fitneszanyu

A hasizmok edzése

“Szép izom a hasizom, reggel este pasizom.” Muszáj volt elsütnöm ezt a mondókát, sorry! 🙂 Tény azonban, hogy a szép lapos has a szexisség, a szépség szimbóluma lett. Ezért a hasizmok edzése mindannyiunk gumicicája, főleg a szülés után. Tehát beszéljünk végre a nagy kérdésről: mi van a hasizommal szülés után?! Ha a válaszod az, hogy „edzeni kell rá!”, akkor gratulálok, hivatalosan is fitneszanyu vagy! 🙂 Ha viszont egy fájdalmas mosoly, vagy „nem tudom”, akkor olvass tovább!

 

Azzal kezdeném, hogy ugyan most a hasizmokról írok, azonban a „csak-hasizmozom” típusú edzéseket felejtsük el! Ugyanis a tévhitekkel ellentétben, nem működik, hogy ahova edzem, ott lesz szép, és a hasprésektől sem lesz lapos a has. A has akkor szép,

— ha nincs rajta felesleges zsír,

— ha mindegyik részére megfelelően edzünk,

— és ha a többi izomcsoport fejlettsége miatt a test harmonikus, a tartás szép.

 

Az egyenes hasizom a szegycsonttól a szeméremcsontig húzódik, ezt látjuk, ha „kockákat” látunk. A terhesség során a két rész kettéválik, majd a szülés után összenő. Ritkább esetben nem nő össze, ilyenkor kézzel érezni a szétválást – ebben az esetben a szétválás mértékétől függően lehet rá edzeni, az orvosi véleménymondás után.

Gyakorlatok: az egyenes hasizom feladata a mellkas közelítése a medencéhez, vagyis törzs előre görbítése. Ezért edzhetsz rá teljes felüléssel, vagy felülről indított haspréssel (ill. ennek variációival pl. egyik vagy mindkét láb megemelésével, különböző kartartásokkal)

 

A has alsó része felelős azért, hogy a medencét előre billentse, vagyis a mellkashoz közelítse. Tulajdonképpen most nem egy külön izomról, hanem a fent említett egyenes has alsó részéről beszélünk, mely az alulról indított haspréseknél fokozottabban dolgozik.  Ez a köldök alatti rész, mely különösen kritikus rész a zsír lerakódás szempontjából – szülés után pedig a striák szempontjából, hiszen a terhesség alatt itt nyúlik meg legjobban a bőr.

Gyakorlatok: az alulról indított hasprések, vagyis lábhúzások hanyattfekvésben mellkashoz, lábtolás plafon felé CSÍPŐ EMELÉSSEL! A csípő emelés kötelező! (Ne feledd, hogy ezek a gyakorlatok a terhesség alatt tiltottak!)

 

A külső és belső ferde hasizmok az oldalra fordításért és hajlításért felelnek. Az igazán szép hashoz ezek edzése is kihagyhatatlan, de ne feledd, hogy ezek nagyon könnyen vastagodó izmok, így a derekat nem fogyasztják, hanem vastagítják! Heti 1-2 alkalommal elég rájuk edzeni!

Gyakorlatok: állásban hajlítások, fordítások, hanyatt fekvésben ferdehasprés (váll közelítése az ellentétes térdhez), oldalfekvésben törzsemelés.

 

Fitneszanyu-tipp:

HÉTFŐ-SZERDA-SZOMBAT: 35 perc futás vagy gyaloglás

KEDD-PÉNTEK: teljes testes edzés, a végén hasgyakolratokkal:

4 x 20 hasprés

4 x 12 lábtolás felfelé

3 x 12 pár ferde hasprés

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot továbbra is! 4 nap múlva megtudod, mi a titka azoknak, akik hosszú távon képesek kitartani a diétában és edzésben! 🙂 Üdv, Blanka

A Fitneszanyu a Facebookon is hódít! Keress ránk!

https://www.facebook.com/Fitneszanyu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!