fitneszanyu

8 étkezési hiba, amit leggyakrabban elkövetünk

Személyi edzők szedték össze, hogy mik azok a leggyakoribb (és legegyértelműbb) hibák, amik egészségünk és álomalakunk útjába állnak:

 1. TÚLZOTT KALÓRIA BEVITEL

Nem meglepő, ez van az első helyen 🙂 Először is ott az unalom-, ill. bánat-evés, az ízekhez való kötődés, a rossz rögzülések (Gyerekkorból: “mindent meg kell enni!”) és persze az alváshiány, amit a szervezet jelez nekünk: “Nincs elég energiám!” – de pihenésre gondol… mi viszont kalóriát adunk neki.

FB_20140924_08_53_15_Saved_Picture

2. TÚL KEVÉS KALÓRIA

A koplalás hibája egyrészről, hogy raktározó üzemmódra kapcsol a szervezetünk, másrészt viszont azért is veszélyes, mert ha a testünk elkezd fehérjét bontani (=izmot sorvasztani), azzal a későbbi zsírégető funkciók is lelassulnak.

3. RANDOM KÚRÁK

Akármilyen jónak tűnik is egy diéta, az ideig-óráig alkalmazott és sűrűn váltogatott kúrák felborítják a szervezet egyensúlyát,és a működéseket hosszú ideig, sok kísérletezéssel tudjuk csak visszaállítani. A cél az legyen, hogy egy életen át tartható, jól alkalmazható étkezési szokást állítsunk be magunknak!

4. NINCS HELYES ELOSZTÁS

Hiába is eszünk annyi kalóriát, amennyi elő van írva és hiába is eszünk jó minőségű tápanyagokat, ha a napi elosztás helytelen – pl. csak este eszünk, egész nap éhezünk.

FB_20140904_20_55_03_Saved_Picture

5. KEVÉS FOLYADÉK BEVITEL

Nem is kell ragozni, hogy mihez vezet. De ha már elhízásnál tartunk: a folyadék elősegíti az anyagcsere működést! Viszont érdemes nem közvetlenül étkezés után inni, mert így viszont lassul az emésztés.

6. KEVÉS VITÁLANYAG

Vitaminok, ásványi anyagok, rostok és így tovább. Tudjuk, hogy kell a megfelelő működéshez. De arra is gondoljunk, hogy ha nincs elég tápanyag és úgy érezzük, hogy “hiányállapotunk” van, mit teszünk? Enni fogunk. Vagyis helytelenül plusz kalóriát viszünk be – a plusz tápanyag helyett.

7. KEVÉS FEHÉRJE

Bizony, a fehérje pont azért fontos, hogy az izom-százalék növekedjen, míg a testzsír csökken. Ha ugyanis izomból égetünk (koplalás esetén, de sport közben is!) akkor a zsírégető képességünk csökken, a visszahízás garantált.

8. GYORSKAJÁK

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorséttermek kínálata milyen ijesztő mind kalória, mind méreganyagok, mind függőség szempontjából. Amit viszont bátran választhatunk gyorskajaként, afféle joly jokerként rohanós napokra: gyros pitában

 

Jó alakulást mindenkinek! Ha edzeni jönnél vagy étrendet szeretnél, ide kattints! Ha termékek érdekelnek, itt a helyed! Csatlakoznál a csapatunkhoz? Várunk!

Blanka

fantasy

Pozitív energiákkal az alakformálásért!

Vanda személyi edzésre járt hozzám egy ideig. Korábban is ismertem, és azóta is tartjuk a kapcsolatot, így tudtam: mióta világ a világ Vanda fogyózik. Magas is volt és nagydarab, nem kövér, de volt rajta felesleg. Éveken át hallgattam, hogy most így fogyózik, most azt a módszert próbálja ki, most ez a termék, most az az edző… Mondanom se kell, semmit nem fogyott.

Múltkor szembe jött velem az utcán, és nem hittem a szememnek: hibátlan alak, mosolygó arc, ragyogó nő. Elképesztően nézett ki! Természetesen azonnal beszélgetni kezdtünk, és találd ki, mi történt vele…

FB_20141130_18_11_00_Saved_Picture

 

 • Sikerült a nyelvvizsgája (amivel ezer éve szenvedett, húzta-halasztotta…)
 • Talált egy jó munkahelyet, ahol jól érzi magát
 • Talált egy olyan Férfit, akivel tökéletes összhangban, szeretetben élnek

Milyen gyakori!

Ahogy feloldósnak a görcsök (lehetőleg több, jelentősebb görcs), azonnal beindul a fogyás (vagy szépül az arcbőr, erősödik a köröm, nincs alvás probléma stb. – szóval a fizikai valóban megnyilvánul az Erő, az Egész-ség…)

Ennek különböző okai vannak (az én nézetem és tapasztalataim szerint) :

 1. Konkrét érzelmi evés csökken
  Maga a tett (unatkozom és eszem, bánatos vagyok és eszem) oka fogyottá válik, vagy egyszerűen többé nincs idő rá! Mínusz kalóriák.
 2. Megszűnnek a gócpontok – szabad áramlás
  A lelkiismeret-furdalás, a szégyen vagy más súlyosan negatív érzelmek olyan blokkokat hoznak létre bennünk, melyek akadályozzák az energiák szabadon áramlását. Ha ez helyre áll, beköszönt az EGÉSZ-SÉG. : )
 3. Gondolataink hatással vannak az ételre!
  Ugye hallottál azokról a kísérletekről, melyben a szobanövény elhervad a folyamatos negatív ingerekre, a pozitívakra viszont kivirágzik? Az ételeink többsége növényi eredetű, ne feledd. A gondolataid és érzelmeink pedig óriási erővel: a közelen élő rendszerek könnyedén ráhangolódnak! Ha eleve „uristen-hány-kalória-ez” hozzáállással állsz neki egy étkezésnek, akkor a hízás elkerülhetetlen.

imagesU77ETLBE

Próbálj pozitívan, nyugodtan és ésszerű adagokkal étkezni. Mondj előtte el egy „köszönömöt” vagy áldást, hogy az étel pozitívan hasson a szervezetedre! Felejtsd el a rettegést és lelkiismeret furdalást! Ez a hozzáállás sokkal többet ad a Testednek, mint bármely diéta vagy étrend kiegészítő!

Jó szépülést kívánok, Blanka : )

————————————————————

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munkaidőben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

A bennünk élő Aphrodité

Csodálatos könyvet írt Jean Shinoda Bolen pszichiáternő a nőkről. A női alapvonásokat a görög mitológia 7 istennőjével hozza párhuzamba: a női önállóságot Artemisz, az intellektuális nőt Athéné, a legbelsőbb harmóniát Hesztia, az anyaságot Démétér jelképezi, míg Héra az örök asszony, Perszephoné pedig a bennünk élő kíváncsi kislány. Én azonban a legszorosabb értelemben vett hetedikkel szeretnék most foglalkozni: az elbűvölő, csodás Aphroditével – a bennünk élő Nővel.

 aphrodite1

Egy barátnőmtől hallottam az „anti-nő” kifejezést, és mikor megkérdeztem mire gondol, csak nagyjából tudta körbeírni: „olyan, aki görbén áll… és hülyén öltözködik… látszik, hogy nem örül, hogy nő… vagy nem is tudom…” Én azonban rögtön tudtam, hogy mire gondol. Nem a külsőségeken van a hangsúly, azonban sokat mondóak. Egy beesett vállú, slampos nő, még ha van is rajta smink, vagy drágák a ruhái – aki nem tudja 100%-ig élvezni, hogy nő.

Edzői munkám során számtalan „anti-nővel” találkoztam, de jó hír, hogy nem egy közülük csodálatosan kivirágzott a mozgás hatására. Számtalan mozgásforma létezik, csak meg kell találni, mi az, ami önbizalmat és jó érzéseket kell bennünk? Lehet, hogy a futás felszabadít, lehet, hogy untat. Lehet, hogy a hastánccal istennővé válsz, lehet, hogy ügyetlennek érzed magad. Ha valamelyik sportról bebizonyosodik, hogy nem jön be, ki kell próbálni mást.

A rendszeres mozgás csodálatos módszer, hogy összebarátkozz a testeddel. Minél többet érzed a tested, annál jobban ismered, minél jobban ismered, annál magabiztosabbal „viseled”, és annál több siker élményben lesz részed.

És mi tehet szebbé egy nőt, mint a szép tartás, az összerendezett mozgás, és a kisugárzás, melyből messze tőle érezni, hogy rendben van önmagával, elégedett és büszke?! Hiszem, hogy anyukaként is folytatni kell (esetleg elkezdeni) felfedezni magunkban Aphroditét. Vagyis folytatni (esetleg elkezdeni) mozogni, és megteremteni a jó közérzetünket, nőies, elbűvölő kisugárzásunkat.

Fitneszanyu-tipp: a bevezetőben említett könyv egy csodálatos mű, melyet szeretettel ajánlok mindenkinek, aki szeretné felfedezni, fejleszteni női mivoltának rejtett kincseit! (Jean Shinoda Bolen: A BENNÜNK ÉLŐ ISTENNŐK)

Kedvet kaptál a megújuláshoz? Hamarosan jövünk a Nagy Megújuló Programunkkal, kövesd a blogot! 🙂

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE MOST! :)

Összefoglaló - mindent a helyes táplálkozásról

Hát elkezdődött az advent, a karácsonyi készülődés: jönnek a nagy sütések, evészetek, családi lakomák… : ) Tartsuk szem előtt a helyes táplálkozás szempontjait ebben az időszakban is, hogy januárban ne tépjük a hajunk, ha mérlegre állunk! Íme egy kis összefoglaló a korábbi cikkekből, időrendi sorrendben – jó olvasgatást! : )

 A helyes táplálkozás alapjai 1. rész – Itt az abszolút alapokról olvashatsz: szénhidrát, fehérje, zsírok – mit kell tudni róluk??

A helyes táplálkozás alapjai 2. rész – Vitaminok, ásványi anyagok – miért fontosak? Kiemelten ajánlott állapotos és szoptatós kismamáknak!

A helyes táplálkozás alapjai 3. rész – Mindent a folyadék bevitelről: mit, mikor, mennyit?

Táplálkozási piramis – Miből többet, miből kevesebbet? Olvasd el és megérted!

Ajánlott és nem ajánlott táplálékok táblázata – Egy konkrét lista – ezzel indulj vásárolni!

Üdv, Blanka

A helyes táplálkozás piramisa

Már nagyon régen írtam Nektek szakmai cikket, és még régebben került szóba az étkezés téma köre, így most mindkét hiányosságot pótlom. Biztosan láttátok már az ábrán látható piramis ábráját életetek során. Most picit ezt fogjuk elemezni.

A piramis alapja: a szénhidrátok

A „szénhidrát” az utóbbi években mindenféle hiedelem lengi körbe, sőt egyesek azt állítják, hogy a szénhidrátokat úgy ahogy van, ki kell hagyni az életünkből! Ezt most felejtsük el! A szénhidrát adja a megfelelő energia-mennyiséget a tevékenységeinkhez, így a napi kalória bevitelünk 55%-át kell hogy kitegyék. Két csoportra oszthatjuk a szénhidrátokat: gabonafélékre valamint zöldség- és gyümölcsfélékre. Ezek közül általában az előbbiek csoportja okoz fejtörést: mit ehetünk, mit nem ezek közül?! A gabonafélék közül ajánlottak a teljes kiőrlésű vagyis barna lisztből készült termékek, magasabb élelmi-rost tartalmuk miatt, ami miatt könnyebben emészthetőek, a durumliszből (tojás nélküli) készült száraztészták, müzlik és gabona pelyhek, rizs.

A piramis közepe: a fehérjék

A napi bevitelünk 25%-át adják ki, nem elhagyható, hiszen a fehérjék legfőbb feladata a sejtek regenerálása. Egyrészt tejtermékekből, másrészt húsokból és húskészítményekből vihetjük a napi fehérje adagot. Fogyás esetén a tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmú tejet, kefirt/yoghurtot válasszuk, a sajtokat mellőzzük – a húsok közül pedig a sovány húsokat helyezzük előtérbe (ne feledjük, hogy pl. a csirke melle alacsony, de combja magas zsírtartalmú, a kacsát teljesen mellőzzük, a halaknál figyeljünk oda: sovány a fogas, hekk, keszeg, pisztráng.)

A piramis teteje: a zsírok és egyebek

A bevitt tejtermékek és húsok fedezik a kellő (20%) zsír-szükségletet, így aki szigorúan számolja a kalóriákat és a fent említett arányszámokat, vegye figyelembe az elfogyasztott hús vagy tejtermék zsírtartalmát!! Ha odafigyelünk a telített-telítetlen zsír fogyasztás arányára, akkor végleg jó irányba terelhetjük a táplálkozási szokásainkat. A telítetlen zsírokat részesítsük előnyben: olivaolaj, halolaj, lenmag, napraforgó- vagy kukorica- vagy más növényi olaj. Az egyéb élelmiszereket (csokoládé, süti, puding, dzsem, alkohol, szörpök, üdítőitalok, chipsek, leves porok, gyorskaják, konzervek) egyetlen, nem szívesen hallott szabállyal illetjük: minimálisra kell őket csökkenteni!

 

Fitneszanyu-tipp: a blogban szerdán megosztom a teljes “ajánlott és nem ajánlott táplálékok” táblázatát! Várlak Benneteket!

Hamarosan újabb tippekkel, ötletekkel, edzéstervekkel jövök itt a blogban és persze a Facebookon! Üdv, Blanka

Még többet akarsz tudni a helyes táplálkozásról? Katt IDE!

Receptekre, még több infóra vágysz? Látogass el a  facebook-oldalunkra!

Pénteki fitt-nass tipp: fitnesz-süti zabpehellyel

Már régen osztottam meg veletek pénteki fitt-nass tippet, azonban így január közepén már  biztosan elfogyott a maradék bejgli és szaloncukor is – vagyis újrakezdhetünk fitneszesen nassolni. 🙂 Íme egy fitnesz-süti, mely receptjét innen loptam: https://www.facebook.com/shopbuilder

 

Hozzávalók:
100 g zabpehely
5 tojás
1 yoghurt (natúr)
100 g sovány túró
kókuszreszelék
1 csapott kanál sütőpor
édesítőszer
darabolt mandula, dió, vagy szárított áfonya
+ esetleg valamilyen fehérje por

A tojásfehérjéket habbá verjük, majd az összekevert többi hozzávalóval óvatosan egybeforgatjuk . Formába öntjük és tűpróbáig sütjük. (Kb. 40 perc volt nekem, a honlapon nem írnak sütési időt.) Finom, tényleg!!

Fitneszanyu-tipp: természetesen szoptatós kismamáknak tilos a fehérje por hozzáadása.

Ha  bejött ez a recept, kövesd a blogot, mert hamarosan újabb receptek, tippek, edzéstervek jönnek! 🙂 Üdv, Blanka

MIKULÁSRA

Jó mikulásozást kívánunk minden fitneszanyunak és kicsinyeiknek! 🙂

 

Vonzó, motiváló, konkrét CÉLOKRA van szükségünk, ahhoz hogy az hosszútávú diétát és edzésmunkát bírjuk szusszal – ezt már korábban több bejegyzésben is kiemeltem. Ilyen cél lehet például egy fotózás: kérj időpontot pár hónapra előre, és fogadd meg, hogy csodálatosan fogsz kinézni a profi fotókon! Ma már elérhető árakat látni a fotósok oldalain, és egy szép, profin elkészített képsorozat tökéletes ajándék a kitartó munkádért! 🙂

Én ezeket karácsonyi képeket Ádámmal a PicurFotónál készíttettem: Ildi, 3 gyerek anyukája, sok éve fotós, és profilja a picik és családok fotózása. Számtalan kiegészítővel, jelmezzel, háttérrel, díszlettel várja a kis kalózokat, cowboyokat, pillangókat, tündéreket! Szívből ajánlom!! 🙂

Fitneszanyu-tipp: még nincs meg mindenkinek a karácsonyi ajándék? Íme, a megoldás! Pikáns képek a párodnak, családi fotók a nagyi albumába, babás képek a keresztszülőknek!

http://picurfoto.hu/index.php

 

 

Pénteki fitt-nass tipp: szárított gyümölcsök

Ma az aszalt gyümölcsöket ajánlom nektek, mint nassolási lehetőséget. Az aszalt gyümölcsök a tudatunk perifériáján mozognak, holott rengeteg jótékony hatásuk van! Hadd osszam meg veletek most a 2 kedvencemet!

 

Aszalt fekete áfonya

Ha valaki szereti a fekete áfonya ízét, akkor nagyon jól járt. Ugyanis nem egy pozitív tulajdonsággal rendelkezik: nemcsak fogyasztó hatása van, de vérzsírok és koleszterinszint csökkentő hatása is. Erősíti az immunrendszert és vizelethajtó hatása is van, mely méregtelenítésben jól jöhet.

Aszalt alma

Az aszalt alma karika B-vitaminban gazdag, mely serkenti a bélműködést. Gazdag A-vitaminban, kalciumban, káliumban, vasban, magnéziumban és foszforban.

 

Fitneszanyu-tipp: ne félj vendégségben aszalt gyümölcsöt az asztalra tenni, akár vegyesen is! Gyerekeknek is érdemes megmutatni, hogy a sós, zsíros chipsek helyett almachipset is lehet rágcsálni.

 

A helyes táplálkozás alapjai 2.

Az 1. részben a kalorigén tápanyagokról (szénhidrát, zsír, fehérje) volt egy alap ismertető, most pedig íme, egy rövid áttekintés a non kalorigén tápanyagokról! Ezek a víz, a vitaminok, ásványi anyagok, és rostok! Most külön részt szentelnék a vitaminoknak.

 A vitamin-bevitel a diéta során sokszor problémás kérdés. Pedig nem szabadna, hogy az legyen, különös tekintettel a várandós és szoptatós anyukákra. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat!

B-vitamin: az anyagcsere és a vérképzésben van nagy szerepe

C-vitamin: immunerősítő, gyomorrontás ellen

D-vitamin: csontosodásban játszik szerepet

A-vitamin: bőr-, nyálkahártya képződés, látás erősítő

E-vitamin: izomépítésen játszik szerepet

K-vitamin: hiánya vérzékenységet okozhat

 

A szülés után különös figyelmet kell fordítani a A-, B-, C- és D-vitaminok bevitelére. A-vitaminban gazdag a halolaj, a tej, tojás, vörös gyümölcsök és zöldségek.
B-vitamint mindennap kell magunkhoz venni: a gabonapelyhek, a sovány húsok, hal, tojás tartalmazza.
C-vitamin a citrusfélékben, a kiviben, paradicsomban, és paprikában található

Az ásványi anyagok közül ki kell emelni a vasat, mely a vörös húsokban, a halban, a teljes kiőrlésű gabonában, a spenótban és hüvelyesekben található leginkább.

Illetve a kalciumot, melyet bevihetünk tejjel, zöld leveles zöldségekkel. A laktóz érzékenyek is figyeljenek a megfelelő mennyiségre, ha kell, kiegészítőkkel. Ha ugyanis nem juttatunk a szervezetbe kellő mennyiséget belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel. (Gondoljunk arra, hogy a sok gyerekes nőket inkább érinti a csontritkulás, és a fogproblémák.)

 

Fitneszanyu-tipp: Hálistennek, ma már többféle vitamin készítmény közül válogathatunk, melyeket akkor is érdemes használni, ha amúgy sok a gyümölcs-zöldség fogyasztásunk.

 Kövesd a blogot, mert jönnek az új étkezés- és mozgás tippek hamarosan! Jó olvasgatást, és megújulást kívánok! 🙂

Üdv, Blanka

Olvasd el a cikk sorozat többi részét is ITT!

A helyes táplálkozás alapjai 1.

A valódi fittséghez egy hármas fogattal juthatunk el: a helyes TÁPLÁLKOZÁS, a MOZGÁS, és a megfelelő PIHENÉS által. Ezek egymás nélkül csak ideiglenes és kétes eredményt hozhatnak. Ha a „helyes táplálkozás” hallatán csak annyi motoszkál a fejedben, hogy ne-együnk-este-hat-után, akkor a következő bejegyzés érdekes lehet a számodra!

 

A tápanyagok lehetnek kalorigén és non kalorigén tápanyagok. Az utóbbiakban nincs kalória, mégis fontosak a szervezetnek: ezek az ásványok és vitaminok, a víz és a rostok. A kalorigén tápanyagok, melyek elégnek a szervezetben: a szénhidrát, fehérje és zsír. Mindegyiknek megvan a maga szerepe és fontossága a táplálkozásban!

A szénhidrát: a legfőbb energiaforrásunk, így tévhit, hogy a megfelelő diétában minimumra kell csökkentenünk a szh. bevitelt! A felesleges szénhidrátokat azonban a szervezet zsírrá alakítja, ezért oda kell figyelni az bevitt mennyiségre és minőségre! (A napi kalória-bevitel 50 %-a kell, hogy legyen.)

A fehérje: elengedhetetlen a napi fehérje bevitel, mert a szervezet nem tárol fehérjét, és ha nincs elég belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel – vagyis az izom sorvad. Nemcsak az izomfejlődésben, de az immunrendszer megfelelő működéséhez és enzim funkciója miatt is kötelező! (30 %)

A zsírok: szintén energiaforrás, és azon kívül, hogy bizonyos vitaminok felszívódásához is szükséges, még sejt alkotó rész is. Zsírból tulajdonképpen nem kell pluszban bevinni, a szervezetnek elég az (néha sok), amit az ételekkel és azok elkészítésével alapból megeszünk. (20 %)

Láthatjuk, hogy egyikük sem hanyagolható el, de megállapíthatjuk, hogy testedzés esetén több fehérjét, fogyni kívánók pedig kevesebb szénhidrátot vigyenek be. Hamarosan részletesen a kalóriaszámlálásról! Kövesd a blogot! 🙂

 

Fitneszanyu-tipp: az ún. „üres kalóriák” kiiktatása lehet a helyes táplálkozás első lépése. Ezek a chipsek és édességek, melyek nem adnak valódi tápértéket, a plusz energiát pedig a szervezet zsír formájában raktározza…

Üdv, Blanka

UI: Olvasd el a cikk sorozat többi részét is! 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!