmentes napra!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST ! :)

 

Vonulj el - a sikerért!

Az otthon lévő, kisgyerekes anyukák sokszor panaszkodnak hogy a világtól kissé elzárva élünk. Egy tejfölért leszaladni a közértbe is félnapos programnak tűnik, egész nap nincs kihez szólni, megosztani a gondolatokat, új információkat hallani… Ez tényleg sok nehézséget jelent, és ha keveset van otthon a párod, vagy nem járnak át hozzád barátnők és ismerősök, akár egész őrjítő tud lenni…

Azonban most egy geész más megközelítéssel nézzük meg, hogyan fordíthatjuk a helyzetet a javunkra fogyás terén!!

Lehet, hogy életed során többször próbáltál formálódni, életmódot váltani, és mindeddig nem sikerült. Vajon miért?! Nem lehet hogy a megfelelő fókuszálás hiányzott?!

Ugye azt szoktuk mondani, hogy a változás agyban dől el: a lényeg, hogy kitartóan szemezzünk a célunkkal, fókuszáljunk az eredményre. Mikor is tudnánk jobban összpontosítani, mint egy elvonult élethelyzetben?! Persze, a kicsi gyerek sok gondolatot-időt lefoglal, de egészen biztosan nem tesz például olyan megjegyzéseket, mint a kolléganőd, miután elkotyogtad, hogy újra diétázni kezdtél. („Már megint belekezdtél egybe?!”) Vagy az ismerősöd, mikor elmondtad, hogy már leadtál 5 kilót. („Hát igen… Mondjuk, igazából nem leadni, hanem megtartani nehéz a súlyt, ugyebár!”) Az efféle megjegyzések, amikkel a „kinti világban” nap, mint nap találkoztál, nem feltétlen direkt gonoszak, vagy célzásértékűek! Viszont, ha többedszer indulsz neki az életmódváltásnak, könnyen lelombozhatnak, és elvihetik a fókuszt a célról az „úgy-sem-sikerül”-érzésre… Na, az otthon töltött évek alatt pont ezek a találkozások, külső ingerek csökkennek, és végre megerősítheted magadban a hitet:

Ezúttal sikerülni fog!! 🙂

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

Az első 3 lépés kezdőknek

Minden kezdő, újrakezdő, szülés után lévő anyuka átéli az “el kéne kezdeni mozogni”-érzést. 1.) A legelső lépés, hogy rászánjuk magunkat a Fitness-Women-Workout-Exercises-Lungesmozgásra. Vagyis elismerjük, hogy szükségünk van rá ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat / fogyjunk / alakuljunk / vitálisabbak legyünk. Ha elismertük, hogy a mozgás szükséges,  akkor még csak ott tartunk, hogy muszáj elkezdeni – de hogyan garantálhatjuk, hogy ki is tartunk majd?! 2.) Válasszunk olyan mogásformát, ami örömmel tölt el! Ez kulcsfontosságú! Hiába tűnik egyszerű és olcsó megoldásnak pl. a futás, ha se nem szórakoztat, se nem tölt fel… Biztos volt már olyan edzéstípus, ami tetszett (akár csak nagy vonalakban, pl. csapatjátékok, zenés mozgásforma stb.) – emlékezz vissza és igyekezz ezek közül választani! Ha pedig nem volt, akkor itt az ideje megtalálni Őt, a Te sportos. Én hiszem, hogy mindenkit alahol vár az Igazi : )  3.) Ha tehát rászántuk magunkat, hogy (újra) elkezdünk edzeni, akkor megtervezzük a folyamatot, hogy biztosan jó úton haladjunk. Legyenek reális elképzeléseid, a napirutinodat, az energiáidat és a céljaidat illetően! Pl. egy újszülött mellett a heti 3×30 perc bőven elég lesz az első 4 hétben. Ha viszont életmódot váltasz és fogyni szeretnél, akkor a heti 4×60-90 perc lesz ai ideális! Tervezd meg, mel napokon végzed az edzéseid!

Ezek a legelső lépések a kezdetekkor. Tehát elkezdtél edzeni. Mire figyelj a gyakorlatban?

Ruházat
Legyen kényelmes, a vékonytalpú tornacipőket felejtsük el! Ha szabadban edzünk hideg időben, még sapkát-sálat is húzzunk! A ruha legyen pamut, hogy az izzadságot beszívja! Hölgyek (főleg szoptatós anyukák) számára elengedhetetlen a jó melltartó!

Kipihentség
A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a rendszeres, ritmusos, zavartalan alvás –  napi 7-8 órában! Lehetőleg ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk, habár tudom, hogy kisbabás anyukáknál ez szinte kizárt…. Ők próbáljanak délután ledőlni kicsit!

10303747_529378963854449_4125559540211144551_n

Bemelegítés és nyújtás
Az edzés előtt kötelező a felkészülés, bemelegítés, mely tartalmaz keringésfokozást (pl. helyben futás), hajlításokat és forgatásokat, illetve nyújtást. Az edzés végén pedig kötelező a nyújtás-lazítás legalább 10 percben!

Fokozatosság
Kezdjük kis adagokkal, heti 2-3 alkalommal az edzést, mely szülés után ne legyen több félóránál! Hetente lehet eggyel több edzés, melyek 5-5 perccel legyenek hetente hosszabbak!      

Helyes végrehajtás
Kérjünk meg  szakembert, hogy mutassa meg a gyakorlatok helyes végrehajtását, a futás helyes technikáját! Ezt az edzőtermekben az ún. teremedzők ingyen megmutatják Neked!

Pulzusmérés
A pulzusmérés a szoptatós anyukáknál elengedhetetlen, hogy elkerüljük az anyatej savasodását! Erről a témáról hamarosan bővebben!

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

ferdehas

TI KÜLDTÉTEK: Pálfalvi Ági, egy fitt anyuka

Íme, egy új fitt anyuka a Ti küldtétek rovatban – Pálfalvi Ági szuper formában van, és kifejezetten büszke rá, hogy majdnem 40 évesen, 3 gyerek (az első kettő egy ikerpár!!) után ilyen az alakja! És egyet kell értenünk! : )

Ági, egy ikerpár és egy 3. baba születése után, közel a negyvenhez

Áginak kicsi kora óta élete része a rendszeres és komoly sport, ami valószínűleg megalapozta a későbbi fitt formát. A gimiben már sport osztályba járt, versenyszerűen atletizált. A későbbiekről így mesélt:

“Volt egy rövidke időszak,amikor abbahagytam a sportolást, kicsit meghíztam, de még időben észhez kaptam. Az elhízás nem a terhességekkel függött össze.:)
Amikor az ikreimet vártam, akkor nagyon odafigyeltem az étkezésre, 13 kg-ot híztam a két babával. Mikor hazajöttünk a kórházból, már szinte semmi plusz nem volt rajtam. A harmadik babával akkor lettem terhes, amikor az ikrek 10 hónaposak voltak. : ) A kicsivel is 13 kg-ot híztam. Ez után a szülés után is hamar visszafogytam, habár ebben az időben nem sportoltam.
A rendszeres futást 2 és fél éve kezdtem el újból. Heti 3x futok 6-8-10 km-t. Elég szoros időbeosztás szerint élek, mivel du. 2-ig dolgozom, utána vagy én edzek, vagy a három gyereket hurcolászom edzésekre… : ) Aztán persze a háztartás is…
De nagyon jó, hogy a férjem is büszke rám és több huszonévestől hallottam már, hogy negyven évesen szeretnének így kinézni mint én. : ) Ez azért hízelgő. : )”

Napjainkban

Bizony!! Ági hozzáállása bizonyíték rá: a mi döntésünk, van-e időnk a saját testünkre! ÉS hogy nem csak a sztároknak, plasztikai sebészettel stb. hozható össze a jó forma! Gratulálunk!! : ) Ha Te is fitt anyuka / kismama vagy, küldd el a sztoridat, képekkel; motiválj másokat!! fitneszanyu@gmail.com
Üdv, Blanka

Reggelizz - különben eltörik az orrod!! :)

Tudjátok: a fitneszben kötelező a reggeli. Ma a saját rémsztorimmal támasztanám alá ezt a szabályt:

Óriási hibát követtem el tegnap: elfelejtettem reggelizni, sőt egész délelőtt nem ettem. Ilyen még nem történt velem, de most mindig közbejött valami, vagy a gyerek rohangált körbe a lakásban bilivel a fején, vagy észrevettem egy fél pár zoknit, vagy eszembe jutott a mosatlan… A lényeg, hogy délre teljesen lement a vércukrom, és mikor túl hirtelen álltam fel, egyszerűen egy pillanatra elvesztettem az eszméletem, neki estem arccal egy vascsőnek, majd a földre zuhantam. Tényleg csak egy pillanatig tarthatott az egész, mire kinyitottam a szemem, a kisfiam már ijedt arccal állt felettem – ezúttal nem bilivel, hanem gyümölcsös tányérral a fején. Gyorsan ránevettem, hogy el ne sírja magát, ekkor éreztem meg a fájdalmat az arcomban. Később a tükör is alátámasztotta gyanúm: az orrom vérzett, a felső ajkam elrepedt, a fogam is vérzett. Rövidre zárva a sztorit: az orvos megerősítette, hogy az orr eltörött, de mivel nem mozdult el a csont, nem lesz vagány bokszoló orrom (pedig már majdnem beleéltem magam! : ) És akkor most a reggeliről:

Mi történt? Ha nincs energia bevitel, nincs energia. És az energia bevitelt az étel jelenti, hiszen nem fénnyel táplálkozunk! Éjszaka is használunk valamennyi energiát (légzés, test hőmérséklet…), nappal meg pláne! A reggeli tehát kötelező, különben jön a leesett vércukor és a szédülés, ájulás. Jobb esetben pedig minimum a fáradtság, levertség a nap folyamán.

Miből áll a reggeli? Elsősorban szénhidrátból, ami a legfőbb energia forrásunk. Ez lehet müzli, vagy teljes kiőrlésű kenyérszelet pl. Vigyünk be egy kis fehérjét is, pl. tejtermék, tojás. A zsírokat pl. egy kis vaj a zsömlén, vagy a tej képviseli. Figyelj a folyadékbevitelre is!

Az én reggelim általában: 0. lépés a napomban: tejeskávé : ) ezután jöhet: natur müzli tejjel vagy vajas zsömle egy kis feltéttel, esetleg főtt tojással vagy zöldséggel!

Edzés előtt is? IGEN! Igaz, hogy ha nincs benned elég szénhidrát, hamarabb indul be a zsírégetés – pár perccel. Ha viszont van benned energia: keményebben edzel, jobban fejlődsz, a nagyobb terhelés nagyobb utóégetéssel jár!! Melyik éri meg jobban?? Ha reggel azonnal edzeni indulsz, akkor is egyél egy fél kiflit!

Tanulj a hibámból, legyél fitt, energikus anyuka – reggelizz!! 🙂

Blanka

15 titok rólam. Blanka

Ma 1 éves a Fitneszanyu Blog!!!

Ebből az alkalomból egy rendhagyó meglepetés-bejegyzéssel készültem nektek, Kedves Olvasók : ) Mivel viszonylag ritkán írtam saját magamról, most ezt szeretném pótolni, és megosztani Veletek 15 “titkot” a magánéletemből! Íme tehát, 15 dolog, amit egészen biztosan nem tudtál rólam, a Fitneszanyu Blog szerzőjéről! Jó szórakozást! : ) Üdv, Blanka

 

1. TITOK: 15 évesen közel 90 kilót nyomtam! Jobban gyűlöltem a tesiórát, mint bárki más az osztályban – és még annál is jobban önmagamat… Ismerem tehát a szorongás, az önmarcangolás fogalmát, az étkezési zavarokat, a tehetetlenség érzését… A lelkem és a testem is őrzi ezeknek az éveknek a fájdalmát – de egyben élő bizonyítékul is szolgál arra: lehet változtatni!!

2. TITOK: A magasságom: 182 cm.  Jó sok időbe telt, míg megszoktam! : )

3. TITOK: A legjobbfej edzőtárs: a kisfiam. Ádám, aki most 16 hónapos, imád a nyakamon lógni, ha épp kitörést végzek, vagy a hátamon ülni a fekvőtámasz alatt. Ha babakocsival futok, és megállok pihenni: határozottan jelzi, hogy csak haladjunk, haladjunk… Csak nem személyi edző lesz ez a gyerek?! : ) Egyébként a legjobb valódi edzőtárs a tesóm, Laura. Egyesek szerint amúgy pontosan ugyanúgy nézünk ki. Ő ezt kereken (és rémülten) tagadja. : P

4. TITOK: Lengyel szakon szereztem diplomát, a PPKE-BTK-n. A Lengyelország iránti szerelem kamaszkoromban kezdődött, és egészen az egyetemig repített. Egyébként a párom is lengyel származású, az egyetem utolsó évében, Balatonlellén ismertem meg. Otthon is lengyelül beszélünk, és a kisfiam már érti és próbálgatja anyanyelvét és apa-nyelvét is… : )

5. TITOK: Korán fekszem, korán kelek. Próbálom mindig kialudni magam, ennél nagyon ritkán lehet csak fontosabb egy program vagy egy film. A baba persze felborította a ritmust, az első félévben sűrűn keltünk fel éjszaka – ilyenkor próbáltam nappal pótolni a pihenést!!

6. TITOK: A párom egy csodálatos férfi: mindenben, mindig támogat. De azt biztosan nem gondoltátok, hogy a blog kapcsán is velem örül minden új olvasónak, minden hálás levélnek, minden új lájknak! : )

7. TITOK: A rövid haj a védjegyem. Még a hosszúhaj-párti ismerősök is azt állítják, hogy a rövid haj az igazán “blankás”. Egyébként gimis koromban, az életmódváltás kezdetekor vágattam le a hajam először.

8. TITOK: A blog bejegyzések írásához ihletre van szükség. Ha van: jönnek a jobbnál-jobb téma ötletek, hirtelen 5-6 cikket is képes vagyok megírni. De ha nincs (vagy pont nem akkor, mikor van időm írni), akkor jön az alkotói válság… nehéz ez a bloggerina-élet! : )

9. TITOK: Rengeteg edzőteremben dolgoztam már, de van egy hely, ahova “hazajárok”. Itt sosem éreztem, hogy a munka teher, vagy hogy  a vendégek hisztisek : ) Nagyon jófajta élet, mikor imádsz bejárni dolgozni / edzeni!! Ajánlom Nektek is szeretettel: www.cornerfitness.hu

10. TITOK: A Fitneszanyu Blog arculatáért (logó, fejléc, a Nagy Megújuló Program dizájnja) nagyon jó barátnőm, Török Szilvi a felelős. Köszönet neki ezúton is!

11. TITOK: 12 éves koromig nem tudtam leolvasni az analóg órát! Az előbb említett Szilvi barátnőm ragaszkodott hozzá, hogy ezt a titkot semmiképp se hagyjam le a mai listáról, hadd röhögjenek mások is – rajta kívül. : )

12. TITOK: A sport egyik legfontosabb hatása a nőiesség fejlesztése! Tapasztalataim szerint, azok akik az edzésekkel megismerik és “használják” a testüket, képesek igazán megszeretni és magabiztosan viselni azt! Te képes vagy gyönyörködni a testedben?? Egy profi fotósorozat segíthet megélni ezt az érzést! Ajánlom szeretettel a legjobb fej fotóst, a tesómat: www.picurfoto.hu

13. TITOK: Saját, itthoni súlyzó készletem van, mivel a súlyzós edzéseket  kedvelem igazán, de a pici mellett ritkábban jutok el terembe. A rudat a tárcsákkal (rozsdamentes acélból) ezermester Apukám készítette nekem, szép fehérre festette, és én díszítettem! Szép, nem igaz?!

14. TITOK: Mindig lehet hova fejlődni! Elméletben és gyakorlatban is! Számomra nem telik el nap szakirodalom nélkül, és mindig vannak újabb céljaim a fizikai terheléssel kapcsolatban is! “Légy jobb, mint tegnap!” ugyebár : )

15. TITOK: Ajándék!!!! Azok között, akik lájkolják a cikket, kisorsolunk 3 db Nagy Megújuló Program kiadványt! A játék az elkövetkezendő 3 napban (nov. 1-ig) tart!! A füzet tartalmaz egy teljeskörű 6 hetes edzésprogramot, mellyel garantált a látványos formálódás! Tudj meg többet a kiadványról itt !!

 


Köszönöm Nektek az elmúlt egy évet, és várlak Benneteket a blogban továbbra is szeretettel!

Üdv, Hámori Blanka
aerobik oktató és személyi edző

www.facebook.com/Fitneszanyu

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!