fitneszanyu

Timi naplója - Életmód váltás babával (utolsó rész)

Timivel 8 héttel ezelőtt méredzkedtünk először, és ekkor állapodtunk meg benne, hogy itt a blogban nyomonkövetjük a változásait. A korábbi részekben olvashattál róla részletesen, hogy milyen edzéseken vett részt, hogyan programozta át az étkezését, hogyan oldotta meg kreatívan a fitt-szokásokat – mindezt egy baba mellett, néha akár utazás során… 🙂 Íme az utolsó beszámolója, és az eredmények:

Súly: 79,5 kg (összesen: -5,5 kg = vagyis átlagban 0,7 kg fogyás/hét)
Kar: 30 (-3 cm)
Derék: 81 (-5 cm)
Csipo: 111 (-9 cm)
Comb: 67 (-6 cm)
Vadli: 43 (-1 cm)

(Az első beszámolót adatokkal itt találod.)

“Ez is eljött….gyorsabban,mint gondoltam…mintha pár napja lett volna,hogy egyeztettünk Blankával a naplózásról.
Pedig eltelt 8 hét. Sok minden van a hátam mögött minden téren. Kipróbáltam új edzés formát, változtattam a saját módszereimen, kilépve a komfort zónámból megtapasztaltam a délelőtti edzés adta örömöt (az érzés felbecsülhetetlen, mikor este eszedbe jut, hogy már “lenyomtad” a napi adagot 🙂 ), új recepteket próbáltam ki, új kihívások elé állítottam magam az étkezés terén(böjt,tudatosabb étkezések). Nem mondom,hogy mindig mindent 100%-osan tudtam csinálni, de ami a célom volt – hogy rutinná váljon az 5x-i étkezés és hogy odafigyeljek melyik napszakban mit ehetek (tehát nem kellett lemondani róla, csak átütemezni), illetve ne okozzon gondot a mit és mikor egyek, ha programot csináltunk Bendivel – ezeket sikerült megvalósítani. Sikerült rendszeresen beiktatni az edzéseket is, amik már hiányoznak, ha valami miatt kimaradnak!

Amellett, hogy formálódott az alakom, magamról is sokat megtudtam az által, hogy tudatosan figyeltem magamra. Rájöttem,hogy szükségem van a kontrollra, így ezek után is folytatom a naplózást, hogy figyelemmel kövesem az alakulásomat. Mint szakember tisztában vagyok vele, hogy a fogyásom üteme jó, ez a helyes tempó a tartós változáshoz, de ott van a fejemben a “naiv nő”, aki látványosabb változásban reménykedett. A végcélom még nem értem el, de jó irányban haladok. Jutalomként és egyben motivációként megleptem magam egy új edzőruha szettel 🙂
Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kezdje el,ha változtatni akar az életmódján/alakján.

Tűzzetek ki reális célokat, így lesz sikerélmény, ami tovább lendít a holtpontokon 😉
Amik a segítségemre voltak: fit ball, soft ball, súlyzó, fehérje turmix.
Mozgásban gazdag tavaszt kívánok mindenkinek 😉

Timi”

 

Ha szeretnéd tovább követni Timi alakulását, vagy kérdeznél tőle, kattints át a blogjára itt! 

 

 

Te is kényelmes, finomságokkal teli fogyásra vágysz? Érd el a céljaid ezzel az isteni vaníliás, krémes fehérje turmix-szal!

 

Egyik rajzol, másik edz - avagy hogyan tornázz a gyerek mellett?!

Tornáznál otthon? És van gyereked? És már sikerült valaha összehangolni?!

Fekvőtámasznál rád ül. (“Lovacska, anya, lovacskaaa!”) A guggolásnál a lábaid között kúszik át. (“Vonat vagyok, anyaaa! Nézd”) Kitörésnél elbuksz benne, a felülés esélytelen, a súlyzót meg már nem is használod, mert biztos, hogy pont abban a pillanatban kerül alá, pedig direkt figyelted, hogy az előbb még a lakás másik felében játszott…

imagesKVOOFPIW

Szóval, a nagy kérdés: hogyan eddzünk, ha ott van a gyerek. És persze ő is edzeni akar. Vagy játszani veled. A lényeg, hogy mióta szültél az igazán hatékony, minőségi edzés ritkaságszámba megy. Megoldás?! Valaki?! A magam tapasztalataiból, és néhány anyuka-társammal elbeszélgetve összeszedtünk egy-két tippet, mit kezdj az izgő-mozgó csemetével(-kkel) , hogy kicsit átmozgasd magad akkor is, ha nem jutsz el terembe/szabadba/bárhovamáshováaholnemrobbanszétafejed. Persze az újabb tippeket én is szeretettel várom! Az apukák ötletei pedig különösképp érdekelnek ; )

Nagyon pici babával…

…viszonylag könnyebb, hiszen ő legalább nem vereti szét a fejét a fél kilós kis súlyzóddal, és nem ugrik rád teljes lendülettel minden egyes ismétlésnél. Viszont ő is igényli a figyelmedet, és a vártnál előbb felébredve félbeszakíthatja az edzésedet. Erre viszonylag egyszerű a megoldás: legyen olyan az edzésterved, melyet könnyen át tudsz konvertálni babásra, vagyis tartalmazzon olyan gyakorlatokat melyeket súllyal és babával is végre tudsz hajtani. Ehhez csak kreativitás kell… hamarosan pont egy erről szóló cikkem jelenik meg az NLCafe.hu-n, képekkel, edzéstervvel.

Kisgyerekkel…

…azért nehéz, mert ha épp nem alszik, akkor tuti ott nyüzsög körülötted, és vagy rádmászik, amivel biztosítja, hogy ne legyen a gyakorlat kivitelezés helyes, az edzés dinamikus… vagy arra kér, hogy ne tornááááááázz, anya, aminek következtében elkap a lelkiismeretfurdalás, mivel az alakod fontosabb, mint az utódod… Na ilyenkor teheted például a következőket:

I. Tornázzon ő is!
Ha mindenáron részt akar venni az edzésben, akkor nyugodtan mozogjon veled! Az nagyon fontos, hogy a súlyokat felejtse el minden 14 éven alatti, hiszen a csontrendszer és izomzat nem áll készen a súlyzós terhelésre! A súlyzós gyakorlatokat csinálja plüssökkel, labdával, de a guggolással és felüléssel nyugodtan próbálkozhat! Szökkenéseket beiktatva még jobban kifárazsthatod, a páros nyújtás pedig igazán jó móka és még változatossá teszi az edzi az edzésed is. A lényeg: a 15 kilós gyereket ne akard emelgetni, hacsak nem a nagy súlyos edzéseknél tartasz.

mom-and-me

II. Izgalmas elfoglaltság az asztalnál
Életkortól és érdeklődési körtől függően, a gyerekek jól el tudnak lenni egyedül. Az egyik anyukám mesélte, hogy a szombat délután náluk azért izgi, mert mindig valami új kézügyességi játékot néz ki és készít elő a kislányának, mellyel a kislány 1 órát nyugodtan elbíbelődik, míg anya az ellipszistréneren izzad… Kézügyességi blog meg van egyezer az interneten.

III. Apa közbelép
Már többször leírtam, hogy óriási lájk a mai apukáknak, amiért ilyen sok fitneszanyu létezhet az országban! Nagyanyáink idejében még fura lett volna egy nő szájából azt hallani, hogy “Drágám, akkor kérlek öltöztesd a 3 gyereket, nem hagyhatom ki a mai edzést, tudod lábnapom van!” Ma viszont az apukák igenis segítik az anya edzését és ez szuper, nem?!

IV. Rapid edzés sok kreativitással
Mindenképp készülj fel, hogy ha otthon edzel gyerek mellett, az edzés talán kevésbé lesz intenzív, alapos, mint ha egyedül vagy. Néha meg kell szakítanod, nemcsak a szabotálás miatt, hanem inni adni, pisiltetni kell, stb. De ne feledd! A rövid edzés is hatékonyabb mint a semmi! Legyen az edzésed talán rövidebb, és kicsit más, de végezd el. Az edzésben nincs olyan, hogy “mindent vagy semmit” – “ha nem megy a 4 kör, akkor nem is éri meg edzeni”. Akkor menjen 3 kör, maradjon le a hasazás, meg a nyújtás… de legalább átmozgattad magad, az izmaid dolgoztak, felélénkülsz tőle, és ami a legfontosabb: NEM ÁLL MEG A FOLYAMAT! Ugyanis a legnehezebb ÚJRAkezdeni, ha szüneteltél… (Na de erről majd egy későbbi cikkben)

V. Társaságban könnyebb
Egyes anyukák szerint jobb egy baba-mama tornán, vagy más anyukákkal a szabadban edzeni, mert a gyerekek lekötik egymást, míg a szülők mozognak, és még a kimozdulás élménye is megvan. Más anyukák szerint még többet beszélgetni a gyerek-témáról egy baba-mama klubban, és még több gyerekzsivalyt hallgatni, még edzés közben is… maga a rémálom. Nyilván karakter-, gyerek-, életkor-, és társaság-függő a dolog!

live_comm_6666

Jó edzést, sok sikert! : ) Blanka

Kérdésed van? Személyreszabott segítségre vágysz? Kattints IDE! :)

Torna a babáddal - és Bagollyal :)

A szülés után pár héttel az anyuka néha már szeretne visszatérni a “rendes kerékvágásba” – mind társasági, mind fittségi szinten. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, mégis van megoldás! Tornázz a babáddal, és más anyukákkal! Ennek előnyei, hogy
— nem kell bébi-szittert intézned, hogy mozoghass
— ez lehet az első közös társasági programod a picivel
— találkozhatsz más anyukákkal, akik jókedvükkel, hasonló témáikkal javítják a közérzeted
— kifejezetten kisbabás anyukáknak való gyakorlatokat végezhetsz – biztonsággal, hiszen az oktató jelen van!

 

Bagollyal (Hovorka Tünde) legalábbis ezekre az előnyökre számíthatsz, és persze profi óravezetésre! Nemrég felkerestem, hogy néhány képpel bizonyítsam a blogban: itt bizony nincs lazsálás!! 🙂 Használd bátran ezeket a gyakorlatokat az otthoni tornádban is, és újabbakért látogasd meg Bagoly óráit!

 

1. Az órát az anyukák a baba átmozgatásával kezdik: a babát oldalra görgetjük gyengéden, majd kezecskéjét fogva fölültetjük. (Ezeket a mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokat már egészen biztosan ajánlotta orvos vagy védőnő is.) Ezzel jókedvre hangoljuk a babákat, akik így feloldódnak, és a többség angyali türelemmel nézi a továbbiakban a mama tornázását! : )

 

2. Ezután a bemelegítés következik, ezt te se hagyd ki otthon se! A bemelegítés könnyed, dinamikus, minden izomcsoportot átmozgat. Az aerobik jellegű bemelegítés biztosan felkészít az edzésre: mentálisan, és fizikailag is: a légzőszervrendszert, a szív- és érrendszert, az izmokat.

 

 

3. Bagoly az erősítés alatt minden izomcsoportot átmozgat: mell, hát, váll, kar, láb-far, has. Mivel aerobik jellegű óráról van szó, a dinamikusabb állásban végzett gyakorlatokkal kezdenek az anyukák, majd jönnek a statikusabb, ülésben végzett, majd térdelőtámaszban és a fekvésben végzett gyakorlatok. Ezeket ne hagyd ki semmiképp:

Guggolás nagy labdával a falnál
– láb és farizmok erősítése. A megtámasztás miatt könnyített verzió, és labda közben masszírozza a hát és derék izmait.
Kar emelése előre dőlve – hát izmok. Az anyukáknak különösen fontos a gyakori emelgetés, az egésznapos lótás-futás miatt. Mindenképp mozgasd át, és nyújtsd is le alaposan!


Vállból nyomás, bicepsz és tricepsz gyakorlatok
– a váll és kar gyakorlatok átmozgatása súllyal (ha már nem szoptatsz) vagy súly nélkül.

 

 

Tárogatás – a mellizom megdolgoztatása kötelező, ne félj: nem megy el tőle a tej, ellenkezőleg! Az izommunka hatására a vérellátás fokozódik így a tejtermelés is!

 

 

Farizom gyakorlatok és hasizom – nyugodtan eddz a “kényes” területekre a talajon! Ezeket a gyakorlatok a babák is imádják, hiszen a közelében vagy, és még “részt is vehet” bennük! : ) A hasprésnél szólj az oktatónak, hogy ellenőrizze a hasizmod állapotát!

 

4. Az órát alapos nyújtással, majd a babák

hintáztatásával (karban, fit-ballon vagy hanyatt dőlve a térdünkön) zárja Bagoly.  Ez a fajta gyakorlat rendkívül szórakoztatja a piciket, azonkívül fejleszti az egyensúlyérzéket is! Próbáld ki otthon is, hidd el sikere lesz! : )

 

Az órákra már 10-12 hetes babával lehet jönni! A picik rendkívül jól elvannak a szőnyegen, a totyogósok pedig egymással (érdemes néhány csörgőt, játékot bekészíteni nekik, a nagyon picinek felhozni a hordozót hátha elalszik) Bagoly a heti fitt anyukánk, olvass róla bővebben ITT!

A BABA-MAMA TORNA IDŐPONTJA: kedd és csüt. 10.00
HELYSZÍN: 1142. Erzsébet királyné útja 61. Bp.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: Corner Fitness

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!