fitneszanyu

Gyerekkel az edzőteremben - Erre figyelj!

Én aztán tényleg tudom, milyen gyerekkel edzőterembe járni – a mózeskosaras időszaktól kezdve a négykézláb-mászós, majd totyogós korszakon át a fiam a konditermek állandó vendége. Mondhatnám: rutinosak vagyunk a közös konditermezésben, de mégis: ha tehetem nem viszem be magammal, vagy legalábbis van 1-2 dolog, amire kiemelten figyelek, ha mégis velem jön. Edzőként duplán megerősíthetem: ezekre a dolgokra nagyon figyelj, ha gyerkőccel jössz a teremben!

Délelőtti időszakban gyertek!

Ha teheted, időzítsd az edzésed egy kevésbé zsúfolt időpontra – az edzőtermekben általában délután 5-től van a nagy zsongás, ezért jobb, ha a gyerkőccel délelőtti, nyugisabb órákban tesztelitek egymás kapacitását. 🙂 m

Ne feledd: a gépek, a súlyzók veszélyesek!

Az első szabály, hogy határozottan tiltsd meg a gyerkőcnek a súlyzók pakolgatását és a gépek macerálását. Isten ments, hogy ráejtse a kezére, lábára, netán a fejére a súlyzót, vagy miközben valaki egy lapsúlyos gépet használ, a kicsi betegye a súlyzók közé a kezecskéjét, vagy becsípje valahova a kezét, lábát, vagy leessen valahonnan. Ne feledd, hogy az edzés megkezdésekor elismered, hogy a saját felelősségedre használod az eszközöket!

Mások edzését ne zavarjátok!

Mindenki azért van a teremben, hogy a saját edzését végezze, aminek vagy egy ideje, tempója, folyamata. Persze a gyerek látványa mindenkit lenyűgöz, még mosolyognak is rátok, de arra senki sem vágyik, hogy lekapkodja a gyereket a haspadról, vagy a kettlebell lendítése közben görcsbe legyen a gyomra, mert épp beszalad a lába közé a kicsi…

Az edződdel jobb – de kérdezz rá!

A személyi edzés lényege a személyre szabottság, ebbe belefér a “gyerekkel jövök”-opció is. Nálam legalábbis simán, én imádom pesztrálni a kicsit, és látni hogy anya végre boldogan edz 🙂 De azért kérdezz rá az edződnél, hogy működhet-e a dolog. Azt se feledd, hogy ha a gyerek után rohan, vagy kakilni kíséri, akkor az irántad való figyelme (így esetleg az edzésed tempója) bánja.

Csoportos órák

Na, a csoportos órákon már más a helyzet: itt sokan vagyunk, egymás mellett, az edző pedig abszolút nem ér rá 1-1 gyerekkel foglalkozni, ha 20 nő gyakorlatait figyeli. Ide csak akkor érkezz gyerekkel, ha tudod, hogy elüldögél a sarokban. Az én gyerekem szaladgálása is akadályozta már step-aerobik óránkat, így tudom milyen kellemetlen, mikor mindenki kényszeredett vigyorral, de idegesen bóklászik a step körül, hogy ne botoljon el a gyerekben…  a dinamikus edzés helyett.

Alakítsatok ki egy (sportos) gyereksarkot!

Mi hát a megoldás? Akár aerobik teremben, akár konditeremben: alakítsatok ki egy sarkot, ahol el van egy órát a gyerek: ez lehet egy minilaptop mesével is (én is néha bevetem), de lehet mozgós-sportos-trambulinos-saját játékokkal teli sarok, amit mondjuk zsámolyokkal vagy steppadokkal körbeveszel.

Ő NE csinálja a gyakorlatokat!

Gyakori látvány, hogy a gyerek utánozza az édesanya gyakorlatait: ezzel nincs baj, ha gumilabdával vagy saját testsúllyal vagy nyújtógyakorlatokkal próbálkozik, de még kis súlyt SE adjunk a kezébe, hogy súlyzózzon, és még kis súllyal SE használja a gépeket! Az ő szervezete (izmok, csntok, ízületek) erre abszolút nem áll készen, és nincs is szüksége rá.

Saját edzésed

Azért jössz a terembe, hogy leterheld magad egy-másfél órában, igaz? Ez egyértelműen könnyebb gyerek nélkül. Az edzés egyedül a leghatékonyabb, gördülékenyebb, gyorsabb. Ha meg tudod oldani, gyere a kicsi(k) nélkül!

Ne menjen el a látókörödből!

Akárhogy is: ha már ott a gyerkőc, ne feledd, hogy a TE felelőséged figyelni rá. Mindig maradjon a látóteredben, és ne légy nyugodt, hogy csak átszaladt a másik területre, hiszen ott senkinek nem felelőssége vigyázni rá. A recepciós figyelmét is elkerülheti, ha netán kiszalad az utcára… A kisfiammal nálunka jelszó: “MINDIG LÁSSUK EGYMÁST!”

🙂

+ 1 tipp:

Válassz gyerek-barát termet, ha tudod, hogy vele fogsz (rendszeresen) edzeni járni! Olyat, ahol van gyerek megőrző (ez Magyarországon elég ritka), vagy legalább gyereksarok. Választhatsz (kicsivel) baba-mama órákat, ahol természetesen a fentiekkel nincs gond, hisz pont az a lényeg, hogy bent lehet veled a gyerek. (De maximálisan megértem, ha terhelésben ezek az órák kevesek, és inkább komolyabb edzéseket választasz.)

Képtalálat a következőre: „with child in gym”

Remélem segítettem! 🙂 Kiemelném: a fentiek nem az anyukák ellen, hanem a gyerekekért írtam – mind saját tapasztalatból, vagy mert láttam a teremben az ebből fakadó károkat. Természetesen jó ötlet, ha a gyerek jelen van és lát sportoló embereket, de a saját szabályrendszer kidolgozása elengedhetetlen!

Blanka

Hogyan NE vásároljunk fitness bérletet? :)

Az elmúlt években megfigyeltem, hogy az emberek milyen szempontok alapján vesznek fitness bérletet, ami a vásárlás pillanatában jó ötletnek tűnik, de később szabotálhatja az edzésünket. Lássuk, mik a legfőbb hibák:

1. “Ránézésre nem szimpi a terem.”

Ne legyen szempont a legeslegelső benyomás. Persze sokat számít, de a recepción körbenézve kétszer nem biztos, hogy megfelelő rálátást kapsz a terem hangulatára, szolgáltatásaira. Ha csak “beugrottál” és épp két párductestű, pinkbe öltözött, műkörmös lány kortyolgatta a shake-jét a pultnál, az nem feltétlenül jelenti, hogy csak “ilyenek járnak ebbe a terembe, és te halálbiztosan soha nem érzed magad jól majd itt…

TIPP: min. 1 órát tölts el edzéssel a teremben, hogy felmérd a hangulatot, szimpi-e a vendégsereg, tetszik-e a környezet. Ezután reálisabban dönthetsz – lehet, hogy egy szuper kis termet fogtál ki jó árakkal, megfelelő helyen!

running_machine_01

2. “Magasak / alacsonyak az árak.”

Az ára ne legyen szempont – nagyon relatív, mi drága vagy olcsó! Nagyon különböző termek léteznek ám, így a “reális árat” az internetes árlista alapján nem tudod reálisan megítélni! Ha pl. 10.000 Ft-ot költenél egy teremre, sok-sok ilyet találsz – csak valahol miniatűr az öltöző, és nincs levegő, a másikban ugyanezen az áron használhatod a szaunát és nagy a választék. De sok más tényező is van, légy körültekintő.

TIPP: az ár-érték arányt nehéz elsőre megállapítani, egy olcsó, dohos kis pinceteremben is lehet tökéletesen edzeni, és a legrágább csilli-villi terem sem hoz tökéletes alakot csak azért mert drága a bérlet!

3. “Határidők, áhhh…”

A határidőket komolyan kell venni! Főleg nyáron sokan futottak bele, hogy nem veszik figyelembe: a bérletekhez (nemcsak a fitnessben) határidő jár!!! Ezt komolyan kell venni, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe (bár sok teremben rugalmasan kezelik a határidőket, de ezt ne vegyük alapnak!) Érdemes pl. átgondolni, hogy heti 3 edzés fér bele az életedbe, de ebből heti 1x szabadban futsz, szóval havonta 8 alkalmat tölthetsz a teremben – akkor jó a 8 alkalmas bérlet.

TIPP: nyilván mindenhol a korlátlan havi bérlet a leggazdaságosabb neked, mármint ha legalább heti 3x járnál a terembe.

4. “Az egyik oktató tök béna, soha többé nem megyek.”

Egyetlen oktató nem egyenlő a teremmel! Az hogy bent voltál egy órán, ami történetesen nem tetszett, nem jelenti hogy ne az lenne Életed Terme 😛 Érdemes más órákat is meglátogatni, vagy éppenséggel pont annak az oktatónak adni még egy esélyt!

TIPP: az oktató is ember és lehetnek rossza napjai, vagy unalmasabb óratípusai… Én anno, a későbbi kedvenc oktatómtól az első órán hidegrázást kaptam! 😀

Fitness-PROTEİN-VALUE

5. “Tök szexi/bunkó a recepciós!”

A recepciós fontos, de nem központi eleme a termeknek. Hihetetlen de ez is érv szokott lenni, és igaz: a recepciós a “kapu” vagyis számít, milyen. De az ő személye nem befolyásolja a fejlődésed. Ha szép és kedves, az szuper, viszont ha épp kevésbé kedves akkor pedig érdemes emlékezni, hogy a recepciósok sokszor meglehetősen leterheltek szoktak lenni… Aki ma csak eléd tette a kulcsot fapofával, azzal holnap lehet, hogy 10 percen át kellemesen csevegsz!

6. “Nem fejlődtem semmit…”

Ez sosem a terem vagy az edző hibája, hiszen a teljes életmódodat TE alakítod. Az edzésen való részvétel is lehet olyan kis “letudva” meg “teljes gőzzel tolós”, és a nap többi 23 órájában is te vagy az úr! A terem az eszközöket adja alád, semmi több.

 

Akkor mégis mi alapján válasszak termek a sok-sok terem közül?

1. olyan árfekvést válassz ami hosszútávon belefér a kasszádba, és eszedbe sem jut hogy túl sokat adtál ki
2. olyan helyszínt, ami munkahelyedhez és/vagy otthonodhoz van nagyon közel (téli zimankóban is eljutsz:)
3. legalább egy komplett edzést letudtál a teremben és ez alapján a társaság / környezet / elrendezés / csí szimpi

Ha ez alapján sem tudtál dönteni, gyere el hozzánk a 13. kerületi termünkbe vagy 4. kerületi termünkbe, ezek szuer helyek, és biztosan jól érzed majd magad – velem együtt 🙂

 

Jó edzést, sok sikert, Blanka

fantasy

Így találd meg az ideális edzőtermet!

Még sosem jártál edzőterembe, és fogalmad sincs, milyen szempontok alapján válassz termet? Nem tudod mi számít “közepes árnak”, és kicsit tartasz tőle, hogy körbe állnak a gyúrósok, miközben bénázol a mellgéppel? ; ) Egyszóval, ha halvány lila gőzöd sincs, hogyan veselkedj neki a (jó) edzőterem keresésnek, akkor ezzel a listával most megkönnyítjük a dolgod.

10 szempont, amire figyelj ha a tökéletes termet keresed!

55555

1. Helyszín

A legfontosabb kérdés: hol? Itt az összes budapesti konditerem listáját megtalálod, a célszerű, ha az otthonodhoz vagy a munkahelyedhez van közel a terem. Ha a munkahelyedhez van közel az azért jó, mert nem kell külön újra elindulnod este, hanem munkába menet/jövet muszáj bemenned, hiszen ha már magaddal cipelted az edzőcuccot… 🙂

2. Szolgáltatások

Röviden szólva: RENGETEG terem van. Nagyjából tudnod kell, hogy első körben mit próbálnál ki, hiszen vannak klubok ahol csak küzdősport van, máshol csak aerobik, megint máshol csak jóga, no és persze vannak a klasszikus edzőtermek kondi, kardió és aerobik résszel. A honlapokon a szolgáltatás menü alatt látod, mire számíthatsz, van-e szauna, kozmetika, stb. Az órarend menüpont alatt pedig a konkrét óratípusokat találod.

no-atvaltozas-edzoterem-663x189

3. Női fitness

Sok nőt zavar, hogy férfiak nézik miközben izzad, szenved, ők a “női fitness” vagy kifejezést üssék be a keresőbe. Tipp: H2O Női Fitness, XVI. ker.

4. Árak, elfogadó helyek

Óriási különbségek vannak árak és termek között, de azért naponta 500-1500 Ft-ból már mozoghatunk egy jót! Amire nagyon figyelj bérlet vásárláskor, hogy milyen megkötések vannak: pl. 30 napig le kell járnod az alkalmakat, vagy csak délelőtt használhatod vele a termet. Az sem mindegy, hogy “napijeggyel” mész aerobikozni (több órán bent maradhatsz), vagy “órajegyet” vettél! Hogy a teremben milyen kártyát, bónuszt stb fogadnak el, azt a honlapon általában megtalálod.

corner

5. Gépek, eszközök

A kardió és kondi gépek használata nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád. Általában van egy “terem edző”, akinek az a feladata, hogy eligazítson a gépek között.  A kardió gépek viszonylag egyszerűek, a használatukról itt van egy kis gyorstalpaló : ) A kondigépeket és súlyokat igyekezz helyes kivitelezéssel használni – ehhez jól jöhet az említett teremedző megkeresése.

6. Személyi edző

A terem edző szívesen megmutatja a gépeket, de nem fog végigkísérgetni és konkrét gyakorlatsorral ellátni, nem ez a feladata. Ehhez már a személyi edzőt kell megkeresned. Persze nélküle is elérhetsz jó formát, de van 3 eset, amikor kötelező a személyi edző!!

PT-lila

7. Profi edzői gárda

Nem is gondolnád, hogy mennyi kókler dolgozik a fitnesz klubbokban, aki egy hétvége alatt lett “oktató” vagy elvégezte ugyan az OKJ edzőit, de fogalma sincs a szakmáról… Nagyon nézd meg, kinek a tanácsait fogadod meg!!! Ha klasszikus konditeremben gondolkozol, íme egy szuper PROFI CSAPAT, csupa nagybetűvel, a XIV. kerületben. : ) <3

8. A “fíling”

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a siker legfontosabb komponense a fíling! Ha jó kis társasággal, jó hangulatban, motiváló környezetben töltöd az edzés időd, az garantálja neked, hogy rendszeresen és hosszútávon látogasd a termet!

9. Termékek

Ne feledd, hogy a teremben profik adnak tanácsot a táplálkozás témában is! Jobb helyeken van sportban jártas dietetikus, aki az edzőkkel karöltve segít neked nemcsak a diétás-kérdésekben, de a táplálékkiegészítő választásban is! Ez fontos, hiszen a piacon rengeteg az olcsó kamu-cucc, és neked laikusként nehéz kiszűrni az igazán hatékony táplálékokról és táplálék kiegészítőkről!

wellstar_imune_mikroalga_kapszula

 

10. Kis “personal training” studiók

A konditermek zsibongó hangulatát sokan imádjuk, de vannak akiket kifejezetten riaszt. Nekik ajánljuk a kis személyi edzés stúdiókat, melynek lényege az exkluzív személyre szabottság, a komplex szolgáltatás! (Edző, dietetikus, gyógytornász, reflexológus, masszőr, coach stb. csapatban foglalkoznak veled.)

 

Hamarosan még több tippel, infóval jövök Nektek! 🙂 Üdv, Blanka

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!