fitneszanyu

Te melyik testalkat-típusba tartozol? (TESZT!)

Biztosan te is tudod, hogy az örökölt testalkat nagyban befolyásolja alakunkat, alakformálási korlátainkat. A stylistok több csoportba (alma, körte, homokóra, stb.) sorolják a hölgyek testalkatát – majd megnézik, milyen ruhákkal, szabásmintákkal, trükkökkel rejthetők el hiányosságok. Mi most azt nézzük meg, hogy öröklött testfelépítés (csont-izom-zsír arány) szempontjából milyen testalkat típusok léteznek – majd megnézzük, mit tegyünk, hogy ruhák, trükkök nélkül is jól nézzünk ki! 🙂

 

EKTOMORF – TÖRÉKENY ALKAT
Az ektomorf testalkattípust (szomatotípust) szikár, vékony alkat jellemzi, keskeny mellkassal, hosszú végtagokkal. Mivel az anyagcseréje gyors, nem raktároz sok zsírt: a testzsír százaléka alacsony. Emiatt jól látható szálkás, hosszú, vékony izomzata.
Feladata: Az alkatilag vékony hölgyek általában hízni szeretnének, formásabb, nőiesebb idomokra vágynak. Számukra nem a több hizlaló étel evése a megoldás, hanem az, hogy heti 3-4 alkalommal egy súlyzós edzés programmal (nagy súly, kis ismétlésszám – Olvasd el A méret a lényeg c. bejegyzést!) növelje és formálja, így hangsúlyozza izomzatát. Ha növeli a kalória bevitelt is (kiegyensúlyozott, ésszerű diétát követve, sok-sok fehérjével!), hamarosan látványos fejlődést ér majd el!

ENDOMORF – PUHA ALKAT
Endomorfnak nevezzük a hízékony alkatot. Ezek a hölgyek széles csípővel, kerekded formákkal rendelkeznek, anyagcseréjük lassú. A testzsír százalékuk magas, ezért párnák fedik az izomzatot.
Feladata: Ülő életmódunk miatt egyre több embert érint a fogyás-vágy, azonban ez fokozottan jellemző az endomorf alkatúakra, akiknek az átlagnál többet kell dolgozniuk a zsírpárnák csökkentésén. Mindez azonban nem lehetetlen, ha követnek egy nagyon egyszerű szabályt: a kalória bevitel legyen kisebb, mint a kalória felhasználás. Számukra a legmegfelelőbb heti 3-4 kardió (futás, bicikli) és súlyzós edzés (kis súly, nagy ismétlés szám) ötvözete, valamint egy csökkentett kalória tartalmú étrend lekezdése.

MEZOMORF – ERŐS ALKAT
Vannak, akik örökletesen szép, tónusos izomzattal, „jó alkattal” rendelkeznek. Őket deltás test: széles mellkas, karcsú derék, és erős karok és lábak jellemzik. Inkább alacsonyak, vagy normális magasságúak. Az anyagcseréjük optimális, a testzsír százalékuk normális.
Feladata: ők azok a szerencsések, akiknek nem kell az alakjuk miatt aggódniuk. Azonban érdemes figyelembe venniük, hogy az ülő életmódnak köszönhetően, és az évek múlásával csak a genetikára nem hagyatkozhatnak. Nincs kiábrándítóbb, mint egy csinos, egészségesnek tűnő fiatal, akinek görbe a háta, vagy ortopédiai panaszai vannak – csak úgy mint azok középkorúak, akik hirtelen esnek össze, öregednek meg, mert úgy gondolták, hogy a sport csak alakformálásra való – amire nekik nincs szükségük. Számukra, heti 3-4 súlyzós és kardió edzés javasolnék, váltva.

 

 

Te melyik típusba tartozol?

1. mérés: a csontozati komponens meghatározásához mérjük meg a csukló legvékonyabb részét! Eredmények: 14 cm vagy kevesebb: gyenge testalkat; 14-16 cm: közepes testalkat; 16 cm-nél nagyobb: erős testalkat

2. mérés: a testzsír százalék meghatározásához végezzük el a következő mérést: emeljük meg a kart oldalsó középtartása, majd másik kezünkkel csípjük össze a bőrt a kar hátsó részén, a tricepsznél! Eredmények: a felcsípett bőr vastagsága nagyobb, mint 2,5 cm: magas testzsír százalék. 1,5-2,5 cm: közepes t. sz. 1,5 cm alatti: alacsony t. sz.

3. mérés: nézzük meg, milyen izomtónussal rendelkezünk. Feszítsük meg egyik izmunkat, amennyire csak tudjuk, majd nyomkodjuk meg, mennyire kemény. Eredmények: puha, petyhüdt / közepes, megfelelő / kemény, feszes

 

Fitneszanyu-tipp: ne feledd, hogy mindig önmagadhoz, az öröklött alkatodhoz képest kell fejlődnöd, formálódnod! Ezért nagyon fontos a pontos állapotfelmérés, mellyel reális célokat határozhatsz meg, és melyhez később, az edzésprogram során viszonyíthatsz!

————————————————————–—————-

Elakadtál az edzésprogramodban vagy diétádban? Gyere el INGYENES állapot felmérésünkre, beszéljük át, hogyan tovább! Tovább a termünk oldalára.

Személyes blogomban többet olvashatsz a nőiesség, anyaság-karrier kérdésekről, motivációkról – tovább a bloghoz.

Olyan munkára vágysz, melyet végezhetsz otthon vagy csapatban, teljes vagy rész munka időben, akár GYES mellett?  Várunk a csapatunkba – tovább az ajánlathoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsu Morris szerint:

    Nekem alapbol vastagabb a karom,ugyhogy nem mervado sajnos


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!