fitneszanyu

Éhség, éhezés, minőségi éhezés

Ma egy nagyon fontos dologról írok Nektek afféle “rakjunk-rendet-a-fejünkbe” jelleggel. Nem könnyű a téma, kicsit magyaróra-fíling lesz, úgyhogy nagyon figyeljetek 🙂

Az ÉHSÉG és az ÉHEZÉS nem ugyanazt jelenti.

Ez legyen a kiinduló pont. Szerintem ezt mindenki tudja, de a diéta kapcsán mégis keverjük, pláne a jól hangzó reklámszövegeknek (“Fogyás éhség nélkül!”) köszönhetően… Szóval:

  • Az ÉHSÉG egy érzet, ami azt jelzi, hogy ennünk kell.
  • Az ÉHEZÉS egy állapot, amikor is a szervezetnek nem jut elegendő tápanyag.

Értitek mennyire fontos, hogy ezt a kettőt külön kezeljük?! Például, ha napi 3000 kalóriához vagyok szokva, vagy unalom- / bánat-evő vagyok, akkor mindenképpen éhes leszek egy diéta során, mondjuk napi 1500 kalóriával. Mert hiszen érzem, hogy többet szeretnék enni. Azonban nincs szó éhezésről – amennyiben persze jó étrendet követek – hiszen a testem valójában megkapja azt a tápanyag mennyiséget, amire szüksége van!

Miért fontos ez az infó?

Hogy tudatosítsuk magunkban:

  1. Diéta során néha éhesek vagyunk, ez van. Ezt fogadjuk el az elején, és ne essünk kétségbe az első éhségérzetnél, és nem süllyedjünk önsajnálatba, hogy “úúúgy éhezünk” : )
  2. Ha jó az étrendünk, akkor az éhezés ki van zárva – vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jutunk: fehérjéhez, szénhidráthoz, zsírokhoz, ásványi anyagokhoz, rostokhoz, stb.

Miért emelem ki, hogy jó minőségű tápanyagokhoz jussunk?

Mert (és most jön egy 3. fogalom) olyan is van, hogy:

  • MINŐSÉGI ÉHEZÉS:

ez az a fajta éhezés, ami viszont valóban sokakat érint, de nagyon kevesen tudnak róla. Akkor szenvedünk minőségi éhezésben, ha megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutunk (kalóriában), de azok összetétele vagy minősége nem megfelelő. Például nem jó a fehérje-zsír-szénhidrát arány (mert mondjuk túl sok a szénhidrát, és alig van fehérje.) Vagy a minőség nem jó: nem jutunk elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz! Ekkor ún. hiányállapot alakul ki, és  érezzük is, hogy valami nem stimmel: pl. nem fog úgy az agyunk, fáradtabbak, ingerültebbek leszünk, betegségek alakulnak ki. Éhesnek is érezhetjük magunkat – pedig nem kalóriára van szükségünk! Hanem minőségi tápanyagra. (Ezt hívjuk sóvárgásnak – lásd a lenti képen.)

https://www.instagram.com/p/BQU5_qZl5VW/?taken-by=hamoriblanka

Erre a megoldás, hogy a fent említett jó étrend tartalmazzon minőségi tápanyagokat is, sok vitamint, nyomelemet, rostot – ezt elérhetjük természetes, jó minőségű étrend kiegészítőkkel és a rossz táplálékok jóra cserélésével (lásd az ingyenes anyagok közt: az Ajánlott és nem ajánlott táplálékok táblázata c. letölthető anyag.)

 

Szóval továbbra is csak TUDATOSAN! : )

Feladat:
1. figyeld meg mikor vagy tényleg éhes, és mikor csak sóvárogsz.
2. találd ki, hogy hogyan, mivel viszel be mostantól jó minőségű tápanyagokat a szervezetbe.
3. egy életre felejtsd el a koplalást, mert azzal csak hiányállapotot idézel elő és izmot sorvasztasz.

Miért vagyok MINDIG éhes?! - 6 TIPP

eat-fat-sad-Favim_com-1018501

“A jó alak 70%-ban az étkezésen, 30%-ban az edzésen múlik.” Te is hallottad már ezt, igaz? Persze a jó edzésterv elengedhetetlen a jó formához, hiszen csak edzéssel építhetünk izmot, de a napközben bevitt kalóriák lesznek meghatározóak, ha a zsírtalanításról van szó. A dolog egyszerű: a fitnesz alapképlete, hogy a bevitt energia ne legyen nagyobb, mint a felhasznált energia. Vagyis, hogy ne zabáljunk többet, mint amire szükségünk van – ellenkező esetben elkezdünk raktározni. Mindez logikus, érthető, és mindannyian tudjuk is legbelül, hogy milyen az ideális étrend. Könnyű vacsora, sok zöldség-gyümölcs, megfelelő folyadék bevitel, blablabla… Akkor miért nem sikerül?!
A válasz: mert az újra és újra ránktörő ÉHSÉG keresztbetesz.

Íme 6 izgalmas dolog, amit talán nem tudtál az ehségről. Olvasd el, tudatosítsd magadban, és lépj fel ellene sikerrel! : )

 

1.) Éhség és kívánósság: nem ugyanaz!

Amikor hirtelen egy konkrét valamit megkívánunk, és úgy érezzük, muszáj azt ennünk, másra nincs kedvünk: az kívánósság, nem éhség. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes átgondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e az adott kalória mennyiségre, vagy csak egy bizonyos ízre, élményre vágyunk-e… Ha a tudatosság és rendszeres étkezés (kb ugyanabban az időben, kb ugyanannyit – minden nap) az életünk része, akkor jobban kiszűrhetjük ezeket a becsapós fellángolásokat.

binge-eating

2.) A kialvatlanság éhségérzetet kelt

A kisgyerekes anyuka vendégeimen (és magamon is) megfigyeltem, hogy minél nagyobb a kialvatlanság, annál több a feles kalória bevitel. A szervezet hosszútávú kimerültségét sokan értemezzük éhségként: pedig két teljesen különböző energia-hiányról van szó! Most tedd fel magadnak a kérdést: kialszom magam rendesen? Ne feledd, hogy egy jó, energikus nap az éjszakával kezdődik!

tired-after-eating-300x225

3.) A minőségi tápanyagbevitellel megszűnik az éhség érzet

Dr. Márai Géza tanulmányai szerint a hatvanas évektől 1985-ig mintegy 70-80%-kal csökkent zöldségeink és gyümölcseink vitamin- és ásványi anyagtartalma! Ez azt jelenti, hogy szervezetünk rég nem jut annyi minőségi tápanyaghoz, amennyihez kéne. Napi 5x-6x szükséges nyers zöldséget és gyümölcsöt ennünk, valamint valóban minőségi étrendkiegészítőket találni, ahhoz hogy szervezetünk ne éhséggel jelezze folyamatosan: “tápanyag hiányban szenvedek!”

timeto heal

4.) Mutasd meg, hogy eszel – meg mondom, mit érzel!

Egy korábbi, Bánat-evés, unalom-evés c. cikkben már írtam arról, hogy az érzelmi-feltöltődéshez köthető evés mennyire sokakat érint. A lényeg röviden: az intenzív ízek és maga a tevékenység segítenek elterelni a gondolatainkat a valódi problémáról… Az első lépés itt is a tudatosítás!

ice-cream-in-bed-001-150x150

5.) Keresd meg az éhség-pontot

Az agyunk jelez, mikor étkezés közben eljön az a pont, hogy nincs szükség több tápanyagra. A probléma az, hogy ezt a jelzést sokan nem fogjuk. Miért? Egyrészt mert túl gyorsan eszünk. Másrészt, mert az ízek elvonják a figyelmünket a telítettségről. Harmadrészt, mert általában van még a tálban, a hűtőben, az asztalon – vagyis nincs olyan, hogy “egy adag”, mindig lehet újraszedni, vagy más után nyúlni. Egyes hagyomány-tisztelő, keleti népeknél az “egy adag” egy kis tálkányi ételt jelent, egy étkezésnél ennél többet nem vesznek maguhoz. Igaz, ott nincs is dugig a hűtő, meg éjszaka rendelhető pizza : )

ÉRDEKESSÉG: legújabb kutatások szerint a “örökölt” kövérség hátterében az áll, hogy az agy hibásan egyálatlán nem jelzi a telítettség-érzetet. Erről bővebben ITT olvashatsz.

fridge

6.) Szomjúság-érzet és éhség

Sokan összekeverik a szomjúság és éhség-érzetet. Te iszol eleget?! A >testtömeg kg x 0,035< képlet kiszámolni, mennyi folyadékra van szükséged naponta, ha sportolsz!

Water-Drinking

 

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van diétával / edzésekkel kapcsolatban? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE!

Kipróbálnád az általam kidolgozott Nagy Megújuló Programot most töredék áron?! Kattints IDE!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!